Katmulkiyeti

Sorunuzla İlgili Cevaba Ulaşmak İçin

Sayın Üyelerimiz, 
Biraz sonra soracağınız sorulara benzer bir çok soru www.KatMulkiyeti.Com içinde yanıtlanmış olabilir.
Lütfen beklememeniz adına sorunuz ile ilgili daha önce verilen cevaplar arasında küçük bir araştırma yapınız.
Arama sayfasına ulaşmak için ! BURAYA , ASAGIDAKI LINKE veya RESME TIKLAYINIZ !!! 
http://katmulkiyeti.com/index.php?action=search

"Kelime(ler)" : bölümüne sorunuz ile ilgili en fazla 1-2 kelime yazınız. Çıkan sonuçları inceleyiniz , sorunuzu bulamaz iseniz aynı konu içinde sorunuzu sorabilirsiniz.


Arama Sayfasına Ulaşmak İçin Tıklayınız!

"Arama Sayfasına Ulaşmak İçin Resme Tıklayınız!"

SİTE DOĞALGAZ SATIŞI YASAL MIDIR?

Başlatan NACAR, Mart 28, 2019, 10:19:28 ÖS

« önceki - sonraki »

0 Üyeler ve 1 Ziyaretçi konuyu incelemekte.

   Merhaba,

    Sitemizde; her dairenin kendi öz tüketimi (ısınmak için) doğalgaz miktarını ölçmek için her dairenin bağımsız Kalorimetreleri mevcuttur.

   Kış aylarında ısınmak için tüketilen doğalgazı miktarı her ay sonunda, bir site görevlisi tarafından ilk-son endeks olarak okunup yönetime bildirildi.Yönetimde tüketim tutarlarını her ay sonunda Aidatlara ek olarak, Isınma gideri altında kat maliklerine bildirdi.Kat maliklerince bu tutarlar 4-5 sene boyunca kış aylarında ekstra olarak ödedi.

   Ancak iki yıl kadar önce de site yönetimi, ısınma için kullanılan doğalgaz tüketimi için, her daireye yeni bir Konturmatik taktı.Bu konturmatik dışarıda bulunan kalorimetrelere bağlantılı bir cihaz..Konturmatik ile yeni bir sistem geldi.Bu sistemde her ay peşin ön ödemeli olarak site yönetimine ödeme yaparak kontür alıp bu cihaza yüklüyoruz.Kontür bittiğinde yeniden ödeme yaparak Konturmatiğe yükleme yaparak kış aylarını tamamlıyoruz.Ancak bu kontür fiyatları Doğalgaz Dağıtım Firmasının konutlara satış fiyatının iki katından daha yüksek fiyatla site yönetimince kat maliklerine satılmaktadır.Yani Doğalgaz Perakende Satış Fiyatı 1kwh = 0,1125 TL iken, site yönetimi kat maliklerine  1kwh = 0,25 TL ye satmaktadır.

    Bu kapsamda;

  1-Site yönetimi, kat maliklerine Doğalgaz Satışı/Ticareti yapabilir mi? Yasal mıdır?
  2-Doğalgaz Satışından/Ticaretinden KAR elde edebilir mi? Yasal mıdır?
  3-Doğalgaz Satışından/Ticaretinden satış ve gelir muhasebe olarak hangi gelire kaydedilir?
  4-Eğer yasal değil ise, hangi makamlara şikayet edebiliriz?
 
   Saygılar...

Linkback: SİTE DOĞALGAZ SATIŞI YASAL MIDIR?


  • Gösterim 7,506 
  • Bireysel / Merkezi Isınma Sistemine Geçiş , Merkezi Isıtma Sistemi Paylaşımı / Kalorimetre / Payölçer /Doğalgaz /Kombi İle İlgili Konular
  • 1 Yanıtlar

#1
Linklerin Görülmesine İzin Verilmiyor Üye ol Veya Giriş Yap1-Site yönetimi, kat maliklerine Doğalgaz Satışı/Ticareti yapabilir mi? Yasal mıdır?
  2-Doğalgaz Satışından/Ticaretinden KAR elde edebilir mi? Yasal mıdır?
  3-Doğalgaz Satışından/Ticaretinden satış ve gelir muhasebe olarak hangi gelire kaydedilir?
  4-Eğer yasal değil ise, hangi makamlara şikayet edebiliriz?

Hemen başlangıçta belirteyim ,
Alıntı yapılan: undefinedAncak bu kontür fiyatları Doğalgaz Dağıtım Firmasının konutlara satış fiyatının iki katından daha yüksek fiyatla site yönetimince kat maliklerine satılmaktadır.Yani Doğalgaz Perakende Satış Fiyatı 1kwh = 0,1125 TL iken, site yönetimi kat maliklerine  1kwh = 0,25 TL ye satmaktadır.

Bu ifadenizden konu hakkında bir miktar kısıtlı bilginiz olduğunu düşünüyorum. Aşağıda yazmış olduğum cevapları okumadan önce bu kısmı okumanızda fayda var.


Isı Sayacı (Kalorimetre) Nedir?
Kalorimetre diğer adı ile ısı ölçer cihazı, harcanan ısı enerjisini ölçmeye yarayan ölçü aletine verilen isimdir.
Bağımsız bölümdeki kalorimetre cihazı dairenize giren ve çıkan sıcak su arasındaki sıcaklık farkını hesaplayarak bu değeri geçen toplam su miktarı ile çarparak dairenizde tükettiğiniz ısı enerjisi miktarını hesaplar ve bu değeri Joule ya da KWh olarak toplam tüketim miktarına çevirir. Diğer bir ifade ile "kalorimetre, içinden geçen suyun debisini ölçer ve giren sıcak suyu prop yardımıyla ölçerek daha sonrada peteklerden dönen soğuk suyu ölçer ve fark derecesini KWh olarak yazar."
Giren su ile dönenen su arasındaki fark ne kadar çok olursa o kadar çok KWh yazar ne kadar giren su az soğur ise o kadar az KWh yazar)

Doğalgaz Nedir?
Doğalgaz birim fiyatı her ay değişebilir. Diğer taraftan faturaların hesabında yine her dönemde değişen hacim (m3) , ortalama fiili üst ısıl değer (kwh/m3)  ve bunların hesabı ile dolayısı ile tüketilen enerji miktarı (kwh)  bulunmaktadır. Bu bizim satın aldığımız gaz yakıtıdır.

Konutlarda kullanılan doğalgazın ısıl verimi (ısıl değeri)  8250 kcal/Sm3 olup, diyelim ki 1 m3'ü 1,71 TL/m3 ise 92% verimle 0,23 TL/1000kcal 'dir. Diğer taraftan 1 kWh doğalgaz tüketiminden 860,42 kcal enerji açığa çıktığı kabul edilir . Yine doğalgazın (N m3) Alt ısıl değerleri 8250k-Cal, 9,59 kWh, Üst ısıl değerleri  9155k-Cal, 10,62 kWh 'dır.

İçerisinde esas olarak metan (CH4) ve daha az oranda etan (C2H6) ve propan (C3H8) gazları ağırlıklı olan doğal gazın hava ile karışımı daha kolay, yanma verimi oldukça yüksektir. 1 m3 gazın yanması sonucu 8250 kcal enerji açığa çıkar. Doğalgazın özgül ağırlığı 0.55 kg/m3 civarındadır, aynı hacimdeki havadan yarı yarıya daha hafiftir. Doğal gazın tutuşma sıcaklığı 650 oC dir. Doğal gazın alev hızı 0.36 m/s dir. Doğalgazın üst ısıl değer aralığı 8750-9360 kcal/m3 dir. Ayrıca doğal gaz tam yandığında, hidrojenle oksijenin tepkimesi sonucunda su buharı meydana gelir. Doğalgazın yanması sırasında, ısının bir kısmı reaksiyon suyunun buharlaşması için harcanır. Doğal gazın yanması sonucu oluşan baca gazındaki su buharı oranı % 16.9 civarındadır. Doğal gaz içerisinde kükürt bulunmadığından baca gazı sıcaklığı 56 oC'ye kadar indirilebilir.Baca gazlarının ısısından
yararlanma olanağı sağlanırsa verim, üst ısıl değerde % 96-97 oranında gerçekleşebilmektedir.


Doğalgaz faturalarındaki kwh ile kalorimetrelerden ölçülen kwh aynı şey midir?

Kazanımızın ne kadar doğalgaz tükettiği değil aslında ne kadar enerji tükettiği önemlidir. Çünkü gaz idaresi enerji satar, tüketilen kWh'i faturalandırır. Fakat kullandığımız toplam enerjiyi bulmak için tükettiğimiz gazın hacmini ölçer. Bunun için gaz sayacı kullanmak durumundadır. m3 cinsinden ölçtüğü bu hacmi, bazı formülleri kullanarak kWh'e yani enerjiye çevirir ki bu formüllerde kullanılan değerler mevsime, havaların durumuna, rakıma vs. göre sürekli değişir.

Gazı kazanlarımızda yakıp, onu havada bulunan oksijen ile yakmak sureti ile  ısı enerjisine çevirerek , bu çevrim sırasında da CO2, CO , su buharı ortaya çıkararak , suyu ısıtır ve bina içinde bu ısınan suyu çeviririz. Isınan su çeşitli sistemlerde farklı olarak neticede radyatörlerden vs. geçerek ısıyı ortama verir. Bu dönüşüm tabi ki bir enerji kaybına yol açar. Yani  çevrimi sağlamak için aldığımız gazın kwh ile çevrim sonucunda ortaya çıkan kaloriyi birbirine karıştırmamız gerekir. Her ne kadar size yönetimler tarafından verilen faturalarda kwh gibi ifadeler bulunsa dahi bu aslında bir cal (kalori) değeridir.

Özetle ; örneğin bir sisteme ( bu örnek fiili bir dağılımdan verilmektedir) bir dönemde giren gaz faturasının üzerinde "Tüketilen Enerji Miktarı (kwh) " 209.592,94 iken, sistemdeki kalorimetreler toplamının tükettiği kwh lar toplamı 167.617,00 olabilir. Bu durumda sizin faturanızdan hesapladığınız kwh  değeri doğal olarak bu örnekte 0,80'ine denk gelmektedir.

Yani gaz faturasının birim kwh değeri ile kalorimetre payının birim kwh değeri aynı olamaz.

Doğalgaz faturalarındaki kwh'a kafayı takmayın önemli olan gelen doğalgaz faturasının vergiler dahil toplamı ile  kalorimetrelerden ölçülen kwh'lar ile hesaplanan bağımsız bölümlere düşen payların toplamının aynı olmasıdır

Ancak aşağıda detayları belirttiğim üzere diğer masraflar hariç olmak üzere tüm bağımsız birimlere dağıtılan faturaların TL değerlerinin toplamı fatura TL değerine eşit olmalıdır. Amac yeni fatura düzenlemek değil, gelen faturayı adaletli bir şekilde taksim etmektir.

Siz kendi faturanıza bakarak bu gibi yanlış bir değerlendirmeye varabilirsiniz. Bakmanız gereken tüm bağımsız bölümlerin aynı dönemdeki TL değerlerinin toplamını veren dağılım tablosudur.
Bunu yönetiminizden isteyin. Onlarda bulunmaktadır.


Benzer konularda da  BLinklerin Görülmesine İzin Verilmiyor Üye ol Veya Giriş Yap linkinde bulunmaktadır.
Bu sorunuzu da oraya taşıyorum.

Ayrıca forum içinde merak ettiğiniz konuları arama yapmanızda fayda vardır. Arama bölümüne yukarıdaki menüden veya Linklerin Görülmesine İzin Verilmiyor Üye ol Veya Giriş Yap linkten ulaşabilirsiniz.

Alıntı yapılan: undefined1-Site yönetimi, kat maliklerine Doğalgaz Satışı/Ticareti yapabilir mi? Yasal mıdır?
1) Site Yönetiminin ( toplu Yapı Yönetimi)  Doğalgaz Satışı / Ticareti Yapması Mümkün değildir. Bu konuda uymaları gereken yönetmelik "MERKEZİ ISITMA VE SIHHİ SICAK SU SİSTEMLERİNDE ISINMA VE SIHHİ SICAK SU GİDERLERİNİN PAYLAŞTIRILMASINA İLİŞKİN YÖNETMELİK" dir. Linklerin Görülmesine İzin Verilmiyor Üye ol Veya Giriş Yap

Paylaşım usulunde ortak tesislerin ısıtılması da dahil olmak üzere her bir kalorimetre kurulu bağımsız bölümler ve ortak alanlardaki dönem başı ve dönem sonu ölçüm farkları toplanarak bulunan ÖLÇÜM FARKLARI TOPLAM DEĞER esas alınır. Faturanın %70'i ( Tabi ki KDV dahil ve varsa gecikme ve açma kapama cezaları hariç olmak üzere ) bu bulunan ÖLÇÜM FARKLARI TOPLAM DEĞER'e bölünür ve her bir bağımsız bölümün dönem başı ve dönem sonu ölçülen kalorimetre farkı ile çarpılarak bir TL değer bulunur. Bunu aklımızda tutalım.

Faturanın %30 'u ( Tabi ki KDV dahil ve varsa gecikme ve açma kapama cezaları hariç olmak üzere ) ısı kayıp ve kaçakları için tüm bağımsız bölümlerin ( ve ayrıca ortak alanlarda kurulu ise bu alanların ) net metrekarelerinin toplamı olan NET METREKARELER TOPLAMI'na bölünür ve her bir bağımsız bölümün net metrekaresi ile  çarpılarak ikinci bir TL  değer bulunur .

Bu iki değer toplanarak her bir bağımsız bölümün o döneme ait harcaması bulunur.

Tüm bağımsız bölümlerde bu şekilde toplanan TL değerlerin ( ve tabi ki ortak alanlarda kurulu ise bu alanlardaki hesaplanan  TL değerlerde dahil olmak üzere) toplamı Fatura toplamına eşit olmak zorundadır.

İlaveten eğer bu okuma için bir okuma firmasına bedel ödeniyorsa, hesaplanan tablolar ile her bir bağımsız bölüme gönderilen faturaların basılması, dizaynı, zarflanması , postalanması, dağıtımı  için başka maliyetler harcanıyorsa ilave olarak her bir bağımsız bölüme bu maliyetlerde ilave edilir.

Alıntı yapılan: undefined2-Doğalgaz Satışından/Ticaretinden KAR elde edebilir mi? Yasal mıdır?
2) Enerji piyasası kurallarına göre Dağıtım Şirketi hariç hiçbir kurum ve kuruluş,Doğalgaz Satışından/Ticaretinden KAR elde edemez. Ayrıca Site yönetimleri maliyetleri yansıtmak hariç olmak üzere Ticari faaliyet yapamazlar.

Alıntı yapılan: undefinedDoğalgaz Satışından/Ticaretinden satış ve gelir muhasebe olarak hangi gelire kaydedilir?
3) Dolayısı ile kaydedilmez.

Alıntı yapılan: undefined4-Eğer yasal değil ise, hangi makamlara şikayet edebiliriz?
4) Linklerin Görülmesine İzin Verilmiyor Üye ol Veya Giriş Yap a başvurabilirsiniz.
Forum'da Daha Önce Verilen Cevaplar İle İlgili Küçük Bir Araştırma Yapınız. Özel mesajların kamuya faydası yoktur! Arama için Linklerin Görülmesine İzin Verilmiyor Üye ol Veya Giriş Yap

traffic.gif


Paylaş delicious Paylaş digg Paylaş facebook Paylaş furl Paylaş linkedin Paylaş myspace Paylaş reddit Paylaş stumble Paylaş technorati Paylaş twitter Paylaş whatsapp

İçerik sağlayıcı paylaşım sitesi olarak hizmet veren Katmulkiyeti.com sitemizde 5651 sayılı kanunun 8. maddesine ve T.C.Knın 125. maddesine göre tüm üyelerimiz yaptıkları paylaşımlardan kendileri sorumludur.Katmulkiyeti.com hakkında yapılacak tüm hukuksal şikayetleri İletişim sayfamızdan bize bildirdikten en geç 3 (üç) iş günü içerisinde ilgili kanunlar ve yönetmelikler çerçevesinde tarafımızca incelenerek gereken işlemler yapılacak ve site yöneticilerimiz tarafından bilgi verilecektir.
Footer menü
Hakkımızda
Bize Ulaşın
Biz Kimiz
Hizmetlerimiz
sag taraf reklam alanı
sol taraf reklam alanı