Katmulkiyeti

Sorunuzla İlgili Cevaba Ulaşmak İçin

Sayın Üyelerimiz, 
Biraz sonra soracağınız sorulara benzer bir çok soru www.KatMulkiyeti.Com içinde yanıtlanmış olabilir.
Lütfen beklememeniz adına sorunuz ile ilgili daha önce verilen cevaplar arasında küçük bir araştırma yapınız.
Arama sayfasına ulaşmak için ! BURAYA , ASAGIDAKI LINKE veya RESME TIKLAYINIZ !!! 
http://katmulkiyeti.com/index.php?action=search

"Kelime(ler)" : bölümüne sorunuz ile ilgili en fazla 1-2 kelime yazınız. Çıkan sonuçları inceleyiniz , sorunuzu bulamaz iseniz aynı konu içinde sorunuzu sorabilirsiniz.


Arama Sayfasına Ulaşmak İçin Tıklayınız!

"Arama Sayfasına Ulaşmak İçin Resme Tıklayınız!"

Merdiven otomatlarının ödenip ödenmemesi konusunda Ne yapmalıyım?Tesekkürler

Başlatan metin_ocakci, Mart 07, 2008, 06:17:33 ÖS

« önceki - sonraki »

0 Üyeler ve 1 Ziyaretçi konuyu incelemekte.

Merhabalar .Ben yeni üye olarak bu siteyi kuranlardan ve bilgi alısverişi yapan tüm arkadaşlardan ve emegi gecenlerden kısaca Allah razı olsun diyorum ve Tesekkürlerimi sunuyorum.
Efendim 5 katlı,10 daireli bir bağımsız (site veya kooperatif değil) binada ikamet etmekteyim.her kat çift daireden olusmaktadır.Apartmanımızın giriş katında oturan mülk sahipleri Apartmanın hiç bir ortak gider ve katılımlarına uymamakta ve en önemlisi de Merdiven otomatı parası ödememektedirler.1 no'lu dairede ikamet eden mülkiyet sahibi Kendi kullandıgı elektrikten hat cekerek merdiven otomatına müdahalede bulunmus ve "Ben otomatı kullanmıyorum,evimden kullanıyorum"bahanesi ile ödememektedir.Ayrıca Kapı otomatından rahatsız oldugu için kapı otomat kabloları kesiktir ve kapımız yazkıs devamlı acık durmaktadır.Ayrıca bahsedilen mülk sahibi apartman bahcesini (kendi dairesinin  önündeki) cevirmiş ve kimseyi buraya almamaktadır ve sahsi kullanımına sunmustur.Buna nazaran kat 2 de oturmakta olan mülkiyet sahibi de " karsı taraf otomat parası ödemiyor,bende ödemiyorum" diyerek sorumluluktan kacmıstır.Apartmanımızda yönetici secilmiştir ama ne katılan var ne toplanan nede alınan karalar.hiç birsey Linklerin Görülmesine İzin Verilmiyor Üye ol Veya Giriş Yap 4 sene gecmesine ragmen ne bir toplantı nede mülkiyet sahiplerine bir haber verilmemektedir.Kısacası herkes duyarsız umursamaz bir apartman da yasıyoruz.Kimsenin kimseye razı olup olmadıgını sorması izin alması falan filan yok.
Yeni Kat Mülkiyeti Kanunu incelediğimde ;Kanunun DÖRDÜNCÜ BÖLÜM: Kat Maliklerinin ve Kat İrtifakı Sahiplerinin Borçları




A) Kat Maliklerinin borçları:



I - Genel kural:



Madde 18 - Kat malikleri, gerek bağımsız bölümlerini, gerek eklentileri ve ortak yerleri kullanırken doğruluk kaidelerine uymak, özellikle birbirini rahatsız etmemek, birbirinin haklarını çiğnememek ve yönetim planı hükümlerine uymakla, karşılıklı olarak yükümlüdürler.



Bu kanunda kat maliklerinin borçlarına dair olan hükümler, bağımsız bölümlerdeki kiracılara ve oturma (Sükna,) hakkı sahiplerine veya bu bölümlerden herhangi bir suretle devamlı olarak faydalananlara da uygulanır; bu borçları yerine getirmiyenler kat malikleriyle birlikte, müteselsil olarak sorumlu olur.



Giderlere ve sigorta, primlerine ait 20 nci madde hükmü saklıdır. (md:24)



II - Anayrimenkulün bakımı, korunması ve zarardan sorumluluk:



Madde 19 - Kat malikleri, anagayrimenkulün bakımına ve mimarı durumu ile güzelliğini ve sağlamlığını titizlikle korumaya mecburdurlar.



Kat maliklerinden biri, bütün kat maliklerinin beşte dördünün yazılı rızası olmadıkça anagayrimenkulün ortak yerlerinde inşaat, onarım ve tesisler, değişik renkte dış badana veya boya yaptıramaz. Ancak, ortak yer ve tesislerdeki bir bozukluğun anayapıya veya bağımsız bir bölüme veya bölümlere zarar verdiğinin ve acilen onarılması gerektiğinin veya anayapının güçlendirilmesinin zorunlu olduğunun mahkemece tespit edilmiş olması halinde, bu onarım ve güçlendirmenin projesine ve tekniğine uygun biçimde yapılması konusunda kat maliklerinin rızası aranmaz. Kat maliki kendi bağımsız bölümünde anayapıya zarar verecek nitelikte onarım, tesis ve değişiklik yapamaz. Tavan, taban veya duvar ile birbirine bağlantılı bulunan bağımsız bölümlerin bağlantılı yerlerinde, bu bölüm maliklerinin ortak rızası ile anayapıya zarar vermeyecek onarım, tesis ve değişiklik yapılabilir. (md:



Her kat maliki anagayrimenkule ve diğer bağımsız bölümlere, kusuru ile verdiği zarardan dolayı diğer kat maliklerine karşı sorumludur. 



III- Anagayrimenkulün genel giderlerine katılma :



Madde 20 - (Değişik fıkra: 13/04/1983 - 2814/9 md.) Kat maliklerinden her biri aralarında başka türlü anlaşma olmadıkça:



a) Kapıcı, kaloriferci, bahçıvan ve bekçi giderlerine ve bunlar için toplanacak avansa eşit olarak;



b) Anagayrimenkulün sigorta primlerine ve bütün ortak yerlerin bakım, koruma, güçlendirme (md:9) ve onarım giderleri ile yönetici aylığı gibi diğer giderlere ve ortak tesislerin işletme giderlerine ve giderler için toplanacak avansa kendi arsa payı oranında;



Katılmakla yükümlüdür.



c) Kat malikleri ortak yer veya tesisler üzerindeki kullanma hakkından vazgeçmek veya kendi bağımsız bölümünün durumu dolayısıyla bunlardan faydalanmaya lüzum ve ihtiyaç bulunmadığını ileri sürmek suretiyle bu gider ve avans payını ödemekten kaçınamaz.



(Değişik fıkra: 13/04/1983 - 2814/9 md.) Gider veya avans payını ödemeyen kat maliki hakkında, diğer kat maliklerinden her biri veya yönetici tarafından, yönetim planına, bu Kanuna ve genel hükümlere göre dava açılabilir, icra takibi yapılabilir. Gider ve avans payının tamamını ödemeyen kat maliki ödemede geciktiği günler için aylık yüzde beş (md:9) hesabıyla gecikme tazminatı ödemekle yükümlüdür.



Birinci fıkradaki giderlere, kat maliklerinden birinin veya onun bağımsız bölümünden herhangi bir suretle faydalanan, kişinin, kusurlu bir hareketi sebep olmuşsa, gidere katılanların yaptıkları ödemeler için o kat malikine veya gidere sebep olanlara rücu hakları vardır.

başlıklı bölümünde gerekli acıklamalar yapılmıs olmasına ragmen 1 kisinin mahkemeye vermesi veya suc ihbarında bulunması gereklimi değil mi bilemiyorum.Mahkemeye versem bir kisi ile olacagını zannetmem herkes kacıyor kimse sorumluluk almak istemiyor.Tek kisi olursam eger suc ihbarında bulunma hakkım varmı ?Nasıl olur ?Bu konularda aydınlatır ve yol göstermeniz ricası ile şimdiden tesekkür eder iyi calısmalar dilerim.
Linkback: Merdiven otomatlarının ödenip ödenmemesi konusunda Ne yapmalıyım?Tesekkürler


  • Gösterim 7,365 
  • Kat Malikleri ve Kat İrtifakı Sahiplerinin Borçlarına İlişkin Konular
  • 1 Yanıtlar

Alıntı YapEfendim 5 katlı,10 daireli bir bağımsız (site veya kooperatif değil) binada ikamet etmekteyim.her kat çift daireden olusmaktadır.Apartmanımızın giriş katında oturan mülk sahipleri Apartmanın hiç bir ortak gider ve katılımlarına uymamakta ve en önemlisi de Merdiven otomatı parası ödememektedirler.1 no'lu dairede ikamet eden mülkiyet sahibi Kendi kullandıgı elektrikten hat cekerek merdiven otomatına müdahalede bulunmus ve "Ben otomatı kullanmıyorum,evimden kullanıyorum"bahanesi ile ödememektedir.Ayrıca Kapı otomatından rahatsız oldugu için kapı otomat kabloları kesiktir ve kapımız yazkıs devamlı acık durmaktadır.Ayrıca bahsedilen mülk sahibi apartman bahcesini (kendi dairesinin  önündeki) cevirmiş ve kimseyi buraya almamaktadır ve sahsi kullanımına sunmustur.Buna nazaran kat 2 de oturmakta olan mülkiyet sahibi de " karsı taraf otomat parası ödemiyor,bende ödemiyorum" diyerek sorumluluktan kacmıstır.Apartmanımızda yönetici secilmiştir ama ne katılan var ne toplanan nede alınan karalar.hiç birsey Linklerin Görülmesine İzin Verilmiyor Üye ol Veya Giriş Yap 4 sene gecmesine ragmen ne bir toplantı nede mülkiyet sahiplerine bir haber verilmemektedir.Kısacası herkes duyarsız umursamaz bir apartman da yasıyoruz.Kimsenin kimseye razı olup olmadıgını sorması izin alması falan filan yok.

Alıntı Yapbaşlıklı bölümünde gerekli acıklamalar yapılmıs olmasına ragmen 1 kisinin mahkemeye vermesi veya suc ihbarında bulunması gereklimi değil mi bilemiyorum.Mahkemeye versem bir kisi ile olacagını zannetmem herkes kacıyor kimse sorumluluk almak istemiyor.Tek kisi olursam eger suc ihbarında bulunma hakkım varmı ?Nasıl olur ?Bu konularda aydınlatır ve yol göstermeniz ricası ile şimdiden tesekkür eder iyi calısmalar dilerim.

Sayın üyemiz ,

Sizin oturduğunuz apartman malesef düzenden oksun bir hale gelmiş.

Tüm sorun düzgün bir apartman yönetiminiz olmamasından kaynaklanıyor. Burada yönetici seçilen kişi kusurlu ve yıllardır da durumu değiştirmek için hiç bir şey yapmamış anlaşılan.

Diğer tarafta denetçi de görevini yerine getirmemiş.

Sizin herşeyden önce acil olarak kat malikleri kurulunu toplamak için çalışmanız gerekir. Bunun için ya kat maliklerinin 1/3'ünün olağanüstü toplantı istemeleri gerekir. İmza toplayarak yöneticiye iletiniz. Yada denetçiye konuyu iletiniz kendisi de tek başına yöneticiden kat malikleri kurulunun toplanmasını isteyebilir. Bu işlemleri yaparsanız Yönetici istemese bile, Kat Mâlikleri Kurulu toplanır.Olağanüstü Toplantı istemi Yöneticiye bildirilince, Yönetici, Olağanüstü Toplantıya çağrı işlemlerini yapmak zorundadır. Yönetici çağrı yapmazsa, Kat mâliklerinden herhangi biri, anagayrimenkulün bulunduğu yerdeki Sulh Hukuk Mahkemesine başvurup, hâkimin müdahalesini ve Kat Mâlikleri Kurulu'nun toplanmasına karar vermesini sağlamak için gerekli işlemleri yapmak üzere bir görevli atanmasını isteyebilir.

Ortak gider ve avans payı ve aidatların toplanması için izlenecek yol budur. Kat malikleri kurulu karar almadan aidatlar toplanamaz. Önce kurul üstüne düşen görevi yapacak.

Peki kat maliki ilgili ortak gider ve avans payını ödemeyen bir başka kat malikine yaptırım uygulayamaz mı?

Ortak gider ve avans payını ödemeyen kat mâliklerine karşı başvurulacak hukukî yollar belirtilmiştir. Buna göre, ortak gider veya avans payını ödemeyen kat mâliklerini, diğer kat mâliklerinden herbiri veya Yönetici/Yönetim Kurulu, diğer kat mâliklerinin temsilcisi gibi dâva ve takip edebilirler.

Yani, kat mâlikleri, sadece kendi paylarına düşen alacakları için değil, ortak gider ve avans payının tamamı için dâva açmaya hakları vardır.
Aynı hüküm icra takibi için de geçerlidir. İcra takibine dâva açmadan da başvurulabilir.

Yönetici dışında kalan kat mâlikleri, dâva ve icra takibi sonunda tahsil ettikleri parayı Yöneticiye/ Yönetim Kurulu'na vermek zorundadır.
Kesinleşen İşletme Projesi ile Kat Mâlikleri Kurulu'nun işletme giderleriyle ilgili kararlan İİK.'nun 68. maddesindeki belgelerden sayılır. Gider veya avans payını ödemeyen kat maliki veya faydalananlar hakkında, kat maliklerinden herbiri ya da yönetici, 634 sayılı Kanuna ve genel hükümlere göre dâva açabilir, icra takibi yapabilir.

Ancak sizin durumunuzda ortada bir işletme projesi yok. Kişi icraya itiraz ederse mahkeme açılması zorunlu hale gelir. Bu durumda mahkemeyi kazanana kadar masrafları finanse etmeniz gerekir.

Önemli olan bu durumu çözmek değil. Apartmanınızda düzgün bir yöneimin işlevsellik kazanmasını sağlamak.


Diğer husus ise ilgili kat malikinin orak yere yaptığı tecavüz ile ilgilidir. Bu konunun çözümlenmesi için kat malikleri kurulunu beklemenize gerek yoktur.
Ortak yerlere tecâvüz varsa; kat mâliklerinden herbiri "Müdâhalenin Önlenmesi" ve kendi payına düşen miktar için "Tazminat Dâvası" açabilir. Tek başınıza dava açabilirsiniz.

Tecâvüzü önlemek için kuvvet kullanılabilir mi?
Ortak yerlere tecâvüz eden; Kötüniyetli ise, Tecâvüz devam ediyorsa, Tecâvüz kuvvet kullanmayı gerektirecek derecedeyse,Tecâvüz şiddetli veya gizli ise,
Kat mâliklerinden herbiri, kuvvet kullanarak yapılan tecâvüzü önleyebilir.

KMK. hükümlerine göre "Müdâhelenin ÖnlenmesiDâvası" açılabilmesi için bağımsız bölümün katmülkiyetine geçilmiş ya da kat irtifakı kurulmuş bir ana gayrimenkulün içinde ya da aynı parselde bulunmuş olması şarttır.



Forum'da Daha Önce Verilen Cevaplar İle İlgili Küçük Bir Araştırma Yapınız. Özel mesajların kamuya faydası yoktur! Arama için Linklerin Görülmesine İzin Verilmiyor Üye ol Veya Giriş Yap

traffic.gif


Paylaş delicious Paylaş digg Paylaş facebook Paylaş furl Paylaş linkedin Paylaş myspace Paylaş reddit Paylaş stumble Paylaş technorati Paylaş twitter Paylaş whatsapp

İçerik sağlayıcı paylaşım sitesi olarak hizmet veren Katmulkiyeti.com sitemizde 5651 sayılı kanunun 8. maddesine ve T.C.Knın 125. maddesine göre tüm üyelerimiz yaptıkları paylaşımlardan kendileri sorumludur.Katmulkiyeti.com hakkında yapılacak tüm hukuksal şikayetleri İletişim sayfamızdan bize bildirdikten en geç 3 (üç) iş günü içerisinde ilgili kanunlar ve yönetmelikler çerçevesinde tarafımızca incelenerek gereken işlemler yapılacak ve site yöneticilerimiz tarafından bilgi verilecektir.
Footer menü
Hakkımızda
Bize Ulaşın
Biz Kimiz
Hizmetlerimiz
sag taraf reklam alanı
sol taraf reklam alanı