Sayın <Güray ay>
Sorunuzun yanıtı, Site Yönetim Planında mevcut.
Yönetim Planına göre ve/veya Karar Defterinde karar alarak yetki almayan Temsilciler Kurulu Üyesi ve/veya Yönetim Kurulu Üyesi ve/veya Denetim Kurulu üyesi her hangi bir görev yapamaz. Yetki almadan bir üst kurulda alınan kararlar geçerli değildir. İmza atanları bağlar. Hatta kat malikinin sahip olduğu bağımsız bölümü sonradan satın alan yeni kat malikini de bağlamaz.
(1) Yönetim Planı Sözleşme niteliğindedir. (Aksi iddia edilerek mahkemece iptal edilmediği sürece tüm kat maliklerini bağlar)
(2) Site Yönetimi; Temsilciler Kurulu (kat Malikleri Temsilcileri), Yönetim Kurulu ve Denetim Kurulundan oluşur. Burada Yönetim Kurulu Temsilciler Kurulunun almış olduğu kararları yine Yönetim Planına göre Temsilciler Kurulu adına uygular. Dolayısıyla yetki sınırlarını belirleyen Temsilciler Kuruludur.
(3) (Usulüne uygun şekilde) alınan karar(lar) iptal edilene kadar geçerlidir. Örneğin Yönetim Kuruluna daha önce (hangi konuda çalıştırılacağı belirtilerek veya genel bir ifadeyle) personel alımı ve işten çıkarma yetkisi verilmiş ise, hizmet alımı yöntemi değişse bile yeniden karar almaya gerek yoktur. Alınan karar geçerlidir.
Ama bu yetki hiç verilmemiş ise veya sınırlı konularda açıkça sadece belirtilen konularda yetki verilmiş ise, yeni yönteme uygun karar(lar) alınmalıdır.
(4) Yönetici vekil yetki ve sorumluluklarına sahiptir ve kat maliklerinden / Temsilciler Kurulundan yetki almadan olağan konular dışında her hangi bir görev ifa edemez. (uygulayamaz)
Kat Maliki asil/asıl olandır.
> Kat Malikini Site Yönetiminde, Blok Yöneticisi olan Temsilciler Kurulu üyesi (vekaleten) temsil eder.
> Temsilciler Kurulunu tüm kat maliklerinin birbirlerine karşı hizmet alma ve borç ödeme hak ve sorumluluklarını ve yasalarla belirlenmiş devlete karşı ödevlerini (vekaleten) Yönetim Kurulu temsil eder.
Burada anlaşılıyor ki; tüm hizmet alımları, Faydalı Yenilik ve İlaveler vb. her unsur kat maliki içindir. Bu yüzden asıl yetkili aynı zamanda sorumlu kat malikidir. Diğer temsilciler vekildir.
Yönetim Kurulunu, kat maliklerinden bağımsız hareket edebilen bir varlık olarak görmek hatadır. Bu nedenle öncelikle, kat maliki olmak hakkında, kat malikinin sorumlulukları hakkında, kat maliklerinin hayatın doğal akışı içerisinde ortak yaşam içinde fayda görmesi, ana gayrimenkulün korunması vb. konuları temel alarak, bu konuların üzerine; çok sayıda miktarı olan kat malikleri için seçilen Temsilcileri ve yine çok sayıda olan Temsilciler Kurulu üyelerini temsil eden Yönetim Kurulu ve Denetim Kurulu hakkında yorum yapmak gerekir.
Yani
Kat Malikleri olduğu için Yönetici ve Denetçi vardır.
Yöneticiler ve Denetçiler (Temsilciler Kurulu Üyeleri) olduğu için Yönetim Kurulu ve Denetim Kurulu vardır.
Amaç, kat malikinin hak ve sorumluluklarını (Kat Malikleri Kurulunca akabinde Temsilciler Kurulunca) alınan kararları, 634 Sayılı Kat Mülkiyeti Kanunu ve Yönetim Planınıza göre yönetmek ve denetlemektir.
Sonuç olarak da bu yönetimin doğru yapılıp yapılmadığını, hesap sorulup sorulmayacağını da yine kat maliki ve temsilcisi olan Blok Yöneticisi (Temsilciler Kurulu Üyesi) dir.
Bu uzun açıklamadaki amacım, hiyerarşi hakkında bilgi vermek.
Yetkileri belirleyen kat malikidir. En son sorumluluk da yine kat malikidir.
Yönetim Planına göre ve/veya Karar Defterinde karar alarak yetki almayan Temsilciler Kurulu Üyesi ve/veya Yönetim Kurulu Üyesi ve/veya Denetim Kurulu üyesi her hangi bir görev yapamaz. Yetki almadan bir üst kurulda alınan kararlar geçerli değildir. İmza atanları bağlar. Hatta kat malikinin sahip olduğu bağımsız bölümü sonradan satın alan yeni kat malikini de bağlamaz.
ANCAK; bütün itirazlarınız yasal şekiller ile yapılmalı ve iptal edilecek bir karar, ya kat maliki ya da temsilciler kurulunun kararı iptal etme yeter sayısı ile ya da her hangi bir kat malikinin Sulh Hukuk Mahkemesinde açacağı dava ile Hakim Müdahalesi yoluyla gerçekleşir.
Sorularınız varsa tartışabiliriz. İyi günler dilerim.