Yıllık Genel Kurul toplantısının yapılması ve çoğunluk
TOPLANTI VE KARAR YETER SAYISI:
TOPLANTI ZAMANI Kat Mülkiyeti Kanunu .Madde 29 : Kat malikleri kurulu, yılda bir defadan az olmamak üzere yönetim planında gösterilen zamanlarda, eğer böyle bir zaman gösterilmemişse, her takvim yılının ilk ayı içinde toplanır. Önemli bir sebebin çıkması halinde, yöneticinin veya deneticinin veya kat maliklerinden üçte birinin istemi üzerine ve toplantı için istenilen tarihten enaz onbeş gün önce bütün kat maliklerine imzalattırılacak bir çağrı veya bir taahhütlü mektup ile, toplantı sebebi de bildirilmek şartıyla kat malikleri kurulu her zaman toplanabilir.
İlk çağrı yapılırken, birinci toplantıda yeter sayının sağlanamaması halinde, ikinci toplantının nerede ve hangi tarihte yapılacağı belirtilir.
Kat Mülkiyeti Kanunu .Madde 30 : Kat Malikleri Kurulu, Kat maliklerinin sayı ve arsa payı bakımından yarısından fazlası ile toplanır ve oy çokluğu ile karar verir. Yeter sayı sağlanamadığı için ilk toplantı yapılamazsa, kararlar en geç bir hafta içerisinde yapılacak ikinci toplantıya katılanların oy çoğunluğuyla verilir. Bu konuda yeter sayı için ayrı konulmuş hükümler saklıdır.
Açıklama :On bağımsız bölümlü PINAR Apartmanı Kat Malikleri Kurulu Toplantısı nasıl gerçekleşir : Yasal Toplantı tebligatı yapıldıktan sonra, ilk toplantı için verilen yer ve zamanda Kat Malikleri veya vekilleri bir araya gelir.
Pınar Apartmanı'nın toplam arsa payı İkiyüzdür. Bu durumda ilk toplantı için aranılacak sayı Altı kat maliki ve 101 arsa payıdır. Bu sayılar sağlandığı taktirde toplantı gerçekleşir. Gerekli sayı sağlanamazsa ikinci toplantı yapılır.
Bu toplantının gerçekleşmesi için arsa payı aranmaz. Toplantıya katılanların sayısı yeterlidir. Toplantı yeter sayısı ile karar yeter sayısını karıştırmayınız. Çünkü karar yeter sayısı için konulmuş hükümler gereği gerekli yasal sayı sağlanmadan her kararı alamazsınız.
Karar Yeter Sayısı :Oy Birliği Aranan Kararlar ve Hükümler :
1- KMK. Madde 24. maddesinde kütükte mesken olarak gösterilen bağımsız bölümün sinema, kahvehane, gazino, pavyon, bar, klüp, dans salonu, boyahane vb. olarak kullanılması. (bkz; yasak işler)
2- Ana Taşınmazın üzerine kat ilavesi, sonradan boş kısımlara ilave yapılması(Kat Mülkiyeti Kanunu .Madde 44)
3- Arsa paylarının yeniden düzenlenmesi.
4- Ana taşınmazın bir hakla kayıtlanması, arsanın bölünmesi bölünen kısmın başkasına temliki.
5- Ana taşınmazın çatı ve duvarlarının reklam asılması için kiralanması. Pınar Apartmanı'nın yukarıdaki kararları alması ancak 10 kat malikininde oluru ile mümkün olacaktır.
Hem arsa Payı hem de kat malikleri sayısı çoğunluğu aranan işler ile ilgili hükümler :
1- Yönetici Atanması (Kat Mülkiyeti Kanunu .Madde 34/3) (bkz. yönetim - yönetici)
2- Denetici Atanması (Kat Mülkiyeti Kanunu. Madde 41/3)
3- Ortak yerlere faydalı onarım ve ilaveler yapılması (Kat Mülkiyeti Kanunu .Madde 28) Pınar Apartmanı bu durumda yöneticisini mutlaka 101 arsa payı ve 6 kişinin oyu ile seçecektir. 4/5
Çoğunluk aranan Hükümler : Yönetim planının değiştirilmesi için 4/5 çoğunluk aranır. (Kat Mülkiyeti Kanunu .Madde 28)
Notlar : * Oybirliği ile karar vermek gerektiğinde toplantıya katılanların değil, kat maliklerinin tümünün oybirliği gerekir. * Yalnız pay veya paydaş çoğunluğu ile alınan karar ile yönetici seçilemez.
Linkback:
TOPLANTI ZAMANI , TOPLANTI VE KARAR YETER SAYISI (Yıllık Genel Kurul toplantısı