Vaziyet planı binanın arsa içindeki konumunu, yol, yeşil alan, spor tesisleri, ortak yerler ve benzeri, durumlarını gösterir plandır. Vaziyet planını bağlı bulunduğunuz inşaat ruhsatını veren ve iskan edildiği belediyeden alabilirsiniz. Yalnız Genel inşaat planında, vaziyet planı yer almışsa ayrıca ibrazı istenmez.Dolayısı ile vaziyet planı eğer yok ise belediyedeki inşaat planının başında mevcuttur.
Yani birden fazla blok veya tekli yapıların zemindeki yerlerini gösteren ve aynı zamanda proje üzerinde vaziyet planı varsa ayrıca düzenlenmesine gerek yoktur. Projenin ve vaziyet planının ayrıca tüm maliklerce imzalanmış olması gerekir.
Sizin durumunuzda yönetim planı değişikliğinde tapu siciline belediyeden onaylı vaziyet planı (Site özelliği taşıyan mesken ve işyerlerinde, istenilen belgelere ilave olarak ayrıca irtifaka esas yerleşim planı gereklidir. ) istenmediği anlaşılıyor.
Bu noktada vaziyet planı ve mimari proje nedir onu anlatmak isterim. Ana gayrimenkulun dış cepheleri, iç taksimatı, bağımsız bölüm, eklenti ve ortak yerlerin ölçüleri ile birlikte gösteren ve mimar veya mühendisler tarafından yapılan bir projenin, yetkili belediye veya valiliğin tasdikinden sonra ibrazı gerekir.(Kat irtifakında yapı ruhsatı verilmesi gerekir.)
TASTİKLİ MİMARİ PROJE :Kat irtifakı tesis edilmiş ise Tapu SİCİL Müdürlüğü’nden Kat irtifakı tesisi edilmemiş ise Belediye ‘den alınabilir. Dükkan tapuları için kat irtifaklı projenin Tapu SİCİL Müdürlüğü’nden alınması gereklidir. Belediye’den alınan projelerde bağımsız bölüm numaraları yazılı olmayabilir. Belediye sınırları dışında Valilikten (Bayındırlık ve iskan Müdürlüğü’nden) alınır.
Arsanın üzerine bina yapılabilmesi için Mimar ve/veya Mühendis tarafından yapılan projedir. İlgili Belediye tarafından onaylanmış olması gerekir.
Taşınmazın vasfı arsa görünüp üzerinde bina var ise eksperin binayıda değerlendirebilmesi için kullanılır.(Bina yerinde projeye uygun yapılmamışsa kaçak yapılan kısımlar değerlendirilmez.) Binanın veya içindeki bağımsız Bölümün dükkan ise projeye uygun yapılıp yapılmadığı, başka bir dükkan ile birleştirilip birleştirilmediğini Bina ise komşu parsellere tecavüz edip etmediği ancak proje ile bina yerinde karşılaştırılarak tespit edilebilir.
Şimdi sizin yeni yönetim planı değişikliğinde sicilinizde belediyeden onaylı vaziyet planı bulunmadığına göre siz belediyeden mimari projenin başındaki tüm parseller için ayrı ayrı oluşturuşmuş vaziyet planlarına ulaşabileceksiniz.
Vaziyet planında ortak alan olarak belirtilmiş alanlara mimari proje dışında herhangibir yapı yapılması mümkün değildir. Bu işlem için ruhsat değişikliği gerekecektir.Yeni inşaat ruhsatının belediyeden onay görerek yeniden iskan alınması gerekecektir.
140 bağımsız bölümde bir kat maliki olağan ya da olağanüstü genel kurul toplantılarında %5 oranında kat maliki temsil edebilir. Sizin örneğinizde 7 bağımsız bölümü temsil imkanı çıkar ki, örneğinizde herhangi bir sorun yoktur.
Kolay gelsin.