Katmulkiyeti

Sorunuzla İlgili Cevaba Ulaşmak İçin

Sayın Üyelerimiz, 
Biraz sonra soracağınız sorulara benzer bir çok soru www.KatMulkiyeti.Com içinde yanıtlanmış olabilir.
Lütfen beklememeniz adına sorunuz ile ilgili daha önce verilen cevaplar arasında küçük bir araştırma yapınız.
Arama sayfasına ulaşmak için ! BURAYA , ASAGIDAKI LINKE veya RESME TIKLAYINIZ !!! 
http://katmulkiyeti.com/index.php?action=search

"Kelime(ler)" : bölümüne sorunuz ile ilgili en fazla 1-2 kelime yazınız. Çıkan sonuçları inceleyiniz , sorunuzu bulamaz iseniz aynı konu içinde sorunuzu sorabilirsiniz.


Arama Sayfasına Ulaşmak İçin Tıklayınız!

"Arama Sayfasına Ulaşmak İçin Resme Tıklayınız!"

Klima Takılması ve Söktürülmesi

Başlatan hseyin, Ocak 24, 2008, 04:00:21 ÖS

« önceki - sonraki »

0 Üyeler ve 1 Ziyaretçi konuyu incelemekte.

apartmanın müşterek kapısının yaklaşık üç metre üst tarafına ikinci katta bulunan kendi dairemin duvarına klima taktım.girişi engellemiyor gürültü unsuru yok,su damlatma rahatsız etme yok.görüntü bozuluyor diyerek klimamı sökmemi istiyorlar.bu konuda birşey yapabilirlermi.
Linkback: Klima Takılması ve Söktürülmesi


  • Gösterim 24,346 
  • Yasaklar, Yeni Duruma Uyma, Medeni Kanun İle İlgili Durumlar
  • 1 Yanıtlar

Sorunuzu aşağıda cevaplıyorum.

Yargıtay kararlarına göre , tek parçalı / pencere tipi ve iki parçalı / split türü klimaların binanın mimari projesinde bulunmasa bile bağımsız bölümün penceresine monte edilmesi mümkündür. (Yargıtay Kararı: Y. 18. HD. ., 17/01/2000, E. 1999/15627 ., K. 2000/59.) Bunun için KMK 19'da belirtilen bütün kat maliklerinin rızasına (değişen kanunda beşte dördünün yazılı rızasına ) gerek yoktur. Madde en alttadır.

Ancak bağımsız bölüme klima cihazı monte etmek ve kullanmak için şu şartlar aranır.
(Yönetim Planında Başkaca Hüküm Yoksa)

1. Çektiği elektrik yükünden dolayı ortak tesisatta doğabilecek olumsuz etkiler anayapıya zarar vermemelidir.
2. Konut ve bürolara sanayi tipi klima tesisi kurulmamalıdır.
3.Cihaz çalışırken yaydığı gürülü, etrafa yaydığı ısı ve nemden dolayı diğer bağımsız bölümleri rahatsız etmemelidir.  (Yargıtay Kararı: Y. 18. HD. ., 24/02/1998, E. 1998/135., K. 1998/1715.)
4. Cihaz ortak yerlerden dış duvar delinerek monte edilemez. Bu nedenle bağımsız bölümün pencere , balkon kapısı ya da balkonuna kurulmalıdır. (Yargıtay Kararı: Y. 18. HD. ., 08/05/1998, E. 1998/4253 ., K. 1998/5014.)  ve (Yargıtay Kararı: Y. 18. HD. ., 24/02/1998, E. 1998/135 ., K. 1998/1715.)
5. Belediye İmar Yönetmeliğinde öngörüyorsa , tadilat projesi yaptırılıp onaylatılmalıdır.
6. Yönetim planında yasaklanmış ise yapılamaz.
7. Kat malikleri kurulu daha önceden çoğunluk ile "klima takılamayacağına dair" karar vermişse , klima takılamaz.

Netice : Her halükarda sizin tanımladığnız biçimde "girişi engellemiyor gürültü unsuru yok,su damlatma rahatsız etme yok" sa dahi 4 maddeye aykırı hareket etiğiniz için - binanın dış duvarı ortak alandır-  ve anlaşılan klima borularını duvarı delerek geçirdiniz, kat maliklerinden herhangi biri veya yönetici sulh hukuk mahkemesinde söktürmeniz ve eski haline getirmeniz için dava açabilir. Aleyhinize sonuçlanma olasılığı çok yüksektir.




KMK Madde 19 - Kat malikleri, anagayrimenkulün bakımına ve mimarı durumu ile güzelliğini ve sağlamlığını titizlikle korumaya mecburdurlar.

Kat maliklerinden biri, bütün kat maliklerinin beşte dördünün yazılı rızası olmadıkça anagayrimenkulün ortak yerlerinde inşaat, onarım ve tesisler, değişik renkte dış badana veya boya yaptıramaz. Ancak, ortak yer ve tesislerdeki bir bozukluğun anayapıya veya bağımsız bir bölüme veya bölümlere zarar verdiğinin ve acilen onarılması gerektiğinin veya anayapının güçlendirilmesinin zorunlu olduğunun mahkemece tespit edilmiş olması halinde, bu onarım ve güçlendirmenin projesine ve tekniğine uygun biçimde yapılması konusunda kat maliklerinin rızası aranmaz. Kat maliki kendi bağımsız bölümünde anayapıya zarar verecek nitelikte onarım, tesis ve değişiklik yapamaz. Tavan, taban veya duvar ile birbirine bağlantılı bulunan bağımsız bölümlerin bağlantılı yerlerinde, bu bölüm maliklerinin ortak rızası ile anayapıya zarar vermeyecek onarım, tesis ve değişiklik yapılabilir. (md:Resimlerin Görüntülenmesine İzin Verilmiyor Üye ol Veya Giriş Yap

Her kat maliki anagayrimenkule ve diğer bağımsız bölümlere, kusuru ile verdiği zarardan dolayı diğer kat maliklerine karşı sorumludur. 


Forum'da Daha Önce Verilen Cevaplar İle İlgili Küçük Bir Araştırma Yapınız. Özel mesajların kamuya faydası yoktur! Arama için Linklerin Görülmesine İzin Verilmiyor Üye ol Veya Giriş Yap

traffic.gif


Paylaş delicious Paylaş digg Paylaş facebook Paylaş furl Paylaş linkedin Paylaş myspace Paylaş reddit Paylaş stumble Paylaş technorati Paylaş twitter Paylaş whatsapp

İçerik sağlayıcı paylaşım sitesi olarak hizmet veren Katmulkiyeti.com sitemizde 5651 sayılı kanunun 8. maddesine ve T.C.Knın 125. maddesine göre tüm üyelerimiz yaptıkları paylaşımlardan kendileri sorumludur.Katmulkiyeti.com hakkında yapılacak tüm hukuksal şikayetleri İletişim sayfamızdan bize bildirdikten en geç 3 (üç) iş günü içerisinde ilgili kanunlar ve yönetmelikler çerçevesinde tarafımızca incelenerek gereken işlemler yapılacak ve site yöneticilerimiz tarafından bilgi verilecektir.
Footer menü
Hakkımızda
Bize Ulaşın
Biz Kimiz
Hizmetlerimiz
sag taraf reklam alanı
sol taraf reklam alanı