Katmulkiyeti

Sorunuzla İlgili Cevaba Ulaşmak İçin

Sayın Üyelerimiz, 
Biraz sonra soracağınız sorulara benzer bir çok soru www.KatMulkiyeti.Com içinde yanıtlanmış olabilir.
Lütfen beklememeniz adına sorunuz ile ilgili daha önce verilen cevaplar arasında küçük bir araştırma yapınız.
Arama sayfasına ulaşmak için ! BURAYA , ASAGIDAKI LINKE veya RESME TIKLAYINIZ !!! 
http://katmulkiyeti.com/index.php?action=search

"Kelime(ler)" : bölümüne sorunuz ile ilgili en fazla 1-2 kelime yazınız. Çıkan sonuçları inceleyiniz , sorunuzu bulamaz iseniz aynı konu içinde sorunuzu sorabilirsiniz.


Arama Sayfasına Ulaşmak İçin Tıklayınız!

"Arama Sayfasına Ulaşmak İçin Resme Tıklayınız!"

Gecikme Tazminatı Nedir? Oranı Ne Olmalıdır?

Başlatan Ozan ÖZEN - KatMulkiyeti.Com, Ocak 24, 2008, 01:40:18 ÖS

« önceki - sonraki »

0 Üyeler ve 2 Ziyaretçi konuyu incelemekte.

DİDEM
Yeni Üye

İsimli Üyemizden Özel Mesajla Gelen Soru

Sayın Üyelerimiz! Lütfen Özel Mesajla Soru Sormayınız. Sorunuzu Forum içinde İlgili Konu ve Başlık Altında Sorunuz.
    gecikme tazminatı oranı
« Gönderilen: Linklerin Görülmesine İzin Verilmiyor Üye ol Veya Giriş Yap : Bugün 02:40:57 am » Alıntı Yanıtla Sil   

--------------------------------------------------------------------------------
Yeni yasayla %5'e çekilen gecikme tazminatı oranı, kat malikleri kurulunca daha yüksek bir oran (mesela %10) olarak belirlenebilir mi, yada daha düşük bir oran (mesela %3) olarak belirlenebilir mi?

Linkback: Gecikme Tazminatı Nedir? Oranı Ne Olmalıdır?


Forum'da Daha Önce Verilen Cevaplar İle İlgili Küçük Bir Araştırma Yapınız. Özel mesajların kamuya faydası yoktur! Arama için Linklerin Görülmesine İzin Verilmiyor Üye ol Veya Giriş Yap

traffic.gif
  • Gösterim 32,848 
  • Kat Malikleri ve Kat İrtifakı Sahiplerinin Borçlarına İlişkin Konular
  • 5 Yanıtlar

634 Sayılı Kat Mülkiyeti Kanunu'nun 20. maddesi Genel Giderlere Katılmayı Tariflemektedir.

Bu maddenin ilgili fıkrasında;

(Değişik fıkra: 13/04/1983 - 2814/9 md.) Gider veya avans payını ödemeyen kat maliki hakkında, diğer kat maliklerinden her biri veya yönetici tarafından, yönetim planına, bu Kanuna ve genel hükümlere göre dava açılabilir, icra takibi yapılabilir. Gider ve avans payının tamamını ödemeyen kat maliki ödemede geciktiği günler için aylık yüzde beş (md:9) hesabıyla gecikme tazminatı ödemekle yükümlüdür. 

Kırmızı ile yazdığım bölüm 28 KAsım 2007 tarihinde yürürlüğe giren 634 Sayılı Kanunda Değişiklik Yapılmasına Yönelik 571 Sayılı Kanunun 9. maddesi ile % 5' e (yüzde beş) indirilmiştir.

Yani bu madeye göre ; ka maliki ödemede geciktiği günler için aylık % 5 hesabı ile gecikme tazminatı ödemekle yükümlüdür. Ancak bu oran, mutlak değildir. O halde , kat malikleri Yönetim Planında veya Kat Malikleri Kurulu'nda daha yüksek veya daha düşük bir oran belirleyebilirler.

Bununla beraber sözünü ettiğim bu oran yönetim planında veya kat malikleri kurulu kararı ile belirlenmemişse kanunun öngördüğü yüzde 5 esası ile uygulanır.

Gecikme Tazminatı Faiz Değildir.

Gecikme tazminatı asıl alacağın gününde ödenmemesi halinde , alacaklının geç ödemeden dolayı kabul edilen zararının karşılığıdır.

Faiz ise , alacaklının zararı olup olmadığını dikkate almayan temerrüt 'ün karşılığıdır.

Bu ikisinin karıştırılmaması ve en çok dile getirilen şikayet olarak "Türkiye'de yıllık faizler %18 , enflasyon % 11 , böyl faiz olur mu? " şikayetlerine karşılık olarak bu tanımlar kullanılmalıdır.

Ancak gecikme tazminatına faiz yürütülmesi için "gecikme tazminatının " dava konusu edilmesi gerekir. Yani gecikme tazminatı dava konusu yapılırsa, gecikme tazminatına da faiz yürütülebilir.

Gecikme tazminatı , ikincil (fer'i) bir borçtur. Bu nedenle faiz sadece asıl alacak miktarı üzerinden hesaplanır.

Gecikme tazminatı kural olarak; ödemenin yapılması gerektiği günden başlar.

Ancak , uyuşmazlıkların çözümlenmesinde gecikme tazminatının başlangıcı şöyle belirlenir.

1) İşletme projesi imza karşılığı veya tahhütlü mektupla tebliğ edilmiş ise  - Yönetim planı, kat malikleri kurulu kararı veya yürülükteki uygulama gereği - ödemenin yapılması gerektiği tarihten itibaren hesaplanır.

2) İişletme Projesi veya Avans miktarı kat malikleri kuruluk tarafından belirlenmiş ise - ayrıca tebligat yapılmasa bile - kat malikleri kurulu'na katılanlar ile toplanıya katılmayıp kendilerine tebligat yapılmış olanlar yönünden ödemenin yapılması gerektiği tarihten itibaren hesaplanır.

3) Kendilerine İşletme projesi teslim edilmeyenler ve kat malikleri kuruluna katılmadıkları halde , kendilerine kat malikleri kurulu kararı tebliğ eilmeyenler, bundan haberdar oldukları tarihten itibaren hesaplanır.

Ortak gider borcu, gecikmeli de olsa itirazi kayıt konulmadan (gecikme tazminatı ve faiz hakkındaki talep hakkı saklı tutulmadan) tahsil edilmiş ise , bu durumda Borçlar Kanunu Md: 113 gereğince gecikme tazminatı ve faiz talep hakkı düşer.





Forum'da Daha Önce Verilen Cevaplar İle İlgili Küçük Bir Araştırma Yapınız. Özel mesajların kamuya faydası yoktur! Arama için Linklerin Görülmesine İzin Verilmiyor Üye ol Veya Giriş Yap

traffic.gif

GECİKME TAZMİNATI %5'TEN AZ VEYA ÇOK BELİRLENEBİLİR Mİ? SORUSUNA VERMİŞ OLDUGUNUZ CEVABIN EN ÖNEMLİ BÖLÜMÜNDE  "Yani bu madeye göre ; ka maliki ödemede geciktiği günler için aylık % 5 hesabı ile gecikme tazminatı ödemekle yükümlüdür. Ancak bu oran, mutlak değildir. O halde , kat malikleri Yönetim Planında veya Kat Malikleri Kurulu'nda daha yüksek veya daha düşük bir oran belirleyebilirler." DİYORSUNUZ. YASADAKİ ORANIN MUTLAK OLMADIGINI,DAHA YÜKSEK VEYA DAHA DÜŞÜK BELİRLENEBİLECEGİNİ YASANIN HANGİ MADDESİNE DAYANDIRIYORSUNUZ. UYGULAMAYA MUHATAP KİŞİ "KAT MALİKLERİNİN,KAT MÜLKİYETİ KANUNUNUN  GETİRDİGİ ORANIN ÜSTÜNDE BİR RAKAM BELİRLEMEYE  HAKKI YOKTUR. BU KARAR VE UYGULAMA YASAL DEGİLDİR  " DİYE DAVA  AÇARSA O ZAMAN HAKİMİN VERECEGİ KARAR NE OLUR? SAYGILARIMLA

Sn. Didem,

Cevabınız önceki cevabım içinde saklı. Gecikme tazminatı sadece Kat Mülkiyetine has bir zarar karşılığı değildir. Ortada ticaret hukuku kararları vardır.

UYGULAMAYA MUHATAP KİŞİ "KAT MALİKLERİNİN,KAT MÜLKİYETİ KANUNUNUN  GETİRDİGİ ORANIN ÜSTÜNDE BİR RAKAM BELİRLEMEYE  HAKKI YOKTUR. BU KARAR VE UYGULAMA YASAL DEGİLDİR  " DİYE DAVA  AÇARSA O ZAMAN HAKİMİN VERECEGİ KARAR BELİRTTİGİM GİBİ YASAL OLDUGUNA DAİR OLACAKTIR.

Hakim eğer uygulama yasal değil der ise, yargıtay kararı benim söylediğim gibi olacaktır. Örnek yargıtay karar bulamadım. Ancak itiraz davalarına muhatap oldum. Tamamını kazandık.

Söyleyebileceklerim bu kadar ancak gecikme tazminatının belirlenmesinde bir kötü niyetinde olmaması gerekir. 

Örneğin vergi daireleri , alım satımda yanlış hesaplanan harçlar ile ilgili ne kadar ceza veriyor biliyor musunuz? Devletin harç farkı kaybı kadar cezası (Yani %100) üzerine en yüksek mevduat faizi .

Durum budur. Görüşüm de budur.

Ancak %100 haklıyım diyemem. Mevcut hukuk kararları ile vardığımız yargı budur.

Eğer bir yargıtay kararı çıkarsa ve kanunda verilmiş olan yüzde 5 gecikme tazminatı üzeinde ve altında gecikme tazminatı belirlenemez derse o zaman haksız oluruz.

O zamana kadar haklıyız.

Neticede muhatap bunun yasal olmadığını söylese ve dava açsa da hiç bir gecikme tazminatına muhatap kalmayacak durumda değildir. Yani yönetimin tazminat alma imkanı ortadan kalkmaz.

Değil mi? 
Forum'da Daha Önce Verilen Cevaplar İle İlgili Küçük Bir Araştırma Yapınız. Özel mesajların kamuya faydası yoktur! Arama için Linklerin Görülmesine İzin Verilmiyor Üye ol Veya Giriş Yap

traffic.gif

18. Hukuk Dairesi 1998/6087 E., 1998/7248 K.
•  GEÇİKME TAZMİNATI VE ORANI
"İçtihat Metni"

T.C
Y A R G I T A Y
18.HUKUK DAİRESİ

ESAS KARAR
1998/6087 1998/7248

Y A R G I T A Y İ L A M I

Temyiz isteminin süresi içinde olduğu anlaşıldıktan sonra dosyadaki
bütün kağıtlar okunup gereği düşünüldü:
Kat Mülkiyeti Kanununun 20.maddesinde geçikme tazminatı aylık 10
olarak belirlenmiştir. Kat malikleri kurulunun bunun üzerinde bir geçikme
tazminatını kararlaştırması ancak yönetim planındaki bir değişiklikle veya
oybirliği ile alınacak bir kararla mümkün olabilir. Davalı bu konuda alınmış
kararı imzalamış dadeğildir. Bu durumda yasada öngörülen 10 yerine 30
geçikme tazminatına hükmedilmesi doğru değil ise de, bu hususun düzeltilmesi
yeniden yargılama yapılmasını gerektirmediğinden hüküm fıkrasının bir ve iki
numaralı bentlerinde yeralan "12.774.000" rakamları yerine "4.258.000 "
rakamları yazılmak suretiyle hükmün düzeltilmesine ve düzeltilmiş bu şekli
ile ONANMASINA, 16.6.1998 gününde oybirliğiyle karar verildi.




Gecikmiş olmakla birlikte bu konuda Yargıtay kararı  gönderiyorum. Her şey kesin ve açık.Saygılar

Kat malikleri kurulunun bunun üzerinde bir geçikme tazminatını kararlaştırması ancak yönetim planındaki bir değişiklikle veya oybirliği ile alınacak bir kararla mümkün olabilir.

Yılacar' a teşekkürler.
Forum'da Daha Önce Verilen Cevaplar İle İlgili Küçük Bir Araştırma Yapınız. Özel mesajların kamuya faydası yoktur! Arama için Linklerin Görülmesine İzin Verilmiyor Üye ol Veya Giriş Yap

traffic.gif


Paylaş delicious Paylaş digg Paylaş facebook Paylaş furl Paylaş linkedin Paylaş myspace Paylaş reddit Paylaş stumble Paylaş technorati Paylaş twitter Paylaş whatsapp

İçerik sağlayıcı paylaşım sitesi olarak hizmet veren Katmulkiyeti.com sitemizde 5651 sayılı kanunun 8. maddesine ve T.C.Knın 125. maddesine göre tüm üyelerimiz yaptıkları paylaşımlardan kendileri sorumludur.Katmulkiyeti.com hakkında yapılacak tüm hukuksal şikayetleri İletişim sayfamızdan bize bildirdikten en geç 3 (üç) iş günü içerisinde ilgili kanunlar ve yönetmelikler çerçevesinde tarafımızca incelenerek gereken işlemler yapılacak ve site yöneticilerimiz tarafından bilgi verilecektir.
Footer menü
Hakkımızda
Bize Ulaşın
Biz Kimiz
Hizmetlerimiz
sag taraf reklam alanı
sol taraf reklam alanı