Merhaba,
Kooperatif eliyle yaptırılmış, 1987'den beri oturmakta olduğumuz, kat mülkiyetine geçilmiş ve 1990'da tapuları temin edilmiş 3 bloktan (aynı parselde) oluşan bir sitede kat malikiyim.
Bir ay kadar önce yazılı başvuruda bulunarak tapu müdürlüğü kayıtlarında yönetim planına rastlanılmadığı bilgisini edindim. Her ne kadar tapudaki görevliler de bu durumu şaşkınlıkla karşılıyor olsa da 87 ya da 90'da kat mülkiyetine geçilmiş olan sitemizin yönetim planı yoktur. Buna karşılık bizler blok yönetimi ile yönetim, denetim kurulları oluşturmakta, kat malikleri genel kurul kararları almaktayız.
Bizler 2007 yılında dairelerden birinin ipotek başvurusu sayesinde 1 dükkan (105 ortak mülkiyetli) ve 36 daireden oluşan bloğumuzda 24 dairenin tapu kayıtları ile gerçek durumunun uyumsuz olduğunu öğrendik. Nedeni de tapu ve belediye nezdindeki projede yapılan bağımsız bölüm numaralandırmasında kooperatifin çekiliş kurasında uyguladığı numaralandırma şeklinde uyulmamış olması. Çekiliş saat ibresi yönünde numaralandırma ile yapılıp daire sahipleri binaya yerleşmiş, ancak kurumlar nezdindeki proje üzerinde numaralandırma saat ibresinin tersi yönünde yapılmış. başlangıç numarası her iki durumda da sabit olduğundan bu kısımda yer alan 12 daire etkilenmemiş, ancak diğer 24 daire maliki oturduğu dairenin değil, yan dairenin tapusuna sahip görünüyor kurumlar nezdinde.
Bunlardan kaynaklanan ve sizden fikir almak istediğim sorun şu:
Apartman yöneticisi önce kuruldaki muhalif üyenin fikrini yok sayarak diğer kurul üyesi ile birlikte sorunun çözümü için tadilat projesi yaptırma kararı alıp, maliklere duyurma ve bunun için genel katılım payı toplama yoluna gitti. Hem kendisini, hem de tüm malikleri yazılı olarak uyardım. Bunun üzerine olağanüstü genel kurul toplayarak çoğunlukla bunu kabul ettirme ve uygulama yoluna gitti. Toplantıya katıldım. Toplantı öncesi yazılı, toplantı sırasında sözlü olarak tekrar tüm malikleri ve yönetimi uyardım. Tutanağı muhalefet şerhi düşerek (ben ve hatırladığım kadarıyla 6 kat maliki daha) imzaladım. Böyle 36 daire üzerinden çoğunluk kararıyla (ki baştan yönetim planı olmadığından karar geçersiz ama biz o sırada bunu bilmiyorduk) yaptırılacak tadilat projesini tapu müdürlüğü kabul etmiyor, 105 daire üzerinden çoğunluk kararı istiyor. Üstelik de daha önceki sözlü araştırmalar esnasında tapu kayıtlarına ilişkin sorunu tadilat projesi yaptırarak çözümleyemeyeceğimizi de söylemişlerdi.
Toplantının ertesi günü karar ve ne şekilde alındığına ilişkin her hangi bir açıklamada bulunmaksızın doğrudan genel katılım payı toplanmasına ilişkin bir yazı dağıtıldı yönetim tarafından. Tutanağın bir kopyasını istediğimde ise ancak yasal yollarla alabileceğim söylendi. Taahhütlü mektup ile yönetici ve iki denetçiye muhalefet şerhim konusunda birer yazı daha gönderdim.
Aralık 2008 ve Ocak 2009'da 30'ar TL'lik iki genel katılım payını ödedim. Tadilat projesi yaptıramayacaklarını öğrenmiş olduklarına dayanarak Şubat 2009 gn.kat. payını ödemedim. Olağanüstü toplantı tadilat projesi yaptırılması kararı alınmak üzere yapılmıştı.
Şimdi, böyle bir miktar için mahkemeye gitmeyi düşünmüyorum, çünkü öğrendiğim kadarıyla kazansam dahi mahkeme masrafları aidatlardan karşılanacak.
- Ancak yönetim tarafından toplanmış olan genel katılım payları tadilat projesi için kullanılamayacağına göre aidatlara sayılmasını talep edebilir miyim?
- Yönetim halen yanlışını kabul etmediğinden ödenmeyen genel katılım payı için icra yoluna giderse şu ana kadar yapmış olduğum uyarı, itiraz ve şerhler yeterli midir, yoksa noterden bir ihtar çekmeli miyim? (Yönetimin kararların yasal açıdan geçerli olmadığının farkında olup olmadığından emin değilim. Ben de yöneticilik yapmıştım ve durumdan haberim bile olmamıştı.)
- Sadece oturup yıl sonunda hesapların ibrasını bekler ve orada genel katılım payı harcamalarına ilişkin itiraz ve şikayette bulunursam (çünkü yönetim konuya ilişkin bilgi ya da açıklama yapmaya yanaşmıyor) mahkeme yoluna gitme hakkımı kaybeder miyim, ya da haklı iken haksız konumuna düşer miyim?
Aslında durum burada yazdıklarımdan çok daha karmaşık ama bu kadarı bile oldukça uzun olduğundan diğer konulara değinmedim. Kat mülkiyeti ve tapuların alınmasından bu güne kadar yapılan işlerin tamamı eksik ve yanlış, kurum hataları ile dolu olarak ve insanlar kandırılarak gerçekleşmiş. Asıl olan tüm bunların düzeltilebileceği bir yöntemin belirlenmesi ancak yöneticiliğim sırasında bunun neredeyse imkansız olduğunu da gördüm.
Gelebilecek yardım ve cevaplar için teşekkür ederim. Saygılar
Linkback:
Kat Mal. Gn. Krl. Kararlarına itiraz süreci?