Katmulkiyeti

Sorunuzla İlgili Cevaba Ulaşmak İçin

Sayın Üyelerimiz, 
Biraz sonra soracağınız sorulara benzer bir çok soru www.KatMulkiyeti.Com içinde yanıtlanmış olabilir.
Lütfen beklememeniz adına sorunuz ile ilgili daha önce verilen cevaplar arasında küçük bir araştırma yapınız.
Arama sayfasına ulaşmak için ! BURAYA , ASAGIDAKI LINKE veya RESME TIKLAYINIZ !!! 
http://katmulkiyeti.com/index.php?action=search

"Kelime(ler)" : bölümüne sorunuz ile ilgili en fazla 1-2 kelime yazınız. Çıkan sonuçları inceleyiniz , sorunuzu bulamaz iseniz aynı konu içinde sorunuzu sorabilirsiniz.


Arama Sayfasına Ulaşmak İçin Tıklayınız!

"Arama Sayfasına Ulaşmak İçin Resme Tıklayınız!"

alınan merkezi ısıtma kararının değiştirilmesi.

Başlatan zeynelamca, Eylül 30, 2008, 02:23:31 ÖS

« önceki - sonraki »

0 Üyeler ve 1 Ziyaretçi konuyu incelemekte.

sitemiz 4 bloktan ve 32 daireden oluşmaktadır.doğalgaz çalışmaları yeni bitti ve sitede alınan karar üyelerinin çoğunluğu itibari ile merkezi ıstıma sistemini değiştirmeden merkezi ısıtmaya girelim kararı çıktı ve bu şekilde belediyeye bildirildi.
kat malikilerin birbiri ile güvensizliği nedeni ile şimdi bu kararı değiştimek istiyoruz blok halinde ısınma veya ferdi ısınmaya geçmek istiyoruz.
bu karar için 32 oymu lazım yoksa çoğunluk kararımı lazım.kent gaz 32 de 32 oy isterim diyor.ilk karar alınırken sadece 17 oyla alınarak merkezi sistem olsun denmişti.şimdi tekrar değiştirmek için illa 32 oymu lazım teşekkürler.
Linkback: alınan merkezi ısıtma kararının değiştirilmesi.


  • Gösterim 35,646 
  • Bireysel / Merkezi Isınma Sistemine Geçiş , Merkezi Isıtma Sistemi Paylaşımı / Kalorimetre / Payölçer /Doğalgaz /Kombi İle İlgili Konular
  • 7 Yanıtlar

Yanıtınızın cevabı

Linklerin Görülmesine İzin Verilmiyor Üye ol Veya Giriş Yap
Bireysel Isıtma Sistemi (Kombiye) Doğalgazlı Isıtma Sistemine Dönüş İçin Oy

konusundadır.



Kısaca;

Merkezi katı yakıttan kombili ısınma sistemine geçiş için yeterli çoğunluk yasal bir toplantıda kat maliklerinin salt çoğunluğunun bunu onaylamasıdır.

Sorunuz Kat Mülkiyeti Kanunu'nun 42. maddesinde ve 3. fıkrasında tanımlanmıştır. "(Ek fıkra: 10/12/1990 - KHK - 431/1 md.; Aynen kabul: 05/02/1992 - 3770/1 md.) Kat maliklerinden birinin isteği ile ortak kaloriferle olan ısınmanın doğalgaz kullanılmak maksadıyla ferdi ısınmaya dönüştürülmesi, kat maliklerinin sayı ve arsa payı çoğunluğu ile verecekleri karar üzerine yapılır. "

Apartmanınız 29 bağımsız bölümden oluştuğuna göre , doğalgaza geçiş için karar alınacak toplantıda (toplantı çağrısında ilgili konunun görüşüleceğinin belirlemesi gerekir) en az 15 kat malikinin (arsa payı ve bağımsız bölüm sayısı salt çoğunluğu) veya vekilinin bulunması gerekir. Bu durumda 15 kat maliki veya vekilinin de kombili bireysel ısıtma sistemine geçişine olumlu oy kullanması gerekir. Eğer olumsuz oy kullanacak kat malikleri veya vekilleri varsa ; onların sayısı kadar olumlu oy kullanacak kat maliki veya vekilinin de toplantıda hazır olması gerekir.  Örneğin Toplantıya 20 kat maliki veya vekili katılmış ise ve bu oy sayısı ile karar alınıyorsa en az 15 malikin kombili (doğalgazlı bireysel ısıtma sistemine) geçişi onaylaması gerekir.

Ancak doğalgaz kullanmak maksadıyla olmayan (ferdi ısınma elektrik, odun, kömür, LPG ve benzeri yakıtlar ile yapılacaksa) ferdi ısısnma istekleri, oybirliği ile alınacak kararlarla mümkündür.

Yine doğalgazlı merkezi ısınmadan , doğalgazlı ferdi ısınmaya(kombi)  geçmek için , çoğunluğun kararı gereklidir. 


Yani 105 uyeden olusan sitede katı yakıtla merkezi sistemle ısınırken  ferdi kombi  dogalgaz sistemıne geçiş için  yasal bir toplantıda (gündemde bu konunun olması gerekir) 53 kat malikinin toplantıda kombi doğalgaz sistemine geçişi onaylaması yeterlidir. - Arsa payları eşit kabul edilmiştir.-- Değilse arsa payı toplamının da toplam kat maliki arsa payının salt çoğunluğunu bulması gerekir.--

Ancak;

2000 METREKARE ALTINKİNDEKİ BİNALARDA  TÜM KAT MALİKLERİNİN SALT ÇOGUNLUGUDUR.


Kat Mülkiyeti Kanunun 42. maddesi öyle emrediyor.Burda amaç enerji verimliliği yasasında belirtilen cıhazları kullandırıp enerji tasarufu sağlamaktır. Ki doğrudur.

DOGAL GAZA GEÇİŞ NASIL OLACAK? 

Apartmanda oturanlar için öncelikle apartman yönetim kurulunun doğal gaza geçiş konusunda en az %51 çoğunlukla karar alması gerekmektedir.

Merkezi sistemle ısıtılan binalarda, doğal gaza geçişin merkezi mi, yoksa bireysel mi olacağı ise yine apartman yönetim kurulunun %51 çoğunluk kararı ile olur.

18.04.2007 Tarihli ve 5627 Nolu Enerji Verimliliği Kanunu’na göre :

Kat maliklerinden birinin isteği üzerine ısı yalıtımı, ısıtma sisteminin yakıt dönüşümü ve ısıtma sisteminin merkezi sistemden ferdi sisteme veya ferdi sistemden merkezi sisteme dönüştürülmesi, kat maliklerinin sayı ve arsa payı çoğunluğu ile verecekleri karar üzerine yapılır. Ancak toplam inşaat alanı ikibin metrekare ( 2000 m2) ve üzeri olan binalarda merkezi ısıtma sisteminin ferdi ısıtma sistemine dönüştürülmesi, kat maliklerinin sayı ve arsa payı olarak oybirliği ile verecekleri karar üzerine yapılır. Bu konuda yapılacak ortak işlerin giderleri arsa payı oranına göre ödenir. Merkezi ısıtma sistemlerinde ısınma giderlerinin paylaştırılmasına ilişkin usûl ve esaslar Bayındırlık ve İskan Bakanlığı tarafından yürürlüğe konulacak yönetmelikle düzenlenir. Isıtma sisteminin merkezi sistemden ferdi sisteme veya ferdi sistemden merkezi sisteme dönüştürülmesine karar verilmesi halinde, yönetim planının bu karara aykırı hükümleri değiştirilmiş sayılır.

Bu konuda kanunu bu linkte veriyorum.

Enerji verimliliği
Linklerin Görülmesine İzin Verilmiyor Üye ol Veya Giriş Yap




Şehrinizde bulunan gaz şirketinin  yetki vermiş olduğu bayilerden birine giderek, proje ve etüt çalışması yaptırılır. Abonelik işlemi sırasında katılım payı ve güvence bedeli belirtilecek banka hesap numaralarına yatırılır. Merkezi sistem ile doğal gaza geçilecek ise sadece kazan dairesinde dönüşüm işlemi olur. Ayrıca dairelere gaz alınıp, sıcak su ve pişirme amaçlı da kullanılacaksa, bunun için de ayrı bir karar alıp, ortak kolon hattı çektirilmesi gerekmektedir.

DOGAL GAZIN KONUT KULLANIMINDAKİ ISITMA TİPLERİ

En temiz ve en ucuz yakıt olan doğal gazın konutlarda kullanılması daha kolay ve daha ekonomik bir kışa "merhaba" demek anlamına geliyor. Çünkü doğal gaz gerek ısıtmada ve sıcak su temininde, gerekse pişirmede büyük avantajlar sağlıyor. Doğal gazla beraber kömür kokusu, is, duman bitiyor; "kömür bitti", "tüp kalmadı" derdi sona eriyor.

Konutlarda doğal gaz kullanımı üç grupta toplanabilir; ısıtmada, sıcak su temininde ve mutfakta.

Konutlarda, kömür ya da sıvı yakıtlı soba ile ısıtmada, konutun tek noktadan ısıtılması ve ısıl veriminin düşüklüğü enerji israfına neden olmaktadır. Kömürlü kalorifer kazanlarında %40-45 düzeyindeki ısıl verim, kazan doğal gaza dönüştüğünde % 70-74'lere çıkmaktadır. Ekonomik ömrünü yitirmiş kazanların doğal gaza uyumlu kazanlarla yenilenmesi durumunda ise verim %80-85'lere yükselmektedir.

Doğal gazla çalışan kazanların işletilmesinde insan faktörü minimuma indiği için kontrolleri son derece kolaydır, rasyonel ve dengeli ısıtma imkanı sağlamaktadır. Ayrıca doğal gaz cihazları çok fonksiyoneldir. Bir kombi kat kaloriferi ile hem ısıtma, hem de sıcak su elde edilebilmektedir. Bir kalorifer kazanı ile apartmandaki her daire ortak ısıtılabileceği gibi, her daire bağımsız da ısıtılabilir.

Apartman Dairelerinde Bağımsız Isıtma

Sobalı apartman dairelerinde doğal gazla ısıtma için doğal gaz sobası ve kombi kat kaloriferleri kullanılabilir. Çok değişik tip ve kapasitelerde doğal gaz sobaları mevcuttur. Odanın büyüklüğü, izolasyonu, ısı kaybı benzeri faktörler değerlendirilerek en uygun kapasiteli soba seçilmelidir. Baca bağlantılı, dış duvar bağlantılı (hermetik) ve bacasız olmak üzere üç soba türü mevcuttur.

Doğal gazlı kombi kat kaloriferi kullanımında ise dairelerin odalarına döşenen borular ve oda duvarlarına monte edilen radyatörler vasıtasıyla ısınma sağlanmaktadır. Kombi tipleri bacalı ve hermetik olmak üzeri 2 çeşittir. Ayrıca baca bağlantılı kat kaloriferleri de kullanılabilmektedir.

Apartmanlarda veya Sitelerde Ortak Isıtma

Doğal gaza henüz geçmeyen apartmanlar genelde kömürlü ya da fueloilli kalorifer kazanları ile ısıtılmaktadır. Ekonomik, temiz ve kullanışlı olması açılarından bu kazanlarda doğal gaz yakılması çok daha avantajlıdır.

Ortak bir kalorifer kazanı ile ısıtma yapıldığında daireler, sıcak su sayacı gibi ek ölçme cihazları kullanmak suretiyle kazanın girişine takılan sayaçta okunan gaz giderinden kendilerine düşen miktarı tam olarak pay edebilirler. Ancak, böyle bir ek masrafa girilmemesi halinde, kömür veya fueloil kullanmada olduğu gibi belli bir takım kıstaslar (metrekareye bölmek gibi) kullanılacaktır.

Doğal gazın radyatörlerde termostatlı vana kullanılması ile son derece kontrollü olarak yakılabilmesi sonucunda hem konfor hem de büyük miktarda yakıt tasarrufu sağlar. Önemle üzerinde durulması gereken bir nokta da genellikle kazan dairelerinin havalandırma, elektrik ve baca tesisatlarının standartlara uygun olmasıdır. Kullanılmakta olan kazanların pek çoğu ekonomik ömrünü tamamlamış durumdadır. Bunlar dikkate alınarak doğal gaza geçmeden önce kazan ve kazan dairelerinin yetkili kurum ya da yetkili firmalara bakım ve onarımlarının yaptırılması ve gerekiyorsa kazan değişimlerinin yapılması verim ve güvenlik açısından çok önemlidir


Forum'da Daha Önce Verilen Cevaplar İle İlgili Küçük Bir Araştırma Yapınız. Özel mesajların kamuya faydası yoktur! Arama için Linklerin Görülmesine İzin Verilmiyor Üye ol Veya Giriş Yap

traffic.gif

sayın yönetici soruma benzer bir cevap vermişsiniz ama. benim sıkıntım biraz farklı. biz  10 katlı bir iş merkezinin en üstte yer alan teras katının tümünü  sosyal amaçlı olarak kullanıyoruz. 800 metrekarelik katta akşamları çalışıyoruz. iş merkezi merkezi doğalgaz ile ısınıyor. tabii bizim çalışma saatlerimiz dışında. doğalgazdan sunu söyleyebilirim ki hiç yararlanamiyoruz ve kat hesabından ödeme yaptigimizdan aylık çok yüksek bir bedel ödüyoruz. benim sorum; en üst kat olduğu için iş merkezi yönetim kararı ile  kombili bağımsız bir doğalgaz hattı yapabilirmiyiz. acil cevaplarınızı bekliyorum. çok tesekkür ederim. saygılarımla

yakın zamanda ocak 2008 ayının ilk haftasında genel kurul toplantısı yapacağız 105 üyeden müteşekkil katı yakıtla  merkezi sistem ısıtmamız mevcuttur ancak belediyenin ne zamana kadar kömür kullanmamıza musade eder bilemiyoruz amac hava kirliliğiğ seklinde değerlendirilsede şu durumda en ucuz ısınma seklidir diyoruz şayet kesin kara alındı doğalgaz kullanılacak denıldığınde bizler sizlere muracat ederk bilgi sahibi olmus isekte yanı yarıdan bir fazla 53 kisi nin  oyu ile bakul edilirse ferdi ısınmaya kombni sistemine gecebilirsiniz dıyorsunuz  çöok güzelde şiğmdide 2000 metre kare olayı çıktı bu nasıl olacak bizler 105 daire 6 bloktan olusan her dairenın kullanım alanı 109metre kare olduğuna göre 2000 metre kareyi geçiyoruz merkezı sistemde kalmakta istemiyoruz ferdi kombı ısınma sistemine geçmek için 105 uyenınde evet mi demesi gerekiyor o zaman bu uygulama yenı çıktı bir kişi dahi kabul etmezse bu iş olamıyacak demektir bunun kolay bir yolu yokmudur bizi detaylı aydınlatırsanız seviniriz düne kadar ne guzel yarıdan bir fazlası ıdı genel kurulada az kaldı  2000 metre kare davası cıktı lütfen bizi aydınlatınız tşk ler

sayın yetkililer bizleri aydınlattığınız için çok teşekkür ederiz bizlerde yenı kmk yı okuyoruz ve sizin cevaplarınızla aydınlanıyoruz çok sağolun bizler net bir sonuç almak istiyoruz bizin bahçeli 6 dölüm üzerine inşa edilmiş 6 bloktan olusan yerleşim alanımız mevcuttur  bunlardan üç blok 24 daireli üç blokta 12 daireli toplam 108 daireden  oluşmaktadır her dairenın kullanım alanı 100 metre karedir  kalorifer kazanlarımızdam bir tanei 48 daireyi beslemekte digeri ise 60 daireyi beslemektedir kalorifer kazanlarımızdan birisı 24 lü dairelrin birinde digeride ayrı bir 24 lu dairelerin alt katlarında mevcuttur bu durmda 2000 metre kareyi aşan durumlarda tüm site sakinlerinin onayı ilemi kombiye gecebiliriz yoksa söylediğiniz gibi 53 kişinin onayı yeterlimidir tasarruf amaçlı merkez olması gerekir denilsede %80 imiz ferdi kombiyi  istiyoruz 10 ,15 kişi de özellikle alt kat ve üst kat takiler benin altımdaki yakmazsa gibi düzüşüncelerle merkezi sistemi istiyorlar bize kesin olarak sizlere ilettiğimiz bu bilgilerle net olarak 53 kişi ile kombiye gecebilirmiyız bunu öğrenmek istiyoruz 2000 metre kare olayı kafalarımızı karıştırmaktadır bize net olarak bildirirseniz çok memnun oluruz 2000metre karenin altındamı yoksa üstündeki binalarda tüm site sakinleriniz onayı gerekiyor lütfen bize net bilgi veriniz tşk lerbizler mevcut katı yakıtlı merkezi sistem kalsın sadece herkez kombiye geçsin gerektiğinde merkezi sistemide kullanmak istiyoruz aray sadece vana koyarak ıkı yönlü kullanmak istiyoruz lütfen bizleri net olarak yanıtlayınız

Linklerin Görülmesine İzin Verilmiyor Üye ol Veya Giriş Yap
sayın yönetici soruma benzer bir cevap vermişsiniz ama. benim sıkıntım biraz farklı. biz  10 katlı bir iş merkezinin en üstte yer alan teras katının tümünü  sosyal amaçlı olarak kullanıyoruz. 800 metrekarelik katta akşamları çalışıyoruz. iş merkezi merkezi doğalgaz ile ısınıyor. tabii bizim çalışma saatlerimiz dışında. doğalgazdan sunu söyleyebilirim ki hiç yararlanamiyoruz ve kat hesabından ödeme yaptigimizdan aylık çok yüksek bir bedel ödüyoruz. benim sorum; en üst kat olduğu için iş merkezi yönetim kararı ile  kombili bağımsız bir doğalgaz hattı yapabilirmiyiz. acil cevaplarınızı bekliyorum. çok tesekkür ederim. saygılarımla

Konuyu biraz açmanızı diğer bir topic tede istedim. Tam anlayamıyoruz Sorunu.
Neresi ortak alan nersei sizin işyeri karışmış.
Forum'da Daha Önce Verilen Cevaplar İle İlgili Küçük Bir Araştırma Yapınız. Özel mesajların kamuya faydası yoktur! Arama için Linklerin Görülmesine İzin Verilmiyor Üye ol Veya Giriş Yap

traffic.gif

Linklerin Görülmesine İzin Verilmiyor Üye ol Veya Giriş Yap
yakın zamanda ocak 2008 ayının ilk haftasında genel kurul toplantısı yapacağız 105 üyeden müteşekkil katı yakıtla  merkezi sistem ısıtmamız mevcuttur ancak belediyenin ne zamana kadar kömür kullanmamıza musade eder bilemiyoruz amac hava kirliliğiğ seklinde değerlendirilsede şu durumda en ucuz ısınma seklidir diyoruz şayet kesin kara alındı doğalgaz kullanılacak denıldığınde bizler sizlere muracat ederk bilgi sahibi olmus isekte yanı yarıdan bir fazla 53 kisi nin  oyu ile bakul edilirse ferdi ısınmaya kombni sistemine gecebilirsiniz dıyorsunuz  çöok güzelde şiğmdide 2000 metre kare olayı çıktı bu nasıl olacak bizler 105 daire 6 bloktan olusan her dairenın kullanım alanı 109metre kare olduğuna göre 2000 metre kareyi geçiyoruz merkezı sistemde kalmakta istemiyoruz ferdi kombı ısınma sistemine geçmek için 105 uyenınde evet mi demesi gerekiyor o zaman bu uygulama yenı çıktı bir kişi dahi kabul etmezse bu iş olamıyacak demektir bunun kolay bir yolu yokmudur bizi detaylı aydınlatırsanız seviniriz düne kadar ne guzel yarıdan bir fazlası ıdı genel kurulada az kaldı  2000 metre kare davası cıktı lütfen bizi aydınlatınız tşk ler


.....Ancak toplam inşaat alanı ikibin metrekare ( 2000 m2) ve üzeri olan binalarda merkezi ısıtma sisteminin ferdi ısıtma sistemine dönüştürülmesi, kat maliklerinin sayı ve arsa payı olarak oybirliği ile verecekleri karar üzerine yapılır.....

Siz 6 bloktan oluşuyorsunuz. Her binanız 2000 metrekare altında kalacaktır. Her blokta o blokun salt çoğunluğu geçerli olacak.

Sizin için bir sorun yoktur.
Forum'da Daha Önce Verilen Cevaplar İle İlgili Küçük Bir Araştırma Yapınız. Özel mesajların kamuya faydası yoktur! Arama için Linklerin Görülmesine İzin Verilmiyor Üye ol Veya Giriş Yap

traffic.gif

#7
Linklerin Görülmesine İzin Verilmiyor Üye ol Veya Giriş Yap
sayın yetkililer bizleri aydınlattığınız için çok teşekkür ederiz bizlerde yenı kmk yı okuyoruz ve sizin cevaplarınızla aydınlanıyoruz çok sağolun bizler net bir sonuç almak istiyoruz bizin bahçeli 6 dölüm üzerine inşa edilmiş 6 bloktan olusan yerleşim alanımız mevcuttur  bunlardan üç blok 24 daireli üç blokta 12 daireli toplam 108 daireden  oluşmaktadır her dairenın kullanım alanı 100 metre karedir  kalorifer kazanlarımızdam bir tanei 48 daireyi beslemekte digeri ise 60 daireyi beslemektedir kalorifer kazanlarımızdan birisı 24 lü dairelrin birinde digeride ayrı bir 24 lu dairelerin alt katlarında mevcuttur bu durmda 2000 metre kareyi aşan durumlarda tüm site sakinlerinin onayı ilemi kombiye gecebiliriz yoksa söylediğiniz gibi 53 kişinin onayı yeterlimidir tasarruf amaçlı merkez olması gerekir denilsede %80 imiz ferdi kombiyi  istiyoruz 10 ,15 kişi de özellikle alt kat ve üst kat takiler benin altımdaki yakmazsa gibi düzüşüncelerle merkezi sistemi istiyorlar bize kesin olarak sizlere ilettiğimiz bu bilgilerle net olarak 53 kişi ile kombiye gecebilirmiyız bunu öğrenmek istiyoruz 2000 metre kare olayı kafalarımızı karıştırmaktadır bize net olarak bildirirseniz çok memnun oluruz 2000metre karenin altındamı yoksa üstündeki binalarda tüm site sakinleriniz onayı gerekiyor lütfen bize net bilgi veriniz tşk lerbizler mevcut katı yakıtlı merkezi sistem kalsın sadece herkez kombiye geçsin gerektiğinde merkezi sistemide kullanmak istiyoruz aray sadece vana koyarak ıkı yönlü kullanmak istiyoruz lütfen bizleri net olarak yanıtlayınız


Her binada ayrı ayrı karar artı sitede ayrı karar alın. Tüm kararlar %51 salt çoğunluk taşısın.
Geçişte sorun yaşamayacaksınız.
Diğer hususlarınız detay . İGDAŞ bölge müdürlüğünüz ile görüşün.

Bu karardan sonra merkezi katı yakıtı önlem amacı ile bırakacaksanız ileride bu katı yakıtı kullandığınızdaki ortak giderleri ödemek için malikleri zorlayamazsınız. Sorundur.


Alıntı Yapmerkezi katı yakıt  ısınmadan kombiye geçmek için   2000m 2  ve üzerindeki apartmanlarda kararalma oranı son değişikliklere göre nedir

2000 METREKARE ALTINKİNDEKİ BİNALARDA  TÜM KAT MALİKLERİNİN SALT ÇOGUNLUGUDUR.


Kat Mülkiyeti Kanunun 42. maddesi öyle emrediyor.Burda amaç enerji verimliliği yasasında belirtilen cıhazları kullandırıp enerji tasarufu sağlamaktır. Ki doğrudur.

Kısaca;

2000 m2 (İkibin metrekare) altında olan binalarda merkezi katı yakıttan kombili ısınma sistemine geçiş için yeterli çoğunluk yasal bir toplantıda kat maliklerinin salt çoğunluğunun bunu onaylamasıdır.

Sorunuz Kat Mülkiyeti Kanunu'nun 42. maddesinde ve 3. fıkrasında tanımlanmıştır. "(Ek fıkra: 10/12/1990 - KHK - 431/1 md.; Aynen kabul: 05/02/1992 - 3770/1 md.) Kat maliklerinden birinin isteği ile ortak kaloriferle olan ısınmanın doğalgaz kullanılmak maksadıyla ferdi ısınmaya dönüştürülmesi, kat maliklerinin sayı ve arsa payı çoğunluğu ile verecekleri karar üzerine yapılır. "

Apartmanınız 2000 m2 (İkibin metrekare) altında ise , doğalgaza geçiş için karar alınacak toplantıda (toplantı çağrısında ilgili konunun görüşüleceğinin belirlemesi gerekir) en az yarısından bir fazla sayıda (sayı ve arsa payı için ayrı ayrı olarak salt çoğunluk aranır)  kat malikinin (arsa payı ve bağımsız bölüm sayısı salt çoğunluğu) veya vekilinin bulunması gerekir. Bu sayıda kat maliki veya vekilinin de kombili bireysel ısıtma sistemine geçişine olumlu oy kullanması gerekir. Eğer olumsuz oy kullanacak kat malikleri veya vekilleri varsa ; onların sayısı kadar olumlu oy kullanacak kat maliki veya vekilinin de toplantıda hazır olması gerekir.

Ancak doğalgaz kullanmak maksadıyla olmayan (ferdi ısınma elektrik, odun, kömür, LPG ve benzeri yakıtlar ile yapılacaksa) ferdi ısınma istekleri, oybirliği ile alınacak kararlarla mümkündür.

Yine doğalgazlı merkezi ısınmadan , doğalgazlı ferdi ısınmaya(kombi)  geçmek için 2000 m2 (İkibin metrekare) altında olan binalarda  , tüm kat maliklerinin salt çoğunluğunun kararı gereklidir. 


DOGAL GAZA GEÇİŞ NASIL OLACAK? 

Apartmanda oturanlar için öncelikle apartman yönetim kurulunun doğal gaza geçiş konusunda en az %51 çoğunlukla karar alması gerekmektedir.

Merkezi sistemle ısıtılan binalarda, doğal gaza geçişin merkezi mi, yoksa bireysel mi olacağı ise yine apartman yönetim kurulunun %51 çoğunluk kararı ile olur.

2000 METREKARE ve  ÜZERİNDEKİ  BİNALARDA  TÜM KAT MALİKLERİNİN OYBİRLİGİDİR.

18.04.2007 Tarihli ve 5627 Nolu Enerji Verimliliği Kanunu’na göre :

MADDE 16 – 23/6/1965 tarihli ve 634 sayılı Kat Mülkiyeti Kanununun 42 nci maddesinin dördüncü ve beşinci fıkraları aşağıdaki şekilde değiştirilmiştir.

"Kat maliklerinden birinin isteği üzerine ısı yalıtımı, ısıtma sisteminin yakıt dönüşümü ve ısıtma sisteminin merkezi sistemden ferdi sisteme veya ferdi sistemden merkezi sisteme dönüştürülmesi, kat maliklerinin sayı ve arsa payı çoğunluğu ile verecekleri karar üzerine yapılır. Ancak toplam inşaat alanı ikibin metrekare ( 2000 m2) ve üzeri olan binalarda merkezi ısıtma sisteminin ferdi ısıtma sistemine dönüştürülmesi, kat maliklerinin sayı ve arsa payı olarak oybirliği ile verecekleri karar üzerine yapılır. Bu konuda yapılacak ortak işlerin giderleri arsa payı oranına göre ödenir. Merkezi ısıtma sistemlerinde ısınma giderlerinin paylaştırılmasına ilişkin usûl ve esaslar Bayındırlık ve İskan Bakanlığı tarafından yürürlüğe konulacak yönetmelikle düzenlenir. Isıtma sisteminin merkezi sistemden ferdi sisteme veya ferdi sistemden merkezi sisteme dönüştürülmesine karar verilmesi halinde, yönetim planının bu karara aykırı hükümleri değiştirilmiş sayılır. "

 
Bu konuda kanunu bu linkte veriyorum.

Enerji verimliliği - 18.04.2007 Tarihli ve 5627 Nolu Enerji Verimliliği Kanunu
Linklerin Görülmesine İzin Verilmiyor Üye ol Veya Giriş Yap


Bu konuda yönetmeliği bu linkte veriyorum.

Enerji verimliliği - 25/10/2008  Tarihli ve  27035 Sayılı Enerji Kaynaklarının Ve Enerjinin Kullanımında Verimliliğin Artırılmasına Dair Yönetmelik
Linklerin Görülmesine İzin Verilmiyor Üye ol Veya Giriş Yap


Şehrinizde bulunan gaz şirketinin  yetki vermiş olduğu bayilerden birine giderek, proje ve etüt çalışması yaptırılır. Abonelik işlemi sırasında katılım payı ve güvence bedeli belirtilecek banka hesap numaralarına yatırılır. Merkezi sistem ile doğal gaza geçilecek ise sadece kazan dairesinde dönüşüm işlemi olur. Ayrıca dairelere gaz alınıp, sıcak su ve pişirme amaçlı da kullanılacaksa, bunun için de ayrı bir karar alıp, ortak kolon hattı çektirilmesi gerekmektedir.

DOGAL GAZIN KONUT KULLANIMINDAKİ ISITMA TİPLERİ

En temiz ve en ucuz yakıt olan doğal gazın konutlarda kullanılması daha kolay ve daha ekonomik bir kışa "merhaba" demek anlamına geliyor. Çünkü doğal gaz gerek ısıtmada ve sıcak su temininde, gerekse pişirmede büyük avantajlar sağlıyor. Doğal gazla beraber kömür kokusu, is, duman bitiyor; "kömür bitti", "tüp kalmadı" derdi sona eriyor.

Konutlarda doğal gaz kullanımı üç grupta toplanabilir; ısıtmada, sıcak su temininde ve mutfakta.

Konutlarda, kömür ya da sıvı yakıtlı soba ile ısıtmada, konutun tek noktadan ısıtılması ve ısıl veriminin düşüklüğü enerji israfına neden olmaktadır. Kömürlü kalorifer kazanlarında %40-45 düzeyindeki ısıl verim, kazan doğal gaza dönüştüğünde % 70-74'lere çıkmaktadır. Ekonomik ömrünü yitirmiş kazanların doğal gaza uyumlu kazanlarla yenilenmesi durumunda ise verim %80-85'lere yükselmektedir.

Doğal gazla çalışan kazanların işletilmesinde insan faktörü minimuma indiği için kontrolleri son derece kolaydır, rasyonel ve dengeli ısıtma imkanı sağlamaktadır. Ayrıca doğal gaz cihazları çok fonksiyoneldir. Bir kombi kat kaloriferi ile hem ısıtma, hem de sıcak su elde edilebilmektedir. Bir kalorifer kazanı ile apartmandaki her daire ortak ısıtılabileceği gibi, her daire bağımsız da ısıtılabilir.

Apartman Dairelerinde Bağımsız Isıtma

Sobalı apartman dairelerinde doğal gazla ısıtma için doğal gaz sobası ve kombi kat kaloriferleri kullanılabilir. Çok değişik tip ve kapasitelerde doğal gaz sobaları mevcuttur. Odanın büyüklüğü, izolasyonu, ısı kaybı benzeri faktörler değerlendirilerek en uygun kapasiteli soba seçilmelidir. Baca bağlantılı, dış duvar bağlantılı (hermetik) ve bacasız olmak üzere üç soba türü mevcuttur.

Doğal gazlı kombi kat kaloriferi kullanımında ise dairelerin odalarına döşenen borular ve oda duvarlarına monte edilen radyatörler vasıtasıyla ısınma sağlanmaktadır. Kombi tipleri bacalı ve hermetik olmak üzeri 2 çeşittir. Ayrıca baca bağlantılı kat kaloriferleri de kullanılabilmektedir.

Apartmanlarda veya Sitelerde Ortak Isıtma

Doğal gaza henüz geçmeyen apartmanlar genelde kömürlü ya da fueloilli kalorifer kazanları ile ısıtılmaktadır. Ekonomik, temiz ve kullanışlı olması açılarından bu kazanlarda doğal gaz yakılması çok daha avantajlıdır.

Ortak bir kalorifer kazanı ile ısıtma yapıldığında daireler, sıcak su sayacı gibi ek ölçme cihazları kullanmak suretiyle kazanın girişine takılan sayaçta okunan gaz giderinden kendilerine düşen miktarı tam olarak pay edebilirler. Ancak, böyle bir ek masrafa girilmemesi halinde, kömür veya fueloil kullanmada olduğu gibi belli bir takım kıstaslar (metrekareye bölmek gibi) kullanılacaktır.

Doğal gazın radyatörlerde termostatlı vana kullanılması ile son derece kontrollü olarak yakılabilmesi sonucunda hem konfor hem de büyük miktarda yakıt tasarrufu sağlar. Önemle üzerinde durulması gereken bir nokta da genellikle kazan dairelerinin havalandırma, elektrik ve baca tesisatlarının standartlara uygun olmasıdır. Kullanılmakta olan kazanların pek çoğu ekonomik ömrünü tamamlamış durumdadır. Bunlar dikkate alınarak doğal gaza geçmeden önce kazan ve kazan dairelerinin yetkili kurum ya da yetkili firmalara bakım ve onarımlarının yaptırılması ve gerekiyorsa kazan değişimlerinin yapılması verim ve güvenlik açısından çok önemlidir


Doğalgaz Konusu İle iLgili Daha Detaylı Bilgiler İçin... TIKLAYINIZ...
Bireysel Isınma Sistemine Geçiş , Doğalgaz ve Kombi İle İlgili Konular...
Linklerin Görülmesine İzin Verilmiyor Üye ol Veya Giriş Yap
Forum'da Daha Önce Verilen Cevaplar İle İlgili Küçük Bir Araştırma Yapınız. Özel mesajların kamuya faydası yoktur! Arama için Linklerin Görülmesine İzin Verilmiyor Üye ol Veya Giriş Yap

traffic.gif


Paylaş delicious Paylaş digg Paylaş facebook Paylaş furl Paylaş linkedin Paylaş myspace Paylaş reddit Paylaş stumble Paylaş technorati Paylaş twitter Paylaş whatsapp

İçerik sağlayıcı paylaşım sitesi olarak hizmet veren Katmulkiyeti.com sitemizde 5651 sayılı kanunun 8. maddesine ve T.C.Knın 125. maddesine göre tüm üyelerimiz yaptıkları paylaşımlardan kendileri sorumludur.Katmulkiyeti.com hakkında yapılacak tüm hukuksal şikayetleri İletişim sayfamızdan bize bildirdikten en geç 3 (üç) iş günü içerisinde ilgili kanunlar ve yönetmelikler çerçevesinde tarafımızca incelenerek gereken işlemler yapılacak ve site yöneticilerimiz tarafından bilgi verilecektir.
Footer menü
Hakkımızda
Bize Ulaşın
Biz Kimiz
Hizmetlerimiz
sag taraf reklam alanı
sol taraf reklam alanı