Katmulkiyeti

Sorunuzla İlgili Cevaba Ulaşmak İçin

Sayın Üyelerimiz, 
Biraz sonra soracağınız sorulara benzer bir çok soru www.KatMulkiyeti.Com içinde yanıtlanmış olabilir.
Lütfen beklememeniz adına sorunuz ile ilgili daha önce verilen cevaplar arasında küçük bir araştırma yapınız.
Arama sayfasına ulaşmak için ! BURAYA , ASAGIDAKI LINKE veya RESME TIKLAYINIZ !!! 
http://katmulkiyeti.com/index.php?action=search

"Kelime(ler)" : bölümüne sorunuz ile ilgili en fazla 1-2 kelime yazınız. Çıkan sonuçları inceleyiniz , sorunuzu bulamaz iseniz aynı konu içinde sorunuzu sorabilirsiniz.


Arama Sayfasına Ulaşmak İçin Tıklayınız!

"Arama Sayfasına Ulaşmak İçin Resme Tıklayınız!"

Ortak Yerlerin Kiraya Verilmesi Yasaya Uygun Değilse ve Gelir Gösterilmemişse!!!

Başlatan Ozan ÖZEN - KatMulkiyeti.Com, Şubat 14, 2008, 05:10:15 ÖS

« önceki - sonraki »

0 Üyeler ve 1 Ziyaretçi konuyu incelemekte.

Sayın YENGEÇ Aslında konunuz biraz baz istasyonları ile ilgili ...
Bu konuda detaylı bilgi için Linklerin Görülmesine İzin Verilmiyor Üye ol Veya Giriş Yap  linkine tıklayabilirsiniz.


Yine de aşağıda kısaca cevaplıyorum.

Toplu yapı  kapsamındaki sitemizde,kat irtifakı-kat mülkiyetine geçiş yapılmadan önce kooperatif  halindeyken,kooperatif yönetimince site yönetim planı ve vaziyet planları belirlenmeden önce,şu anda ortak alan olarak gösterilen mahalde baz istasyonu için bir firmaya kiralama işlemi yapılmış,toplu yapı anagayrimenkulünün kat mülkiyetine geçirilmesinden sonrada bu kiralama  işlemi devam Linklerin Görülmesine İzin Verilmiyor Üye ol Veya Giriş Yap yönetim planında   kiralama işlemi ile ilgili  her hangi bir madde bulunmamakla birlikte,site yönetim kurulu kat malikler kurulunda konuyu görüşmeden  geçen yıllar içinde ilgili firma ile kira sözleşmesini beş yıl daha uzatmıştır.Oysa bu kiralama işleminin yenilenmesi aşaması kat malikler kuruluna getirilip,tüm maliklerin oy birliği ile gerçekleştirilmesi gerekirken yönetim kurulunca bu yapılmamıştır.Bu durumda yönetimin yaptığı işlemin yasa önündeki hukuki durumu ne olur?.

Site yönetiminiz yetkisini aşan bir kiralama işlemi yapmıştır. Kiralama işlemi geçerlidir. Ancak iptal edilebilir. GSM şirketi ile yapılan sözleşmeden doğan zarar ve ziyan olacaksa (iptale yönelik) anayapının giderlerinden karşılanacaktır. Ancak kat malikleri zararın tamamını ilgili sorumllardan talep edebilirler. Eğer zarar ilgili yönetim kurulu üyeleri tarafından karşılanmaz ise dava yolu ile bir malik bu parayı tahsil edebilir. Ancak para anagayrimenkulün hesaplarına dahil olacaktır.


Kat malikler kurulunca , halen kiralama işlemi devam eden  bu firma için ne gibi işlem yapılabilir?.

Ancak, bütün kat mâliklerinin oybirliği ile alınmış bir karara dayanmayan kiralama işlemi geçersizdir. Bu karara katılmayan ya da olumsuz oy veren her kat mâliki, böyle bir kiralama halinde mahkemeye başvurarak kararın iptali ile birlikte doğrudan  doğruya kiracının müdâhalesinin önlenmesini isteyebilir.

KMK MADDE 45: Madde 45 — Anagayrimenkulün bir hakla kayıtlanması veya arsanın bölünmesi ve bölünen kısmın mülkiyetinin başkasına devrolunması gibi temliki tasarruflar veya anayapınm dış duvarlarının, çatı veya damının reklâm maksadıyla kiralanması gibi önemli yönetim işleri ancak bütün kat maliklerinin oybirliğiyle verecekleri karar üzerine yapılabilir.

Maddede geçen "gibi" sözcüğünden amaç, sayılan işlerin sınırlı olmadığını belirtmektir.
Maddede geçen "başkası" sözcüğünden amaç, anagayrimenkul üzerinde bütün kat mâliklerinin ya da kat irtifakı sahiplerinin içinde yer aldığı ortak mülkiyet dışındaki bir mâliktir. Meselâ, ayrılıp,ifraz edilen arsa bölümü, bütün mâliklerin dışındaki bir kişiye devredilebilceği gibi, mâliklerden birine veya birkaçına da' temlik edilebilir.

Neticede;

Ortak yerdeki kiracı (GSM'de olsa) Bu tür tahliyenin KMK. hükümlerine göre yapılabilmesi için, kiraya verilen yerin kanunî bir zorunlukla özel bir ortak amaca tahsis edilmiş olması şarttır. Bunundışında kalan tahliye, ancak genel hükümlere göre mümkündür.

Kiraya verme işlemi usule uygun olarak yapılmamışsa (ki örneğinizde yapılmamış) , bu işlemin yapılmasında olumlu oyu bulunmayan her kat mâliki tahliye talep edebilir.


Ayrıca,halen yıldan yıla toplu olarak alınan kira gelirinin anagayrimenkulün geliri sayılarak,kira gelirinin kat malikler arasında paylaştırılması gerekmez mi?.

Kira geliri arsa payları oranında kat mâliklerine paylaştırılır.Ancak, ortak giderlere harcamak üzere bir fonda da toplanabilir.

Bu yapılmadığına göre kat maliki ne yapabilir.?.

Ne demek!!! Anagayrimenkulün geliri olarak kiranın alındığı yıl (ki GSM baz istasyonlarında peşin alınır) anagayrimenkulün  banka hesabına yatırılmas gerekir. Yapılmamışsa o halde ilgili yönetim kurulu üyelerine ihtarname çekilerek paranın hesaba yatırılması için kısa bir süre verilir. Yatırılmazsa "zimmet" suçlaması ile dava açılır. Konu artık ceza kanunu hükümlerine de girer!!!

Yönetici, vekil gibi sorumludur. BK. md: 392 gereğince, vekil zimmetinde kalan parayı ve faizini ödemek zorundadır. Sonradan inceleme ile/ saptanabilen zimmette kalan borç, ibra kapsamı içinde kalamaz. (Y. 5. HD., 26.11.1982,  E. 1982/10046, K. 1982/10558.)


Yönetici hakkında zimmetine geçirdiği düşünülen paranın tahsili için icra takibinde bulunulabilir. Ayrıca her kat mâliki, yöneticinin hesap vermeye yanaşmaması halinde, hesabı vermesi için hâkimin müdâhalesini isteyebilir.Yani ibra edilmiş olmaları neticeyi değiştirmez.



Deştikçe bunlar çıkıyor ne yapayım!Kuyunun dibini bir türlü göremedik!...

Kuyunun dibi görmek istediğiniz gibi. Belki biraz su var, nem misali belki karanlık!!!

Linkback: Ortak Yerlerin Kiraya Verilmesi Yasaya Uygun Değilse ve Gelir Gösterilmemişse!!!


Forum'da Daha Önce Verilen Cevaplar İle İlgili Küçük Bir Araştırma Yapınız. Özel mesajların kamuya faydası yoktur! Arama için Linklerin Görülmesine İzin Verilmiyor Üye ol Veya Giriş Yap

traffic.gif
  • Gösterim 10,270 
  • Kat Malikleri ve Kat İrtifakı Sahiplerinin Bağımsız Bölüm Ve Ortak Yerler Üzerindeki Haklarına İlişkin Konular
  • 2 Yanıtlar

apartmanımızın girişi ,bir dükkan olacak kadar geniş,ben yöneticiyim,burayı apartmanın ortak giderlerini karşılamak üzere kiraya vermeyi düşünüyoruz.fakat buarayı dükkan haline getirebilmek için ,kat maliklerinin ,herbirinin muhaffakat ını almam gerekiyomu. hangi işlemleri yapmam gerekiyor.(kat maliklerinden bazıları yurt dışında,ve miraslı,herbirine ulaşamıyorum).saygılar

Ya bir olağan genel kurul yapacaksınız ve tüm maliklerin kiraya verilmesi için onayını alacaksınız ya da bulunmayanlar için muvafakatname alacaksınız. Başka yolu yoktur.
Forum'da Daha Önce Verilen Cevaplar İle İlgili Küçük Bir Araştırma Yapınız. Özel mesajların kamuya faydası yoktur! Arama için Linklerin Görülmesine İzin Verilmiyor Üye ol Veya Giriş Yap

traffic.gif


Paylaş delicious Paylaş digg Paylaş facebook Paylaş furl Paylaş linkedin Paylaş myspace Paylaş reddit Paylaş stumble Paylaş technorati Paylaş twitter Paylaş whatsapp

İçerik sağlayıcı paylaşım sitesi olarak hizmet veren Katmulkiyeti.com sitemizde 5651 sayılı kanunun 8. maddesine ve T.C.Knın 125. maddesine göre tüm üyelerimiz yaptıkları paylaşımlardan kendileri sorumludur.Katmulkiyeti.com hakkında yapılacak tüm hukuksal şikayetleri İletişim sayfamızdan bize bildirdikten en geç 3 (üç) iş günü içerisinde ilgili kanunlar ve yönetmelikler çerçevesinde tarafımızca incelenerek gereken işlemler yapılacak ve site yöneticilerimiz tarafından bilgi verilecektir.
Footer menü
Hakkımızda
Bize Ulaşın
Biz Kimiz
Hizmetlerimiz
sag taraf reklam alanı
sol taraf reklam alanı