Katmulkiyeti

Sorunuzla İlgili Cevaba Ulaşmak İçin

Sayın Üyelerimiz, 
Biraz sonra soracağınız sorulara benzer bir çok soru www.KatMulkiyeti.Com içinde yanıtlanmış olabilir.
Lütfen beklememeniz adına sorunuz ile ilgili daha önce verilen cevaplar arasında küçük bir araştırma yapınız.
Arama sayfasına ulaşmak için ! BURAYA , ASAGIDAKI LINKE veya RESME TIKLAYINIZ !!! 
http://katmulkiyeti.com/index.php?action=search

"Kelime(ler)" : bölümüne sorunuz ile ilgili en fazla 1-2 kelime yazınız. Çıkan sonuçları inceleyiniz , sorunuzu bulamaz iseniz aynı konu içinde sorunuzu sorabilirsiniz.


Arama Sayfasına Ulaşmak İçin Tıklayınız!

"Arama Sayfasına Ulaşmak İçin Resme Tıklayınız!"

Toplantı Yeter Sayısı Hesaplama Yöntemi

Başlatan Aydın Develi, Ekim 31, 2019, 01:23:40 ÖS

« önceki - sonraki »

0 Üyeler ve 1 Ziyaretçi konuyu incelemekte.

634 s Kat Mülkiyeti Kanunu

II - Yeter Sayı:

Madde 30 – Kat malikleri kurulu, kat maliklerinin sayı ve arsa payı bakımından yarısından fazlasiyle toplanır ve oy çokluğuyla karar verir.

(Değişik ikinci fıkra: 14/11/2007-5711/15 md.) Yeter sayının sağlanamaması nedeniyle ilk toplantının yapılamaması halinde, ikinci toplantı, en geç onbeş gün sonra yapılır. Bu toplantıda karar yeter sayısı, katılanların salt çoğunluğudur.

Bu kanunda yeter sayı için ayrıca konulmuş olan hükümler saklıdır.


III- Oya Katılma:

Madde 31 – Her kat maliki, arsa payı oranına bakılmaksızın, bir tek oy hakkına sahiptir.

Anagayrimenkulde birden ziyade bağımsız bölümü olan kat maliki, her bağımsız bölüm için ayrı bir oy hakkına sahiptir; bununla beraber onun malik olduğu bağımsız bölümlerin sayısı ne olursa olsun, sahip olacağı oy sayısı bütün oyların üçte birinden fazla olamaz; oy hesabı yapılırken kesirler gözönüne alınmaz.

Bir bağımsız bölümün birden ziyade maliki varsa, kat malikleri kurulunda bunları içlerinden vekalet verecekleri birisi temsil eder. Kat maliklerinden biri ehliyetsiz ise onu kanuni mümessili temsil eder.

Alınacak karar doğrudan doğruya kendini ilgilendiren kat maliki görüşmelerde hazır bulunabilir, fakat oya katılamaz.

(Değişik son fıkra: 14/11/2007-5711/16 md.) Kat maliklerinden biri, oyunu yetkili vekil eliyle kullanabilir. Bir kişi, oy sayısının yüzde beşinden fazlasını kullanmak üzere vekil tayin edilemez. Ancak, kırk ve daha az sayıdaki kat mülkiyetine tâbi taşınmazlarda bir kişi, en fazla iki kişiye vekâlet edebilir.


SORU:

Her bağımsız bölüm ayrı kişilere ait ise yapılacak iş ve nisap bellidir. Burada sorun yoktur.

Peki;

Kat malikinin birden fazla bağımsız bölüm sahibi olması halinde Kat Malikleri Kurulu 1. Toplantısı için Toplantı Yeter Sayısı ("sayı ve arsa payı çoğunluğu" diğer bir ifade ile "çifte çoğunluk") hesaplaması hangi yönteme göre yapılmalıdır...?

1- Bağımsız Bölüm Sayısına Göre Mi...?
2- Kat Maliki Sayısına Göre Mi...?
3- Oy Sayısına Göre Mi...? (634 s KMK – 31/2 - Toplam Oy Sayısı)

Konu ile ilgili yorumu veya yargı kararları olan üyelerin paylaşımını bekliyorum.

Saygılar...
Linkback: Toplantı Yeter Sayısı Hesaplama Yöntemi


Yazdıklarımın hukuki bir geçerliliği yoktur. Bilgi paylaşımıdır. Doğruluğu tartışılır.
Hak ve Sorumluluklarınızı ''Yönetim Planı'' ve ''634 s KMK'' nu inceleyerek öğrenebilirsiniz.
  • Gösterim 4,499 
  • Teknik Bina Yönetimi Konuları
  • 4 Yanıtlar

Sayın Aydın Develi,

Kanun koyucu "bütün oyların üçte birinden" ifadesi ile toplam bağımsız bölüm sayısının üçte birisini kasdetmiştir. Örnek verecek olursak, 15 daireli bir apartmanda bir kişinin 7 bağımsız bölümü vardır. Kulanabileceği oy sayısı 15/3=5den fazla olamaz.
Yazdıklarım hukuki bilgi değil, tecrübe paylaşımından ibarettir.

#2
Sayın krsdtryk;

Sizin de belirtiğiniz gibi 634 s Kat Mülkiyeti Kanunu'nun 31/2. fıkrasına göre; Anagayrimenkulde birden ziyade bağımsız bölümü olan kat malikinin, malik olduğu bağımsız bölümlerin sayısı ne olursa olsun, sahip olacağı oy sayısı bütün oyların üçte birinden fazla olamayacağı ifade edilmiştir.

Örneğinizde olduğu gibi 15 daireli bir apartmanda 7 bağımsız bölümü olan bir kat malikinin kullanabileceği en fazla oy sayısı 15/3 = 5' dir.

Benim sorum kat malikinin birden fazla bağımsız bölüm sahibi olması halinde Kat Malikleri Kurulu 1. Toplantısı için Toplantı Yeter Sayısının ne olacağıdır...?

Yine sizin örneğinizden sonuca ulaşmaya çalışırsak;

1- Bağımsız Bölüm Sayısına Göre Mi...?

Bağımsız Bölüm Sayısı = 15 ----- Toplantı Yeter Sayısı = 08

(Mevzuatı bir bütün olarak baktığımızda Toplantı Yeter Sayısının, her bağımsız bölüm malikini ayrı bir kişilik olarak görüp bağımsız bölüm sayısına göre hesaplanması gerektiği şeklinde yorumlayanlar bulunmaktadır.)

2- Kat Maliki Sayısına Göre Mi...?

Kat Maliki Sayısı = 09 ----- Toplantı Yeter Sayısı = 05

(Bir bölüm Yargı kararlarını baktığımızda Toplantı Yeter Sayısının, birden fazla bağımsız bölüm malikini ayrı ayrı değil bir kişilik olarak görülmesi ve de hesaplamanın da bu yönteme göre yapılması gerektiğini belirtmektedir.)

3- Oy Sayısına Göre Mi...? (634 s KMK - 31/2 )

Toplam Oy Sayısı = 13 ----- Toplantı Yeter Sayısı = 07

(Toplantı Yeter Sayısının, kat malikinin birden fazla bağımsız bölüm sahibi olması halinde 634 s Kat Mülkiyeti Kanunu'nun 31/2. fıkrasına göre ilgili malikin kullanabileceği oy oranı da göz önüne alınarak hesaplanması gerektiği şeklinde uygulamalar vardır.)

Ben Toplantı Yeter Sayısını, Kat Malikleri Kurulu 1. Toplantısın da olması gereken "sayı çoğunluğu" kavramını ele alarak sorgulamaya çalışıyorum. Arsa payı çoğunluğuna girdiğimizde konu daha da çok karmaşık bir hale geliyor.

Saygılar...
Yazdıklarımın hukuki bir geçerliliği yoktur. Bilgi paylaşımıdır. Doğruluğu tartışılır.
Hak ve Sorumluluklarınızı ''Yönetim Planı'' ve ''634 s KMK'' nu inceleyerek öğrenebilirsiniz.

#3
Toplantı yeter sayısı ile oya katılma sayıları apayrı değerlendirilecek hususlar olup biribirine yorumlanmaması gerekir. Mesela aşağıda yapacağım açıklama her bağımsız bölümün arsa payının eşit olduğu durum için geçerlidir.

Alıntı YapII - Yeter sayı:
Madde 30 – Kat malikleri kurulu, kat maliklerinin sayı ve arsa payı bakımından yarısından fazlasiyle toplanır ve oy çokluğuyla karar verir.

Burada önemli olan birinci toplantıda hem arsa payı açısından, hem de malik "kişi" sayısı bakımından yarıdan fazlası toplantıya katılmalıdır. Toplamda 9 malik olduğu için kişi bakımından 5 kişi ile, arsa payı bakımından 8 kişi değil 8 bağımsız bölüm hesap edilmelidir. Bu nedenle; 15 bağımsız bölümlü bir ana taşınmazda 7 bağımsız bölümün bir kişiye ait olduğu durumda birinci toplantıda yeter sayısı;
1- 7 bağımsız bölüm maliki toplantıya katılmışsa 5 kişidir.
2- 7 bağımsız bölüm maliki toplantıya katılmamışsa 8 kişidir.

Her iki durum da hem arsa payı, hem de malik "kişi" sayısı bakımından yarıdan fazlasını ihtiva etmektedir.

Ancak; bağımsız bölümlerin arsa payları faklı olduğu durumda ise toplantıya katılanların arsa payları toplandığında 1/2'den fazla çıkması gereklidir.

Her halde de 7 bağımsız bölüm malikinin 5 oy hakkı vardır.
Yazdıklarım hukuki bilgi değil, tecrübe paylaşımından ibarettir.

Sayın krsdtryk;

Sizinle aynı düşündüğümü belirtmek isterim. Verdiğiniz bilgi için teşekkür ederim...
Yazdıklarımın hukuki bir geçerliliği yoktur. Bilgi paylaşımıdır. Doğruluğu tartışılır.
Hak ve Sorumluluklarınızı ''Yönetim Planı'' ve ''634 s KMK'' nu inceleyerek öğrenebilirsiniz.


Paylaş delicious Paylaş digg Paylaş facebook Paylaş furl Paylaş linkedin Paylaş myspace Paylaş reddit Paylaş stumble Paylaş technorati Paylaş twitter Paylaş whatsapp

İçerik sağlayıcı paylaşım sitesi olarak hizmet veren Katmulkiyeti.com sitemizde 5651 sayılı kanunun 8. maddesine ve T.C.Knın 125. maddesine göre tüm üyelerimiz yaptıkları paylaşımlardan kendileri sorumludur.Katmulkiyeti.com hakkında yapılacak tüm hukuksal şikayetleri İletişim sayfamızdan bize bildirdikten en geç 3 (üç) iş günü içerisinde ilgili kanunlar ve yönetmelikler çerçevesinde tarafımızca incelenerek gereken işlemler yapılacak ve site yöneticilerimiz tarafından bilgi verilecektir.
Footer menü
Hakkımızda
Bize Ulaşın
Biz Kimiz
Hizmetlerimiz
sag taraf reklam alanı
sol taraf reklam alanı