Sayın Enda,
Alıntı Yap1.) Kat Malikleri Kurulundaki ibra sadece imzalayanları mı bağlar yoksa bütün malikleri mi?
Kat Mülkiyeti Kanunu'na göre yöneticinin ibrası diye bir kurum bulunmamaktadır. Ancak yönetici kat maliklerine hesap verme zorunluluğu vardır. Hesap verme sonucunda yöneticinin kat malikleri kurulunca ibra edilmiş olması onu, yöneticilik yaptığı dönemde usulsüz yaptığı harcamalar ve zimmetine geçirdiği paralar nedeniyle kat maliklerine verdiği zararlardan dolayı sorumluluktan kurtarmaz.
(T.C Yargıtay 18. Hukuk Dairesi Esas No: 2015/10204 Karar No:2016/10114 Karar Tarihi: 27.06.2016) Buna göre yöneticinin sorumluluğunu gerektiren bir hususun ortaya çıkması halinde kat malikleri ya da yeni yönetim tarafından açılabilecek bir davada mahkemece inceleme konusu yapılabilir.
Alıntı Yap2.) Eğer bütün malikleri bağlıyorsa dönem içinde yapılan ve KMK dan onay almamış harcamalar da bu şekilde onay almış olup ödenmesi zorunlu hale gelir mi?
Yönetici işletme projesinde ve kat malikleri kurulunda alınan kararlar gereğini yerine getirmiş ve bu işler için onaylanan bütçe artmış ve yine yönetici artan bu para ile kat maliklerine faydalı işler yapmış ise sorun yoktur bence. Örneğin artan bütçe ile apartmanın çok eski ve deforme olmuş posta kutusunu yenilemesi gibi faydalı işler.
Ancak, onaylanan işletme projesi ve bütçede olmayan bir harcamayı yapmış ise bunu kat maliklerinden isteyemez. öncelikle kat malikleri kurulu bu iş için kararını almalı, bütçesini onaylamalı, parasını toplamalı ve harcamasını öyle yapmalıdır. Ancak kat malikleri harcama yapıldıktan sonra bu işlerin yapılmasına karar verip bütçesini onaylayarak bu giderleri toplanmasına karar verirse durumu hukuki hale getirmiş ve yapılan harcamaları kabul etmiş olur. Kat malikleri kurulu karar verilmediği sürece bu giderleri isteme hakkı yoktur.
Buradan da anlaşılacağı üzere genel bir ibra yapılan bu giderleri ödeme zorunluluğunu ortaya çıkarmaz.Alıntı Yap3.) Kanunun istediği kabul nisabı işlere göre farklı olabilmektedir (pay ve paydaş çoğunluğı veya 4/5 gibi). Eğer ibra yapılan işleri kabul anlamına geliyorsa bu durumda ibradaki nisaba göre mi hangi işin ibra edilip edilmediği anlaşılacak?
Yukarıda dediğim gibi ibra değil bu işlerin yapılmasına ve bütçesine karar verilmelidir. Yapılacak işin niteliğine göre de kararın hangi çoğunlukla alınması belirlenir.
İyi günler