Linklerin Görülmesine İzin Verilmiyor
Üye ol Veya Giriş Yap
sayin admin
buna ben zer bir sorum var yaklasik bir yil once bir ev aldim bu ev bir birinden bagimsiz uclu dortlu ve tek evlerden olusuyor evler bize ic dekarosyonu yapilmamis bir sekilde teslim edildi ortak kullanim alani yok kat kaloriferli binalar benim evim 3lu gurupdan iki katmaligi daha var bu villa tarzi evler bir birinden bagimsiz duvarlarla cevrilmis koparatif fes edilmis ve yonetim olusturulmus ki buda saibeli cunku yoneticiler koparatif baskani ve yakinlari benim sormak istedigim su anada evet oturanlar var ama benim komsularim dahil olmak uzere bir cok kisi evini yaptiramadigi gibi sindi kapici parasi cicekci parasi gibi sacma sapan talepler le kucum sen meyecek paralar talep etmekteler almadigim hizmete para odemek ortak alan diye nitelenecek en ufak bir alanin bulunmadigi biryerde yonetici diye ortaya ciakan bu sahislar kucum senmeyecek maaslar vermek nasil bir yasayla desteklenmis olabilir ve nasil bir yol izlemeliyim yardiminiz icin sindiden tesekkurler saygilar
Bu tip yapıları en çok Bahçeşehir civarındaki yeni semt alanlarında görüyoruz. Bitişik nizamdaki 2-3-4-5- veya tekli yapılar bunlar. Genellikle bitişik nizam evler bireysel kalorifer (doğalgaz sistemi) projesine sahip. Ve her bağımsız bölümün kendi giriş ve çıkışı var. Çoğunlukla kooperatif yapıları ve natamam teslim ediliyorlar.
Şimdi...
Öncelikle birçoğunun yönetim planı mevcut değil. Hatta iskan belgesi yok. İnşaat ruhsatı tamam değil.
Bu durumda olanlar için... projeyi bir kez daha inceleyin . çevre amlakçılar ile görüşün. Büyük ihtimalle bir ada veya parsel içindeler. Ve ortak alan sadece bahçeler . Bunun yanısıra bahçeyi çevreleyen duvarlar olabilir.
Kooperatif üyesi değilseniz ve kat malikleri kurulu oluşmadı ise ödeme yapmayınız. İhtarname çekiniz ve kat malikleri kurulunun toplanmasını sağlayınız. Bakınız natamam evler bunlar.
Kooperatif üyesi iseniz aşağıdaki durumlara göre kendiniz bir değerlendirme yapınız.
Diğer taraftan kat mülkiyeti ve kat irtifakının uygulanabilmesi için her blok yapı için de esas olacak şekilde kat maliklerinin 2/3'ünün
fiiili kullanımı gerekir.
Şimdi sizin durumunuz btişik nizamlarda ortak alan olmadığına göre "daha önce tanımladığım" parsel, ada vs. nin ortak olan bahçe , duvar ve (yazmak istemiyorum natamam bırakılmış bu tip yapılar için hidrafor tesisi, ortak jeneratör vs yoktur sanırım) bahçevan, temizlik görevlisi gibi giderler ortak alan giderleri olarak arsa payına göre dağıtılabilir.
Ancak bu işlemin yapılabilmesi için satış sözleşmelerinde özel şartlarla belirtilmemiş ve yönetim planı imzalanmış olarak tapuya tescilli değilse natamam binaların fiilen kullanılması için kat maliklerinin 2/3'ünün evlerinin iç dekorasyonlarını bitirip, oturuma hazır bir hale getirmesi gerekir.
Eğer bu zamana kadar ortada bir kooperatif varsa ve sizinle üyelik aşamasında bu konuda bir yazılı anlaşma yapmadı iseler ödeme yapılmaması gerekir.
Bütün bunlar veya bir kısmı geçerli ise , bununla beraber bir kooperatif üyeliğiniz yok ise ve kat malikleri kurulu teşkil edilmedi ise hiç bir şekilde ödeme yapmamanız gerekir.
Ödeme yapmaz iken susmak yerine "ödeme yapmama nedenlerizi beliren" bir ihtarnamenin sizi borçlandıran kişi veya kurumlara gönderilmesi de gerekir.
Gördüğünüz gibi yasa herhangi bir şekilde bu tip haksız masrafları desteklemez.
"Büyük ihtimalle evlerin bir kısmı satılmamış durumdadır, çevre düzenlemesini alanlara yıkmak istemektedirler."Aşağıda bazı işinize yarayan bilgiler vardır.
Üzerlerine tıklayabilirsiniz.Kooperatif tarafından inşa edilmekte olan bina larda çıkan uyuşmazlıklarda KMK. uygulanabilir mi?Kat irtifakı kurulmamışsa, bu durumdaki yapılarla ilgili uyuşmazlıklar kooperatif ile üyeleri' ya da kooperatif üyeleri arasında çıkmış kabul edilir ve bunlara KMK.
uygulanamaz (Y. 18. HD., 06.05.1993, E. 1993/3156, K.1993/6039.)
Kooperatiflerde, üyeler arasında kur'a çekilip üyelere bağımsız bölümler tahsis edilmişse — Tapu'daki intikal/geçiş işlemi yapılmamış olsa bile — o zaman KMK.
uygulanır. Çünkü, kooperatiflerde kur'a çekilip bütün üyelerin bağımsız bölümlerinin belirlenmesiyle ferdî mülkiyetegeçilmiş olur ve bu mülkiyetin intikali niteliğinde olduğu için, bu tarihten itibaren KMK. hükümleri uygulanır.
İnşaatı bitmiş olmasına rağmen henüz kat mülkiyeti kurulmamış binalarda KMK. uygulanabilir mi?İnşaatı tamamen bitmiş ve bütün bağımsız bölümleri kullanılmakta olan binalarda, kat irtifakı varsa, KMK.hükümleri uygulanır.
İnşaat tamamlanmış ve kat irtifakı kurulmuş,ancak bütün bağımsız bölümleri kullanılmıyorsa, neolur?Binadaki bütün bağımsız bölümlerin üçte ikisikullanılıyorsa, KMK. hükümleri uygulanır.
Kullanılmaya başlandıktan sonra boşaltılmış olan bağımsız bölümlerin bulunması durumu değiştirmez.
l'den çok blok bina varsa, 2/3 oranındaki kullanım durumunun, her blok için ayrı ayrı gerçekleşmiş olması
şarttır.
Kat Mülkiyeti Ne Zaman Uygulamaya Başlanır??? Oturulmaya Başlandığında Mı?
Linklerin Görülmesine İzin Verilmiyor
Üye ol Veya Giriş Yap
Kooperatiflerin Kat Mülkiyeti'ne Geçişi
Linklerin Görülmesine İzin Verilmiyor
Üye ol Veya Giriş Yap