Katmulkiyeti

Sorunuzla İlgili Cevaba Ulaşmak İçin

Sayın Üyelerimiz, 
Biraz sonra soracağınız sorulara benzer bir çok soru www.KatMulkiyeti.Com içinde yanıtlanmış olabilir.
Lütfen beklememeniz adına sorunuz ile ilgili daha önce verilen cevaplar arasında küçük bir araştırma yapınız.
Arama sayfasına ulaşmak için ! BURAYA , ASAGIDAKI LINKE veya RESME TIKLAYINIZ !!! 
http://katmulkiyeti.com/index.php?action=search

"Kelime(ler)" : bölümüne sorunuz ile ilgili en fazla 1-2 kelime yazınız. Çıkan sonuçları inceleyiniz , sorunuzu bulamaz iseniz aynı konu içinde sorunuzu sorabilirsiniz.


Arama Sayfasına Ulaşmak İçin Tıklayınız!

"Arama Sayfasına Ulaşmak İçin Resme Tıklayınız!"

dilim sayısına göre aidat toplanması (Yakıt Parasının Başka Usullere Göre Paylandırılması Mümkün Mü?)

Başlatan ramses820, Şubat 04, 2008, 12:42:11 ÖÖ

« önceki - sonraki »

0 Üyeler ve 2 Ziyaretçi konuyu incelemekte.

oturduğum apartmanda 2 farklı daire tipi var ve yakıt parası dilim sayısına göre toplanıyor.
oturduğum dairedeki dilim sayısı ödemem için hesaplanandan 12 dilim fazla ve evsahibim ve ben 101.5 dilim sayısı ile en çok dilime sahip 2 daireyiz. ama kaloriferlerin % 80 i yanmamakta. yakıt parasını küçük daireler 150 ytl öderken ben 300 ytl odenekteyim.( merkezi sistem).
dilim sayımın yanlış oldugunu ve kaloriferlerin rndımanlı calışmadıgıı bildirmeme ramen bir son elde edemedim hatta öde işte ne olacak seklinde yanıtlandım. büyük daire encok 220 ödemekte sadece ben ve ev sahibim 300 ytl odemekteyiz.

kalriferleri söktürme talebimiz olumlu karşılanmadı ve diger dairelerin daha fazla yakıt parası ödemek zorunda kalacakları için kabul edilmedi.

yardımlarınızı bekliyorum.

teşekkürler
Linkback: dilim sayısına göre aidat toplanması (Yakıt Parasının Başka Usullere Göre Paylandırılması Mümkün Mü?)


  • Gösterim 44,115 
  • Kat Malikleri ve Kat İrtifakı Sahiplerinin Borçlarına İlişkin Konular
  • 12 Yanıtlar

#1
Malesef bazı binalarda bu sorunlu uygulama ile karşılaşıyoruz.

Aslında dilim sayısına göre yakıt parası ödenmesinin Kat Mülkiyeti Kanunu'nda herhangi bir yeri yoktur.

Doğru olan yakıt parasının "arsa payı" hesabına göre ödenmesidir.

Ancak KMK der ki "Eğer kat malikleri yönetim planı ile "başka bir ödeme biçimi kabul etmişler" ise veya kat malikleri kurulu kararı ile "başka bir ödeme biçimi kabul etmişler ise" bu şekilde paylandırma esastır. der"

Şimdi siz öncelikle dilim sayısı kararının nerede yazdığını bulun. Yönetim planında mı? Eğer öyle ise paylandırma şeklinin değişimi için kat maliklerinin toplam sayısının 4/5' i arsa payına göre toplanmasını kabul etmesi gerekir. Dikkat ediniz bu durumda yönetim planı değişikliği yağılmıştır. Bu sebeple tüm kat maliklerinin 4/5'inin paylandırma şeklinin değişikliğini kabul etmesi değil, bir yönetim planı değişikliği söz konusudur. 

Eğer bu karar bir kat malikleri kurulu toplantısında alınmışsa bu kararı bulun. Sonra iki iş yapın. Karar niteliğine bakın.

1. Eğer yakıt parasının başka bir şekille örneğin arsa payı ile toplanması maddesi yönetim planında yazıyorsa  ve kat malikleri genel kurul kararı ile dilim sayısına göre paylandırma yapılması kararını almış ise bu kararın çoğunluğunun tüm kat maliklerinin % 100 'ü olması gerekir.(Dikkat toplantıya katılanların değil, tüm kat maliklerinin)  Eğer kararın altında bir çoğunluk ile karar alınmışsa yönetim planı değişikliği yapılması için gerekli sayı sağlanmış olabilir. Ancak yönetim planı değişikliği yapılmamışsa karar geçersizdir. Ayrıca yönetim planı değişikliğinin tapuya bildirilmesi gerekir. Bildirilmemişse yine geçersizidir.
Eğer yönetim planı değişikliği tapuya bildirilmemiş ise bu takirde kararın uygulanması için tüm kat maliklerinin tamamının yani %100'ünün kalorifer yakıt parasının dilim sayısına göre toplanmasını kabul etmesi gerekirdi.

2. Eğer yakıt parasının başka bir şekille toplanması yönetim planında yer almıyorsa bu durumda Kat mülkiyeti kanunun 20. maddesinin uygulaması gereklidir. Bu maddede GENEL GİDERLERE KATILMANIN ÖLÇÜSÜ; genel giderlere katılmak ve nelerin genel gider olduğu konusu düzenlemiştir. Maddeye göre; kat malikleri;
a)   Kapıcı, kaloriferci, bahçıvan ve bekçi giderlerine ve bu giderler için toplanacak avansa eşit olarak,
b)   Bunlar dışında kalan bütün ortak giderlere ve bunlar için toplanacak avansa ise arsa payları oranında
katılacaklardır.

Kural tabiki ; kat maliklerinin kendi aralarında anlaşmalarıdır.Kat mâlikleri her iki çeşit giderler için farklı katılma oranları belirleyebilirler. Bunun için Yönetim Plânı'nda bir hüküm yoksa, Kat Mâlikleri Kurulu'nun, bütün kat mâliklerinin oybirliği ile alacakları kararla da belirleyebilirler.

Bu karar niteliği yoksa o halde dilim sayısına göre yakıt parası toplanması hatalıdır.

3. Bunun dışında Kat Mâlikleri Kurulu karan alınamazsa, kat maliklerinin hepsinin katıldığı bir Sözleşme ile de aynı sonuca varılabilir. Ancak bu şekilde düzenlenen sözleşme, o sözleşmede imzası olan kat mâliklerini bağlar. Bağımsız bölümlerin mülkiyetini sonradan iktisap edenleri, yani
yeni mâlikleri bağlamaz.  Yönetim Plânı ve Kat Mâlikleri Kurulu kararı niteliğinde olmayan ve genel giderlere katılma oranı kanundakinden farklı bir şekilde düzenlenen sözleşmeye yeni malikler uymak zorunda değildirler.

Bütün olarak genel giderlerle ilgili nasıl karar alınabileceğini anlattım.

Bu şartları inceleyin..

Eğer bu şartların biri bile sağlanmamışsa o halde yakıt parasının kalorifer dilimine göre alınması hatalıdır. Konuyu Yönetm Kurulu'na veya Yöneticinize bildirin. Sonuç alamazsanız kat malikleri kuruluna durumu anlatan bir ihtarname gönderin ve karar niteliğinin sağlanamasını aksi halde arsa payına göre ödeme yapacağınızı ihtar edin.

Kat malikler kurulu bir karar alamazsa ödemelerinizi arsa payına göre yapın.

Yada duruma bağlı olarak hakimin müdahalesini isteyin. Hakimin müdahalesinin nasıl olacağı sayfalarımızda yer almaktadır.

İyi günler dilerim.


Linklerin Görülmesine İzin Verilmiyor Üye ol Veya Giriş Yap YETERSAYI İLE İLGİLİ YORUMLARINDA GENEL KURULA KATILAN KAT MALİKLERİNİN ÇOGUNLUGUNU VE TAMAMINI DEGİL ANAGAYRİMENKULÜN TÜM MALİKLERİNİN TOPLAMININ ÇOGUNLUGUNU VE TAMAMINI KASTEDER.
Forum'da Daha Önce Verilen Cevaplar İle İlgili Küçük Bir Araştırma Yapınız. Özel mesajların kamuya faydası yoktur! Arama için Linklerin Görülmesine İzin Verilmiyor Üye ol Veya Giriş Yap

traffic.gif

merhaba 70 kişilik bir kooperatif  üyesiyim kooperatif dairelerin iç sıvalarını camlarını ve daire ğiriş kapısınıtakıp bize teslim etti ve merkezi kalorifersistemi kuruldu benim dairemde kalorifer tessatı ve petekler döşenmemiş yani içersini herkes kendi yaptıracak yanlız kooperatifte 25- 30 kişi oturmakta bu durumda kooperatif başkanı kaloriferleri yaktı kooperatif daha site yönetimine geçmedi ve benden yakıt parası istiyor bende ödemek istemiyorumbu durumda beni mahkemeye verse ne olurteşekkürler

Kalorifer ana dağıtım boruları daireniz içinden geçiyorsa ve üst yada alt kata gidiyorsa ancak sizin petekleriniz ve daire içi dağtımınızın boruları eksik olsa dahi yakıt parası ödemek mecburiyetindesinizdir.

Kalorifer ana dağıtım boruları daireniz içinden geçmemiş ise  ve bir şekilde dairenizin dışından yani ortak alandan üst yada alt kata gidiyorsa yönetime bir ihtarname çekerek ortak olan boru isteminin dairenizin içinden geçmediğini ve bu boru sisteminin yönetim tarafından kurulması gereğini maliyetinin de yönetim tarafından karşılanması gereğini ifade ediniz. İşlemin yapılmasının ardından yakıt parasına katılacağınızı belirtiniz.

Bu arada neden hala kooperatif yönetimi mevcut bilemiyorum, ancak artık kat mülkiyeti ynetimine geçmeniz gerekmekte. Bu sebeple KMK'ya uygun genel kurulunuzun yapılması gerekir. Ben yukarıdaki cevabı KMK açısından cevapladım. Kooperatif ile anlaşamnız veya anlaşmamanız konularına farkında iseniz hiç girmedim.

Bu hususun cevabı ve KMK'ya geçiş için aşağıdaki linki tıklayınız lütfen...

Linklerin Görülmesine İzin Verilmiyor Üye ol Veya Giriş Yap

Forum'da Daha Önce Verilen Cevaplar İle İlgili Küçük Bir Araştırma Yapınız. Özel mesajların kamuya faydası yoktur! Arama için Linklerin Görülmesine İzin Verilmiyor Üye ol Veya Giriş Yap

traffic.gif

Merhaba,
Ben 30 adet daire-dükkan karışımı bir apartmanın yöneticisiyim. Son Kat Mal. Gnl Krl.Toplantısında, genel giderlerin petek dilim sayısına göre bölünmesi 1 kat malikinin kabul etmemesine rağmen karar verildi. Toplantı çoğunluğumuz, %50'den fazla idi. Bu şekilde yapmamızın sebebi ise şu:  Apartmanda 4 dükkan var 4'düde farklı. Ayrıca her katta 6 daire var ve 4'ü yine farklı, en üst katta 5 dubleks, 1 normal daire var, dublekler ise 3 farklı çesit. (Yani ikisi aynı, üçü farklı). Şimdi esas konuya geldiğimizde. Bir dubleks daire, kendi altındaki normal dairenin petek dilim sayısının 2 katından fazla. Normal dairenin petek dilim sayısı, 102, dubleks dairenin petek dilim sayısı 214. Biz toplanan aidatın % 90'na yakınını kalorifer kömürüne harcıyoruz. (Kapıcımız yok, anlaşmalı kalorifercimiz var) Bu durumda tabiki dubleks daireden iki katı yakıt bedeli alınacak, adil olan da bu sanırım. Metre kareye veya arsa payına vurarsak, tabiki aidat miktarı (dubleks için) düşük olacak. Peki sizce hangisi adil, harcanan kömürden iki katı yararlanan dubleks sahibinden iki katı yakıt parası almak mı, yoksa dubleks'in ısınması için harcanan yakıtın ücretini diğer normal dairelerden almak mı? Bana göre en adili petek dilim sayısı. Tabi bu durum bizim gibi bir apartmanında 4, 5 çeşit daire olanlar için. Yorumlarınız için şimdiden teşekkürler...

Linklerin Görülmesine İzin Verilmiyor Üye ol Veya Giriş Yap
Merhaba,
Ben 30 adet daire-dükkan karışımı bir apartmanın yöneticisiyim. Son Kat Mal. Gnl Krl.Toplantısında, genel giderlerin petek dilim sayısına göre bölünmesi 1 kat malikinin kabul etmemesine rağmen karar verildi. Toplantı çoğunluğumuz, %50'den fazla idi. Bu şekilde yapmamızın sebebi ise şu:  Apartmanda 4 dükkan var 4'düde farklı. Ayrıca her katta 6 daire var ve 4'ü yine farklı, en üst katta 5 dubleks, 1 normal daire var, dublekler ise 3 farklı çesit. (Yani ikisi aynı, üçü farklı). Şimdi esas konuya geldiğimizde. Bir dubleks daire, kendi altındaki normal dairenin petek dilim sayısının 2 katından fazla. Normal dairenin petek dilim sayısı, 102, dubleks dairenin petek dilim sayısı 214. Biz toplanan aidatın % 90'na yakınını kalorifer kömürüne harcıyoruz. (Kapıcımız yok, anlaşmalı kalorifercimiz var) Bu durumda tabiki dubleks daireden iki katı yakıt bedeli alınacak, adil olan da bu sanırım. Metre kareye veya arsa payına vurarsak, tabiki aidat miktarı (dubleks için) düşük olacak. Peki sizce hangisi adil, harcanan kömürden iki katı yararlanan dubleks sahibinden iki katı yakıt parası almak mı, yoksa dubleks'in ısınması için harcanan yakıtın ücretini diğer normal dairelerden almak mı? Bana göre en adili petek dilim sayısı. Tabi bu durum bizim gibi bir apartmanında 4, 5 çeşit daire olanlar için. Yorumlarınız için şimdiden teşekkürler...

Sayın hie17,

Yukarıdaki yorumumuzu okudunuz sanırım. Orada eksik bir nokta bırakmamışız. Bizim yorumumuz ve hukuk genel kurallarının neticesi yukarıdadır.
Farklı daireler farklı dilim sayıları kullanabilmeliler. Mesela aynı metrekareye sahip kuzey daireler ve güney dairelerin ısıtma tesisatları kurulurken önemli olan petek sayısı değil, aynı konforu yaratacak ısı miktarının elde edilmesidir. Mühendisler birçok değişkene göre proje yaparlar.

Bu tip bir çalışmaya örnek vermem gerekirse... Lütfen Tıklayınız...Linklerin Görülmesine İzin Verilmiyor Üye ol Veya Giriş Yap

Diğer taraftan yönetim planınızı lütfen okuyunuz. Yönetim planınızda yakıt giderlerinin paylaşımı için ne yazılmıştır?

Yönetim planınızda eğer yakıt parası için; arsa payı veya eşit dağılım gibi ibareler varsa yani "dilim sayısına göre " bölümlendirme söz konusu değilse bu durumda "dilim sayısına" yakıt parası toplanması için iki yol vardır. Ya yönetim planınızın ilgili maddesini değiştireceksiniz ( toplantıya katılanların değil tüm kat maliklerinin 4/5 çoğunluğu ile ) ya da eğer yönetim planınızı değiştirmiyorsanız kat malikleri kurulunda tüm kat maliklerinin ( yalnızca toplantıya katılanların değil tümünün) kabulü ile yakıt parasının dilim sayısına göre toplanmasını kabul edeceksiniz. Yani mutlaka işlem kat malikleri kurulu ile yapılacak. Bunun dışında imza toplama,muvafakatname alma gibi işlemler hükümsüzdür.

Yönetim planınızda eğer yakıt parası için hiç bir ibare yoksa o halde Kat mülkiyeti Kanununa göre yönetim planında böyle bir belirleme olmadığından yakıt parasının arsa payına göre toplanması gerekir.  Durum bu ise  bu durumda "dilim sayısına" yakıt parası toplanması için iki yol vardır. Ya yönetim planınıza ilgili maddeyi ekleyerek değişiklik yapacaksınız ( toplantıya katılanların değil tüm kat maliklerinin 4/5 çoğunluğu ile ) ya da eğer yönetim planınızı değiştirmiyorsanız kat malikleri kurulunda tüm kat maliklerinin ( yalnızca toplantıya katılanların değil tümünün) kabulü ile yakıt parasının dilim sayısına göre toplanmasını kabul edeceksiniz. Yani mutlaka işlem kat malikleri kurulu ile yapılacak. Bunun dışında imza toplama,muvafakatname alma gibi işlemler hükümsüzdür.

Şimdi ise bazı hukuk genel kurulu kararlarından örnekler veriyim.


Giderlerin taksim şeklinin değiştirilmesi tarafların anlaşmasına bağlıdır. Anlaşmanın kabulü, bütün kat mâliklerinin oybirliği ile mümkündür.

Taraflar arasındaki 634 sayılı Kat Mülkiyeti Yasası uyarınca katmalikleri kurulu kararının iptali davasından dolayı yapılan yargılamasonunda, davanın reddine dair verilen hükmün Yargıtay'ca incelenmesi davacılar vekili yönünden verilen dilekçe ile istenilmiş olmakla; dosyadaki belgeler okunup, iş anlaşıldıktan sonra gereği görüşülüp düşünüldü: Dava, yönetim planında gösterilen genel giderlere katılma şeklini değiştiren kat malikleri kurulu kararının iptali istemine ilişkindir. Mahkemece, davanın reddine karar verilmiş; hüküm, davacılar tarafından temyiz edilmiştir. Kat Mülkiyeti Kanununun 20. maddesinde; kat maliklerinden her birinin aralarında başka türlü anlaşma olmadıkça kaloriferci, bahçıvan ve bekçi giderlerine eşit olarak, diğer giderlere ise arsa payları oranında katılmakla yükümlü oldukları açıklanmıştır. Yönetim giderlerinin arsa payına göre olmadığına ilişkin kural yönetim planında ayrıca benimsenmiştir. Giderlerin taksim şeklinde değiştirilmesinin tarafların anlaşmalarına bağlı olduğu madde metninde açıkça belirtilmiştir. Anlaşmanın kabulü bütün kat maliklerinin ittifakı ile mümkündür. Bu nedenle tüm kat maliklerinin oybirliği ile alınmış bir karar olmadığından davacıların istemlerinin kabulü ile giderlerin paylaştırma yöntemini değiştiren kat malikleri kurulunun 4/5 çoğunlukla aldığı kararın iptali gerekirken reddine hükmolunması doğru bulunmamıştır. Davacıların temyiz itirazları yerinde olduğundan hükmün yukarıda açıklanan nedenlerle HUMK.nun 428. maddesi gereğince bozulmasına ... (Y. 5. HD., 16.04.1990, E.1989/23877, K.1990/12.)

Kat mâliklerinin, başka türlü bir anlaşma olmadıkça genel giderlere arsa payı oranında katılmaları gerekir. Oybirliği ile kabul edilen bir ödeme biçiminin değiştirilmesini istemek kanuna aykırıdır.

Taraflar arasındaki 634 sayılı Kat Mülkiyeti Yasası uyannca kalorifer yakıt parasının ödenmesi davasından dolayı yapılan yargılama sonunda; davanın kabulüne dair verilen hükmün Yargıtay'ca incelenmesi davalı vekili yönünden süresinde verilen dilekçe ile istenilmiş olmakla, dosyadaki belgeler okunup iş anlaşıldıktan sonra gereği görüşülüp düşünüldü: Kat mülkiyetine geçilmiş bir apartmana ait yönetim planında ve 14.08.1977 ve 08.12.1985 günlü kat malikleri kurulu kararlannda yer alan "yakıt giderlerinin, kalorifer radyatör dilimleri adedine göre alınacağına" ilişkin hükümlerin hakkaniyet kurallarına aykırı olduğunu ileri süren davacılar giderlerin arsa payına göre alınmasına ve bu nedenle de sözü edilen yönetim planı hükmü ile kat malikleri kurulu kararlannın iptaline karar verilmesini istemişlerdir.
634 sayılı Kat Mülkiyeti Kanununun 20. maddesine göre (kat malikleri başka türlü bir anlaşma olmadıkça, genel giderlere arsa payı oranında) katılırlar.

Dava konusu taşınmaz için kat malikleri oybirliğiyle (radyatör dilimine göre genel giderlere katılacaklarını) kabull etmişlerdir. Böyle olunca, davacıların hakkaniyet ilkelerini öne sürerrek, oybirliğiyle kabul edilen bir ödeme biçiminin değiştirilmesini istemeleri yasa hükümlerine aykırıdır.
Mahkemece, davanın bu nedenle reddine karar verilmesi gerekirken bilirkişilerin görüşlerine dayanılarak davanın kabulüne hükmolunması doğru bulunmamıştır.
Davalıların temyiz itirazları yerinde olduğumdan, hükmün yukarıda açıklanan nedenle HUMK.nun 428. madde si. gereğince bozulmasına
(Y. 5. HD.; 16.10.1989, E.1989/26095, K. 11989/20048.)


Kat mâliklerinden her biri, aralarında başka türlü anlaşma olmadıkça yakıt ve demirbaş giderlerini kendi arsa payları oranında öderler.

Taraflar arasındaki, 634 sayılı Yasa uyarınca yakıt ve demirbaş giderlerinin kat malikleri kurulunun arsa payı oranında alınması yolundaki varmış olduğu kararların iptali davasından dolayı, davanın kabulüne dair verilen hükmün Yargıtay'ca incelenmesii davalı vekili yönünden verilen dilekçe ile istenilmiş olmakla; .dosyadaki belgeler okunup, iş anlaşıldıktan sonra gereği görüşülüp düşünüldü:
Dava; yakıt ve demirbaş giderlerinin, kat malikleri kurulunun arsa payı oranında alınması yolunda vermiş olduğu  kararların iptali istemine ilişkindir.
Mahkemece, davanın kabulüne karar verilmiş; hüküm, davalılar tarafından temyiz edilmiştir.
Kat Mülkiyeti Kanununun 20. maddesine- göre; kat maliklerinden her biri, aralarında başka türlü anlaşma olnudıikıça yakıt ve demirbaş giderlerini kendi arsa payları oranında öderler
Böyle bir anlaşma olmadığı, davacının arsa payının dairesinin yüzölçümüne göre fazla olduğu anlaşılmaktadır-. Kat Mülkiyeti Kanununun 3. maddesine göre; kat mülkiyetine geçmiş olan ana yapının bağımsız bölümlerinden her birine kat irtifakınım kurulduğu tarihteki, doğrudan doğruya kat mülkiyetine geçilmiş isetbu tarihteki değerleriyle oranlı olarak arsa payı verilir. Davacının aısa. payında, değerine göre fazlalık olduğu takdirde arsa payının dücelltilmesi davası açarakeşitsizliğin giderilmesi mümkün olup kat malikleri kurulu kararı ve Yasanın 20. maddesine aykırı biçimde yakıt giderlerinin eşit olarak alınmasına karar verilmesi doğru görülmemiştir.
Davalıların temyiz itirazları yerinde olduğundan, açıklanan nedenle hükmün HUMK.nun 428. maddesi gereğince bozulmasına ...
(Y. 5. HD.; 14.03.1991, E.1990/26550, K.1991/8730.)


Netice:

Eğer yönetim planında yakıt parasının nasıl alınacağına dair bir ibare yoksa , yakıt parası diğer tüm yorumlarınıza bakılmaksızın arsa payı oranında toplanır. Bu durumun değiştirilmesi ancak kat malikleri kurulunda tüm kat maliklerinin katılımı ile (DİKKAT!!! Linklerin Görülmesine İzin Verilmiyor Üye ol Veya Giriş Yap YETER SAYI İÇİN VERDİGİ YORUMLARDA SADEE TOPLANTIYA KATILANLARIN DEGİL TÜM KAT KAT MALİKLERİNİN TOPLANTIYA KATILMASINI BELİRTMEKTEDİR) mümkün olabilir ve tüm kat maliklerinin yakıt parasının paylandırma şeklinin arsa payına göre değil de bir başka yönteme göre toplanmasını kabul etmeleri gerekir. Yani tüm maliklerinin %100'ü paylandırma şeklinin değişimini kabul etmelidir.

Yönetim planında yakıt parasının nasıl alınacağına dair bir ibare varsa ve bunun değiştirilmesi yönünde bir karar alınmak isteniyorsa aynı şartlar ve yeter sayı geçerlidir. Fakat yönetim planı değiştirilerek sorun çözülmek isteniyorsa bu durumda tüm kat maliklerinin 4/5 oyu ile değiştirilen yeni yönetim planında yakıt parasının bir başka esasa göre toplanmasını ekler iseniz bu durumda yeter sayı toplantıya katılanların değil tüm kat maliklerinin 4/5 çoğunluğudur.


İlgili kat malii kabul etmediği için eğer yönetim planınızda "dilim sayısına göre" yakıt parası toplanır ibaresi yoksa ve yönetim planınız yoksa dahi şu an için "dilim sayısına göre aidat" toplamanız yasaya aykırıdır.

Hakkaniyet konusunda yorum yapmayacağım. Önemli olan hukuk ve kararlarıdır.

Saygılarımla,
Forum'da Daha Önce Verilen Cevaplar İle İlgili Küçük Bir Araştırma Yapınız. Özel mesajların kamuya faydası yoktur! Arama için Linklerin Görülmesine İzin Verilmiyor Üye ol Veya Giriş Yap

traffic.gif

Aydınlatıcı bilgileriniz için teşekkürler.

Benim yorumlarınızdan sonra  "Kat maliklerinden her biri aralarında başka türlü anlaşma olmadıkça" cümlesinden anladığım, tüm kat maliklerinin % 100 olarak kabul ettikleri bir anlaşma olması gerekiyor. Tabi olay benim anlayabildiğim gibiyse, bizim uygulamamız yanlış. (biz yeni bir apartmanız ve yönetim planımız henüz oluşmadı) Bu kararı biz Olağan Kat Mal.Kurul Toplantısında almıştık. Bu durumda bu kararımız geçersiz oluyor. Daha önce, arsa payına göre toplanmak istenmişti, buna da itirazlar oldu. Hakikaten adaletli bir uygulama olmuyor, çünkü yan yana iki dükkan birisi köşede olduğu için 81 peteğe sahip, diğeri ortada kaldığı için 40 peteğe. Oysa arsa payları tam tersi, yani az peteğe sahip olanın arsa payı diğerinden daha fazla. Fakat adil olmak değil, kanuna uymak zorunda olduğumuz için uygulamayı sizin belirttiğiniz gibi yapmalıyız.  Zaten bu sorunlardan sonra, büyük ihtimalle merkezi kömür sisteminden, ferdi doğalgaza geçmek için çaba sarfedeceğim. En güzeli herkes kendi çalsın, kendi oynasın Resimlerin Görüntülenmesine İzin Verilmiyor Üye ol Veya Giriş Yap Yaktığı kadar ödesin, kimse kimseye yük olmasın.

Her şey için teşekkürler.

Linklerin Görülmesine İzin Verilmiyor Üye ol Veya Giriş Yap
Aydınlatıcı bilgileriniz için teşekkürler.

Benim yorumlarınızdan sonra  "Kat maliklerinden her biri aralarında başka türlü anlaşma olmadıkça" cümlesinden anladığım, tüm kat maliklerinin % 100 olarak kabul ettikleri bir anlaşma olması gerekiyor. Tabi olay benim anlayabildiğim gibiyse, bizim uygulamamız yanlış. (biz yeni bir apartmanız ve yönetim planımız henüz oluşmadı) Bu kararı biz Olağan Kat Mal.Kurul Toplantısında almıştık. Bu durumda bu kararımız geçersiz oluyor. Daha önce, arsa payına göre toplanmak istenmişti, buna da itirazlar oldu. Hakikaten adaletli bir uygulama olmuyor, çünkü yan yana iki dükkan birisi köşede olduğu için 81 peteğe sahip, diğeri ortada kaldığı için 40 peteğe. Oysa arsa payları tam tersi, yani az peteğe sahip olanın arsa payı diğerinden daha fazla. Fakat adil olmak değil, kanuna uymak zorunda olduğumuz için uygulamayı sizin belirttiğiniz gibi yapmalıyız.  Zaten bu sorunlardan sonra, büyük ihtimalle merkezi kömür sisteminden, ferdi doğalgaza geçmek için çaba sarfedeceğim. En güzeli herkes kendi çalsın, kendi oynasın Resimlerin Görüntülenmesine İzin Verilmiyor Üye ol Veya Giriş Yap Yaktığı kadar ödesin, kimse kimseye yük olmasın.

Her şey için teşekkürler.


İfadelerinizin tamamına katılıyorum. Arsa payı doğru paylandırmadır. O şekilde devam edelim. Kimsenin başı ağrımaz.
Örneğin ortadaki dükkana gelince. Hiç üzülmesin fazla yakıt parası veriyorum diye. İki yanda diğerleri olmasa kendisinin de petek sayısı 80 olurdu. Yandaki bağımsız bölümlerden kendi alanına sağladığı ısı kazancı büyüktür. Yanlar yakar , o ısınır. Resimlerin Görüntülenmesine İzin Verilmiyor Üye ol Veya Giriş Yap

Saygılar...
Forum'da Daha Önce Verilen Cevaplar İle İlgili Küçük Bir Araştırma Yapınız. Özel mesajların kamuya faydası yoktur! Arama için Linklerin Görülmesine İzin Verilmiyor Üye ol Veya Giriş Yap

traffic.gif

merhaba, bizim apartmanın aylık aidat ücreti 40 lira  ve apartman 4 daireden oluşmaktadır. Apartman giderleri içinde elektirik, su, asansör ve temizlik ücreti bulunmaktadır. Bizim sahip olduğumuz daire apatmanın son katında bulunan dublex özelliğinde bir dairedir. Diarenin dublex olmasından ötürü arsa payının fazla olduğunu dile getiren değerli komşularım bizlerden normal aidat ücretinden daha fazla bir ücret talep etmektedirler. daha önce yazmış olduğunuz yorumları okudum arsa payı sanırım en fazla ısınmada problem olarak insanların karşısına çıkmış..

"b) Anagayrimenkulün sigorta primlerine ve bütün  ortak yerlerin bakım, koruma, güçlendirme ve onarım giderleri ile yönetici aylığı gibi diğer giderlere ve ortak tesislerin işletme giderlerine ve giderler için toplanacak avansa kendi arsa payı oranında.."

bahsettiğim elektirik su asansör ve merdivenlerin silinmesi( bu yukarıdaki fırkanın içerisine dahil olan bir şey midir?) için ödenecek tutar kendi arsa payımız oranında mı olmalı?

teşekkürederim.

Sayın yetkili,
şu anda oturduğum apartman altta 5 dukkan ve 15 daireden oluşmaktadır.Bina merkezi sistemle sınıyor.Son iki seneye kadar kalorifer eşit olarak taksim ediliyordu.(aşağı yukarı 40 senelik).Son iki senedir dilim hesabına dönüldü.Bu hesap ta ,daireler için öngörülen projedeki  dilim sayısına dayanmakta.Fakat yeni yöneticimiz  cocuklu olduğu için ısınamıyorlar onun içinde biraz derece yüksek oluyor.O na da saygımız var kimse ses çıkarmıyor.Herkez kendi dairesinde olması gereken dilime, fazla olan da ona göre fazla ödüyor.Benimkisi biraz daha değişik , şöyleki olması gerekenden
daha az fakat , herke gibi projedeki dilim sayısı baz alınarak hesap ediliyor.(123 proje dilim sayısı--112
şu anki dilim sayısı).Bu hesaplama doğrumu?.Diğer bir konuda aidat olarak alınan giderin dışında  bir
masraf kalemi daha çıkarılmış, bu doğu bir uygulamamı?Senede bir kere mayıs ayında toplantı yapılmakta.lakin herkez kendi  aralarında mutsuz.Dilim hesabı toplantıda ayıp olmasın diye oy birliği
ile kabul edildi.Beni bu konularda aydınlatırsanız sevinirim.Saygılarımla.

merhaba
ben 6 katlı bir binanın giriş katındaki dükkanı kiralamak istiyorum bina 3 yıllık, yakıtı diğer komşular ısrarla onlara göre daha fazla ödenmesi gerektiğini söylüyorlarmış  dükknsahibi herkes gibi ödemiş şimdiye kadar yaklaşık 110 metrekare dairelerin yüksekliği 2,5 metre dükkan ise 4 metre yükseklikte ama yalnızca 4 küçük kalorifer peteği var yakıtı nasıl ödemeliyim? herkesten az mı herkes kadar mı yada daha fazlamı?
bire apartman aidatı neye göre ödeniyor dükkanın oratak hiç bir alanı kullanmıyor ne temizlik ne asansör girişi apartman girişinden ayrı yazın ödenecek olan aidatı ödemelimiyim ? bunlarda esas neye göre belirleniyor nasıl bir yükümlülüğüm olacak aydınlatırsanız sevinirim şimdiden çok teşekkürler

Linklerin Görülmesine İzin Verilmiyor Üye ol Veya Giriş Yap
merhaba
ben 6 katlı bir binanın giriş katındaki dükkanı kiralamak istiyorum bina 3 yıllık, yakıtı diğer komşular ısrarla onlara göre daha fazla ödenmesi gerektiğini söylüyorlarmış  dükknsahibi herkes gibi ödemiş şimdiye kadar yaklaşık 110 metrekare dairelerin yüksekliği 2,5 metre dükkan ise 4 metre yükseklikte ama yalnızca 4 küçük kalorifer peteği var yakıtı nasıl ödemeliyim? herkesten az mı herkes kadar mı yada daha fazlamı?
bire apartman aidatı neye göre ödeniyor dükkanın oratak hiç bir alanı kullanmıyor ne temizlik ne asansör girişi apartman girişinden ayrı yazın ödenecek olan aidatı ödemelimiyim ? bunlarda esas neye göre belirleniyor nasıl bir yükümlülüğüm olacak aydınlatırsanız sevinirim şimdiden çok teşekkürler

Bu konuda elimizde bilgi eksik oldukça kesin bir yargıya varmak güç. Hep izah ettiğimiz gibi bu hususlarda tapu siciline uğrayıp varsa yönetim planının bir kopyasını almak gerekir. Siz kiracı adayı olduğunuzdan alamayabilirsiniz ancak kiralamak istediğinşz dükkanın sahibinden isteyebilirsiniz.
Özellikle az bağımsız bölüm sayılı apartmanlarda çoğunlukla kırtasiyelerde satılan 2-3 tip standart yönetim planı kullanılır. Bu yönetim planının 1-2 sinde dükkan ibaresi dahi olmadığından dükkanlar şu kadarını öder diye bir standart oluşturmak mümkün değildir. Genellikle KMK 20. madde'den hareketle bu yönetim planları işçilik giderlerini bağımsız bölüm sayısına , diğer giderleri ki buna ısınma da dahildir, arsa payına göre ödenmesini esas alır.
Diğer taraftan dükkanların genellikle binaların içinden girişi olmadığından , dolayısı ile merdiven aydınlatması, asansör, kapıcı  vs. faydalanmadığından uygulamada aynı arsa paylı dairelerin yarısı kadar aidat ödediği de görülmektedir.
Diğer taraftan yakıt harcaması ile ilgili olarak petek sayısının esas alınması hatalı bir uygulamadır. Neticede petek sayısı yani ısınma yüzeyi miktarı kadar mahalin soğuma eğilimi de önemlidir, bir dükkanın giriş çıkış sayısı sebebi ile mahal dairelere göre daha çabuk soğumakta, dolayısı ile petekler daha çok ısıyı ortama vermektedir. Diğer taraftan dükkanın bir daire gibi aynı konfor sıcaklığında olmasını da bu sebeplerden dolayı  bekleyemeyiz.
Yönetim planınızda bir ibare yok ise , yönetim planınız bulunmuyorsa, binanız 2000 m2 den küçük ve ısı pay ölçer veya kalorimetre sistemi kurulu değilse , aidat paylaşımı konusunda  bir genel kurul kararı alınmamış ise  yakıt parası için aynı m2 dairenin iki katı yakıt parası ödemek mantıklı bir uzlaşma olacaktır. Neticede dükkan hacminin iki katı olacağını siz de ifade etmişsiniz.
Forum'da Daha Önce Verilen Cevaplar İle İlgili Küçük Bir Araştırma Yapınız. Özel mesajların kamuya faydası yoktur! Arama için Linklerin Görülmesine İzin Verilmiyor Üye ol Veya Giriş Yap

traffic.gif

Linklerin Görülmesine İzin Verilmiyor Üye ol Veya Giriş Yap
Sayın yetkili,
şu anda oturduğum apartman altta 5 dukkan ve 15 daireden oluşmaktadır.Bina merkezi sistemle sınıyor.Son iki seneye kadar kalorifer eşit olarak taksim ediliyordu.(aşağı yukarı 40 senelik).Son iki senedir dilim hesabına dönüldü.Bu hesap ta ,daireler için öngörülen projedeki  dilim sayısına dayanmakta.Fakat yeni yöneticimiz  cocuklu olduğu için ısınamıyorlar onun içinde biraz derece yüksek oluyor.O na da saygımız var kimse ses çıkarmıyor.Herkez kendi dairesinde olması gereken dilime, fazla olan da ona göre fazla ödüyor.Benimkisi biraz daha değişik , şöyleki olması gerekenden
daha az fakat , herke gibi projedeki dilim sayısı baz alınarak hesap ediliyor.(123 proje dilim sayısı--112
şu anki dilim sayısı).Bu hesaplama doğrumu?.Diğer bir konuda aidat olarak alınan giderin dışında  bir
masraf kalemi daha çıkarılmış, bu doğu bir uygulamamı?Senede bir kere mayıs ayında toplantı yapılmakta.lakin herkez kendi  aralarında mutsuz.Dilim hesabı toplantıda ayıp olmasın diye oy birliği
ile kabul edildi.Beni bu konularda aydınlatırsanız sevinirim.Saygılarımla.
Bu konuda paylaşımın ne şekilde ve nasıl yapılması gereği çokça tartışıldı.
Kısa özet geçiyorum.
Linklerin Görülmesine İzin Verilmiyor Üye ol Veya Giriş Yap
Bu konuda elimizde bilgi eksik oldukça kesin bir yargıya varmak güç. Hep izah ettiğimiz gibi bu hususlarda tapu siciline uğrayıp varsa yönetim planının bir kopyasını almak gerekir
Özellikle az bağımsız bölüm sayılı apartmanlarda çoğunlukla kırtasiyelerde satılan 2-3 tip standart yönetim planı kullanılır. Bu yönetim planının 1-2 sinde dükkan ibaresi dahi olmadığından dükkanlar şu kadarını öder diye bir standart oluşturmak mümkün değildir. Genellikle KMK 20. madde'den hareketle bu yönetim planları işçilik giderlerini bağımsız bölüm sayısına , diğer giderleri ki buna ısınma da dahildir, arsa payına göre ödenmesini esas alır.
Diğer taraftan dükkanların genellikle binaların içinden girişi olmadığından , dolayısı ile merdiven aydınlatması, asansör, kapıcı  vs. faydalanmadığından uygulamada aynı arsa paylı dairelerin yarısı kadar aidat ödediği de görülmektedir.
Diğer taraftan yakıt harcaması ile ilgili olarak petek sayısının esas alınması hatalı bir uygulamadır. Neticede petek sayısı yani ısınma yüzeyi miktarı kadar mahalin soğuma eğilimi de önemlidir, bir dükkanın giriş çıkış sayısı sebebi ile mahal dairelere göre daha çabuk soğumakta, dolayısı ile petekler daha çok ısıyı ortama vermektedir. Diğer taraftan dükkanın bir daire gibi aynı konfor sıcaklığında olmasını da bu sebeplerden dolayı  bekleyemeyiz.
Yönetim planınızda bir ibare yok ise , yönetim planınız bulunmuyorsa, binanız 2000 m2 den küçük ve ısı pay ölçer veya kalorimetre sistemi kurulu değilse , aidat paylaşımı konusunda  bir genel kurul kararı alınmamış ise  yakıt parası için arsa payına göre bir paylaşım yapmak Kanuna uygun mantıklı bir uzlaşma olacaktır.

Sizin özel durumunuza gelince. Dilime göre yakıt parası uygulaması son derece hatalı bir karardır. Daha fazla kalorifer yüzeyi daha fazla ısı tüketebilir ancak bu daire içindeki hava sıcaklığına da bağlıdır.  Camları sürekli açık olan bir dairede daha az dilim olsa dahi daha fazla ısı tüketebilir. Ayrıca kalorifer petek sayısı ve dilim sayısı kontrol edilebilir bir uygulama değildir. Yarın bir başka daire sahibi kaloriferlerini değiştirse veya büyütse bunu kontrol etmek güçtür. Büyük küçük daireli binalarda eşit bölmek ne kadar mantıklı değilse, eğer ısı pay ölçer veya kalorimetre sistemi mevcut değilse en doğru paylaşım şekli arsa payına göre paylaşım olacaktır, Bürüt m2 den söz etmeme sebebim genellikle 15 yıldan geri gittiğimizde veya az bağımsız bölüm sayısına sahip binalarda  bürüt m2 bilgilerinin yönetim planlarında yer almamasıdır.
Isı Paylaşım Yönetmeliği ise ısı pay ölçer veya kalorimetre sistemi kurulu binalarda ortak kayıp hesabını yaparken ( faturanın %30'u) dairelerin kullanım alanı ( net metrekare) hesabını esas alır.
Daire sayınıza ve dükkan sayınıza baktığımda 2000 metrekareyi geçme olasılığınız bulunuyor, böyle ise projenize uygun olarak ısı pay ölçer veya kalorimetre sisteminin binanızda kurulması bu tip paylaşıma ilişkin şüphelerin bir miktar önüne geçebilir ve hatta yaşayanları tasarrufa davet edebilir.

Forum'da Daha Önce Verilen Cevaplar İle İlgili Küçük Bir Araştırma Yapınız. Özel mesajların kamuya faydası yoktur! Arama için Linklerin Görülmesine İzin Verilmiyor Üye ol Veya Giriş Yap

traffic.gif


Paylaş delicious Paylaş digg Paylaş facebook Paylaş furl Paylaş linkedin Paylaş myspace Paylaş reddit Paylaş stumble Paylaş technorati Paylaş twitter Paylaş whatsapp

İçerik sağlayıcı paylaşım sitesi olarak hizmet veren Katmulkiyeti.com sitemizde 5651 sayılı kanunun 8. maddesine ve T.C.Knın 125. maddesine göre tüm üyelerimiz yaptıkları paylaşımlardan kendileri sorumludur.Katmulkiyeti.com hakkında yapılacak tüm hukuksal şikayetleri İletişim sayfamızdan bize bildirdikten en geç 3 (üç) iş günü içerisinde ilgili kanunlar ve yönetmelikler çerçevesinde tarafımızca incelenerek gereken işlemler yapılacak ve site yöneticilerimiz tarafından bilgi verilecektir.
Footer menü
Hakkımızda
Bize Ulaşın
Biz Kimiz
Hizmetlerimiz
sag taraf reklam alanı
sol taraf reklam alanı