Yasanın " kat maliklerinin çoğunluğu" şeklinde tabir kullandığı her durumda , bağımsız bölüm sayısı değil, malik sayısı hesap edilir, bir kişinin birden fazla bağımsız bölüme sahip olduğu durumlarda ,alınacak karar ( yönetici seçiminde olduğu gibi) yasanın istediği yeter sayı " malik sayısı ise " sadece bir kişi olarak hesaplanır. 100 bağımsız bölümden oluşan bir anagayrımenkülde 50 bağımsız bölüm bir kişinin , diğer 50 bağımsız bölümün ise her biri farklı kişilere ait ise bu anagayrımenküldeki malik sayısı 51 dir.
Ancak yasanın özel nisap aramadığı durumlarda, mesela aidatların arttırılmasına , kapıcıya ek yardım ödeneği çıkarılmadı vb alelade yönetim işlerine ilişkin olarak tüm kat maliklerinin değil sadece o toplantıya katılanların çoğunluğu ile karar verilir ,işte bu durumda bir kişinin kullanacağı oy sayısı ( sahip olduğu bağımsız bölüm sayısı her ne olursa olursun , toplam oyların , yani toplantıya katılanların 3/1 inden fazla olamaz.
sizin örneğinizde ,507 malik var gibi görünüyor , bu halde ilk toplantının teşekkül edebilmesi için gereken toplantı yeter sayısı 254 maliktir. 254 malik teşekkül edememiş ise çoğunluk sağlanamadığından 2. toplantı yapılır, bu toplantıya ise , katılım yeter sayısı yoktur,alınacak kararlar katılanların çoğunluğu ile alınır , ancak , yönetici seçimi , ortak alanların birine özgülenmesi vb konularda kanun, özel olarak karar yeter sayısı aramıştır. yani sizin örneğinizde küçük bir azınlıkla mesela 10 kişi ile dahi 2. toplantı gerçekleşebilir , aidatların yükseltilmesi, güvenlik görevlisine kılık kıyafet alınması gibi alelade yönetim işlerine ilişkin karar verilebilir ama yönetici seçemez.
Vekil ile temsilde ise, KMK md 31: Bir kişi, oy sayısının yüzde beşinden fazlasını kullanmak üzere vekil tayin edilemez. Buradaki oy sayısından kasıt yine malik sayısıdır, yani sizin örneğinizde 507 oyun %5 ini geçemez. bu da 25 eder.