Katmulkiyeti

Sorunuzla İlgili Cevaba Ulaşmak İçin

Sayın Üyelerimiz, 
Biraz sonra soracağınız sorulara benzer bir çok soru www.KatMulkiyeti.Com içinde yanıtlanmış olabilir.
Lütfen beklememeniz adına sorunuz ile ilgili daha önce verilen cevaplar arasında küçük bir araştırma yapınız.
Arama sayfasına ulaşmak için ! BURAYA , ASAGIDAKI LINKE veya RESME TIKLAYINIZ !!! 
http://katmulkiyeti.com/index.php?action=search

"Kelime(ler)" : bölümüne sorunuz ile ilgili en fazla 1-2 kelime yazınız. Çıkan sonuçları inceleyiniz , sorunuzu bulamaz iseniz aynı konu içinde sorunuzu sorabilirsiniz.


Arama Sayfasına Ulaşmak İçin Tıklayınız!

"Arama Sayfasına Ulaşmak İçin Resme Tıklayınız!"

APARTMANLARDA KAPALI OTOPARKDA LPG Lİ ARAÇ BULUNMASI YASAK MIDIR?

Başlatan yusufcetin68, Ekim 21, 2008, 02:39:58 ÖÖ

« önceki - sonraki »

0 Üyeler ve 2 Ziyaretçi konuyu incelemekte.

APARTMANLARDA KAPALI OTOPARKDA LPG Lİ ARAÇ BULUNDURULABİLİR  Mİ ? YASAL MEVZUATI NEDİR?
Linkback: APARTMANLARDA KAPALI OTOPARKDA LPG Lİ ARAÇ BULUNMASI YASAK MIDIR?


  • Gösterim 66,795 
  • Kat Malikleri ve Kat İrtifakı Sahiplerinin Bağımsız Bölüm Ve Ortak Yerler Üzerindeki Haklarına İlişkin Konular
  • 3 Yanıtlar

#1
Türkiye'deki mevcut mevzuat LPG'li araçların kapalı otoparklara park etmelerini yasaklıyor.
Türkiye'deki mevcut mevzuata göre LPG ve CNG (Sıkıştırılmış Doğal Gaz) yakıtı kullanan araçların kapalı otoparklara park etmeleri yasak. 17.08.2000 tarihli Resmi Gazete'de yayımlanan Sanayi ve Ticaret Bakanlığı'nın 'Araçların İmal, Tadil ve Montajı Hakkında Yönetmelikte Değişiklik Yapılmasına Dair Yönetmelik'e göre ise Türkiye'de, LPG ve CNG yakıtı kullanan araçların kapalı otoparklara park etmelerine izin verilmiyor. Ayrıca LPG'li araçların arka camlarına yapıştırılan sticker'lar üzerinde "Bu Araç Kapalı Yerlere Park Edilemez" ibaresi bulunuyor ve söz konusu yasak vurgulanıyor.

Yine LPG'li araçlara yönelik yasaklama Aralık 2007'de 26735 sayı ile Resmi Gazete'de yayımlanan "Binaların Yangından Korunması Hakkında Yönetmelik" teki, madde 60-4'te yer alıyor. Bu maddede "LPG veya sıkıştırılmış doğalgaz (CNG) yakıt sistemli araçlar kapalı otoparklara giremez ve alınmaz" ifadesi yer almaktadır.


Durum şu an itibari ile budur.

Ancak son yıllarda gerçekleştirilen çalışmalar sonucunda birçok Avrupa ülkesi dahil olmak üzere dünyada çok sayıda ülke güvenlik önlemleri alınmış LPG'li araçların kapalı otoparklara park etmelerine izin veriyor.  Avrupa'da ise İngiltere, Fransa, Almanya, İspanya, Hollanda, İtalya, Belçika, Lüksemburg başta olmak üzere pek çok ülkede LPG'li araçlar kapalı otoparklara rahatça girebiliyor.

Buna karşın otogazlı araçlar günden güne artıyor ve kullanıcılar bu mevzuatın değişmesini istiyor.


Birçok ülkede serbest

Çeşitli ülkelerde yapılan araştırmalara göre güvenlik standartlarına uygun LPG'li bir araç, benzinli bir araçtan daha az tehlike oluşturuyor. TSE-ECE R67-1'e göre, otogaz dönüşüm sistemi dahilinde araçlarda emniyet valfinin bulunmasını tavsiye ediyor. Belirtilen bu emniyet valfi, tankın iç basıncı yükseldiğinde kontrollü bir şekilde gazı dışarı bırakıyor, tankın iç basıncının düzenli bir şekilde düşürülmesini sağlıyor ve böylece aracın güvenliği artıyor. Türkiye'de, otogazlı araçların asgari yüzde 20'sinin emniyet valfi taşıdığı tahmin ediliyor. Güvenlik önlemleri alınmış LPG'li araçların kapalı otoparklarda park edememesi, cadde kenarlarında oluşan trafik sorununun büyümesine ve otomobil kullanıcıları açısından park sorununun yaşanmasına sebep oluyor. Fransa'da emniyet valfi ile donatılmış LPG'li araçlar yer altında bulunan otoparklara park edebilirken, benzer şekilde Hong Kong'ta da LPG'li araçlar, uygun havalandırma tesisatı bulunduran kapalı otoparklara rahatça girebiliyor.

Daha düşük risk taşıyor

Benzinli ve otogazlı araçların kapalı otoparklara park etmesinin insan hatası, sızıntı, havalandırma eksikliği ve yangın gibi riskleri bulunuyor. Bu riskler üzerine çeşitli araştırmalar gerçekleştiren bağımsız araştırma firmaları ilginç sonuçlara ulaştı. Hollanda merkezli Netherlands Institute of Applied Geoscience (TNO), tarafından yapılan araştırmaya göre; umuma açık otoparklardaki LPG'li ve benzinli araçların park halindeki riskleri değerlendirildiğinde LPG'li bir aracın kapalı otoparka park etmesi, benzinli bir aracın park etmesinden daha düşük bir risk taşıyor. Ayrıca, otogaz tankında bulunan emniyet valfinden ötürü, otogaz tankının patlama ihtimali, standart bir benzinli veya dizel aracın tankına göre daha düşük. Araştırmaya göre; oluşan kazalardan ötürü beklenen ölüm oranları açısından, yine LPG'li araçlar daha az risk taşıyor. Belçika merkezli Det Norske Veritas (DNV) tarafından yapılan başka bir araştırmada, LPG'li ve benzinli araçların müdahil olduğu kazalar incelenip, LPG'li bir araçta ve benzinli bir araçta gerçekleşecek olan sızıntıdan ötürü yangın çıkma risklerinin aynı olduğu sonucuna varıldı. Ayrıca tankların darptan ötürü ve yangında yüksek ısıdan ötürü patlama olasılıklarının LPG'li araçlarda, benzinli araçlardan daha düşük olduğu ortaya çıktı. i olduğunu gösteriyor.

Havalandırma sistemi yeterli otoparklara park serbestisi getirilebilir

LPG'li araçların havalandırma sistemi yeterli otoparklara park edebilmesi serbest bırakılabilir. Ancak bu ayrıma gidilmeden yapılan yasaklama Türkiye'ye has bir durumdur. Mevcut uygulamadaki tek aktör LPG montajını yapan kişi ve kurumlar değil. Konunun diğer aktörleri de otoparkları işletenlerdir. LPG montajlarında nasıl riskler varsa, otopark işletmelerinde de aynı riskler bulunuyor. LPG'li araçların kapalı otoparklara park edememesi ile ilgili uygulamanın kalkması durumunda, kapalı otoparklarda yeterli havalandırma sisteminin bulunması konusunda kesin tedbirlerin alınması gerekir."

"Mevzuatlar zamanla gelişecek uygun hale gelecek"

"Türkiye'deki mevzuat henüz tam olarak oturmadı. Çünkü LPG'nin Türkiye'deki gelişimi çok eski değil. Türkiye'de üretici, yetkili servis ve araçların trafikteki denetimleri sıklaştırıldıkça, hem firmalara hem montajcılara hem de direk kullanıcılara uygun mevzuatlar daha da geliştirilecektir. Zamanla kapalı otoparkların standartları uygun hale gelecektir. Gönül ister ki, biz nasıl ürünümüzün fabrikadan çıkışına garanti verebiliyorsak, otopark işletmeleri de otoparkların güvenirliliği konusunda yeterli garantiyi verebilsin ve LPG'li araçlarda oraya rahatlıkla girebilsin. Bu bizim açımızdan da gazlı arabaların ekonomiye katkısı açısından da çok önemli."

"Sistem oturunca LPG'li araçlara ilişkin yönetmelik kalkabilir"

"LPG'li araçlarda uygulanan sistem iyileştirildiğinde ve kapalı otoparklarda yeterli havalandırma sistemi uygulandığında LPG'li araçların kapalı otoparklara park etmelerinin bir sakıncası olmayacaktır" dedi:
Türkiye'de benzinli araçlarda yangın veya patlama olasılığı mevcut LPG sistemli araçlara göre daha az. Bazı otoparklarda emiş pompaları mevcut ve havalandırma sistemi bulunuyor. Ayrıca bazı otoparklarda yapılış şekli itibarıyla karşılıklı iki çıkış ve bir giriş mevcut; karşılıklı havalandırma sistemi bulunuyor. Bazı Otoparklar yaklaşık bin , ikibin hatta 3 bin araca hizmet veriyor. Örneğin 3 bin aracın aynı anda bulunması esnasında karbondioksit gazı yükseldiğinde devreye giren özel sistemler var. Gaz birikmesi durumunda tahliye fanları devreye giriyor. Dolayısıyla bu tür otoparklarda gaz sıkışması gibi bir durum olamaz. Ancak yine de bu tür gelişmiş yapıya sahip otoparklar LPG'li araçların kapalı otoparklara girmesine kesinlikle izin verilmemektedir.

"Türkiye ve Avrupa'da LPG"li araç kitleri'nin standartları farklı"

"LPG'li araçlar gerçekten de en az benzinli ve dizel araçlar kadar güvenli. Ancak LPG ve CNG'li yakıt kullanan araçların Avrupa'da birçok ülkede kapalı otoparklara park edebilmesi, buna karşın Türkiye'de park edememesinin nedeni, LPG'li araç kitlerinde Türkiye'de ve Avrupa'da kullanılan standartların farklılığından kaynaklanıyor. Türkiye'de kullanılan standart ECR 67-01, Avrupa'daki standart ise ECR-115'tir. ECR-115 bizdeki standarda göre daha komplike ve daha gelişkin. Türkiye'de geçerli olan ECR 67-01'in yaygınlaşması ve yasadışı araç dönüşümlerinin engellenmesi daha yeni bir durum. Sanayi ve Ticaret Bakanlığı'nın; LPG'ye dönüştürülen araçların kullanımına ilişkin Odamızca yürütülen gaz sızdırmazlık testlerinin yanı sıra dönüşüme ilişkin son kontrollerinin yapılarak montaj tespit raporlarının da Odamız tarafından düzenlenmesine yönelik 2005 yılında yaptığı yetki devrinden sonra söz konusu standardın oturtulmasına çalışılmış ve başarı sağlanmıştır."

"Gerekli altyapının mutlaka oluşturulması gerekiyor"

"Bu arada Avrupa'da yaygın bir şekilde kullanılan ECR-115 uluslar arası standardının Türkiye'de geçerli olması için ECR 67-01 uygulamalarının oturtularak yerleşik kılınması, standartlarda bir kaosa yol açılmaması gibi etkenlerin gözetilmesinin yanı sıra; yerli üretimin organizasyonu, ithalatın düzenlenmesi, dönüşüm firmalarının eğitim, araç, gereç donanımını tamamlamaları gibi gerekli altyapının da mutlaka oluş-turulması gerek-mekte. Odamız gerek araçların kullandığı Kit'lerin gerekse araçlara yapılan dönüşümlerin denetlenmesinde yetkili ve Bakanlık mevzuatlarına uygun olarak bu denetimleri yapmakta. Türkiye'de LPG-CNG'li araç kullanımının daha da yaygınlaşması, mevcut standardın yeni standartlarla değiştirilmesine yönelik sektörün bütününün hazır olması ve bunlara yönelik Bakanlığımızın yeni standardı gerekli görmesiyle birlikte Odamızın yürüttüğü denetimler de söz konusu gelişmelere bağlı olarak yapılabilecek."
Forum'da Daha Önce Verilen Cevaplar İle İlgili Küçük Bir Araştırma Yapınız. Özel mesajların kamuya faydası yoktur! Arama için Linklerin Görülmesine İzin Verilmiyor Üye ol Veya Giriş Yap

traffic.gif

Apartman yönetimi lpg li arçları kapalı otoparklara almıyor ancak park sorununun olduğu bir yerde LPGli araçlara açık otopark da gösteremiyor.  Burada bir haksızlık söz konusu değil midir? LPG araçlara açık bir otoparkın (sadece lpgli araç sahiplerinin koyabileceği) tahsis edilmesi gerekmez mi?

Burada lpgli araç sahiplerinin apartman yönetimini dava etme hakkı doğar mı doğmaz mı bunu merak ediyorum?

Ben apartman yöneticisiyim.Sorumlu olduğum binalar A ve B Bloklar Her iki binada 7 Katlı olup Toplam 35 dairedir.Apartmanımızın altları işyeri ve 1. Katları teraslıdır.Henüz kat mülkiyetine geçmedik. (Yapı denetimi bitmediğinden)Benim 2 adet sorum var.1-Birinci katın altındaki dükkan, mülk sahibi tarafından bir vakıfa kiraya verildi kirayalayan kiracıda dükkan içerisinde asma kat yapımı,banyo ve tuvaletlerin sayısını artırarak bazı değişiklikler yapmaktadır.Bu değişiklikler yapı denetimi engeline takılırmı ilgili resmi mevzuat nedir.2-Dükkanların önü çok geniş bir alana sahip olup(ortak alan) bu alanın bütününü dükkan sahibi kullanmak istiyor yönetim olarakta biz engel olabilirmiyiz veya kaç metresini giriş kapısından itibaren dükkan sahibi kullanabilir.Bunlarla ilgili yasal mevsuat hakkında bilginizi bekler saygılar sunarım.


Paylaş delicious Paylaş digg Paylaş facebook Paylaş furl Paylaş linkedin Paylaş myspace Paylaş reddit Paylaş stumble Paylaş technorati Paylaş twitter Paylaş whatsapp

İçerik sağlayıcı paylaşım sitesi olarak hizmet veren Katmulkiyeti.com sitemizde 5651 sayılı kanunun 8. maddesine ve T.C.Knın 125. maddesine göre tüm üyelerimiz yaptıkları paylaşımlardan kendileri sorumludur.Katmulkiyeti.com hakkında yapılacak tüm hukuksal şikayetleri İletişim sayfamızdan bize bildirdikten en geç 3 (üç) iş günü içerisinde ilgili kanunlar ve yönetmelikler çerçevesinde tarafımızca incelenerek gereken işlemler yapılacak ve site yöneticilerimiz tarafından bilgi verilecektir.
Footer menü
Hakkımızda
Bize Ulaşın
Biz Kimiz
Hizmetlerimiz
sag taraf reklam alanı
sol taraf reklam alanı