Katmulkiyeti

Sorunuzla İlgili Cevaba Ulaşmak İçin

Sayın Üyelerimiz, 
Biraz sonra soracağınız sorulara benzer bir çok soru www.KatMulkiyeti.Com içinde yanıtlanmış olabilir.
Lütfen beklememeniz adına sorunuz ile ilgili daha önce verilen cevaplar arasında küçük bir araştırma yapınız.
Arama sayfasına ulaşmak için ! BURAYA , ASAGIDAKI LINKE veya RESME TIKLAYINIZ !!! 
http://katmulkiyeti.com/index.php?action=search

"Kelime(ler)" : bölümüne sorunuz ile ilgili en fazla 1-2 kelime yazınız. Çıkan sonuçları inceleyiniz , sorunuzu bulamaz iseniz aynı konu içinde sorunuzu sorabilirsiniz.


Arama Sayfasına Ulaşmak İçin Tıklayınız!

"Arama Sayfasına Ulaşmak İçin Resme Tıklayınız!"

Yönetim planı muamması, dükkanlar ve aidatlar

Başlatan cylnada, Temmuz 16, 2016, 09:16:13 ÖS

« önceki - sonraki »

0 Üyeler ve 1 Ziyaretçi konuyu incelemekte.

İyi günler
Özellikle dükkanların aidat durumuyla ilgili 4 sorum olacak cevaplarsanız sevinirim.

Siteyi yapan firma (firma demeye bin şahit lazım... Paranın gözü kör olsun) sanırım yönetim planı yapmamış çünkü bi örneği istedim "yönetim planı mı o da nedir" dediler. Site karar defterini istedim bana şirketin karar defterini verdiler Resimlerin Görüntülenmesine İzin Verilmiyor Üye ol Veya Giriş Yap o yüzden herseye şüpheli bakıyorum. Varsa eğer yönetim planı; Dükkanların durumu vs yönetim planında yazılmış mı? bu firma! bunun hakkından gelmiş mi bilmem.

O nedenle soruyorum.
1-en önemli soru: bahçıvan kapıcı güvenlikçi maaş-sgk dışında kalan tüm ama tüm giderler (bahce sulama, cevre aydınlatma, ara elektrik, asansör-jeneratör aylık bakım, jeneratör yakıt vs) kat malikleri arasında arsa payına göre midir?

2- sitenizdeki konu ve cevapları okuduğumda dükkan sahiplerinin de aidatlara katılacağı izlenimine kapıldım. Ben bugüne kadar mesela bi çatı problemi-dış cephe veya tesisat problemi olursa ortaklar diye biliyordum. Meğerse kapıcı-güvenlikçi vb personel giderleri ile bahce sulama, blok elektrik, asansör çevre aydınlatma gibi giderlere fiziki anlamda siteyle alakaları olmasa bile katılmaları gerekiyormuş yanlış mı anladım?

3-Dükkan sahipleri de site toplantısına katılır mı yoksa maliklerce toplantı yapılıp kararlar dükkanlara bildirilir mi?

4- Bu noktada bilindiği gibi her site çevresinde yol-kaldırım için boşluk bırakılır. Dükkanların önünde biraz fazla. Eğer dükkan önündeki boşluklar dükkana ait ise buranın ağaçlandırılması yeşillendirilmesi vb çalışmalar dükkana mı ait? Dükkana aitse özellikle yeni yapılarda dükkan önleri uzun süre çer çöp gibi bakımsız kalır. Dükkan sahibine "buraya el at" manasında birseyler dikte edilebilir mi? Eğer boşluk siteye ait ise bu durumda ne yapılır? Çünkü dükkana aidat çıkarsak o da diyecek gelin bu toprağı çimlendirin dükkanımın önü yeşersin. O zaman da suyu oraya bağlamanın yolunu bulmak lazım.
Linkback: Yönetim planı muamması, dükkanlar ve aidatlar


  • Gösterim 7,291 
  • Kat Malikleri ve Kat İrtifakı Sahiplerinin Borçlarına İlişkin Konular
  • 1 Yanıtlar

#1
Sayın <cylnada>

Mücadelenizde başarılar dilerim. Öncelikle hatırlatmak isterim ki; Hukuk Mücadelesinde konuya ait ayrıntılar çok önemlidir ve (mümkün olduğu kadar hukuki ifadelerle) buna odaklanmak gerekir.

Önsöz olarak;

(1) Yönetimin sizi (resmi evraklarla size imza karşılığı tebliğ ederek) doğru ve yeterli bilgilendirmemesi durumunda, Yöneticiye karşı, sorumlu olduğu bilgi ve raporları (makul bir süre vererek) size tebliğ etmesi husunda (Noter aracılığı ile) İHTAR göndermelisiniz. Bu ihtara rağmen yöneticiden cevap alamaz iseniz Sulh Hukuk Mahkemesinden "Görevi İhmal" iddiası ile "Hakim Müdahalesi" talep edebilirsiniz.
(2) Binaya ait Noter Tastikli Karar Defteri olması gerekir.
(3) Alınan kararların 634 Sayılı Kat Mülkiyeti Kanununda belirtilen usüllere uygun alınmış olması gerekir.
(4) Karar alınsa bile yine usulüne uygun bir şekilde İtiraz Hakkınız bulunmaktadır.
(5) Yönetici Kat Malikleri Kurulu adına bir vekildir. Kat Malikleri Kurulundan yetki almadan hiç kararı uygulayamaz.

Sorularınızı (teker teker) inceleyerek cevaplamaya çalışacağım.

Linklerin Görülmesine İzin Verilmiyor Üye ol Veya Giriş Yap
1-en önemli soru: bahçıvan kapıcı güvenlikçi maaş-sgk dışında kalan tüm ama tüm giderler (bahce sulama, cevre aydınlatma, ara elektrik, asansör-jeneratör aylık bakım, jeneratör yakıt vs) kat malikleri arasında arsa payına göre midir?

Yorum : Evet tüm harcamalar, kat maliklerinin arsa payı oranında borçlandırılması ile karşılanır.
Ancak, bu harcamalar hakkında kat maliklerini sorumlu tutabilmek için harcama kalemlerinde izah edilen (asansör, jenaratör gibi) unsurların;
(1) Binaya ait Mimari projede yer alması gerekir,     
(2) (Tapuda tescil edilmiş) Yönetim Planında bulunması gerekir.
     (Yönetim Planı Belediyeden ya da tapudan istenebilir.
      Blok Yönetiminin verdiği Yönetim Planı ile tapu ya da belediyeden aldığınız binanıza ait Yönetim planı farklı ise resmi kurumdan aldığınız yönetim planı geçerlidir. Bir başka deyişle, Yönetim Planı tapudan tescil ettirilmek zorundadır.
      Tapuda tescil ettirilmeyen Bina Yönetim Planı geçersiz olup, 634 Sayılı Kat Mülkiyeti Kanunununda belirtilen hükümler geçerlidir.)
(3)  Usulüne uygun yapılan Kat Malikleri Kurulu toplantısında ilgili konularda ihtiyaçların karşılanması için, (harcama kalemlerinin ayrıntılı tutarını raporlayan ıslak imzalı çizelge ile) İşletme Projesi sunulması gerekir.
      (a) Toplantı sırasında İşletme Projesi sunulmamış ise, Yönetici en kısa zamanda işletme projesi hazırlayarak Kat Maliklerinin onayına sunması gerekir.
      (b) Alınacak kararlarda 634 Sayılı Kat Mülkiyetinde yer alan Hükümler, Yönetim planında (Kat Mülkiyeti Kanununa ters düşmemek şartı ile) ilave maddeler önemlidir.
           Örneğin, Binaya sonradan ilave edilecek "Jenaratör" gibi faydalı yeniliklere her kat maliki katılmak zorunda değildir. Katılsa bile arsa payı oranında katılır. Katılmadı ise ileriki bir tarihte yararlanmak istediğini bildirerek, faydalı yeniliğe (bedelini ödeyerek) katılabilir.
           "Jeneratör" gibi, devletin ilgili kurumlarından onay alınması gereken konular, sadece kat maliklerinin salt çoğunluk ile aldığı karar ile uygulanamaz.
(4) Kapıcı, Güvenlik gibi hizmetler hakkında usulüne uygun daha önce karar alınmış olması gerekir ve bu hizmetlerin devletin hükmettiği kanunlar çerçevesinde (sigorta primi gibi konularda eksiksiz olarak) işletilmesi gerekir.


Not :
(1) Koyu yazılan (uyarıları) ifadeleri dikkate alınız. Bu ifadeler öncelikli yapılması gerekenler anlamındadır. Bu ifadeler öncelikli olarak yapılmamış ise, zaten ondan sonrası usulsüzdür. Usulsüz karar geçersizdir. Usulsüz alınan kararın iptali için zaman aşımı yoktur. Sulh Hukuk Mahkemesinde "Alınan Kararların İptali" davası açılabilir.
(2) Açıklamaları ilerleyen tarihlerde de takip edebilirsiniz.


Paylaş delicious Paylaş digg Paylaş facebook Paylaş furl Paylaş linkedin Paylaş myspace Paylaş reddit Paylaş stumble Paylaş technorati Paylaş twitter Paylaş whatsapp

İçerik sağlayıcı paylaşım sitesi olarak hizmet veren Katmulkiyeti.com sitemizde 5651 sayılı kanunun 8. maddesine ve T.C.Knın 125. maddesine göre tüm üyelerimiz yaptıkları paylaşımlardan kendileri sorumludur.Katmulkiyeti.com hakkında yapılacak tüm hukuksal şikayetleri İletişim sayfamızdan bize bildirdikten en geç 3 (üç) iş günü içerisinde ilgili kanunlar ve yönetmelikler çerçevesinde tarafımızca incelenerek gereken işlemler yapılacak ve site yöneticilerimiz tarafından bilgi verilecektir.
Footer menü
Hakkımızda
Bize Ulaşın
Biz Kimiz
Hizmetlerimiz
sag taraf reklam alanı
sol taraf reklam alanı