Katmulkiyeti

Sorunuzla İlgili Cevaba Ulaşmak İçin

Sayın Üyelerimiz, 
Biraz sonra soracağınız sorulara benzer bir çok soru www.KatMulkiyeti.Com içinde yanıtlanmış olabilir.
Lütfen beklememeniz adına sorunuz ile ilgili daha önce verilen cevaplar arasında küçük bir araştırma yapınız.
Arama sayfasına ulaşmak için ! BURAYA , ASAGIDAKI LINKE veya RESME TIKLAYINIZ !!! 
http://katmulkiyeti.com/index.php?action=search

"Kelime(ler)" : bölümüne sorunuz ile ilgili en fazla 1-2 kelime yazınız. Çıkan sonuçları inceleyiniz , sorunuzu bulamaz iseniz aynı konu içinde sorunuzu sorabilirsiniz.


Arama Sayfasına Ulaşmak İçin Tıklayınız!

"Arama Sayfasına Ulaşmak İçin Resme Tıklayınız!"

Kiraladığım iş yerindeki tadilat problemim

Başlatan mhmtemnyrtr, Haziran 28, 2017, 09:28:23 ÖS

« önceki - sonraki »

0 Üyeler ve 2 Ziyaretçi konuyu incelemekte.

İyi çalışmalar arkadaşlar benim problemim kiraladığım iş yeri apartmanın zemin katında. Planda ruhsatta iş yeri olarak  geçiyor. Ancak yapılırken standart kapalı balkon gibi yapılmış(plan projede tam olarak nasıl çizilmiş hala ulaşamadım) ben bu bölüme tadilat yapmak istiyorum(resim olarak ekleme yaptım) Bina yöneticisi benim iş yerini açmam konusunda gönülsüz sürekli engel çıkarıyor. En son olarak tadilatı yapmam için bize dilekçe ver ve dilekçende herhangi bir şikayet durumunda bütün sorumluluk bende  ve iş yerini eski haline getireceğim gibisinden bir cumle ile dilekçe ver dedi. Buyuk ihtimalle işi bitirince şikayet edecek.. Yapmak istediğim şey daha öncede söylediğim gibi vitrin şeklinde camdan yapmak. Apartman sakinleri karşı değil bu yuzden açıktan karşıyım diyemiyor bu arada  iş yeri eczane olacak. Aceba ynetime tadilat için nasıl bir dilekçe vermeliyim.
Linklerin Görülmesine İzin Verilmiyor Üye ol Veya Giriş Yap

Linkback: Kiraladığım iş yerindeki tadilat problemim


  • Gösterim 4,770 
  • Üyelerimizin Açılmasını İstediği Yeni Konu Başlıkları
  • 2 Yanıtlar

Tanımlar
Ana duvar: Bir yapının dört bir yanını çevreleyen kalın duvar.


Burası apartmanın ortak alanı, onlardan mı kiraladınız? Yoksa buranın ayrı bir sahibi var, ondan mı kiraladınız? Apartmanın yönetim planını incelediniz mi? Bu planda camekan yapılmasına ve eczane/sağlık kuruluşu açılmasına aykırı bir hüküm var mı? Eğer varsa söylediğiniz değişiklikleri yapamazsınız. (Yönetim planı, yönetimde ve tapu müdürlüğünde mevcut olmalı.)


-Hukukçu olmadığımdan ve de konu hakkında yeterince bilgi sahibi olmadığımı düşündüğümden net konuşamıyorum. Ancak kanunda ana duvarlar ortak yer olarak anılıyor. (Ek 1: Kat Mülkiyeti Kanunu 4.Madde)
-Ortak yerlerde değişiklik yapmak için de kat maliklerinin 5'te 4'ünün yazılı rızası gerek. (Ek 2: Kat Mülkiyeti Kanunu 19.Madde) Kat maliklerinden yazılı onay almadan tadilata başlamamanızı öneririm.
-Yine aynı kanuna göre mimari durumun, güzelliğin ve sağlamlığın titizlikle korunması gerekiyor.(Ek 2: Kat Mülkiyeti Kanunu 19.Madde)
-Kanunda sağlık kuruluşlarıyla ilgili bazı hüküm var. Ancak bu hüküm eczane için de geçerli mi bilmiyorum. Bu maddeye dikkat etmek gerek. Yönetici camekan yapılıp bitene kadar ses çıkarmayıp sonrasında eczane açamazsın falan demesin. Bu konuda da sitedeki arkadaşların bilgi vereceğini umuyorum. (Ek 3: Kat Mülkiyeti Kanunu 24. Madde)

Özetle böyle bir dilekçe vermeden ve işe girişmeden önce tadilat ve eczane konusunu netleştirmenizi öneriyorum.

EKlerde ilgili kısımları kalın yazıp altını çizdim. En altta kanunun bağlantısı da mevcut. İsterseniz indirip okuyabilirsiniz.

Ek 1:
Alıntı YapMadde 4 – Ortak yerlerin konusu sözleşme ile belirtilebilir. Aşağıda yazılı yerler ve şeyler bu Kanun gereğince her
halde ortak yer sayılır.
a) Temeller ve ana duvarlar, taşıyıcı sistemi oluşturan kiriş, kolon ve perde duvarlar ile taşıyıcı sistemin parçası diğer
elemanlar,bağımsız bölümleri ayıran ortak duvarlar, tavan ve tabanlar, avlular, genel giriş kapıları,
antreler, merdivenler,
asansörler, sahanlıklar, koridorlar ve buralardaki genel tuvalet ve lavabolar, kapıcı daire veya odaları, genel çamaşırlık ve
çamaşır kurutma yerleri, genel kömürlük ve ortak garajlar, elektrik, su ve havagazı saatlerinin korunmasına mahsus olup
bağımsız bölüm dışında bulunan yuvalar ve kapalı kısımlar, kalorifer daireleri, kuyu ve sarnıçlar, yapının genel su depoları,
sığınaklar, (1)
b) Her kat malikinin kendi bölümü dışındaki kanalizasyon tesisleri ve çöp kanalları ile kalorifer, su, havagazı ve
elektrik tesisleri, telefon, radyo ve televizyon için ortak şebeke ve antenler sıcak ve soğuk hava tesisleri,
c) Çatılar, bacalar, genel dam terasları, yağmur olukları, yangın emniyet merdivenleri.
Yukarıda sayılanların dışında kalıp da, yine ortaklaşa kullanma, korunma veya faydalanma için zaruri olan diğer
yerler ve şeyler de (Ortak yer) konusuna girer.

Ek 2:
Alıntı YapMadde 19 – Kat malikleri, anagayrimenkulün bakımına ve mimarı durumu ile güzelliğini ve sağlamlığını titizlikle
korumaya mecburdurlar.

(Değişik ikinci fıkra: 14/11/2007-5711/8 md.) Kat maliklerinden biri, bütün kat maliklerinin beşte dördünün yazılı
rızası olmadıkça anagayrimenkulün ortak yerlerinde inşaat, onarım ve tesisler, değişik renkte dış badana veya boya yaptıramaz.
Ancak, ortak yer ve tesislerdeki bir bozukluğun anayapıya veya bağımsız bir bölüme veya bölümlere zarar verdiğinin ve acilen onarılması gerektiğinin veya anayapının güçlendirilmesinin zorunlu olduğunun mahkemece tespit edilmiş olması halinde, bu onarım ve güçlendirmenin projesine ve tekniğine uygun biçimde yapılması konusunda kat maliklerinin rızası aranmaz. Kat maliki kendi bağımsız bölümünde anayapıya zarar verecek nitelikte onarım, tesis ve değişiklik yapamaz. Tavan, taban veya duvar ile birbirine bağlantılı bulunan bağımsız bölümlerin bağlantılı yerlerinde, bu bölüm maliklerinin ortak rızası ile anayapıya zarar vermeyecek onarım, tesis ve değişiklik yapılabilir.
Her kat maliki anagayrimenkule ve diğer bağımsız bölümlere, kusuru ile verdiği zarardan dolayı diğer kat maliklerine
karşı sorumludur.

Ek 3:
Alıntı YapVII - Yasak işler:
Madde 24 – Anagayrimenkulün, kütükte mesken, iş veya ticaret yeri olarak gösterilen bağımsız bir bölümünde
hastane, dispanser, klinik, poliklinik, ecza laboratuvarı gibi müesseseler kurulamaz; kat maliklerinin buna aykırı sözleşmeleri hükümsüzdür; dispanser, klinik, poliklinik niteliğinde olmıyan muayenehaneler bu hükmün dışındadır.

Anagayrimenkulün, kütükte mesken olarak gösterilen bağımsız bir bölümünde sinema, tiyatro, kahvehane, gazino,
pavyon, bar, kulüp, dans salonu ve emsali gibi eğlence ve toplantı yerleri ve fırın, lokanta, pastahane, süthane gibi gıda ve
beslenme yerleri ve imalathane, boyahane, basımevi, dükkan, galeri ve çarşı gibi yerler, ancak kat malikleri kurulunun
oybirliği ile vereceği kararla açılabilir.
(Ek fıkra: 13/2/2011-6111/194 md.) 1136 sayılı Avukatlık Kanununda avukatlık büroları ve hukuk büroları ile ilgili
düzenleme yapılıncaya kadar meskenlerdeki avukatlık ve hukuk büroları faaliyetlerine devam ederler. Bu süre, bu maddenin
yürürlüğe girdiği tarihten itibaren iki yıldır. Bu hüküm 3568 sayılı Serbest Muhasebeci Mali Müşavirlik ve Yeminli Mali
Müşavirlik Kanununda ilgili düzenleme yapılıncaya kadar meslek mensupları tarafından açılan bürolar hakkında da
uygulanır.
Bu karar yöneticinin veya kat maliklerinden birinin istemi üzerine bütün bağımsız bölümlerin kat mülkiyeti
kütüğündeki sahifelerine şerh verilir.
Kat Mülkiyeti Kanunu: Linklerin Görülmesine İzin Verilmiyor Üye ol Veya Giriş Yap

Ben hukukçu değilim. Sitedeki bilgili arkadaşlar konuya daha fazla açıklık getireceklerdir.
Kolay gelsin. Selamlar.

#2
Sayın felaskm'ın mütevazi yardımcı olma nezaketini takdirle destekliyor ve tamamen emin olmadan yorumda bulunarak soru soran üyeyi yanlış yönlendirme riski yaratmamak adına çok düşünceli bir davranış olarak görüyorum.

Aynı dileklerle Sayın felaskm'a katkıda bulunmak isterim.


Sayın mhmtemnyrtr bir önceki cevapta sorumluluklarınız hakkında verilen hatırlatmalara aynen katılıyorum. Ben konuya başka bir yönüyle dikkatinizi çekmek isterim.

634 SKMK (Sayılı Kat Mülkiyeti Kanunu) 19. Maddesinde belirtildiği üzere, Kat Malikleri Kurulunun 4/5'inin yazılı rızası olmadığı sürece ortak alanlarda tesis ve tadilat yapamazsınız.

Sadece bu kısmı ile bile sadece yöneticinin izin vermesi yeterli değildir. Usulsüz hareket ettiğinizde her hangi bir kat maliki El Koymanın Engellenmesi ve Eski Haline Getirme davası açabilir. Sonuç tahmin edeceğiniz üzere hayal kırıklığı ve masraf. Ben yöneticinin hiç bir beyanını dikkate almamanızı ve Sayın felaskm'ın dediği gibi öncelikle tapudan  anagayrimenkul hakkında alacağınız Yönetim Planınını çok iyi incelemenizi tavsiye ediyorum. Bu binada Yönetim Planı yoksa, 634 SKMK maddeleri geçerli olacaktır.

Ayrıca duvar yerine camekan yaptırmanız anagayrimenkul mimari projesinde tadilat demektir. Bununla ilgili kurumdan da izin almalısınız. Yani şöyle düşünün siz, ileride kiralama sürecini sonlandırdınız ve usulsüz tadilat yaptıysanız Kat Malikleri Kurulu bunun zararı ile yüzleşecektir.

Öncelikle Yönetim Planını incelemenizi sonrasında yerel belediyeden, bina giriş kapısı caddeye bakıyorsa Büyük Şehir Belediyesinden bu kurum ile ilgili izin konusunu araştırmanızı tavsiye ediyorum. Son olarak da toplantı çağrısı yapma yetkisine sahip olan Yöneticiden konu ile ilgili gündem yaparak toplantı çağrısı ile, kat malikleri kurulunun 4/5'inin rızası ile karar defterine karar alınmasını en sağlam yöntem olarak tavsiye ediyorum.

Yani siz ilgili kurumlardan ve (varsa) Yönetim Planına karşı usulüne uygun çalışmalarla hazırlık yaptıysanız, Yöneticinin 1 (bir) oy dışında inisiyatifi yoktur. Yola devam edebilirsiniz. Prosedürü SONDAN BAŞA doğru sürdürün. Süpriz olmasın.

Hiç izin istemeden ancak, HOME OFFICE anlamına gelen BÜRO açabilirsiniz. BÜRO en fazla iki çalışan ve bir sekreterden oluşan ofistir. İş yeri değildir. Maliye Bakanlığına vergi Mükellefi olmanız yeterlidir. Bu tür işletmelere örnek, stok giriş çıkışı yapmayan ve Müşteri trafiği olmayan internet üzerinden satış yapan firmalar gösterilebilir. Örneğin avukatlık ofisi için izin almaya gerek yoktur. Ama en az iki avukattan ve farklı dava konularında hizmet veren avukatlardan oluşan yer, Avukatlık Ofisi değil Hukuk Bürosudur. İsmi her ne kadar "Büro" olarak söylense de iş yeridir, izin almak gerekir.

İş yeri, dükkan, müşteri ve stok trafiği olan şirket, labratuar vb. yerlerdir. İş yeri açmak için Kat Malikleri Kurulunun dışında da izin(ler) almanız gerekir.


Paylaş delicious Paylaş digg Paylaş facebook Paylaş furl Paylaş linkedin Paylaş myspace Paylaş reddit Paylaş stumble Paylaş technorati Paylaş twitter Paylaş whatsapp

İçerik sağlayıcı paylaşım sitesi olarak hizmet veren Katmulkiyeti.com sitemizde 5651 sayılı kanunun 8. maddesine ve T.C.Knın 125. maddesine göre tüm üyelerimiz yaptıkları paylaşımlardan kendileri sorumludur.Katmulkiyeti.com hakkında yapılacak tüm hukuksal şikayetleri İletişim sayfamızdan bize bildirdikten en geç 3 (üç) iş günü içerisinde ilgili kanunlar ve yönetmelikler çerçevesinde tarafımızca incelenerek gereken işlemler yapılacak ve site yöneticilerimiz tarafından bilgi verilecektir.
Footer menü
Hakkımızda
Bize Ulaşın
Biz Kimiz
Hizmetlerimiz
sag taraf reklam alanı
sol taraf reklam alanı