Linklerin Görülmesine İzin Verilmiyor
Üye ol Veya Giriş Yap
sayın admin,
Her Blokta 16 daire olmak üzere 4 Blokta 64 daireden oluşmakta ortak yüzme havuzumuz olan bir site(herhalde toplu yapı)yönetim planı eski,tek parsel.
Bu site tek bir karar defteri ile 64 kişi ile toplanıp kararlar alıyordu.Yeni çıkan toplu yapılarla ilgili maddeler mutlak uygulanmak zorunda mıdır? Yönetim planı değişikliği, her blokta yönetici zorunluluğu, karar defteri ,işletme projesi hazırlanarak aidatların belirlenmesi, üst yönetim olan site yönetiminden de gelecek ortak alan giderleri birleştirilip toplu mu tahsil edilecek, ayrı ayrı mı?yoksa bloklar site yönetiminin mi bu işleri yapması için yetkilendirecekler.(yani 4 yönetici ,4 karar defteri, 4 toplantı yerine) birde üst yönetim.
Başta bahsettiğim tek seferde toplantı yapılıp ortak yerler için kararlar alınsa da,bloklarda olabilecek problemleri o blok için toplantı düzenlenerek sadece o bloktan bedelleri toplansa olabilir mi ?
Şimdi söylediğiniz yapı toplu yapı tanımına uyuyor. Ancak şu hususu tam açıklamamışsınız. Yönetim planı eski demektesiniz.
Demek ki her binanın (blokun) kendi yönetim planı mevcut.
Şimdi siz bu yapıda yıllar boyunca bizim eskiden "yaygın site yönetimi" dediğimiz yönetim biçimini uygulamışsınız.
Ancak 634 sayılı kanun ile birlikte artık siz bu 4 bloklu yapıyı yasal bir site yönetimi şeklinde yönetmek istiyorsanız, bir olağanüstü genel kurul ile toplu yapınızı , yasanın toplu yapı esaslarına uygun olarak yeniden düzenleyen bir yönetim planı değişikliğini gerçekleştirmelisiniz. Bu amaçla toplanacak olağanüstü genel kurulda "tüm kat maliklerinin salt çoğunluğu" ile yeni yönetim planının kabulü mümkün olup, bu yeni yönetim planını mutalaka tapuya tescil ettirmelisiniz. Bu tescil işlemi idari bir işlem olup, yeni yönetim planını kabul eden kat maliklerinin noyterden tescil işlemine yönelik vekaletlerinin bir veya birden fazla kişiye verilerek tapuda imzalanarak sicile eklenmesi gerekiyor
Neticede tabiki yasada yapılan değişikliklere uyulma zorunluluğu vardır. Aksi halde uyuşmazlıkların bir toplu yapı ilişkisi içinde çözümü mümkün değildir.
Yönetim planı değişikliği, her blokta yönetici zorunluluğu, karar defteri ,işletme projesi hazırlanarak aidatların belirlenmesi gerekli olup, üst yönetim olan site yönetiminden de gelecek ortak alan giderleri birleştirilip toplu veya ayrı ayrı tahsil edilmesi mümkündür
Site ortak alan işleri için blok kat malikleri blok yöneticilerinin site yönetimini oluşturması konusunda yetkilendirebilirler.
Bahsettiğiniz tek seferde toplantı yapılıp ortak yerler için kararlar alınması için bu hususun yönetim planınızda 643 sayılı Kat Mülkiyeti Kanunu'nun Toplu Yapılarla İlgili Hususlarına aykırı olmayan düzenlemelerin bulunması gerekir. Mevcut durumunuzda yönetim planı değişikliği yapmadan site ortak alanları için tek genel kurul yapmanız veya daha da genişleterek blok yönetimlerini ve blok kat malikleri genel kurullarını devreden çıkarmanız mümkün değildir.
Ayrıca bloklarda olabilecek problemlerin tabi ki o blok için genel kurul düzenlenerek sadece o bloktan katılan kat malikleri katılımı ile çözülmesi yasa gereğidir.