Denetim Kurulu üyesi tek başına Yönetim Kurulundan toplantı çağrısı yapmasını talep edemez. Ancak temsilciler kurulunun 1/3'ünü ikna ederse, bu çoğunluk ile temsilciler kurulu toplantısı çağrısı talebine alt yapı hazırlayabilir. Dediğim gibi tek başına toplantı çağrısı isteminde bulunamaz. Denetim Kurulu Başkanı bile tek başına istemde bulunamaz. Kendi aralarında Denetim Kurulu karar defterinde karar alarak bu istemde bulunabilir. Yönetim Kurulu da bu istemi gerçekleştirmek zorundadır.
Denetçi, Kat Mülkiyeti Kanununun 41. maddesi gereği Kat Malikleri Kurulu arasından seçilir. Bir başka deyişle denetçi, farklı bir anagayrimenkulde kat maliki olsa bile denetçi olamaz. Toplu Konut Üst yönetimlerinde de denetçi, temsilciler kurulu arasından seçilir. Yani üst yapı yönetimlerinde Denetçi, hem aynı ana gayrimenkulde kat maliki olması hem de temsilciler kurulu üyesi olması gerekir.
Eğer, Üst Yönetim Genel Kurul Toplantısında bu vasıflara sahip olmayan birini;
(a) bilerek seçtilerse ve hak düşürücü süre içinde Alınan Kararların İptali Davası açılmaz ise seçilen denetçi görevine devam eder.
(b) bilmeden (yani genel kurul toplantısında seçilen denetçinin kat maliki olmadığı belşirtilmemişse) Mutlak Butlan kararla seçilmiş olur ki, zaman aşımı olmaksızın "Alınan Kararların İptali" davası açılabilir.
Mutlak butlanla seçilen denetçi, rapor hazırlasa bile aynı anda yönetim kurulu tarafından bu rapor kabul edilmeyebilir. Ancak bu andan itibaren denetçiliğinin usulsüzlüğünden bahisle dava açılması gerekir.
Yani, Temsilciler Kurulu Mahkeme Heyeti değildir. Tüm iddialar mahkemeye taşınmalıdır. (Mahkeme kanalıyla) itiraz yoksa Alınan Kararlar geçerlidir.
Not: Denetim Kurulunun tek bir üyesi, tek başına toplantı çağrısı yapamasa da, iddiaları ile birlikte Savcılığa suç duyurusunda bulunabilir. Eğer iddiaları asılsız ise bu da suçladığı kişilere tazminat davası açma hakkı verir.