İyi günler,
Ben 3 bloklu 9000 m2 alana sahip bir sitede oturuyorum ve oturduğum dairenin sahibiyim. Dairemi 1,5 yıl önce inşaat firmasından teslim edildi. Çevre düzenlemesi olarak da çocuk parkı, kamelyalar, yürüyüş yolu ve yeşil alan yapıldı. Ancak site yönetimi mevcut çevre düzenlemesini beğenmeyip tekrardan yapılması için bir firma ile anlaşıp, kat malikleri toplantısı yapılmadan, kapı kapı dolaşarak imza aldıktan sonra % 51 çoğunluğu sağladık gerekçesi ile 1.150.000 Tl'ye yeniden çevre düzenlemesi yaptırıyor. 152 dairelik sitede daire başına 7600 TL. ücret çıkardılar. Bunu da aylık 760 TL. olarak 10 taksit halinde istiyorlar. Yapılacak olanlar içerisinde basketbol sahası, futbol sahası, süs havuzları, jenaratör, ve güvenlik sistemi var. Bu tutarı ödeme durumum olmadığı için çevre düzenlemesi için imza vermedim Ancak bana icra müdürlüğünden ilamsız ödeme emri gönderdiler. Bende bir avukat ile görüşüp dilekçe ile itiraz ettim. KMK. Madde 43 ile yeni yapılacak ilaveler masraflı veya lüks olduğu için dava açabiliriz dedi. Kazanma ihtimali de % 50 dedi.
Benim öğrenmek istediğim 3 konu var;
1. Yapılacak olan ilavelerin hiç biri zorunlu bir ihtiyaç olmadığı ve toplam tutar 1.2 milyon olduğu halde hakim yapılacak olan yeniliklerin lüks olmadığına karar verebilir mi? Sonuçta kullanılan konutların % 99'unda basketbol ve futbol sahası 2 si aynı anda yok. Ben bugüne kadar Konya'da böyle bir site görmedim. Böyle bir ücrette görmedim.
2. Ben özel bir şirkette sabit maaşlı biri olarak çalışıyorum ve konut kredisi ödüyorum. Eşimde çalışmıyor.Bana arta kalan 600 TL. ücret. Ailemin desteği ile geçimimi ancak sağlayabiliyorum. Benim bu tutarı ödeme gücümde yok. Hakim bunu göz önünde bulundurur mu ?
3. KMK. Madde 42'de yenilik ve ilaveler mimari projede özel amaca tahsisli olmayan yerlerde arsa pay çoğunluğu ile alınabilir diyor. Belediyeye giderek mimari projeye ve çevre düzenlemesine baktım. Mimari proje dışında kalan arsa boşluklarını: çocuk parkı, misafir otoparkı, yeşil alan ve yürüyüş yolu olarak göstermiş inşaat firması. Bu şekilde de yapıp oturma ruhsatını almış. Şimdi buraların yıkılarak tekrardan yapılması için oy birliği ile mi karar alınması lazım. Yoksa oy çokluğu olarak %51'i geçmek yeterlimi. Belediyedeki mimara da sordum, avukata da sordum. Net bir şey söyleyemediler.
Çok mağdur bir duruma düşürdüler beni, izleyebileceğim bir yol varsa aydınlatabilirseniz çok sevinirim. İnsanın zoruna gidende durumum olmadığı halde zorla bir şeyin yaptırılmak ve icra ile ödettirilmek istenmesi.
Linkback:
1.150.000 TL'ye zorla çevre düzenlemesi yaptırılmak istanmesi