Katmulkiyeti

Sorunuzla İlgili Cevaba Ulaşmak İçin

Sayın Üyelerimiz, 
Biraz sonra soracağınız sorulara benzer bir çok soru www.KatMulkiyeti.Com içinde yanıtlanmış olabilir.
Lütfen beklememeniz adına sorunuz ile ilgili daha önce verilen cevaplar arasında küçük bir araştırma yapınız.
Arama sayfasına ulaşmak için ! BURAYA , ASAGIDAKI LINKE veya RESME TIKLAYINIZ !!! 
http://katmulkiyeti.com/index.php?action=search

"Kelime(ler)" : bölümüne sorunuz ile ilgili en fazla 1-2 kelime yazınız. Çıkan sonuçları inceleyiniz , sorunuzu bulamaz iseniz aynı konu içinde sorunuzu sorabilirsiniz.


Arama Sayfasına Ulaşmak İçin Tıklayınız!

"Arama Sayfasına Ulaşmak İçin Resme Tıklayınız!"

Toplu Yaşam Alanlarında Yeni Corona Virüsü'ne Karşı Alınabilecek Tedbirler Neler

Başlatan Ozan ÖZEN - KatMulkiyeti.Com, Mart 25, 2020, 05:18:10 ÖS

« önceki - sonraki »

0 Üyeler ve 1 Ziyaretçi konuyu incelemekte.

11.03.2020 
Ozan ÖZEN -İş Sağlığı Güvenliği Uzmanı (A)- İşletme Mühendisi (İTÜ)

Linklerin Görülmesine İzin Verilmiyor Üye ol Veya Giriş Yap



Apartman, Site gibi Toplu Yaşam Alanlarında Yeni Corona Virüsü'ne Karşı Alınabilecek Tedbirler Nelerdir?

Toplu yaşam alanlarında ve sitelerde çalışan personellerin ve yönetimlerinin Yeni Korona Virüse (2019-nCoV) karşı bazı önlemleri almaları gerekmektedir. Virüsün Türkiye'ye Sağlık Bakanlığının aldığı tedbirlerle 2-3 ay sonra girmiş olması dahi alınacak tedbirlerin önemini en açık şekilde vurgulamaktadır. Bu aşamadan sonra sadece Resmi Kurumların alacağı tedbirler yeterli olmayacaktır. Bireyler, aileler, kurumlar ve şirketler açısından da alınabilecek önlemler vardır. 

Bu yazının yazılmaya başladığı sırada 2019-nCoV dünya üzerinde 105 ülkede görülmüş olup, toplam bulaş sayısı 109.577, ölüm sayısı 3809' dur. Çok ortalama bir hesapla bulaşan kişilerin  %3 ünde ölümle  sonuçlanmaktadır. Ölümler, büyük çoğunluğu 65 yaş üstü kişilerde görülmekte, 40 yaş ve altnda bu oran binde2 ye kadar düşmektedir. Altta yatan hastalıkları (akciğer hastalıkları, organ yetmezlikleri, kanser, diyabet, bağışıklık baskılayan hastalıklar) olan kişiler ağır hasta olmakta, genç sağlıklı erişkinlerde ve çocuklarda hastalık nispeten hafif seyretmektedir. Yazı birkaç saat sonra tamamlandığı sırada ise 2019-nCoV dünya üzerinde Türkiye dahil 109 ülkede görülmüş olup, toplam bulaş sayısı 113.702, ölüm sayısı 4012' ye yükselmiştir. Bu anlamda bir Pandemi ile karşı karşıya olduğumuzu kabul etmeli ve kişisel, aile, işyeri, halk ve devlet olarak önlemlerimizi almaya devam etmeliyiz. Güncel verilere Linklerin Görülmesine İzin Verilmiyor Üye ol Veya Giriş Yap adresinden ulaşabilirsiniz.

Öncelikle corona virüs'ün kuluçka ve bulaş süresinin 2-14 gün arasında değişmesi -kesin kanıtlanamasa da bu sürenin 22 güne kadar çıkabilmesine dair veriler-  sebebi ile virüsü taşıyan kişiler henüz hastalık belirtilerini göstermiyor durumda olabilirler.Ancak bu kişiler kişisel hijyene dikkat etmedikleri taktirde henüz hastalığa yakalanmadan da virüsü yayabilmektedirler. Hastalık belirtileri 39 derece ateş ile beraber seyreden, öksürük, nefes darlığı, nadiren boğaz ağrısı ve nadiren burun akıntısı ile kendini gösterecektir. Hastalığın grip ve nezle ile karıştırılması mümkündür. Ancak bir şekilde bu belirtileri gösteren bireyler öntanı anlamında sağlık kuruluşlarına başvurmalıdırlar.  Unutmayalım ki bugün için Yeni Koronavirüs (2019-nCoV) üzerinde etkili olan bir ilaç yoktur. Bu nedenle hastalara şikayetlerini azaltacak ve varsa bozulan organ fonksiyonlarını destekleyecek tedaviler verilmektedir. Antibiyotiklerin tedavide yeri yoktur. Çünkü hastalığın kaynağı virüstür. Yeni bir virüs olduğu için aşısı yoktur. Korunmada en etkili yöntem, virüsle (hasta kişilerle) temas etmekten kaçınmaktır.

Virüs yayılımı; hasta kişilerin öksürmesi, aksırması sonucu ortama yayılan damlacıklar yoluyla ve yakın temas (öpüşme, el sıkma, birlikte yaşama, çalışma vb.) ile gerçekleşmektedir.

Toplu yaşam alanlarında ve sitelerde çalışan personeller öncelikle sözkonusu anagayrimenkulün sakinlerinin gelir düzeyi, profesyonel yaşamdaki işleri, özellikle yurtdışı seyahat yoğunluğu gibi sebeplerle risk altındadırlar. Hastalık yaygınlaştıkça bu farklılıkların bir önemi kalmayacaktır. Virüsü bulaş yolu ile taşıyan sakinlerde ortak alanlarda, sosyal tesislerde, spor alanlarındaki alet ve makinelerde, ortak kullanılan wc, duş alanlarında, nemli alanlarda, geçiş yollarında, merdiven tırabzanları, kapı kolları, kapı zili, intercom, giriş ve çıkış, asansör düğmeleri (kontrol bölümlerinde) taşıdıkları virüsü kişisel hijyenlerine dikkat etmedikleri taktirde henüz hastalanmadan bulaştırabilirler.

Bununla beraber hastalarla  asansör kabinlerinde, küçük ve havalandırılmayan alanlarda, sauna, buhar odası gibi tesislerde, kapalı havuz alanlarında beraber kullanım virüs ile temas ihtimalini arttıracaktır.
 
Toplu yapılarda tüm yaşayanların ve çalışanlarının dikkat etmesi gereken kişisel önlemler aşağıda yazılmıştır.

1. El temizliğine dikkat edilmesi, temiz olmayan ellerin göz, ağız ve buruna götürülmemesi çok önemlidir.
2. Eller sıklıkla su ve sabunla en az 30 saniye boyunca ovarak ( baş parmaklar da dahil olmak üzere her bir parmak ovalanarak, parmak araları da dahil olmak üzere bilekler dahil) yıkanmalıdır. Yıkama sıklığı ortak alanlardaki kapı, cam, makine, teçhizat, asansör, intercom , giriş çıkış düğmeleri, kapı kolları, tırabzanlar vs. ne kadar fazla temas ediliyorsa o kadar fazla olmalıdır. En çok iki saat aralarla ellerin yıkanmasına dikkat edilmelidir.
3. Eğer eller yıkanamıyorsa ve mümkünse kişiler ve çalışanlar beraberlerinde alkol-bazlı bir dezenfektan taşımalıdırlar. Site yönetimi ve hizmet şirketleri çalışanlarına bu dezenfektanları yeterince sağlamalıdır. Bulunamadığı taktirde %70'den fazla derecede alkol içeren kolonya kullanılabilir.
4. Sokak ya da çiftlik hayvanlarının Yeni Koronavirüs ile enfekte olup olamayacağına dair bir veri olmamasına karşın, hayvanlarla temas sonrası eller su ve sabun ile yıkanmalıdır. Sahipli evcil hayvanlarla sahipleri dışındakiler ve özellikle site çalışanları  temas kurmamalıdır.
5. Soğuk algınlığı ve akciğer enfeksiyonu semptomları gösteren bireylerden uzak durmak gerekmektedir. Bu gibi şüpheler oluşursa bu kişilerle 1 metreden yakın temasa geçilmemesi, öksürük ve hapşırma ihtimaline karşı kapalı alanlarda, dar mekanlarda, havasız bölümlerde ve asansörlerde bulunulmaması tavsiye edilmektedir.
6. Çiğ sebze meyve ve hayvansal gıda konularında gıda güvenliği önerilerine dikkat edilmelidir.
7. Eller her ne sebep olursa olsun, eldiven dahi bulunsa dezenfekte edilmeden veya yıkanmadan yüz, saç, ağız ve burun bölgeleri ile temas edilmemelidir. Bu alışkanlıkları bulunanlar kendilerini kontrol altında tutmalı, gerekirse ellerinde meşgul eden objeler bulundurmalıdır.
8. Ortak kullanım yerlerinde tuvalet, banyo gibi ortak kullanılan alanlarda klozet, kapı kolları ve lavabo gibi yüzeylere temas en aza indirilmeli, tek kullanımlık, kağıt havlu, peçete ile bu bölümlere dokunmaya dikkat edilmelidir.
9. Kültürel alışkanlıklar bir süre askıya alınmalı, karşılaşmalarda el sıkışmak, tokalaşmak, öpüşmek, başların teması yerine uzaktan selamlaşma tercih edilmelidir.
10. Bulunulan ortamlarda, evlerde, ofislerde  gerekli havalandırma sağlanmalı,kapalı ortamlarda tuvalet ve banyolar ile mutfaklarda nem azaltılmalı, kalabalık toplantılardan, sinema, tiyatro, panel, kongre gibi etkinlerden en azından havalar ısınıncaya kadar (tahmini olarak Türkiye için Mayıs ayı ortası) uzak durulmaya gayret edilmelidir. Açık havada yapılacak toplantılar ve geziler çok daha güvenli olacaktır.
11. Hasta olmayanların evlerinde kapanmasına gerek yoktur. Açık hava çok daha sağlıklıdır. Virüs güneş altında ve sıcakta eğer bir mikroorganizma içinde değilse birkaç saatte ölmektedir.


Toplu yapılarda ve hizmet işlerinde çalışanların dikkat etmesi gereken diğer önlemler aşağıda yazılmıştır.

1. Ortak alan temizlik ve housekeeping işlerinde çalışanlar, evsel atıkları toplayan çalışanlar hastalık yayılmadan önce plastik eldiven (tercihen ameliyat eldiveni) kullanmaya başlamalıdırlar. Giriş kapılarında misafirler, kargo, kurye ve servis elamanları ile kimlik belgesi, posta, kargo,evrak teslimi vs. alış verişi ile  temasta olan müracaat ve güvenlik görevlileri de çalışmalarına mani olmayacak şekilde tercihen ameliyat eldiveni eğer bu durum anagayrimenkul sakinleri açısından olumsuz karşılanıyorsa beyaz bez eldiven kullanmalıdırlar. Aynı şekilde tesislerde diğer para alışverişi, kredi kartı, harcama kartı vs. gibi temaslar yapan çalışanlar da eldiven kullanmalıdırlar.  Eldivenler tek kullanımlık olmalı ve çıkardıktan sonra bir başka poşet içinde ağzı bağlanarak atılmalıdır. Bez eldivenler 60-90°C'de normal deterjan ile yıkanmalıdır. Eldivenler çıkarıldıktan sonra eller yukarıda belirtildiği şekilde yıkanmalıdır.
2. Temizlik ve housekeeping işlerinde çalışanlar eğer residence veya apart dairelerin ev temizliklerini yapıyorlarsa, evlerde, odalarda bulunan daire sakinleri ve yardımcıları ile yakın temastan kaçınmalı, yukarıda ilk maddede sayılan eldiven dışında dairede yaşayanlar ile ilgili bir hastalık şüphesini taşıyorlarsa ilave olarak alt maddedeki maske kullanımını sağlamalıdırlar.
3. Tesislerde çöpler dairelerin kapılarından toplanıyorsa veya katlarda bu amaçla kullanılan atık kutuları bulunuyorsa çöplerin toplanması ve taşınması sırasında çalışanlar tek kullanımlık ameliyat eldiveni, N95/FFP2 veya N99/FFP3 maske, bu maskeler bulunamaz ise tıbbi maske (cerrahi maske),  gözlük / siperlik kullanılmalıdırlar. Katlardaki atık kutularında eğer kullanılmıyorsa bu dönemde çöp poşeti uygulaması zorunlu hale getirilmeli, atık kutularının kapaklarının kapatılmasının sağlanmasına özen gösterilmelidir.
4. Tesislerin bulunuyorsa çöp depolama ve ayrım merkezlerinde çalışanlar yukarıdaki maddeye ilave olarak önlük (steril olmayan, tercihen sıvı geçirimsiz ve uzun kollu) kullanmalı, çöp merkezlerine girişlerde ayakkabıları üzerine galoş giymelidirler. Gözlük / siperlik kullanımı standart olmalıdır. Atık kutularının ve çöp  merkezlerinin en az gün aşırı olmak üzere dezenfekte edilmesi sağlanmalıdır. Bu dezenfekte sırasında gerek basınçlı suyun yüz ve vücuda sıçrama yapması ihtimaline karşı kişisel koruyucular kullanmalıdır. Tekrar kullanılabilir özellikteki gözlükler üreticinin önerisine göre temizlenmeli, özel bir öneri yok ise %70 etil alkol ile dezenfekte edilerek uygun ortamda kendi kendine kurumak üzere bırakılmalıdır, gözlüğün tekrar kullanılması durumunda, Tesis Yönetimi tarafından gözlüğün nerede çıkartılıp depolanacağı ve dezenfekte edileceği talimatlandırılmalıdır. Tek kullanımlık koruyucular çıkarıldıktan sonra bir başka poşet içinde ağzı bağlanarak atılmalı, eller yukarıda belirtildiği şekilde yıkanmalıdır.
5. Tesislerde tuvalet, banyo gibi ortak kullanılan alanlar iyi havalandırılmalı,klozet, kapı kolları ve lavabo gibi yüzeyler kullanım yoğunluğuna bağlı olarak günde en az iki saat ara ile uygun şekilde temizlenmeli ve dezenfekte edilmelidir. Bunu sağlamak için gerekli görevlendirmeler ve kontrol tabloları oluşturulmalıdır.
6. Dezenfekte Yöntemleri :
          Her tesis kendi bütçesine ve ortak yerlerdeki malzeme yapısına uygun biçimde aşağıdaki dezenfekte yöntemlerinden birini veye birkaçını tercih etmekle beraber bu konuda profesyonel çalışan dezenfeksiyon firmalarından da hizmet alabilirler. Ancak şu an gündemimiz virüs olduğundan bakteriyel çalışmalar bir anlam ifade etmeyecektir. Bu sebeple güvenilir, belge sahibi, ürünlerin MSDS ( Malzeme Güvenlik Bilgi Formu)  ve Kullanım Kılavuzları incelenerek işlemler satın alınmalıdır.
  Çamaşır suyu :
• Yüzeyler sulandırılmış çamaşır suyuyla (1:100 normal sulandırmada) (Sodyum hipoklorit Cas No: 7681-52-9) temizlenir ve belirgin şekilde kirlenme olduğunda ise  1:10 normal sulandırmada çamaşır suyu kullanılmalıdır.
• Banyo ve tuvaletler günde en az bir kez sulandırılmış çamaşır suyuyla (1:100 normal sulandırmada) (Sodyum hipoklorit Cas No: 7681-52-9) temizlenmelidir.
• Çamaşır suyu düşük maliyetli, hızlı etkili,ulaşımı kolay,kullanıma hazır, sporosidal ve virüsidal (C.difficile ve Norovirus'a karşı) avantajlı olup, dezavantaj olarak metal ekipmanlara zararlıdır, organik materyaller tarafından deaktive edilir , kullanım öncesi yüzeylerin temizlenmesi gerekir, cilt ve mükoz membranlara karşı tahriş edicidir,sulandırıldıktan sonra 24 saat içinde kullanılmalıdır, dikkatli kullanılmadığında giysileri boyayabilir.

        Hidrojen Peroksit (%0,5) (Cas No: 7722-84-1)**
• Ekipmanların dış yüzeyleri,zemin,duvarlarda uygulanabilir
• Çevre için güvenlidir,toksik değildir,hızlı etkilir,organik madde varlığında aktiftir,mendil ve sıvı hali mevcuttur.Deterjan özelliği nedeniyle mükemmel temizleme özelliğine sahip olduğundan avantajlı olup, dezavantaj olarak bakır, çinko, pirinç, akrilik ve alüminyuma zararlıdır.

Kuaterner amonyum bileşikleri (Quats)
• Zemin,duvarlarda uygulanabilir
• Çevre için güvenlidir,toksik değildir,aşındırmaz, deterjan özelliği nedeniyle iyi temizleme özelliğine sahip olduğundan avantajlı olup, dezavantaj olarak dar mikrobiyal spektrum nedeniyle dezenfektan olarak sınırlı kullanıma sahiptir.

Alkol Çözeltileri (Etil/izopropil) (en az %70lik) (Etil alkol, Etanol Cas No: 64-17-5)**
• Spor aletlerinde,fitness makinelerinin el ile temas edilen alanlarında uygulanabilir.
• Toksisitesi yoktur, düşük maliyetlidir, hızlı etkilidir,tortu bırakmadığından avantajlı olup, dezavantaj olarak çabuk buharlaştığından ideal bir yüzey dezenfektanı değildir, son derece yanıcıdır, plastik, kauçuk ve silikon materyaller için zararlıdır,organik materyaller tarafından deaktive edildiğinden, kullanım öncesi yüzeylerin temizlenmesi gerekir.
7. Tesislerde çalışanlar, özellikle solunum enfeksiyon bulguları (ateş, burun akıntısı, burun tıkanıklığı, hapşırma, öksürme, boğaz ağrısı gibi) varlığında ve hastalık şüphesinde beklemeden ilk amirlerine bilgi vermelidir. Bu gibi durumlarda çalışma arkadaşları ile temastan kaçınmalı, kalabalık yerlere gimemeli, eğer girmek zorunda kalınıyorsa ağız ve burnun kapatılması (mümkünse tıbbi maske kullanılması) gerekmektedir.

Linklerin Görülmesine İzin Verilmiyor Üye ol Veya Giriş Yap

Toplu yapılarda görev alan Yönetim Kurullarının ve Tesis Yöneticilerinin dikkat etmesi gereken diğer önlemler aşağıda yazılmıştır.

1. Korona Virüs dünya çapında yayılma özelliği olan ve pandemi olarak tanımlanabilecek bir olgudur. Hastalığın yayılması bir hastanın ortalama 4 bireye bulaştırması şeklinde gerçekleşmektedir. Bu sebeple hastalığın yayılması bir süre sonra artacaktır.
2. Hastalık yayıldığı taktirde Anagayrimenkul Yöneticileri ve Tesis Yöneticileri tesislerindeki "Acil Durum Planlamaları"na uygun olarak hareket etmek üzere gerekli görevlendirmeleri yapmak durumundadırlar. Bu sebeple bir Acil Durum Koordinatörünün ve yardımcılarının belirlenmesi önem taşımaktadır.
3. Tesis Yöneticileri'nin virüs yayılımı tehlikesine karşı olarak beş yöntemi izleyebilirler  ;
• Raporlama: Risk  ve tehlikeleri derhal raporlayın.
• Denetleme: Başta araştırma ve denetleme olmak üzere izleme, test etme ve tıbbi muayene programlarının aktif katılımcısı olun, işbirliği yapın.
• Mühendislik: Gerekli durumlarda mühendislik kontrolleri kullanın.
• Kişisel Koruyucu Donanım: Yukarıda belirlenen KKD'leri ( Kişisel Koruyucu Donanımları)  kullanın ve çalışanlarınıza kullandırın ve bunların bakımını ihmal etmeyin, tek kullanımlık olanların bertaraf yöntemlerini izleyin.
• Pratikler: Güvenli iş görme pratiklerini her zaman izliyor olun.
4. Tesislerdeki İşveren Vekilleri ( Yönetim kurulu/ Yönetici) veya bunların kontrolünde Tesis Yöneticileri  eğer yok ise "Acil Durum Planlamaları"'na; varsa İş Güvenliği Uzmanı , İşyeri Hekimi ve OSGB'ler ile beraber yok ise çalışan ve çalışan temsilcileri ile beraber "Enfeksiyon Risklerine ( Bakteri, Virüs, Hijyen Yetersizliği) Karşı Alınacak Önlemleri"  eklemelidirler. Bu amaçla ;
• Bulaşma (maruziyet) risklerinin belirlenmesi
• Tesisin maruziyet kontrol planı
• Maruziyetin önlenmesi için alınması gerekli tedbirler
• Maruziyet oluşması durumunda alınacak tedbirler
• Maruziyet riskleri ve bulaşma yolları
• Maruziyet kontrol planı
belirlenmeli ve oluşturulmalıdır.
5. Tesis Yöneticileri direkt olarak bulaşma söz konusu olduğunda yapılması gerekenleri yazılı hale getirmelidir.Yazılı maruziyet önleme/kontrol planı geliştirilmeli, Tehlike ve risk değerlendirmesi ile koruyucu önlemleri belirlemelidir.
6. Risk altındaki personel eğitilmelidir. Çalışanlar yukarıda belirtildiği üzere ellerin sıkça yıkanması ve maruziyet risklerini kontrol altında tutulması konusunda sıklıkla ikaz edilmelidir. Çalışanlar herhangi bir maruziyetten sonra önce elleri, sonra göz, burun ve ağzı derhal su ve sabun ile yıkamaları konusunda bilgilendirilmeli, çalışanların kullandığı wc ve banyolarda hijyen önlemleri konusunda uyarıcı grafik ve tabelalar kullanılmalıdır.Çalışanların KKD (Kişisel Koruyucu Ekipman) Kullanımı mutlak suretle denetlenmelidir. Bu KKD'lerin bakımı ve çıkarıldıktan sonra iyice yıkanması, dezenfekte edilmesi hususlarında personel eğitilmeli, denetlenmelidir.
7. Tesis Yöneticileri yeterli sayıda ameliyat eldiveni,Önlük (steril olmayan, tercihen sıvı geçirimsiz ve uzun kollu),Gözlük / Siperlik, Sıvı sabun, Alkol bazlı el antiseptiği, Tıbbi maske (cerrahi maske) ve özellikle çöp merkezi, su deposu gibi nemli alanlar ile basınçlı sulu temizlik işlemlerinde (Sadece damlacık/aerosolizasyona neden olan işlem sırasında) kullanmak üzere N95/FFP2 veya N99/FFP3 maske tedariki yapmalıdır.
8. Çalışanların maruziyet potansiyeli bulunan yerlerde ( atık kutuları çevresi, çöp merkezi, nemli ortamlar vs. ) yiyip içmeleri engellenmelidir.
9. Tesislerde gerek çalışanların gerekse hizmet verilenlerin yemek hazırlama alanlarında, mutfaklarda, bulaşıkhanelerde, depolama alanlarında yiyecek ve içecekler ile bulaşıkları birbirleri ile beraber ve  potansiyel bulaşıcı madde yakınında bulundurulması engellenmelidir. Yemek alanlarında, restaurant bölümlerinde masalarda açıkta bulunan ekmek, baharat, yağ , ketçap, mayonez kullanılmamalıdır. Paketli olanlar tercih edilmelidir. Çalışanların molalarında ve yemek saatlerinde toplu bulunmaları engellenmeli, masalarda en az 1 metre ara ile oturmaları sağlanmalı, masalar tek taraflı kullanılmalı ve molalara toplu olarak değil, bir kaç kişilik gruplar halinde çıkmaları sağlanmalıdır. Risk durumuna bağlı olarak geçici olarak çalışanlara yemek verilmesi durdurulabilir, ticket , yemek ücreti verilmesi tercih edilebilir.
10. Çalışanların soyunma odaları var ise bu alanların nemli ve soğuk olmasının önüne geçilmelidir. Geçici olarak soyunma odalarında ısıtıcı tertibatlar kurulabilir, hava devir daimini sağlayan tertibatlar var ise bunların devir hızı arttırılmalıdır.Soyunma odalarında çalışan dolapların kapalı tutulmasına özen gösterilmeli, oda içerisinde düzensiz , dağınık eşyaların bulunması engellenmeli, çalışanların vardiya değişimlerinde toplu olarak değil , sıra ile odalardan faydalanmalıdır. 
11. Ofis alanlarında mevcut ise taze hava ve aspirasyon sistemlerinin çalışması sağlanmalı, devir hızları arttırılmalıdır. Cebri havalandırma bulunmuyorsa oda kapıları ve varsa pencereleri virüsün yayıldığı dönemde açık tutulmalıdır. Açık ofis kullanımlarında çalışanların masaları arasında 2 metreden fazla boşluklar bulunması sağlanmalıdır. Ofislerde nem – sıcaklık dengesine dikkat edilmelidir. Virüsün nemli ortamlarda daha uzun yaşadığı dikkate alınmalı, zeminler kuru tutulmalıdır. Aynı kontroller ve uygulamalar site sakinlerinin kullandığı ortak sosyal tesislerde ve ortak alanlarda da yapılmalıdır.
12. Ofislerin zeminleri ve masaları, ofis kapıları, kolları, pencere ve kolları  masalarda kullanılan pc, monitor, yazıcı, tarayıcı, fotokopi ve diğer makineler, her günün sonunda rutin olarak dezenfekte edilmeli, dezenfeksiyon mümkün değilse önce sürekli temiz su ile değiştirilen ıslak bez ile sonra kuru bez ile silinmelidir. Bu bezler daha sonra 60-90°C'de normal deterjan ile yıkanmalıdır.
13. Site sakinlerinin kullandığı ortak alanlarda, sosyal tesislerde, özellikle kapalı çocuk oyun alanlarında oyuncaklar dahil, spor alanlarındaki alet ve makinelerde, geçiş yollarında merdiven tırabzanları, giriş ve çıkış, asansör düğmeleri kapı kolları, kapı zili, intercom, giriş ve çıkış ,asansör düğmelerinde (kontrol bölümlerinde) gerekli hijyenin sağlanması amacı ile personel sayısı ve bütçeye bağlı olarak günde en az bir kez uygun temizlik yapılmalı, yukarıda belirtilmiş olan dezenfekte yöntemlerinden tercih edilenler kullanılmalıdır. Nemli alanlar, wc ve duş alanları ise yukarıda belirtildiği sıklık ve yöntem uygulanmalıdır.
14. Tesis yönetimleri bütçeleri çerçevesinde, çalışanların ofis girişlerinde, yemekhane , duş ve wc'ler ile soyunma alanlarında, site sakinlerinin ve misafirlerinin kullanmalarını sağlamak amacı ile ana girişlerde, blok girişlerinde, sosyal tesislerde, tercihen el dezenfektanı spreyleri ( sensörlü olması tercih edilmeli) bulundurmalı ve ilgili bölgeye kullanımı teşvik edecek uyarı tabelaları asmalıdır.
15. Çalışanların site sakinleri ve misafirleri ile yakın temas ilişkileri mümkün olduğunca sınırlandırılmalı, mümkün olmadığı taktirde karşılıklı iletişim mesafesinin 1 metre üzerinde olması ve yukarıda belirtilen kişisel önlemlerin uygulanması konusunda bilgilendirmelerinin sağlanması gerekmektedir. Çalışanlar asansörleri, kapalı ve küçük mahalleri, nemli ve havasız ortamlarda sakinler ile beraber aynı anda kullanmamaları konusunda eğitilmelidirler.
16. Tesis yöneticileri tarafından site sakinleri ve çalışanlar açısından hastalık belirtileri dikkatle takip edilmelidir. Hastalık belirtileri ortaya çıktığında, resmi olarak bilgi alınmasa dahi öncelikle olarak varsa çocuk kulüplerini ve çocuk oyun alanlarını, sosyal alanlarını, spor tesislerini, fitness odalarını, kapalı havuz, sauna, hamam gibi ortak tesislerini , çalışanların kullandığı soyunma odalarını, yemekhane, restaurant, duş gibi bölümlerinden risk ölçüsünde gerekli gördüklerini geçici olarak hizmete durdurmaya hazır durumda bulunmalı ve öncesinde site sakinlerinin itirazını engellemek amacı ile sakinlere "ileride alınacak önlemler" başlığı altında duyurulmalıdır. 
17. Tesis yöneticileri çalışanlarında hastalık belirtileri görüldüğü taktirde gerekli izin ve diğer personelin fazla mesaili çalışma prosedürlerini oluşturmalı, mesaiye gelmeyen çalışanların hastalık belirtileri durumunu izlemeye gayret göstermeli ve şüpheli her durumda "14 gün" kuralını işletmelidir. Unutulmamalıdır ki hastalık belirtileri taşıyan bir personel bir süre sonra tüm organizasyon çalışanlarını etkileyecek bir salgının yayılımında etken olabilir. Bu durumda organizasyonun sağlıklı işlemesi ve hizmetlerin verilmesi mümkün olmayabilir. Bu konuda gerekli önlemler önceden taşeron şirketler ile bağlantılar kurularak hazır durumda bekletilmelidir. Muhasebe, halkla ilişkiler gibi ofis çalışanlarının gerekli altyapı kurulması mümkün ise geçici olarak belli dönemlerde evden çalışmaları düşünülebilir.
18. Tesis Yöneticileri en azından havalar ısınıncaya kadar (tahmini olarak Türkiye için Mayıs ayı ortası) genel kurul dahil olmak üzere kalabalık toplantılar,etkinlikler düzenlenmekten sakınmalı, zorunlu ise açık havada yapılması tercih edilmelidir.
19. Tesis yöneticileri başta 6331 Sayılı İş Sağlığı ve Güvenliği Kanunu olmak üzere İş Kanunu  çerçevesinde gerekli önlemleri almak ve uygulamaları çevrenin korunması vs. gibi durumlar açısından Türk Ceza Kanunu'na muhalefet etmeden gerçekleştirmekle yükümlü olduklarını dikkate almalıdırlar.
20. Tesis Yöneticileri bu kısımda yer almayan diğer önlemleri için yukarıdaki başlıkları da dikkate almalıdırlar.   

Kaynaklar :
Dünya Sağlık Örgütü (WHO) Linklerin Görülmesine İzin Verilmiyor Üye ol Veya Giriş Yap
Centers for Disease Control and Prevention Linklerin Görülmesine İzin Verilmiyor Üye ol Veya Giriş Yap
HSGM resmi web sayfası Linklerin Görülmesine İzin Verilmiyor Üye ol Veya Giriş Yap

Ozan ÖZEN
İş Sağlığı Güvenliği Uzmanı (A)
Linkback: Toplu Yaşam Alanlarında Yeni Corona Virüsü'ne Karşı Alınabilecek Tedbirler Neler


Forum'da Daha Önce Verilen Cevaplar İle İlgili Küçük Bir Araştırma Yapınız. Özel mesajların kamuya faydası yoktur! Arama için Linklerin Görülmesine İzin Verilmiyor Üye ol Veya Giriş Yap

traffic.gif
  • Gösterim 4,189 
  • Teknik Bina Yönetimi Konuları
  • 0 Yanıtlar


Paylaş delicious Paylaş digg Paylaş facebook Paylaş furl Paylaş linkedin Paylaş myspace Paylaş reddit Paylaş stumble Paylaş technorati Paylaş twitter Paylaş whatsapp

İçerik sağlayıcı paylaşım sitesi olarak hizmet veren Katmulkiyeti.com sitemizde 5651 sayılı kanunun 8. maddesine ve T.C.Knın 125. maddesine göre tüm üyelerimiz yaptıkları paylaşımlardan kendileri sorumludur.Katmulkiyeti.com hakkında yapılacak tüm hukuksal şikayetleri İletişim sayfamızdan bize bildirdikten en geç 3 (üç) iş günü içerisinde ilgili kanunlar ve yönetmelikler çerçevesinde tarafımızca incelenerek gereken işlemler yapılacak ve site yöneticilerimiz tarafından bilgi verilecektir.
Footer menü
Hakkımızda
Bize Ulaşın
Biz Kimiz
Hizmetlerimiz
sag taraf reklam alanı
sol taraf reklam alanı