Katmulkiyeti

Sorunuzla İlgili Cevaba Ulaşmak İçin

Sayın Üyelerimiz, 
Biraz sonra soracağınız sorulara benzer bir çok soru www.KatMulkiyeti.Com içinde yanıtlanmış olabilir.
Lütfen beklememeniz adına sorunuz ile ilgili daha önce verilen cevaplar arasında küçük bir araştırma yapınız.
Arama sayfasına ulaşmak için ! BURAYA , ASAGIDAKI LINKE veya RESME TIKLAYINIZ !!! 
http://katmulkiyeti.com/index.php?action=search

"Kelime(ler)" : bölümüne sorunuz ile ilgili en fazla 1-2 kelime yazınız. Çıkan sonuçları inceleyiniz , sorunuzu bulamaz iseniz aynı konu içinde sorunuzu sorabilirsiniz.


Arama Sayfasına Ulaşmak İçin Tıklayınız!

"Arama Sayfasına Ulaşmak İçin Resme Tıklayınız!"

Merkezi ısı sistemi fatura paylaşımı

Başlatan Ferit şahin, Ocak 16, 2021, 08:56:36 ÖS

« önceki - sonraki »

0 Üyeler ve 1 Ziyaretçi konuyu incelemekte.

Binamızda 32 daire var. Doğalgazlı merkezi sistem ile ısınmaktayız. Dairelerde ısı pay ölçer var ama karar aldık, pay ölçerleri kullanmıyoruz. Apartmana gelen doğalgaz faturası 32 ye eşit olarak paylaştırılıyor. Daire boşta olsa faturaya 1/32 oranında ortak yapıyoruz. Soru şu :

1- Isı pay ölçerlerin tekrar kullanılabilmesi için kaç oy gerekir?

2- bizim uyguladığımız "daire boş bile olsa faturaya eşit miktarda ortak olur" uygulamasında kanunen bir sıkıntı var mıdır?
Linkback: Merkezi ısı sistemi fatura paylaşımı


  • Gösterim 5,658 
  • Bireysel / Merkezi Isınma Sistemine Geçiş , Merkezi Isıtma Sistemi Paylaşımı / Kalorimetre / Payölçer /Doğalgaz /Kombi İle İlgili Konular
  • 1 Yanıtlar

Binanızın ruhsat tarihi 1 Ocak 2011 tarihi sonrası ise yaptığınız uygulama hatalıdır. Kat Mülkiyeti Kanunu'nun 42. maddesi 3. fıkrasına göre "toplam inşaat alanı ikibin metrekare ve üzeri olan binalarda merkezi ısıtma sisteminin ferdi ısıtma sistemine dönüştürülmesi, kat maliklerinin sayı ve arsa payı olarak oybirliği ile verecekleri karar üzerine yapılır. " Dİğer taraftan ferdi ısıtma sistemine dönülmedikçe de merkezi ısıtma sistemlerinde aşağıda ifade edilen hesaplama sisteminden farklı bir hesaplama kullanılamaz.

Kat Mülkiyeti Kanunu'nun 42. maddesi 3. fıkrası "Merkezi ısıtma sistemlerinde ısınma giderlerinin paylaştırılmasına ilişkin usûl ve esaslar Bayındırlık ve İskan Bakanlığı tarafından yürürlüğe konulacak yönetmelikle düzenlenir." demektedir  . BU yönetmelik "MERKEZİ ISITMA VE SIHHİ SICAK SU SİSTEMLERİNDE ISINMA VE SIHHİ SICAK SU GİDERLERİNİN PAYLAŞTIRILMASINA İLİŞKİN YÖNETMELİK" olarak adlandırılır.Isıtma gider paylaşımı hesaplaması bu yönetmeliğin 8. maddesinde ayrıntılı izah edilmiş olup, kısaca "ısı pay ölçerler" ifadenize göre bu maddenin 3. fıkrasının a ) bendinde belirtildiği hesap yöntemi ile hesaplanır. Kısaca "merkezî ısıtma sistemlerinde toplam ısıtma giderlerinin % 70'i bağımsız bölümlerin ölçülen ısı tüketimlerine göre paylaştırılır. Toplam ısıtma giderlerinin % 30'u ortak kullanım mahalleri, sistem kayıpları, asgari ısınma ve işletme giderlerinden kaynaklı ısı giderleri olarak bağımsız bölümlerin kullanım alanlarına göre paylaştırılır."

Bu sebeple ısı ölçerlerin tekrar kullanılabilmesi için bir oy sayısı gerekmemektedir. Kat maliklerinin birisi tarafından talep edilmesi yeterlidir.


"Daire boş bile olsa faturaya eşit miktarda ortak olur" uygulamanızda sakınca olmamakla beraber hatalıdır. Öncelikle ısı ölçerlerin yeniden devreye alınması gerekir, sonra yönetmeliğin 11. maddesinin ilk fıkrası uygulanır.
" Bağımsız bölümlerin ısı veya sıhhî sıcak su payları, gider paylaşım belgesi düzenlenmesi döneminde bir ekipmanın arızalanması veya benzer bir sebepten dolayı  doğru bir şekilde ölçüm yapamaması yüzünden belirlenemiyor ise paylar,  söz konusu  bağımsız bölümlerin daha önceki benzer gider paylaşım belgesi düzenlenen dönemlerindeki tüketimleri veya o gider paylaşım belgesi düzenlenmesi dönemindeki diğer benzer bağımsız bölümlerin tüketimleri esas  alınarak bina yöneticisi, bina yönetim kurulu, enerji yöneticisi, bölgesel ısı dağıtım ve satış şirketlerince veya yetkilendirilmiş ölçüm şirketlerince  belirlenir."
Forum'da Daha Önce Verilen Cevaplar İle İlgili Küçük Bir Araştırma Yapınız. Özel mesajların kamuya faydası yoktur! Arama için Linklerin Görülmesine İzin Verilmiyor Üye ol Veya Giriş Yap

traffic.gif


Paylaş delicious Paylaş digg Paylaş facebook Paylaş furl Paylaş linkedin Paylaş myspace Paylaş reddit Paylaş stumble Paylaş technorati Paylaş twitter Paylaş whatsapp

İçerik sağlayıcı paylaşım sitesi olarak hizmet veren Katmulkiyeti.com sitemizde 5651 sayılı kanunun 8. maddesine ve T.C.Knın 125. maddesine göre tüm üyelerimiz yaptıkları paylaşımlardan kendileri sorumludur.Katmulkiyeti.com hakkında yapılacak tüm hukuksal şikayetleri İletişim sayfamızdan bize bildirdikten en geç 3 (üç) iş günü içerisinde ilgili kanunlar ve yönetmelikler çerçevesinde tarafımızca incelenerek gereken işlemler yapılacak ve site yöneticilerimiz tarafından bilgi verilecektir.
Footer menü
Hakkımızda
Bize Ulaşın
Biz Kimiz
Hizmetlerimiz
sag taraf reklam alanı
sol taraf reklam alanı