Kat Mülkiyeti Kanununda Olağanüstü Toplanlara İlişin Yeterlilikler Açıktır.
KMK MAdde 29 2. Fıkra : "
Önemli bir sebebin çıkması halinde, yöneticinin veya denetçinin veya kat maliklerinden üçte birinin istemi üzerine ve toplantı için istenilen tarihten en az onbeş gün önce, bütün kat maliklerine imzalattırılacak bir çağrı veya bir taahhütlü mektupla, toplantı sebebi de bildirilmek şartıyle, kat malikleri kurulu her zaman toplanabilir."
Bu fıkradan sonra bu konudaki yargıtay kararlarına geçelim.
Olağanüstü Toplantıda, önceden belirlenen gündemin dışına çıkılamaz.
Olağan toplantılarda, karar yetersayısı sağlanmak şartıyla gündeme yeni maddeler eklenebilir.
Kat Mâlikleri Kurulu kararlarında gündeme bağlılık kuraldır. KMK. md: 29/2'ye göre, olağanüstü toplantının sebebinin de bildirilmesi şart koşulduğu için, toplantıda alınacak kararların, bildirilen sebeblerle sınırlı olması gerektiği kabul edilmelidir. (Y. 18. HD., 27.03.1992, E. 1992/985, K. 199992/2006.)Eğer Toplantı gündemine bütün kat maliklerine ilan edilmek şartı ile "Dilek ve temenniler" bölümü konmuş ise bu bölümde alınabilecek kararların geçerli olması için çok önemli bir şart vardır.
Olağanüstü Toplantı, konu görüşülüp karara bağlandığı anda sona ermiş olur. Buna rağmen, olağanüstü toplantı gündemine "Dilek ve temenniler" bölümü de konulabilir. Ancak, dilek ve temennilerde ortaya atılan görüşlerin karara bağlanabilmesi için bütün kat mâlikleri nin toplantıda hazır bulunması ve bü gündem dışı konunun görüşülüp karara bağlanmasına rızâ göstermesi gerekir.
Olağan toplantıdan farklı oarak olağanüstü toplantının geçerli olabilmesi için net bir ilam süresi ve yukarıda yazdığım KMK 29m/ 2 fıkrada belirtilen işlemlerin yapılması gerekir.
Gerek olağan, gerekse olağanüstü toplantılara ilişkin çağalarda yer, gün, saat belirtilmesi ve gündemin yer alması gerekir.
Gönderilen taahhütlü mektubun, toplantı tarihinden 15 gün önce muhatabın eline geçecek şekilde postalanması şarttır.
Olağanüstü Toplantının yapılacağına ilişkin
çağğı;gündemi, tarihi ve yeri yazılı ve anayapıda herkesin görebileceği yere asılmış da olsa — Olağan Toplantı için yeterli bulunabilse bile — Olağanüstü Toplantı için yeterli değildir. Çünkü Kanun, bunun için bütün kat mâliklerine imzalatılacak bir çağrı veya onlara gönderilecek bir taahhütlü mektuptan söz etmektedir.
Toplantıya gelmeyip buna karşı çıkan kat mâlikinin haberi olduğuna dair savunma da geçerli olmaz. Ancak, çağrı usulüne uygun yapılmamış olmasına rağmen kat mâliki toplantıya katılmışsa, çağrının usulsüz olduğundan bahisle toplantının iptalini istemesi, iyiniyet kuralları
ile bağdaşamaz.
Olağanüstü Toplantı usulü hakkındaki hüküm emredici niteliktedir. İstem, çağn ve gündemden oluşan usul şartlanndan birinde şekil noksanlığı veya hiç olmaması, hem yapılan toplantıyı hem de alman kararlan kural olarak geçersiz kılar.
Çok masraflı, çok önemli, kat mâliklerini maddî ve manevî sıkıntıya sokacak onanm ve değişiklik istemlerinin görüşüleceği toplantılrınn "Olağanüstü Toplantı" usulleri yerine getirilerek yapılması daha isabetli olur.
Toplantının yeri ve saati belirlenirken, MK. md:2'deki dürüstlük kuralına uyulması gerekir. Aksi halde, toplantının iptali istenebilir.
Tebligat Kanunu'na 15.06.1985 gün ve 3220 sayılı Kanunla eklenen madde gereğince; KMK.'na göre yönetim işleriyle ilgili olarak kat mâlikine tebligat, — Yöneticiye başka bir adres bildirilmemişse — mâliki bulunduğu bağımsız bölüme de yapılabilir.
Bu madde ile KMK. md: 29/2 birlikte dikkate alındığında, toplantıya çağn ve toplantıda alınan kararlar ile yöneticinin görevi gereği bildireceği diğer konulara ilişkin tebligatın, kat mâlikinin bağımsız bölümünde oturanlara imza karşılığında yapılması yeterlidir. Bu şekilde yapılan tebligat, kat mâlikine yapılmış sayılır. Ancak kat mâliki, yönetime başka bir adres bildirmişse, tebligatın bu adrese taahhütlü mektupla yapılması gerekir.
Gelelim şimdi sizin sorunuza ;
Linklerin Görülmesine İzin Verilmiyor
Üye ol Veya Giriş Yap
Mrb.. Olağanüstü bir toplatında gundemde olmayan bir karar alınıyor yasal oy oranıyla. Toplantıya katılmayan bir kat maliki ilgili kararın iptalini istiyor. İlgili Kararın gündemde olmadıgından, bu yüzden haberi olmadığından dolayı. Karar verildikten sonra en geç 1 ay içinde dava açılabiliyor. Ama bu karar alınırken usule uyulmadıgından dolayı karar yok hukmunde mıdır? zamanasımı suresı yok mudur? Bilgilendirirseniz çok sevinirim.
Gündem yukarıdaki usullere göre hazırlanıp ilan edilmiş midir? Sorunuzda bu bilinmiyor.
Ancak , gündemde olmayan bir konunun olağanüstü genel kurulda görüşülmesinden dolayı bana göre ilgili karar hüküm doğurmamaktadır. Bu sebeple itiraz edecek kat maliki için süre koşulu yoktur. Yorumumuz böyledir.
KMK Madde 33 -
"Kat malikleri kurulunca verilen kararlar aleyhine, kurul toplantısına katılan ancak 32 nci madde hükmü gereğince aykırı oy kullanan her kat maliki karar tarihinden başlayarak bir ay içinde, toplantıya katılmayan her kat maliki kararı öğrenmesinden başlayarak bir ay içinde ve her halde karar tarihinden başlayarak altı ay içinde anagayrimenkulün bulunduğu yerdeki sulh mahkemesine iptal davası açabilir; kat malikleri kurulu kararlarının yok veya mutlak butlanla hükümsüz sayıldığı durumlarda süre koşulu aranmaz. Kat maliklerinden birinin yahut onun katından kira akdine, oturma hakkına veya başka bir sebebe dayanarak devamlı surette faydalanan kimsenin, borç ve yükümlerini yerine getirmemesi yüzünden zarar gören kat maliki veya kat malikleri, anagayrimenkulün bulunduğu yerin sulh mahkemesine başvurarak hâkimin müdahalesini isteyebilir. (md:17)"Saygılarımızla,