634 s Kat Mülkiyeti Kanunu
A) Genel Kurul:
Madde 27 – Anagayrimenkul, kat malikleri kurulunca yönetilir ve yönetim tarzı, kanunların emredici hükümleri saklı kalmak şartiyle, bu kurul tarafından kararlaştırılır.
IV - Kararlar:
Madde 32 – Anagayrimenkul kat malikleri kurulu tarafından, sözleşme, yönetim planı ve kanun hükümleri uyarınca verilecek kararlara göre yönetilir.
Bütün kat malikleriyle külli ve cüzi halefleri, yönetici ve denetçiler, kat malikleri kurulunun kararlarına uymakla yükümlüdürler.
II - Yöneticinin Görevleri:
Genel Yönetim İşlerinin Görülmesi:
Madde 35 – Yöneticinin görevleri, yönetim planında belirtilir; yönetim planında aksine hüküm olmadıkça, yönetici aşağıdaki işleri görür:
a) Kat malikleri kurulunca verilen kararların yerine getirilmesi;
g) Anagayrimenkulü ilgilendiren bir sürenin geçmesinden veya bir hakkın kaybına meydan vermiyecek gerekli tedbirlerin alınması;
III - Sorumluluğu:
1. Genel kural:
Madde 38 – Yönetici, kat maliklerine karşı aynen bir vekil gibi sorumludur.
2. Hesap Verme:
Madde 39 – Yönetici, yönetim planında yazılı zamanlarda eğer böyle bir zaman yazılmamışsa her takvim yılının birinci ayı içinde kat malikleri kuruluna, anagayrimenkul dolayısıyla o tarihe kadar elde edilen gelirlerin ve yapılmış olan giderlerin hesabına vermekle yükümlüdür.
V - Hakimin Müdahalesi:
Madde 33 – (Değişik birinci fıkra: 14/11/2007-5711/17 md.) Kat malikleri kurulunca verilen kararlar aleyhine, kurul toplantısına katılan ancak 32 nci madde hükmü gereğince aykırı oy kullanan her kat maliki karar tarihinden başlayarak bir ay içinde, toplantıya katılmayan her kat maliki kararı öğrenmesinden başlayarak bir ay içinde ve her halde karar tarihinden başlayarak altı ay içinde anagayrimenkulün bulunduğu yerdeki sulh mahkemesine iptal davası açabilir; kat malikleri kurulu kararlarının yok veya mutlak butlanla hükümsüz sayıldığı durumlarda süre koşulu aranmaz. Kat maliklerinden birinin yahut onun katından kira akdine, oturma hakkına veya başka bir sebebe dayanarak devamlı surette faydalanan kimsenin, borç ve yükümlerini yerine getirmemesi yüzünden zarar gören kat maliki veya kat malikleri, anagayrimenkulün bulunduğu yerin sulh mahkemesine başvurarak hâkimin müdahalesini isteyebilir.
Hakim, ilgilileri dinledikten sonra, bu kanuna ve yönetim planına ve bunlarda bir hüküm yoksa, genel hükümlere ve hakkaniyet kaidelerine göre derhal kararını verir ve bunun, tesbit edeceği kısa bir süre içinde yerine getirilmesi lüzumunu ilgiliye tefhim veya tebliğ eder.
(Değişik üçüncü fıkra: 14/11/2007-5711/17 md.) Tespit edilen süre içinde hâkimin kararını yerine getirmeyenlere, aynı mahkemece, ikiyüz elli Türk Lirasından ikibin Türk Lirasına kadar idarî para cezası verilir. 25 inci madde hükmü saklıdır.
Sayın teacher65;
(1) Kat malikleri kurulu toplantısına 58 bağımsız bölüm malikinden 30 bağımsız bölüm malikinin katıldığı ve katılanların oy birliği ile toplantı salonu tavanına ısı yalıtımı (mantolama) yaptırılması kararının alındığı ifadelerinizden anlaşılmaktadır. Bu durumda karar yeter sayınının mevzuatın istediği sayıya da ulaştığı görülmektedir.
Bağımsız Bölüm Sayısı : 58
Kat Maliki Sayısı : 58
Mantolama Karar Yeter Sayısı : 30 (634 s KMK-Madde 42/4)
(olması gereken en az sayı)
Bu durumda, kat malikleri kurulu kararı olan ısı yalıtımının (mantolama) yaptırılması gerekmektedir. Karar ancak ve ancak mahkeme kararı veya yine kat malikleri kurulunun alacağı karar ile iptal edilebilir. Aksi takdirde karar uygulanmak durumundadır.
634 s Kat Mülkiyeti Kanunu'na göre anagayrimenkulü kat malikleri kurulu yönetir ve karar merci yine bu kuruldur. Yönetici vekil konumundadır. Kanunun kendisine verdiği görevleri yapar. Kat malikleri kurulu kararlarını istisnasız uygular. Bu yöneticinin asli görevleri arasındadır. Kararların uygulanmasını veya uygulanmamasını karar vermek gibi yetkisi bulunmamaktadır. Kendisine verildiği kadar yetki kullanır. Bundan ne fazlasını ne eksiğini kullanabilir. Yönetici, kat malikleri kurulu kararlarını uygulamaması nedeniyle doğabilecek her türlü hak kayıplarından ve zararlardan sorum olması kaçınılmazdır.
Yönetime ihtarname çekmek ile doğru bir yöntem seçmişsiniz. Yönetime verdiğiniz süre sonu, vermediyseniz makul bir süre sonrası Sulh Hukuk Mahkemesinde yönetimin görevini savsaklaması, görevini yapmaması ve kat malikleri kurulu kararın uygulanması ve benzeri isnatlar ile hâkimin müdahalesini isteyebilirsiniz.
Dava açarken yargılama giderleri, avukatlık ücreti ve diğer masrafların davalı tarafa yüklenmesini talep etmeyi unutmayın. Aksi takdirde tüm harçlar, bilirkişi ücretleri, gider avansı vs. masraflar sizin üstünüze kalır.
Dava açma yolunu zorunlu hale gelmesi halinde, ki görünen odur, kesinlikle hukuki yardım alarak süreci takip etmeniz sizin menfaatinize olacaktır. Hukuki yardım alacağınız avukatınız sorunun çözümüne yönelik farklı hukuki süreçler takip edebilir, etmenizi önerebilir.
(2) Yinelemekte fayda görmekteyim, onaylı mimari projenizi belediye imar biriminde kontrol ettirin. Bu yer toplantı salonu olarak sonradan dizayn edilmiş olabilir. Toplantı salonunun kullanım amacının ne olduğunu çıkartın. Farklı çıkacağını düşünmekteyim. Kullanım amacının farklı çıkması halinde de söz konusu yerin eski halen getirilmesi için davası açma hakkı ortaya çıkacaktır.
(3) Yönetim planınız yok ise kesinlikle Tapu Müdürlüğünden temin edin ve inceleyin. Yönetim planının apartmanın anayasası olduğunu unutmayın.
Saygılar.