Katmulkiyeti

Sorunuzla İlgili Cevaba Ulaşmak İçin

Sayın Üyelerimiz, 
Biraz sonra soracağınız sorulara benzer bir çok soru www.KatMulkiyeti.Com içinde yanıtlanmış olabilir.
Lütfen beklememeniz adına sorunuz ile ilgili daha önce verilen cevaplar arasında küçük bir araştırma yapınız.
Arama sayfasına ulaşmak için ! BURAYA , ASAGIDAKI LINKE veya RESME TIKLAYINIZ !!! 
http://katmulkiyeti.com/index.php?action=search

"Kelime(ler)" : bölümüne sorunuz ile ilgili en fazla 1-2 kelime yazınız. Çıkan sonuçları inceleyiniz , sorunuzu bulamaz iseniz aynı konu içinde sorunuzu sorabilirsiniz.


Arama Sayfasına Ulaşmak İçin Tıklayınız!

"Arama Sayfasına Ulaşmak İçin Resme Tıklayınız!"

Villa Tipi Yerleşimlerde , Birden Fazla Parsellerde Yönetim Nasıl Olacak?

Başlatan mühendis, Şubat 03, 2008, 10:35:36 ÖÖ

« önceki - sonraki »

0 Üyeler ve 2 Ziyaretçi konuyu incelemekte.

Sayın Admin,
Verdiğiniz cevaplar için çok teşekkür ediyorum. Sayenizde konu ile ilgili önemli bilgi birikimi sağlamaktayım. Böylece, oturduğumuz sitede yapılmış ve yapılacak bir çok yanlışlıkta ve hukuka aykırı işlerde katkı koyacağımızı umuyorum. Ancak yine de, bazı eksikliklerimiz var.
Şöyle ki; 5711 Sayılı Kanunla 634'e getirilen 9.bölümü inceledim. Sadece toplu yapı kapsamına girecek yerleri anladım. Toplu yapı kapsamına giren sitelerde site yönetiminin nasıl oluşturulacağı pek açık değil. Bu nedenle;
1) Toplu yapı kapsamındaki 2-3 parsel üzerinde yaygın yerleşim düzeninde kurulu dubleks konutlardan oluşan bir sitede site yönetimi nasıl oluşturulacaktır? Her parselin yönetim kurulu ayrı ayrı seçilip, site yönetimi bu parsel yönetim kurulu olarak seçilenlerin kendi aralarında yapacakları seçimle mi belirlenecektir, yoksa her parseldeki kat malikleri bir araya gelerek topluca yeni bir site yönetimi mi seçeceklerdir? Eğer böyle olacaksa, parsel yönetim kurulu olarak veya parsel temsilcisi olarak seçim yapılmasının ne anlamı olmaktadır?
2) Toplu yapı  kapsamına giren, müşterek mülkiyet halindeki arsa parselleri üzerinde yaygın yerleşim düzeninde inşa edilmiş dubleks konutlara ilişkin örnek bir yönetim planını forumda yayınlarsanız çok yararlı olacaktır.
Bu eksikliklerimizi de giderebilmemiz için katkı koyacağınızı umuyor, saygılar sunuyorum.
Linkback: Villa Tipi Yerleşimlerde , Birden Fazla Parsellerde Yönetim Nasıl Olacak?


  • Gösterim 15,004 
  • Anagayrimenkulün Yönetimine İlişkin Konular
  • 1 Yanıtlar

Sayın Mühendis,

1) Toplu yapı kapsamındaki 2-3 parsel üzerinde yaygın yerleşim düzeninde kurulu dubleks konutlardan oluşan bir sitede site yönetimi nasıl oluşturulacaktır? Her parselin yönetim kurulu ayrı ayrı seçilip, site yönetimi bu parsel yönetim kurulu olarak seçilenlerin kendi aralarında yapacakları seçimle mi belirlenecektir, yoksa her parseldeki kat malikleri bir araya gelerek topluca yeni bir site yönetimi mi seçeceklerdir? Eğer böyle olacaksa, parsel yönetim kurulu olarak veya parsel temsilcisi olarak seçim yapılmasının ne anlamı olmaktadır?

Aslında bu seçim sistemi yönetim planı ile ortaya çıkacaktır. Sizin örneğinizi ele alırsak, bağımsız konut yapılardan oluşan ve blok niteliğinde yapılara sahip olmayan parsellerde bağımsız konut yapıları malikleri genel kurul yaparak Parsel Yönetim Kurulu'nu seçeceklerdir. Tabii  yönetim plânında  blok niteliğinde olmayan yapıların idare tarzı ayrıca belirlenecektir.

Devamında ise

Bir adada birden çok parsel yer alıyorsa, (ki sizin örneğinizdir. ) adayı oluşturan parsellere ait ortak yerler, o adada bulunan bağımsız bölüm maliklerinden oluşan ada kat malikleri kurulunca yönetilir ve yönetim tarzı, kanunların emredici hükümleri saklı kalmak şartıyla, bu kurul tarafından kararlaştırılır. Bu yetki, yönetim plânında ada temsilciler kuruluna verilebilir. Yönetim plânında başka türlü düzenlenmemişse, ada temsilciler kurulu, blok niteliğinde olmayan yapıların bağımsız bölüm maliklerince seçilen temsilcilerden oluşur. Ada temsilciler kurulu üyelerinin sayısı ve nasıl seçileceği toplu yapının özelliği dikkate alınarak yönetim plânında belirtilir. Ada temsilciler kurulunda bu yöneticiler ve temsilciler yönettikleri ve temsil ettikleri bağımsız bölüm sayısı kadar oy hakkına sahiptirler.

Toplu yapı kapsamındaki ortak yapı, yer ve tesisler, bu kapsamda yer alan bağımsız bölüm maliklerinden oluşan toplu yapı kat malikleri kurulunca yönetilir ve yönetim tarzı, kanunların emredici hükümleri saklı kalmak şartıyla, bu kurul tarafından kararlaştırılır. Bu yetki, yönetim plânında toplu yapı temsilciler kuruluna verilebilir. Yönetim plânında başka türlü düzenlenmemişse, toplu yapı temsilciler kurulu, blok yapılarda her blokta bulunan bağımsız bölüm maliklerince seçilen blok yöneticileri ve blok niteliğinde olmayan yapıların bağımsız bölüm maliklerince seçilen temsilcilerden oluşur. Toplu yapı temsilciler kurulu üyelerinin sayısı ve nasıl seçileceği toplu yapının özelliği dikkate alınarak yönetim plânında belirtilir. Toplu yapı temsilciler kurulunda bu yöneticiler ve temsilciler yönettikleri ve temsil ettikleri bağımsız bölüm sayısı kadar oy hakkına sahiptirler.


Buradan şunu anlıyoruz. Sizin örneğinizde mutlaka her parsel kendi maliklerinden oluşan bir genel kurul ile yönetilecektir.  Diğer taraftan adaları oluşturan parseller ise Toplu Yapı Kapsamını oluşturan tüm bağımsız konut blokları (blok yapı kapsamına girmeyen) kat malikleri kurulunca yönetilecektir. Yani eğer yönetim planında başka bir şekilde düzenlenmemişse iki farklı genel kurul (parseller ve ada genel kurulları) yapılacaktır. 3 parselden oluşan bir toplu yapı yönetiminde ise (blok yapı yoksa ve münferit bağımsız kont yapılarından oluşuyorsa) 4 farklı genel kurul yapılacak demektir. Bunlardan 3'ü Parsel Yönetim Kurulu'nu ,  1'i Toplu Yapı Temsilciler Kurulu'nu seçecektir.
Kurulların üye sayıları ise her yapı tipi ve sayısına bağlı olarak değişebilir. 

Eğer yönetim planında şu şekilde bir düzenleme varsa ; örneğin "Ada Temsilciler Kurulu , Parsellerin Temsilcileri tarafından teşkil edilir ve her temsilci , temsil ettiği parseldeki bağımsız bölüm sayısı kadar oy hakkına sahiptir" denilmişse bu taktirde her parsel kendi yönetim kurulunu teşkil edecek, bu yönetim kurulu içinde bir başkan temsilci belirleyecek ve bu temsilci Ada Temsilciler Kurulu'nda kendini seçen kat maliklerini temsil edecektir.

Lütfen yanlış anlaşılmasın . Bu örnek sizin için açıklanmıştır. Yani villa tipi örneğin dubleks konutlardan oluşan ve 3 parselden meydana gelen içinde blok yapı tarzı bulunmayan toplu yapı yönetimleri için verilmiştir.


2) Toplu yapı  kapsamına giren, müşterek mülkiyet halindeki arsa parselleri üzerinde yaygın yerleşim düzeninde inşa edilmiş dubleks konutlara ilişkin örnek bir yönetim planını forumda yayınlarsanız çok yararlı olacaktır.

Bu tip örnekleri prensip olarak yayınlamıyoruz. Nedeni her yapı tipine uymaması durumunda konuya çok hakim olmayanları yanlış yönlendirilebilir. Bu tip yönetim planı, denetleme raporu, genel kurul tutanağı gibi evrak ve kayıtlar daha çok Binaların Yönetimsel işleyişi ile ilgili olup her duruma uymayabilirler. Örnekler ise en azından konuya bir nebze hakim olan kişilerce geliştirilip , değiştirilmelidir.

Ancak sıkça talep edilen bu eksikliklerin giderilmesi için yakında "danışman" üyeler vasıtası ile yönlendirilecek bir Yönetici Kulübü Üyelik Tipi ortaya çıkarılacaktır. Yönetici Kulubü Üyeleri , Bina Yönetimini gerekleştiren apartman, blok , site , toplu konut yönetici üyelerine hitap edecektir. Bu husustaki çalışmalarımız devam ediyor. Yönetici Kulübü Sayfaları hali hazırda sisteme yükleniyor. hazırlıklar bittiğinde üyelerimizi faydalanma imkanına kavuşturmuş olacağız.

Saygılarımla,


Forum'da Daha Önce Verilen Cevaplar İle İlgili Küçük Bir Araştırma Yapınız. Özel mesajların kamuya faydası yoktur! Arama için Linklerin Görülmesine İzin Verilmiyor Üye ol Veya Giriş Yap

traffic.gif


Paylaş delicious Paylaş digg Paylaş facebook Paylaş furl Paylaş linkedin Paylaş myspace Paylaş reddit Paylaş stumble Paylaş technorati Paylaş twitter Paylaş whatsapp

İçerik sağlayıcı paylaşım sitesi olarak hizmet veren Katmulkiyeti.com sitemizde 5651 sayılı kanunun 8. maddesine ve T.C.Knın 125. maddesine göre tüm üyelerimiz yaptıkları paylaşımlardan kendileri sorumludur.Katmulkiyeti.com hakkında yapılacak tüm hukuksal şikayetleri İletişim sayfamızdan bize bildirdikten en geç 3 (üç) iş günü içerisinde ilgili kanunlar ve yönetmelikler çerçevesinde tarafımızca incelenerek gereken işlemler yapılacak ve site yöneticilerimiz tarafından bilgi verilecektir.
Footer menü
Hakkımızda
Bize Ulaşın
Biz Kimiz
Hizmetlerimiz
sag taraf reklam alanı
sol taraf reklam alanı