Katmulkiyeti

Sorunuzla İlgili Cevaba Ulaşmak İçin

Sayın Üyelerimiz, 
Biraz sonra soracağınız sorulara benzer bir çok soru www.KatMulkiyeti.Com içinde yanıtlanmış olabilir.
Lütfen beklememeniz adına sorunuz ile ilgili daha önce verilen cevaplar arasında küçük bir araştırma yapınız.
Arama sayfasına ulaşmak için ! BURAYA , ASAGIDAKI LINKE veya RESME TIKLAYINIZ !!! 
http://katmulkiyeti.com/index.php?action=search

"Kelime(ler)" : bölümüne sorunuz ile ilgili en fazla 1-2 kelime yazınız. Çıkan sonuçları inceleyiniz , sorunuzu bulamaz iseniz aynı konu içinde sorunuzu sorabilirsiniz.


Arama Sayfasına Ulaşmak İçin Tıklayınız!

"Arama Sayfasına Ulaşmak İçin Resme Tıklayınız!"

YÖNETİCİ SEÇİMİNDE KATILIM ORANI MI YOKSA OY ORANI MI ÖNEMLİ

Başlatan osmanyasa, Şubat 11, 2018, 01:52:21 ÖS

« önceki - sonraki »

0 Üyeler ve 2 Ziyaretçi konuyu incelemekte.

YÖNETİCİ SEÇİMİNDE KATILIM ORANI MI YOKSA OY ORANI MI ÖNEMLİ ??
Örnek vermek gerekirse 60 kişilik bir apartmanda (her dairenin ayrı bir sahibinin olduğunu varsayıyorum) 31 kişi ile toplantı yapılıp 16 kabul 15 ret oyuyla yönetici seçilebilir mi ??
yoksa yönetici seçiminde her halükarda toplantıda en az 31 kişinin evet oyu mu gerekli ??
Linkback: YÖNETİCİ SEÇİMİNDE KATILIM ORANI MI YOKSA OY ORANI MI ÖNEMLİ


  • Gösterim 7,853 
  • Yöneticilik Seçimi İLe İLgili Konular
  • 5 Yanıtlar

Alıntı YapKat Mülkiyeti Kanunu .Madde 30 : Kat Malikleri Kurulu, Kat maliklerinin sayı ve arsa payı bakımından yarısından fazlası ile toplanır ve oy çokluğu ile karar verir. Yeter sayı sağlanamadığı için ilk toplantı yapılamazsa, kararlar en geç bir hafta içerisinde yapılacak ikinci toplantıya katılanların oy çoğunluğuyla verilir. Bu kanunda yeter sayı için ayrı konulmuş hükümler saklıdır.

Yönetici ve denetçi Kat Malikleri Kurulunun salt çoğunluğu ile seçilir. (Katılanların değil)

Sizin örneğinizde 60 kişilik bir apartmanda (her dairenin ayrı bir sahibinin olduğunu varsayıyorum) 31 kişi ile toplantı başlatılır ve ancak en az 31 kişi ile Yönetici ve Denetçi seçilir. (1. oturumda toplantı yeter sayısı oluşmadığı durumlarda 2. orturuma 31 kişiden az katılım olursa Yönetici ve Denetçi seçilemez. Ancak seçim Nisbi Butlan karardır. Hak düşürücü süre içinde iptal davası açmak gerekir. Dava sonuçlanıncaya / karar iptal edilinceye kadar geçerlidir)

(Sizin verdiğiniz örnekteki oranlarda) Böyle bir karar alınırsa Nisbi Butlan bir karardır. İtiraz eden kişi karar defterine şerh düşerek Hak Düşürücü Süre içerisinde Alınan Kararın İptali davası açması gerekir. Ancak dava sonuçlanana kadar seçilen yönetici görevli ve yetkilidir.

Toplantı Yeter Sayısı ile Karar Yeter sayısı farklıdır. Önce salt çoğunluk elde edilecek daha sonra diğer red oyu veren kat maliklerinin arsa payından daha fazla arsa payı toplamı gerekecek. Bu durum anagayrimenkulde veya toplu yapılarda alınacak kararlar açısından; farklı arsa payına sahip olan bağımsız bölümlerin içerisinde bağımsız bölüm sayısı eşit olsa bile arsa payları toplamı küçük olan büyük olanı yönetemesin diye vardır.

İkinci olasılık ise; birden fazla bağımsız bölüm sahibi olan kişi tek bir kat maliki sayılır. Bu durumda bu kişinin doğal olarak arsa payı daha çoktur. 4 daireli bir binada 1 kişinin 2 dairesi olursa Kat Malikleri Kurulu Mevcudu 4 değil 3'tür. 2 Bağımsız bölüme sahip kat malikinin arsa payınının "bağımsız bölümlerden birinin cephesi güney cephe" olması nedeniyle daha fazla olduğunu varsayalım; o zaman 3'ün çoğu 2'dir ancak diğer 2 kat malikinin arsa payı toplamı 2 birimdir ama 3. kat malikinin arsa payı 2'den fazladır.

Bütün bunlar; arsa payı çok olan kat maliki (doğal olarak tek bir fikre sahiptir), az olanın önüne geçemesin veya her kat malikinin 1 bağımsız bölüm sahibi olması durumunda sayıca üstün olsalar da arsa payı olarak da üstün olması gerektiği içindir.

Örneğin; toplantının 1. Oturumunda Toplantı Yeter Sayısı oluşmadığı durumda 2. Oturum yapılır. 2. Oturumda katılanların çoğunluğu ile karar alınır. Ancaaak kanun maddesinin son paragrafında "Bu kanunda (634 Sayılı Kat Mülkiyeti Kanununda) yeter sayı için ayrı konulmuş hükümler saklıdır." denmektedir.

O zaman toplantının 1. oturumunda Toplantı Yeter Sayısı oluşmamış olsun. 2. Oturumuna 3 kişi katılıp 2 kişi yöneticiyi seçsin. OLMAZ. Ama Nisbi Butlan bir karardır. İptal edilene kadar geçerlidir ve "Dava açma zaman aşımı", Hak Düşürücü Süre ile sınırlıdır.

Ozan ÖZEN'in bir makalesini referans olarak veriyorum.
Linklerin Görülmesine İzin Verilmiyor Üye ol Veya Giriş Yap


Sayın Önder Tulgar
60 malikli bir anagayrımenkülde , yönetici seçimi için 16 kişinin olurunun yeterli olduğu yönündeki cevabınızı, KMK 34. madde hükmünü de gözönünde bulundurarak gözden geçirmenizi rica ederim
Not: Bağımsız bölüm sayısı, malik sayısı demek değildir
        Toplantı yeter sayısı, karar yeter sayısı demek değildir.

Önder TULGAR (profesyonel bir firma temsilcisi olarak kendini görüntülemekte ancak), birden fazla konuda, eksik ya da yanlış yorumlar yaparak site üyelerini olumsuz yönlendirmektedir. Tecrübe ile sabittir. Üyemizin, sorusu hakkında daha fazla referans bilgi toplanmasında fayda görüyorum.


Sayın ck0902

Öte yandan, verdiğiniz emekler için de size ayrıca teşekkür etmek( gecikmiş de olsa)  boynumuzun borcu oldu Resimlerin Görüntülenmesine İzin Verilmiyor Üye ol Veya Giriş Yap

Merhabalar,
KMK okuyorum ama şu karar alma ile ilgili sayılarda çelişkiye düşüyorum.
Madde 34 – .......
Yönetici, kat maliklerinin, hem sayı hem arsa payı bakımından çoğunluğu tarafından atanır.

Madde 41 – Kat malikleri kurulu, yöneticinin bu görevdeki tutumunu devamlı olarak denetler ve haklı bir sebebin çıkması halinde onu her zaman değiştirebilir.
Burda haklı bir sebep gösterilirse, yapılacak olağanüstü toplantıda kat malikleri kurulu (sayı ve arsa payı bakımından yarıdan 1 fazla) 1. toplantıda oy çokluğuyla, eğer çoğunluk sağlanamazsa 2. toplantıda katılanların salt çoğunluğuyla alınacak karara istinaden yeni yönetici seçilebiliyor olması gerekir.
Yanılıyorsam, yanlışım nerde , doğruysa onaylarsanız memnun olurum. Teşekkürler.


Paylaş delicious Paylaş digg Paylaş facebook Paylaş furl Paylaş linkedin Paylaş myspace Paylaş reddit Paylaş stumble Paylaş technorati Paylaş twitter Paylaş whatsapp

İçerik sağlayıcı paylaşım sitesi olarak hizmet veren Katmulkiyeti.com sitemizde 5651 sayılı kanunun 8. maddesine ve T.C.Knın 125. maddesine göre tüm üyelerimiz yaptıkları paylaşımlardan kendileri sorumludur.Katmulkiyeti.com hakkında yapılacak tüm hukuksal şikayetleri İletişim sayfamızdan bize bildirdikten en geç 3 (üç) iş günü içerisinde ilgili kanunlar ve yönetmelikler çerçevesinde tarafımızca incelenerek gereken işlemler yapılacak ve site yöneticilerimiz tarafından bilgi verilecektir.
Footer menü
Hakkımızda
Bize Ulaşın
Biz Kimiz
Hizmetlerimiz
sag taraf reklam alanı
sol taraf reklam alanı