Katmulkiyeti

Sorunuzla İlgili Cevaba Ulaşmak İçin

Sayın Üyelerimiz, 
Biraz sonra soracağınız sorulara benzer bir çok soru www.KatMulkiyeti.Com içinde yanıtlanmış olabilir.
Lütfen beklememeniz adına sorunuz ile ilgili daha önce verilen cevaplar arasında küçük bir araştırma yapınız.
Arama sayfasına ulaşmak için ! BURAYA , ASAGIDAKI LINKE veya RESME TIKLAYINIZ !!! 
http://katmulkiyeti.com/index.php?action=search

"Kelime(ler)" : bölümüne sorunuz ile ilgili en fazla 1-2 kelime yazınız. Çıkan sonuçları inceleyiniz , sorunuzu bulamaz iseniz aynı konu içinde sorunuzu sorabilirsiniz.


Arama Sayfasına Ulaşmak İçin Tıklayınız!

"Arama Sayfasına Ulaşmak İçin Resme Tıklayınız!"

Blok yönetimimiz geçerli mi?

Başlatan omaTR, Nisan 11, 2019, 10:05:27 ÖÖ

« önceki - sonraki »

0 Üyeler ve 1 Ziyaretçi konuyu incelemekte.

Merhaba

Aynı parsel üzerinde bulunan A ve B bloklarda 24 daireden oluşan, B blok içerisinde kapıcı dairesi bulunan bir siteyiz. 2017 yılında ortak yönetim oluşturulmaya çalışıldı ancak B blok içerisindeki problemler fazla olduğundan A blok olarak kendi yönetimimizi KMK 69. maddeye dayanarak kurduk. 2019 yıl başında kura çektik yönetici seçildim Resimlerin Görüntülenmesine İzin Verilmiyor Üye ol Veya Giriş Yap

B blok, kat malikler kurulu düzenliyor ve sizin kurduğunuz yönetim geçersizdir yapılacak toplantı ile Divan Kurulu Başka ve Üyelerinin seçimi, A  ve B blok yönetimlerinin yönetim planına göre birleştirilmesi veya ayrılması için oylama yapılması vb. maddeler sunuyor bize.

KMK kanununu okuduğumda biz ortak yönetilecek alanımız bulunduğundan "Toplu Yapı" olarak geçmekteyiz. Yönetim planımızı da aldık onda da "Ana gayrimenkul kat malikleri kurulu tarafından yönetilir. Yönetim tarzı, kanunlardaki emredici hükümler saklı kalmak şartıyla bu kurul tarafından belirlenir" diyor kanuna atıf yapıyor.

Kanuna baktığımızda biz kendi blok yönetimimizi madde 69'a dayanarak kurabiliyoruz ve kurduk. Şimdi B bloğun yapacağı toplantıya katılıp bir yönetim oluşturacağız ancak oluşturacağımız yönetim "Site Yönetimi' olup sadece "Ortak alanların yönetimi' yetkisine mi sahip olacak yoksa bizim daha önce kurduğumuz A blok yönetimi devre dışı kalmış olacak ve iki blok yönetimini mi yapacak.

Cevaplar için şimdiden teşekürler 1 haftadır hayatımda okumadığım kadar kanun okudum herkese kolay gelsin Resimlerin Görüntülenmesine İzin Verilmiyor Üye ol Veya Giriş Yap   
Linkback: Blok yönetimimiz geçerli mi?


  • Gösterim 4,615 
  • Yönetim Planı İle İlgili Konular
  • 3 Yanıtlar

Tek parsel üzerinde kurulu olan ve 2 bloktan oluşan bir ana gayrimenkulün toplu yapıya geçmesine gerek yoktur. Tek parselde birden fazla yapılarda toplu yapıya geçiş ise toplu yapı kapsamında hazırlanmış bir yönetim planının tapuya tescili ile olur. Yani bunu yapmadan kurmuş olduğunuz blok yönetimi KMK ve yönetim planı karşısında yok hükmündedir. Nitekim yönetim planınızda ana gayrimenkulün kat malikleri kurulu ile yönetileceği belirtilmiştir. Toplu yapılarda ise bloklar blok kat malikleri kurulu ile, bloklar dışında kalan ortak alan, yapı, yer ve tesisler ise temsilciler kurulu ile yönetilir. Temsilciler kurulu da blok yöneticilerinden oluşur. 2 bloklu bir ana gayrimenkulde temsilciler kurulunu oluşturmanız mümkün değildir.

Ana gayrimenkulünüz de 24 bağımsız bölümden oluştuğu ve her biri ile arsa payları ile bağlantılı olarak müşterek mülkiyet sahibi olduğunuz için diğer bloğu ayırarak yönetim kuramazsınız. Eğer bunu yaparsanız sanki kat mülkiyeti tesisli bir anagayrimenkulde ortaklığı gidermiş gibi hareket etmiş olursunuz. Nitekim kat mülkiyeti kurulmuş bir ana gayrimenkulde ortaklığın giderilmesi mahkemeden dahi istenemez. Bu nedenle yapmış olduğunuz iş yok hükmünde, topladığınız aidatlar ise hukuksuzdur.

En kısa sürede tüm maliklere bir davetiye göndererek ilk olağan genel kurulunuzu yapın, yönetim planınıza göre yönetici ve denetçilerinizi seçin, bir bütün olarak yönetiminizi kurunuz ve o şekilde yönetilmeye devam ediniz...
Yazdıklarım hukuki bilgi değil, tecrübe paylaşımından ibarettir.

#2
Linklerin Görülmesine İzin Verilmiyor Üye ol Veya Giriş YapTek parsel üzerinde kurulu olan ve 2 bloktan oluşan bir ana gayrimenkulün toplu yapıya geçmesine gerek yoktur. Tek parselde birden fazla yapılarda toplu yapıya geçiş ise toplu yapı kapsamında hazırlanmış bir yönetim planının tapuya tescili ile olur. Yani bunu yapmadan kurmuş olduğunuz blok yönetimi KMK ve yönetim planı karşısında yok hükmündedir. Nitekim yönetim planınızda ana gayrimenkulün kat malikleri kurulu ile yönetileceği belirtilmiştir. Toplu yapılarda ise bloklar blok kat malikleri kurulu ile, bloklar dışında kalan ortak alan, yapı, yer ve tesisler ise temsilciler kurulu ile yönetilir. Temsilciler kurulu da blok yöneticilerinden oluşur. 2 bloklu bir ana gayrimenkulde temsilciler kurulunu oluşturmanız mümkün değildir.

Ana gayrimenkulünüz de 24 bağımsız bölümden oluştuğu ve her biri ile arsa payları ile bağlantılı olarak müşterek mülkiyet sahibi olduğunuz için diğer bloğu ayırarak yönetim kuramazsınız. Eğer bunu yaparsanız sanki kat mülkiyeti tesisli bir anagayrimenkulde ortaklığı gidermiş gibi hareket etmiş olursunuz. Nitekim kat mülkiyeti kurulmuş bir ana gayrimenkulde ortaklığın giderilmesi mahkemeden dahi istenemez. Bu nedenle yapmış olduğunuz iş yok hükmünde, topladığınız aidatlar ise hukuksuzdur.

En kısa sürede tüm maliklere bir davetiye göndererek ilk olağan genel kurulunuzu yapın, yönetim planınıza göre yönetici ve denetçilerinizi seçin, bir bütün olarak yönetiminizi kurunuz ve o şekilde yönetilmeye devam ediniz...

Hocam teşekkür ederim ilginden ötürü, peki 4/5 oy çokluğu ile yönetim planına A blok yönetiminin ayrı olarak yönetilmesi gibi bir karar alınabilir mi?

Bunu yapmak istediğimizi söylediğimizde B blok kat malikleri, B blok içerisinde yer alan kapıcı dairesinin kendilerine devir edilmesini talep etmektedir. KMK Madde7 yi incelediğimde ise "Kat mülkiyetine veya kat irtifakına tabi olan gayrimenkulde ortaklığın giderilmesi istenemez" diyor. Yani çıkmaza giriyoruz. Tapu'ya da gittik böyle bir devir mümkün değil ortak alan dediler. Bu konu ile ilgili bilgi verebilir misiniz?

#3
Linklerin Görülmesine İzin Verilmiyor Üye ol Veya Giriş YapHocam teşekkür ederim ilginden ötürü, peki 4/5 oy çokluğu ile yönetim planına A blok yönetiminin ayrı olarak yönetilmesi gibi bir karar alınabilir mi?

Hayır... Bu ortaklığın giderilmesi ile aynı anlama gelir ve yapılamaz. Birlikte yönetim kuracaksınız. Haricinde yaptığınız her iş hukuka aykırıdır.

Linklerin Görülmesine İzin Verilmiyor Üye ol Veya Giriş YapBunu yapmak istediğimizi söylediğimizde B blok kat malikleri, B blok içerisinde yer alan kapıcı dairesinin kendilerine devir edilmesini talep etmektedir. KMK Madde7 yi incelediğimde ise "Kat mülkiyetine veya kat irtifakına tabi olan gayrimenkulde ortaklığın giderilmesi istenemez" diyor. Yani çıkmaza giriyoruz. Tapu'ya da gittik böyle bir devir mümkün değil ortak alan dediler. Bu konu ile ilgili bilgi verebilir misiniz?

KMK madde 4'e göre kapıcı dairesi ortak alandır ve ortak alanlarda her iki bloktaki kat maliklerinin arsa payı oranında hakları vardır ve bu haklar malikin bağımsız bölümü ile ayrılamaz şekilde bağımlıdır. Böyle bir şey mümkün değildir.
Yazdıklarım hukuki bilgi değil, tecrübe paylaşımından ibarettir.


Paylaş delicious Paylaş digg Paylaş facebook Paylaş furl Paylaş linkedin Paylaş myspace Paylaş reddit Paylaş stumble Paylaş technorati Paylaş twitter Paylaş whatsapp

İçerik sağlayıcı paylaşım sitesi olarak hizmet veren Katmulkiyeti.com sitemizde 5651 sayılı kanunun 8. maddesine ve T.C.Knın 125. maddesine göre tüm üyelerimiz yaptıkları paylaşımlardan kendileri sorumludur.Katmulkiyeti.com hakkında yapılacak tüm hukuksal şikayetleri İletişim sayfamızdan bize bildirdikten en geç 3 (üç) iş günü içerisinde ilgili kanunlar ve yönetmelikler çerçevesinde tarafımızca incelenerek gereken işlemler yapılacak ve site yöneticilerimiz tarafından bilgi verilecektir.
Footer menü
Hakkımızda
Bize Ulaşın
Biz Kimiz
Hizmetlerimiz
sag taraf reklam alanı
sol taraf reklam alanı