Katmulkiyeti

Sorunuzla İlgili Cevaba Ulaşmak İçin

Sayın Üyelerimiz, 
Biraz sonra soracağınız sorulara benzer bir çok soru www.KatMulkiyeti.Com içinde yanıtlanmış olabilir.
Lütfen beklememeniz adına sorunuz ile ilgili daha önce verilen cevaplar arasında küçük bir araştırma yapınız.
Arama sayfasına ulaşmak için ! BURAYA , ASAGIDAKI LINKE veya RESME TIKLAYINIZ !!! 
http://katmulkiyeti.com/index.php?action=search

"Kelime(ler)" : bölümüne sorunuz ile ilgili en fazla 1-2 kelime yazınız. Çıkan sonuçları inceleyiniz , sorunuzu bulamaz iseniz aynı konu içinde sorunuzu sorabilirsiniz.


Arama Sayfasına Ulaşmak İçin Tıklayınız!

"Arama Sayfasına Ulaşmak İçin Resme Tıklayınız!"

Dükkan ve daire aidat oranları nasıldır?

Başlatan fallen34, Ocak 18, 2008, 01:03:09 ÖS

« önceki - sonraki »

0 Üyeler ve 1 Ziyaretçi konuyu incelemekte.

Dükkanın aidatı ,daire aidatının yarısı olarak biliyorum,doğru mudur?

Dükkanım bir bağımsız bölüm olarak geçiyor tapuda , ben araya duvar çekip iki  dükkan olarak kullanıyorum ,birinde kendim oturuyorum , yan taraf da kiracı var.Bu durumda iki ayrı bağımsız bölüm olarak düşünülüp ayrı ayrı aidat alınması doğru olur mu? Örneğin daireler 100ytl aidat veriyorsa ,benim ne kadar vermem gerekir?

Saygılar,teşekkürler..
Linkback: Dükkan ve daire aidat oranları nasıldır?


  • Gösterim 27,495 
  • Kat Malikleri ve Kat İrtifakı Sahiplerinin Borçlarına İlişkin Konular
  • 5 Yanıtlar

Doğru değildir.
Tapuda kayıtlı yönetim planında ve projede geçen esaslar dikkate alınır.

Bina yönetim planında ne yazıyorsa o doğrudur. Genel uygulama olarak sizi belirttiğiniz gibi "yarısı olur" şeklinde bir mevzuat yok.
Tabii yönetim planınızda dükkan aidatı daire aidatının yarısı şeklinde bir ibare varsa o dikkate alınır.

Diğer taraftan araya duvar çekip iki dükkan olarak kullanabilirsiniz. Sizin özel mülkiyetinizdir.
Hayır iki ayrı bağımsız bölüm olaak düşünülüp iki ayrı aidat alınamaz.

Siz tek aidat ödersiniz kiracınızdan ne kadarını istiyorsanız anlaşmanız usulü kendi şahsınıza tahsil edersiniz.

Diğer taraftan yapacağınız bu uygulamanın kat mülkiyetine göre herhangi bir sakıncası (burada sadece tek aidat ödenmesi ve kiracınızdan bir kısmının sizin tarafınızdan tahsil edilmesi kısmı için yazıyorum. Yoksa başka maddeler açısından sakıncası vardır.)  yoktur.

Tabii şunun dışında bağımsız bölüm dükkan olarak mı tescillidir. O Başka bir tartışma konusu.
Forum'da Daha Önce Verilen Cevaplar İle İlgili Küçük Bir Araştırma Yapınız. Özel mesajların kamuya faydası yoktur! Arama için Linklerin Görülmesine İzin Verilmiyor Üye ol Veya Giriş Yap

traffic.gif


Linklerin Görülmesine İzin Verilmiyor Üye ol Veya Giriş Yap
dükkan aidatı ne kadar alınmalıdır

Dükkan-Daire aidatlarının farklılığı konusunda kat mülkiyeti kanununda kesin hüküm yoktur.

Bu daha çok tapuda kayıtlı yönetim planında belirtilmiştir. Bazı yönetim planlarında "dükkan bağımsız bölümler aidatın yarısını öder" derken , bazıları " dükkan bağımsız bölümler asansör giderlerine katılmaz" diyebilir veya  "dükkan bağımsız bölümler aidatın tamamını öder " derken , bazıları " " dükkan bağımsız bölümler yakıt giderlerine giderlerine katılmaz" diyebililir.

Yani bu konuda kesin bir hüküm yok.

Örneğin çatı mutlak ortak yerdir. Dükkanlar da aynı çatı altındadır. Dolayısı ile dükkanlar çatı ile ilgili gidelere katılmak mecburiyetindedir. Bunun gibi sıhhi su tesisatı, kanalizasyon hatları, sığınak , temel, otopark , bahçe gibi alanlar da mutlak ortak yerlerdendir. Bunların da giderlerine tüm maliklerin dükkan, konut ayrımı yapmadan katılması gerekir.

Bunun dışında özel durumlar da olabilir tabşi. Örneğin merkezi doğalgaz sistemi ile ısınan binada eğer yönetim planında aksi yazmıyorsa ve dükkanlar bu kazan sisteminden ısınma veya sıcak su kullanım amaçlı faydalanmıyor çünkü onaylı tesisat projesinde bir ortaklık yok ise , bu ortak ısınma tesisatının enerji , onarım, bakım , yenileme giderlerine dükkan sahiplerinin katılması beklenmemeli tabi.

Bu tip özel durumlar ayrı değerlendirilmeli.

Bina içinde sadece konutlara hitap eden asansörün enerji , onarım, bakım , yenileme giderlerine de  dükkan sahiplerinin katılması beklenmemelidir . Yine  Bina içinde sadece konutlara hitap eden merdiven ve sahanlıkların temizlik, boya , bakım , onarım giderlerinin de dükkan sahipleri ile ilişkili olmadığı açktır.
Bu paragrafı dükkanların bina içine özel geçit veya kapı ile bağlı olmadığını düşünerek yazıyorum.

Bütün bu yazdıklarım yorumdur. Yapının tiplerine göre deişebilir. Genelleme olarak alınmamasını rica ederim.

Ve bütün bu yazdıklarım eğer tapuda kayıtlı yönetim planında konu ile ilgili bir açıklama yapan madde olmaması halinde geçerlidir. Eğer madde dükkan bağımsız bölümlerinin ortak gider ve avans paylarına nasıl katılacağını açıklamış işe benim yazdıklarımın bir önemi yoktur. Yönetim planının ilgili hükmü uygulanır.

Veya kat malikleri kendi aralarında özel sözleşme yerine geçecek bir tutanağa eksiksiz imza atmış iseler bağımsız bölümlerin satılması halinde yeni maliklerin de kabul ettiği taktirde bu özel sözleşmelerde ki hükümler uygulanır.

Veya kat malikleri genel kurullarında yönetim planı ve özel sözleşme niteliğindeki tutanak bulunmayan hallerde oy çokluğu ile dükkan bağımsız bölümlerinin aidat oranını veya hangi giderlerden sorumlu olacağı hakkında kararlar almış ise bu kararlar yine kat malikleri kurullarında aynı oy çokluğu ile değiştirlene kadar bu kararlar geçerlidir.
Forum'da Daha Önce Verilen Cevaplar İle İlgili Küçük Bir Araştırma Yapınız. Özel mesajların kamuya faydası yoktur! Arama için Linklerin Görülmesine İzin Verilmiyor Üye ol Veya Giriş Yap

traffic.gif

dükkanımızda ısıtma ile ilgili radyötör tesisatı yok ısıtmadan faydalanmıyoruz,kapıcıdan faydalanmıyoruz.sular kesildiği zaman apartmandaki daireler su deposunu kullanıyorlar dükkanlar kullanamıyor.bunlara ragmen ayda 120 tl aidat öderken 250 tl çıktı.gerekçe apartmanın yakıt giderlerinin artması .bu konu hakkında bilgi verirmisiniz.

APARTMANIMIZDA 10 ADET DAİRE VAR BU DAİRELERDE İKİ TANESİ DUBLEKS (NORMAL DAİRLER 130 m2, DUBLEKS OLANLAR 130 m2 alt kat + 80 m2 yukarı çatı katta olan bölüm). APARTMAN DA DAİRE BAŞI AYLIK 50,00 TL. AİDAT BELİRLENDİ (YAKIT HARİÇ). YAKIT DUBLEKSLERİN ÇATI BÖLÜMÜ İÇİN NORMAL DAİRELERİN YAKIT BEDELİNİN % 50 SİNİ ÖDÜYOR. ANCAK DİGER AİDAT OLAN 50,00 TL. DE AYNI NORMAL DAİRELER GİBİ AİDAT ÖDÜYOR. BU UYGULAMA DOGRU MU? (APARTMAN YÖNETİMİNİN GEREKÇESİ YAKIT HARİCİNDEKİ DİGER GİDERLERDE DİGER DAİRELER GİBİ EŞİT HİZMET ALMASI) BU KONUDA YARDIMCI OLUR MUSUNUZ?


Paylaş delicious Paylaş digg Paylaş facebook Paylaş furl Paylaş linkedin Paylaş myspace Paylaş reddit Paylaş stumble Paylaş technorati Paylaş twitter Paylaş whatsapp

İçerik sağlayıcı paylaşım sitesi olarak hizmet veren Katmulkiyeti.com sitemizde 5651 sayılı kanunun 8. maddesine ve T.C.Knın 125. maddesine göre tüm üyelerimiz yaptıkları paylaşımlardan kendileri sorumludur.Katmulkiyeti.com hakkında yapılacak tüm hukuksal şikayetleri İletişim sayfamızdan bize bildirdikten en geç 3 (üç) iş günü içerisinde ilgili kanunlar ve yönetmelikler çerçevesinde tarafımızca incelenerek gereken işlemler yapılacak ve site yöneticilerimiz tarafından bilgi verilecektir.
Footer menü
Hakkımızda
Bize Ulaşın
Biz Kimiz
Hizmetlerimiz
sag taraf reklam alanı
sol taraf reklam alanı