Apartman/Site / Blok / Residence ve Toplu Konut Yönetimi çalışanlarınızı bordrolu olarak çalıştırınız ve net ücretlerini hakettikleri şekilde ve tamamını banka kanalı ile ödeyiniz. Ödenen tüm ücretlerin bordroda aynen gösterilmesini sağlayınız... Çalışanlarının bordrosunda ücreti düşük gösteren işveren ve/veya vekili hapse girecek.22 Ocak 2008 tarihinde, Meclis’te kabul edilen ve 08.02.2008 tarihinde Resmi Gazete’de yayınlanan 5728 sayılı "Temel Ceza Kanunlarına Uyum Amacıyla Çeşitli Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun" uyarınca, çalışanlara ödediği ücreti, bordoda düşük gösteren işverenler hakkında, "1 yıldan 3 yıla kadar, hapis cezası" verilebilecek. Böylece 5728 sayılı Yasa ile Vergi Usul Kanunu’nun 359. maddesi değiştirildi.
Örneğin; net ücreti 1.200 YTL olan işçi, asgari ücret veya yakın bir fiyattan bildirilip, vergisi ve sigorta primi ödeniyor.
Net ücreti 3 bin 5 yüz YTL olan bir başkası da 1.200 ya da 1.500 YTL brüt ücret üzerinden gösterilip, vergisi ve primi ödeniyor.
Oysa yapılması gereken, net 1.000 YTL ya da net 3 bin YTL ücretin, brüt tutarını hesaplayıp, ücret bordrosunda göstermek ve bunun üzerinden sigorta primi ve vergi ödemek olmalıdır.
Yeni düzenlemeye göre; kapsamı itibariyle, yanıltıcı belge düzenleme suçu sayılan gerçeğe aykırı bordrolar nedeniyle, işveren hakkında, (anonim şirketlerde veya tüzel kişiliklerdeki yönetim kurulu hakkında, --tabii tüzel olmayan apartman yöneticisi veya site yönetim kurulu hakkında--) 1 yıldan 3 yıla kadar hapis cezası uygulanabilecek (VUK Md. 359/a-2).Ücretin vergisi de, üç kat ceza ve gecikme faizi ile birlikte istenecek.
Bununla beraber sigorta primi de cezalı olarak istenilecek.Ücret bordrosunun gerçeğe uygun düzenlenmesinde yarar var."Kayıt içinde kayıtdışı işçi" çalıştırılırsa
hapis cezası,
vergi cezası ,
sigorta primi cezası ve
faiz var.
Ancak bordro düzenlenmeyen ve kayıt dışı çalıştırılan işçiye hapis cezası yok."Kayıt dışında kaçak işçi" çalıştırılırsa
hapis cezası YOK. Sadece
vergi cezası ,
sigorta primi cezası ve
faiz var.
Yararlanılan Kaynaklar: Yaklaşım İnternet Sitesi , Şükrü KIZILOT , Hürriyet Gazetesi, 09.02.2008,
Linkback:
Yöneticiler !!! Çalışanlarınızın bordrosunda ücreti düşük göstermeyiniz.!!!