Katmulkiyeti

Sorunuzla İlgili Cevaba Ulaşmak İçin

Sayın Üyelerimiz, 
Biraz sonra soracağınız sorulara benzer bir çok soru www.KatMulkiyeti.Com içinde yanıtlanmış olabilir.
Lütfen beklememeniz adına sorunuz ile ilgili daha önce verilen cevaplar arasında küçük bir araştırma yapınız.
Arama sayfasına ulaşmak için ! BURAYA , ASAGIDAKI LINKE veya RESME TIKLAYINIZ !!! 
http://katmulkiyeti.com/index.php?action=search

"Kelime(ler)" : bölümüne sorunuz ile ilgili en fazla 1-2 kelime yazınız. Çıkan sonuçları inceleyiniz , sorunuzu bulamaz iseniz aynı konu içinde sorunuzu sorabilirsiniz.


Arama Sayfasına Ulaşmak İçin Tıklayınız!

"Arama Sayfasına Ulaşmak İçin Resme Tıklayınız!"

Emekli Kapıcı Çalıştırmak Avantajlı Mı? Oturma Karşılığı Kapıcı Çalıştırabilir Miyiz?

Başlatan korzey, Şubat 07, 2008, 12:20:19 ÖÖ

« önceki - sonraki »

0 Üyeler ve 4 Ziyaretçi konuyu incelemekte.

apartmanımızda yasal olarak kapıcı çalıştırıyoruz,ancak maaşi.sigortası,kapcı dairesinin ısıtma aydınlatma giderleri ve su giderleri maliyetini oldukça arttırıyor.bu durum apartman sakinlerinin ödeme sınırlarını oldukça zorluyor.oturma karşılığında aynı hizmetleri yapacak emekli bir kapıcı çaliştırabilirmiyiz ?  Binamiz 24 daireli ve doğalgaz  merkezi isitmalidir.



Linkback: Emekli Kapıcı Çalıştırmak Avantajlı Mı? Oturma Karşılığı Kapıcı Çalıştırabilir Miyiz?


  • Gösterim 43,138 
  • Çalışanlar ve Kapıcılar ile Apartman Görevlilerine İlişkin Konular
  • 4 Yanıtlar

Sn. korzey,

Sorunuzu iki grupta yanıtlıyorum..

Emekli kapıcı çalıştırmak avantajlı mı?
Hayır . Avantajlı değil.

Nedeni Normal Kapıcıda SSK Primi İşçi Payı Brüt Ücret İçinde  %14 iken , Emekli Kapıcıda SSK Primi İşçi Payı Brüt Ücret İçinde  %7,5 ye düşüyor. Ancak;  Normal Kapıcıda SSK Primi İşveren  Payı Brüt Ücret İçinde  %19,5 iken , Emekli Kapıcıda SSK Primi İşveren Payı Brüt Ücret İçinde  %22,5 'a çıkıyor.

Bununla beraber Normal Kapıcıda İşsizlik Sigortası İşçi Payı Brüt Ücret İçinde  %1 iken , Emekli Kapıcıda İşsizlik Sigortası  İşçi Payı Brüt Ücret İçinde  %0 'a düşüyor. VE;  Normal Kapıcıda İşsizlik Sigortası İşveren  Payı Brüt Ücret İçinde  %2 iken , Emekli Kapıcıda İşsizlik Sigortası İşveren Payı Brüt Ücret İçinde  % 0 'a düşüyor.

Bütün bu değişikliklerle beraber durumun emekli kapıcı olarak çalışanın lehine , ancak emekli kapıcı çalıştıranın aleyhine dödüğünü görüyoruz.

Sonuç olarak emekli kapıcı olarak çalışanın eline , normal kapıcı olarak çalışandan yüzde 8,8 fazla net ücret geçerken, normal kapıcı yerine emekli kapıcı çalıştıran yönetimin maliyeti binde sekiz artıyor.

Aşağıdaki tabloda normal kapıcı - emekli kapıcı çalıştıran yönetimlerin asgari tablosunu bulabilirsiniz.

traffic.gif

Oturma karşılığında kapıcı çalıştırabilir miyiz?
Hayır . Çalıştıramayız.

İş Kanununa göre hizmet karşılığı olarak ücretler işveren tarafından işciye ücret olarak ödenir. Başka bir ödeme biçimi belirlenemez. Kira karşılığı bedeni çalışma olarak bir prensip iş kanunu na aykırıdır.

Bu sebeple kişi emekli de olsa kayıtsız olarak çalıştırırız gibi bir düşünceye kapılmayınız.

Çalışan kişi ileride her şekilde o binada çalıştığını kanıtlar. Bunun sonucunda da ücretlerini alamadığını beyan ederek bölge çalışmaya başvurur. Hem ücretleri birikmiş olarak faizi ile yeniden ödemek durumunda kalırsınız, hem de mevzuat gereği çok yüksek cezalara çarptırılırsınız. Yani kaş yapalım derken göz çıkar.

İşverenler çalışanlarına ancak haklarını tam olarak teslim ettikleri taktirde ve yasal mevzuat içinde hareket ettikleri taktirde güvenebilirler.

Aksi halde kümseye iyi niyet gösterek dahi güvenmeyiniz.

Saygılarımla,



Forum'da Daha Önce Verilen Cevaplar İle İlgili Küçük Bir Araştırma Yapınız. Özel mesajların kamuya faydası yoktur! Arama için Linklerin Görülmesine İzin Verilmiyor Üye ol Veya Giriş Yap

traffic.gif

Emekli kapıcıya ait kesinti oranları hangi yasa veya mevzuata bağlı? Bu bilgilerin yer aldığı resmi bir kuruma ait site var mıdır?

Linklerin Görülmesine İzin Verilmiyor Üye ol Veya Giriş Yap
Emekli kapıcıya ait kesinti oranları hangi yasa veya mevzuata bağlı? Bu bilgilerin yer aldığı resmi bir kuruma ait site var mıdır?

Emekli kapıcıya ait kesinti oranları 5510 sayılı Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası Kanununun belirlediği oranlar ile tespit edilir.

Bu oranlar da  Kanunun  ( 5510 sayılı Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası Kanununun ) yürürlüğe girdiği tarihte sosyal güvenlik destek primine tabi olarak 506 sayılı Kanun kapsamında çalışan emeklilerin,

            Halen aktif olarak ilgili sosyal güvenlik kanunlarına göre çalışmakta iken 1/10/2008 tarihinden sonra emekli olup, hizmet akdine tabi olarak tekrar çalışmaya başlayanların,

            Daha önce emekli olup 1/10/2008 tarihinden sonra hizmet akdine tabi olarak çalışacak olanların,

Kanunun geçici maddelerinde yapılan düzenleme ile prime esas kazançları üzerinden  %30 oranında (%7,5’i sigortalı hissesi, %22,5’i işveren hissesi) sosyal güvenlik destek primi, çalışmış olduğu işyerinin tehlike sınıf ve derecesine göre belirlenen ve %1 ila 6,5 arasında (işveren hissesi) olan kısa vadeli sigorta kolları primi ödenerek hizmet akdine tabi olarak çalışabilirler.

traffic.gif

traffic.gif

Bu konudaki ayrıntılara Linklerin Görülmesine İzin Verilmiyor Üye ol Veya Giriş Yap sitesinden Pratik Bilgiler bölümünden ulaşabilirsiniz. (Linklerin Görülmesine İzin Verilmiyor Üye ol Veya Giriş Yap)
Forum'da Daha Önce Verilen Cevaplar İle İlgili Küçük Bir Araştırma Yapınız. Özel mesajların kamuya faydası yoktur! Arama için Linklerin Görülmesine İzin Verilmiyor Üye ol Veya Giriş Yap

traffic.gif


"1) Kapıcı / Emekli Kapıcı Maaşı için öncelikle Brüt Ücret belirlenir. Örnek hesaplamamızı Asgari Ücret üzerinden yapacağız"


Merhaba
Forumda yazdıklarınızı öğrenmek istediğim konu üzerinden araştırdım ancak Kat Maliklerimiz adına açıklığa kavuşturmak için sormak istiyorum:
Emekli olarak kıdem tazminatını da alacak kapıcımızın yukarıda yazdığınız maddeye istinaden güncel (brüt 1.647TL) ücret üzerinden mi çalıştırmalıyız? Kapıcımızın da rızası ile bu ücreti daha düşük (brüt1.245 net 925 TL) olarak ödeyebilir miyiz?

Linklerin Görülmesine İzin Verilmiyor Üye ol Veya Giriş Yap




Paylaş delicious Paylaş digg Paylaş facebook Paylaş furl Paylaş linkedin Paylaş myspace Paylaş reddit Paylaş stumble Paylaş technorati Paylaş twitter Paylaş whatsapp

İçerik sağlayıcı paylaşım sitesi olarak hizmet veren Katmulkiyeti.com sitemizde 5651 sayılı kanunun 8. maddesine ve T.C.Knın 125. maddesine göre tüm üyelerimiz yaptıkları paylaşımlardan kendileri sorumludur.Katmulkiyeti.com hakkında yapılacak tüm hukuksal şikayetleri İletişim sayfamızdan bize bildirdikten en geç 3 (üç) iş günü içerisinde ilgili kanunlar ve yönetmelikler çerçevesinde tarafımızca incelenerek gereken işlemler yapılacak ve site yöneticilerimiz tarafından bilgi verilecektir.
Footer menü
Hakkımızda
Bize Ulaşın
Biz Kimiz
Hizmetlerimiz
sag taraf reklam alanı
sol taraf reklam alanı