Katmulkiyeti

Sorunuzla İlgili Cevaba Ulaşmak İçin

Sayın Üyelerimiz, 
Biraz sonra soracağınız sorulara benzer bir çok soru www.KatMulkiyeti.Com içinde yanıtlanmış olabilir.
Lütfen beklememeniz adına sorunuz ile ilgili daha önce verilen cevaplar arasında küçük bir araştırma yapınız.
Arama sayfasına ulaşmak için ! BURAYA , ASAGIDAKI LINKE veya RESME TIKLAYINIZ !!! 
http://katmulkiyeti.com/index.php?action=search

"Kelime(ler)" : bölümüne sorunuz ile ilgili en fazla 1-2 kelime yazınız. Çıkan sonuçları inceleyiniz , sorunuzu bulamaz iseniz aynı konu içinde sorunuzu sorabilirsiniz.


Arama Sayfasına Ulaşmak İçin Tıklayınız!

"Arama Sayfasına Ulaşmak İçin Resme Tıklayınız!"

Avans Borcu

Başlatan timucin1907, Ocak 05, 2018, 06:11:50 ÖS

« önceki - sonraki »

0 Üyeler ve 1 Ziyaretçi konuyu incelemekte.

İşletme projesi olmadan  sadece salt çoğunluğun aldığı kurul kararıyla kişiye avans borcu çıkarılarak dava açılabilir mi? Sonuç ne olur? Bu durum mutlak butlan mıdır yani hak düşürücü süre durumu nasıl etkiler?
Linkback: Avans Borcu


  • Gösterim 10,591 
  • Kat Malikleri ve Kat İrtifakı Sahiplerinin Borçlarına İlişkin Konular
  • 11 Yanıtlar

#1
Özet :

Karar Mutlak Butlan değildir. Nisbi Butlandır. Çünkü anagayrimenkul hayatın doğal akışı içerisinde ihtiyacı olan Olağan Genel Giderleri tüketmek durumundadır. Olağan üstü ve/veya Faydalı Yenilik ve İlave uygulamalarının yapılması halinde Yöneticiye İşletme Projesi yapmadan bu tür harcamalar yaptığı için hesap sorulabilir.

Şöyle çarpıcı bir örnek verelim: Yönetici, Kıdem Tazminatı Fonundan alıp apartman giriş kapısını dekoratif aliminyum kapı ile değiştirmiş. Burada; Kıdem Tazminatı Fonu yasal zorunluluk olduğuna göre bu harcama kaleminden para kullanamaz. Kullansa bile, eğer imkanı varsa görevi bitmeden yerine koymalıdır. Eğer bütçede parası da kalmadıysa yine görevi bitmeden önce Kat Malikleri Kurulundan karar çıkararak izin almalıdır.

Hatta Kıdem Tazminatı Fonu her zaman güncel zorunlu miktarı tutarında hazır tutulmalıdır. Yatırılmazsa Kat Malikleri, yatırılıp amacı dışında kullanılırsa Yönetici sorumludur.

Hak Düşürücü Süre İçerisinde İtiraz etmediyseniz, karar geçerlidir. Ancak bu durumda Yönetici avans tutarını SADECE Olağan Genel Giderler için harcayabilir.

Kapıcı, Elektrik, Su, Sigorta, Güvenlik küçük çaplı bakım-onarım vb. Genel Giderler.

(1) İşletme Projesi olmadan sadece GENEL GİDERLER için harcama yapılabilir.
(2) İşletme Projesi olmadan istenen avans tutarı; Anagayrimenkulün bugüne kadar yaptığı giderlerle büyük oranda artış yönünde farklı ise bu durum da iyi niyetli sayılmaz.
(3) İşletme Projesinin diğer bir faydası da Faydalı Yenilik ve İlave için alınan kararlar ile Genel Giderler için alınan kararları ayırt edebilmektir.
(4) Ayrıca proje ve inceleme gerektiren ve/veya büyük çaplı bakım-onarım işlerinin de İşletme Projesinde yer alması gerekir.
(5) Tahmini bütçe, bir önceki döneme göre tahminde bulunarak bir İşletme Projesi çıkarma işlemidir.
(6) Türk Ceza Kanunu 155'i inceleyerek Yöneticinin ne kadar hassas bir sorumluluğu olduğunu görebilirsiniz.

Sonuç : İşletme Projesi yapılmadan avans belirlenmiş ve hak düşürücü süre içerisinde itiraz etmemişseniz karar geçerlidir. Ancak bu sefer Yöneticinin bu durumda aldığı avansı sadece Olağan Genel Giderler için harcaması gerektiğinden, inceleme gerektiren ve/veya büyük çaplı bakım-onarım ile Faydalı Yenilik ve İlave kararlarının da İşletme Projesi ile paralel alınması gereği; eylemin (yapılan harcamanın amacı dışında kullanılması halinde) gerçekleşmesi halinde Yöneticiye TCK 155'ten dava açabilirsiniz. TCK 155/2 profesyonel hizmet söz konusu olduğunda on görülen cezadan bahseder. Yönetici de bu fıkraya uygun görev yapmaktadır.


#2
Ancak avansın ortak alanlarla ilgili değişiklikler için toplandığı belirtilmiş karar defterinde buna rağmen yönetim planında ortak alanlarla ilgili değişiklik yapılmamış. Bu durumda avans toplanması usulsuz olmaz mı? Ortak alanlarla ilgili değişikliklerin nitelikli çoğunluk kararıyla yapılması gerekmez  mi?

#3
(1) Ortak Alanlarda Tesis ve Tadiat (Faydalı Yenilikler ve İlaveler) yapılması için gereken karar yeter sayısı;
     (a) Kat Maliki isterse Kat Malikleri Kurulu Üye Sayısının 4/5'i ile
     (b) Kat Malikleri Kurulu isterse Kat Malikleri Kurulu Üye Sayısının yarısından 1 fazlası (Salt Çoğunluk)
(2) Faydalı Yenilik ve İlave kararlarının Yönetim Planında değişiklik yapılmasını gerektiren haller;
     (a)  Mimari projede SIGINAK gibi tanımlı özel alanlarda Tesis yapılamaz.
     (b)  Mimari projede, alınan karar ile ilgili bölüm tanımlanmış ise Yönetim Planı değiştirilmez  (Asansör boşluğu gibi) 
     (c)  Mimari projede, alınan karar ile ilgili bölüm tanımlanmamış ise, kararın Kat Maliklerinin tamamının (Oy birliği) ile alınması halinde Yönetim Planında değişiklik yapmaya gerek yoktur.
     (d) Mimari projede yer almayan bölümler için alınan Faydalı Yenilik ve İlaveler kararı, usulüne uygun alınmış olsa bile, tapu kayıtlarına şerh düşülmesi gerekir. Ayrıca tapunun da bunu kabul etmesi lazım. Tapuda mahkeme dava dosyası gibi usul gerektiren dosya açılıyor ve karara bağlanıyor.

Avans toplanması sakat olur. Çünkü tapu bu değişikliği kabul etmeyebilir. Size icra takibi yapılırsa 7 gün içinde itiraz edin ya da karar size tebliğ edildiği andan itibaren 30 gün içinde (avans kararının iptali) davası açın.


#4
Peki tebligatsız yapılan olağanüstü genel kurul toplantıları mutlak butlan mıdır? Burada alınan karara istinaden dava açılabilir mi? Birde belli bir gurup tarafından alınan kararların tebliğ edilmeden hak düşürücü süre beklenilerek sonrasında uygulamaya koymasına karşı ne yapılabilir? Diğer bir sorum da alınan avans toplama kararına iptal davası açacaksak borcu ödemek için davanın sonuçlanmasını beklemeli miyiz yoksa önce ödeyip sonra iadesini mi istemeliyiz?

#5
Linklerin Görülmesine İzin Verilmiyor Üye ol Veya Giriş Yap
Peki tebligatsız yapılan olağanüstü genel kurul toplantıları mutlak butlan mıdır? Burada alınan karara istinaden dava açılabilir mi?

Olağanüstü toplantının
(1) Toplantı tarihi, yeri, zamanı ve gündemi kat malikinin en az 15 önceden eline geçecek şekilde imza karşılığı veya taahhütlü mektupla tebliğ edilmesi gerekir.

(2) Toplantıda alınacak kararlar gündem maddeleri ile sınırlıdır.
(3) Gündeme ek madde eklemenin tek yolu; Tüm kat maliklerinin toplantıda hazır olması, ek gündem maddesinin okunduğunu onaylaması ya da okunmadığını iddia / itiraz etmemesi gerekir. 

Çağrısı yapılmayan ya da usulsüz yapılan toplantıda alınan kararlar Mutlak Butlan kararladır.

Ancak çağrısı usulsüz yapılmış olsa da toplantıya katılan kat maliki; Toplantı çağrısının usulsüz yapıldığı iddiası ile alınan kararların iptali davası açamaz. Çünkü çağrı adı üstünde toplantıya çağırmış ve kat maliki toplantıya katılmıştır. Ama toplantıya katılmayan kat maliki bu davayı açabilir.

Linklerin Görülmesine İzin Verilmiyor Üye ol Veya Giriş Yap
Birde belli bir gurup tarafından alınan kararların tebliğ edilmeden hak düşürücü süre beklenilerek sonrasında uygulamaya koymasına karşı ne yapılabilir?

Kat Malikleri Kurulu (NİSBİ BUTLAN SAYILAN) kararlarına itiraz usulü

Not : Mutlak Butlan sayılan hallerde alınan karaların iptali davası için hak düşürücü süre aranmaz.

(a) Toplantıya katılan kat maliki, (itiraz sebebini karar defterine şerh düşmek şartı ile) karar tarihinden itibaren 1 ay
(b) Toplantıya katılmayan kat maliki, kararın kedisinde tebliğ edildiği tarihten itibaren 1 ay
(c) Toplantıya katılmayan ve kararları tebliğ almayan kat maliki, karar tarihinden itibaren 6 ay içinde

Alınan Kararların İptali davası açmalıdır. Burada kat maliki (c) maddesindeki 6 ay süreyi nasıl tahmin edebilir sorusu; kat malikinin yıl içerisinde her 6 ayda bir mutlaka yönetimi bu konuda takip etmesi ve resmi yollarla tebliğ alması gerekir. Gerekirse 6 ayı geçmeden yönetime, ihtar tarihine kadar alınan kararlar ve toplantı çağrılarının bir örneğini istemelidir. Yönetici buna olumlu yanıt vermiyorsa HAKİM MÜDAHELESİ ile bunu zorlayabilir.

Hiç bir müdahale / talepte bulunmadıysanız usulüne uygun alınmış ancak karar tarihinden 6 ay sonra öğrendiğiniz kararlar geçerlidir. Yönetici burada kurnazlık yapmış olsa da sizin de uyanık olmanız gerekir.

Karşı koymanın yolu zamanında (usulüne uygun şekilde) itiraz etmektir.

Linklerin Görülmesine İzin Verilmiyor Üye ol Veya Giriş Yap
Diğer bir sorum da alınan avans toplama kararına iptal davası açacaksak borcu ödemek için davanın sonuçlanmasını beklemeli miyiz yoksa önce ödeyip sonra iadesini mi istemeliyiz?

Buna hakim karar verir, burada sizin iyi niyetli olup olmadığınızı, borçtan kaçınmak için davayı açıp açmadığınızı vb. soruşturmalar ile meselenin anlaşılmasını sağlar. Ödeme dursa bile, davayı kaybederseniz faiz ödersiniz. Faizin uygulamaya başladığı tarih (daha önceden ödenmeyen borçlar için faiz kararı alınmamış ise) davanın açıldığı tarihten başlar. Bu yüzden İHTİYATİ KAYITLA ödeme yapabilirsiniz. (Bu yöntemi daha ayrıntılı araştırmalısınız.)


Birkaç yerde denk geldiğim sabit aidat uygulamasını danışmak istiyorum . Örneğin aylık harcamaların arsa payına düşen kısmı aylık 120 lirayı geçmezken site yönetimi aldığı kararla 200 lira aidat topluyor. Bunun da harcamaların arsa payına düşen kısmını kiracıdan üzerini ev sahibinden alıyor. Yani çaktırmadan plansız projesiz avans toplanıyor bu durum usulsüz değil midir? Buna karşı ne yapılabilir?  Dava açmak istesek hak düşürücü süre davayı etkiler mi?

#7
Sayın <timucin1907>

Maalesef gerek (daha çok) kötü niyetli gerekse yetersiz bilgiye sahip ama yönetici olduğunda da kendini padişah zanneden hatta yöneticilik sıfatı bir kişiye ait olduğu halde eşinin de atar yapmasına kadar uzanan had aşmaları söz konusu canım ülkemde.

(Sizin bahsettiğiniz anagayrimenkulde)
Yöneticinin yaptığı uygulama artık fantazi boyutuna ulaşmış.

5237 S.lı Türk Ceza Kanunu MADDE 155
Güveni kötüye kullanma
(1) Başkasına ait olup da, muhafaza etmek veya belirli bir şekilde kullanmak üzere zilyedliği kendisine devredilmiş olan mal üzerinde, kendisinin veya başkasının yararına olarak, zilyedliğin devri amacı dışında tasarrufta bulunan veya bu devir olgusunu inkar eden kişi, şikayet üzerine, altı aydan iki yıla kadar hapis ve adlî para cezası ile cezalandırılır.

(2) Suçun, meslek ve sanat, ticaret veya hizmet ilişkisinin ya da hangi nedenden doğmuş olursa olsun, başkasının mallarını idare etmek yetkisinin gereği olarak tevdi ve teslim edilmiş eşya hakkında işlenmesi halinde, bir yıldan yedi yıla kadar hapis ve üçbin güne kadar adlî para cezasına hükmolunur.


Yönetici 155/2'ye göre Hizmet Nedeniyle Güveni Kötüye Kullanma suçu kapsamında sorumludur.

Yani olay çok basit,

Yönetici, ya kötü niyetinden ya da yetersiz bilgisinden; aynı zamanda kat malikinin de yetersiz bilgisi ve korkusundan (yetersiz bilgiye sahip olduğu için haksız müdahaleler yapabilir) kolaylıkla usulsüz hareket edebiliyor. Dönem sonunda da yine yetersiz bilgi ve/veya uğraşmak istememek, mevcut zarardan kurtulmak karşılığında komşuluk ilişkilerinin bozulması vb kaygılar nedeniyle Kat Malikleri Tarafından ibra ediliyor. Oysa yönetici ibra edilse bile usulsüz davranışından zaman aşımı kadar sorumludur. (Örneğin 5 yıl)

Yapılacak şey çok basit

Avans hangi kurallara göre belirlenir? İnceleyelim... (Genel olarak KMK Madde - 20'ye göre belirlenir)
(1) Toplantı çağrısının usulüne uygun yapılması ve toplantıda alınan kararlara hiç bir itiraz yapılmaması halinde
               (a) Kat Malikleri olarak bir avans kararı alınabilir. (Toplantıda avans tutarını yönetici önerse de bunun anlamı budur)
               (b) Toplantıda avans kararı alınmaz ise, yönetici en kısa zamanda İşletme Projesi hazırlar.

Her iki usulde de hangi genel giderler ve küçük ölçekli bakım-onarım için ne kadar avans istendiği, hangi Faydalı Yenilik ve İlaveler ve büyük ölçekli bakım-onarım giderleri için avans istendiği  kayıt altına alınmalıdır. (ıslak imza ile)

Böylece yönetici 1 yıllık bütçe dönemi sonunda kat maliklerine (mavi tükenmez tavsiyesi ile ıslak imza Faaliyet raporu VE denetçinin 15 gün önceden kat malikinin eline geçecek şekilde imza karşılığında VEYA taahhütlü mektupla denetim raporu ile) hesap verirken harcama kalemlerinin amacı dışında kullanılıp kullanılmadığı anlaşılır.

TCK 155 hırsızlıktan bahsetmiyor, amacı dışında tasarrufta bulunmaktan bahsediyor. Üstelik sadece kendisine fayda sağlaması şart değil; yaptı suç / hata yüzünden bina için alış-veriş yaptığı satıcı bile fayda sağlamış olsa suç işlenmiş olur.

Şöyle ki;

Eğer Avans Tutarını Karar Defterinde ıslak imzaları ile Kat Malikleri belirlemiş ise, KAT MALİKLERİ KURULUNUN hazırladığı
Eğer Avans Tutarını Yönetici İşletme Projesi hazırlayarak ve kat maliklerine imza karşılığı veya taahhütlü maktupla tebliğ ederek onaylatmış ise İŞLETME PROJESİNDE belirlenen isimleri hizasında yazılan tutarları harcamak üzere Senin değil Bizim Pamızı (para da maldır) ve hatta ortak alanlarda sahip olduğumuz malları

YANİ, Başkasına ait olup da, muhafaza etmek veya belirli bir şekilde kullanmak üzere zilyedliği (yönetimini) devrediyoruz

Örneğin yönetici, kayıt altında bulunan İşletme Projesi veya Karar Defteri ayrıntılarına göre;

1.  Kapıcı Gideri                 : 19.226,88
2.  SGK Gideri                    :   9.000,00
3.  Kıdem Tazminatı Fonu :   1,602,24
4.  Bakım-Onarım Gideri   :   5,000.00
5.  Bahçe Bakımı                :   2,500.00

yazılıp da buradaki tüketim kalemlerin (her birinin) uygulanmasına engel olacak şekilde harcama yaparsa 155/2'de tanımlanan suçu işlemiş olur. Belki bahçe Bakımı için kullanacağı parayı ön göremediği bir eski borç için kullansa da bu durumu kat maliklerine bildirip yeniden avans isteyerek bu harcama kaleminin alacağını yerine koymak zorundadır.


Taviz vermeden bu hakkınızı kullanmalısınız.

Yoksa, "komşuluk ilişkilerim bozulur" vb. kaygılarınız / endişeleriniz varsa, 10 katı masraf yaparak (hukuki) mücadele vermeyi deneseniz, düzeni oturtamazsınız.

Öğrenilmiş Çaresizlik Sendromu Yaşayarak bu haksızlığa tepki vermemeye başlarsınız.

Verdiğim bilgileri ayrı ayrı kanaklardan teyid ederek, tecrübe kazandıktan sonra (mutlaka) (takibin aşamalarına göre kişi ya da avukat olan) profesyonel bir vekilden yardım alarak YÖNETİCİNİZE HESAP SORUN.


#8
Burda bahsi geçen sabit aidat kararı genel kurulda yöneticinin önerisiyle salt çoğunluğun imzadıyla alınıyor. Ancak herhangi bir işletme projesi falan yapılmıyor. Bu durumda hak düşürücü süre dolmadan kararın iptali davası mı açılmalıdır. Bir de bu kararlar alınırken paranın hangi amaç için kullanılacağı nereye kaç para harcanacağı belirtilmiyor sadece 200 lira toplanması şeklinde belirtiliyor. Yani nereye kaç lira harcanacağı ile ilgili en ufak bir ayrıntı yok. İnsanlar avukatlık ücreti toplanmak istenen fazla paradan fazla olduğu için uğraşmıyor.

#9
Kat maliklerinin veya yöneticinin hazırladığı işletme projesi olmasa da AVANS kararı alınabilir. Burada istenen avans tutarı, GENEL GİDERLER ve/veya KÜÇÜK ÖLÇEKLİ BAKIM-ONARIM giderlerinin çok üstünde ise itiraz edebilirsiniz. Bir de Yönetici, İŞLETME PROJESİ olmadan sadece GENEL GİDERLER ve/veya KÜÇÜK ÖLÇEKLİ BAKIM-ONARIM giderleri için harcama yapabilir. Aksi takdirde TCK 155/1'de tanımlanan ve 155/2 kapsamında HİZMET NEDENİYLE Güveni Kötüye Kullanma suçunu işlemiş olur. (Şikayet zaman aşımı Fiili ve Faili öğrendikten sonra 6 aydır. Şikayet Zaman Aşımından sonra dava açamazsınız.)

Ayrıntılar : Aşağıdaki linki tarayıcınızda "Farklı Sekmede Aç" veya  "Farklı Sayfada Aç" komutu ile AÇARAK okuduğunuz sayfayı kaybetmeden takip edebilirsiniz.

Linklerin Görülmesine İzin Verilmiyor Üye ol Veya Giriş Yap

linkinde

Ocak 09, 2018, 11:58:10 öö tarih ve saatinde yazılan makale ve devamındaki diğer makaleler.


Diyelim ki kat malikleri kurulu avans toplama kararı aldı ve bunu ocak şubat ve mart olmak üzere 3 taksite böldüler sonra martta tekrar toplanıp biz bu parayı tahsil edemedik bunun taksitlerini mart, nisan ve mayıs aylarına kaydıralım. Nisanda ev satın alan kat malikinin durumu nedir? Borçlarla ilgili sorumluluğu var mıdır?

#11
Yeni Kat maliki bağımsız bölümü satın almaz, devir alır. Satın alsaydı, anagayrimenkulü üreten firmadan / kuruluştan işlem yaptırırdı. Oysa bu işlem "Devir" ismi ile Noter aracılığı ile yapılmaktadır. Bu açıklamadaki hisse şudur; yeni kat maliki bağımsız bölüme bağlı olduğu Yönetim Planını ve bağımsız bölümün alınan kararlardan doğan borçlarından devir aldığı andan itibaren söz konusu olan borçlardan sorumludur. Çünkü devir tarihine kadar bu tür borçlar da devir tutarının içinde varsayılır. Ama bağımsız bölümün geciken (devir öncesi döneme ait) borçlarından sorumlu değildir.

Burada referans bağımsız bölümün kendisidir. Bağımsız bölümün eski ya da yeni sahibi değildir. Yönetim, bağımsız bölümün mevcut sahibini muhatap alır. Ancak yönetim devir öncesi alacaklarını eski kat malikinden istemek durumundadır. Sizin rücu davası açmanıza gerek yok. Ama "benim karardan haberim yoktu" deme imkanınız da yok. Hem Yönetim Planını hem de sizi sorumluluk altına sokan borçlardan haberdar olduğunuz ve kabul ettiğiniz varsayılır.

Örneğin bir otomobil devir alırken, devir tarihi 30.06.2017 ise Temmuz Taşıt Vergisi otomobilin yeni sahibinin borcudur. Evet bu borç türü herkes tarafından malum düzenli ve kanun kapsamındadır. Yine de bağımsız bölüm (her ne kadar adı satış olsa da asıl anlamı olan) devir alınırken Yönetim Planına, bağımsız bölümün alınan karar(lar)dan doğan devir sonrasına denk gelen borçlarından haberdar olmanız gerekir. Başkaca bir sözleşme geçerli değildir. Bir hata iddiası için her iki tarafın da haberdar olmaması gerekir. Örneğin bağımsız bölümde ömrü bitmediği halde su tesisatının çürümesi gibi. Burada eski kat malikini sorumlu tutabilirsiniz.

Özet olarak, Yeni kat maliki bağımsız bölümün devir tarihinden önce alınmış karar(lar) ile devir tarihinden itibaren denk düşen borçlarından sorumludur. İlaveten yeni kat maliki tapuya şerh edilmemiş Yönetim Planı maddelerinden de sorumlu değildir.

Dikkat !.. Aşağıdaki metni takip ediniz.
Ancak sizin örneğinizde hassas bir durum  var: İlk borçlandırma Ocak, Şubat ve Mart aylarına aittir. Bir başka deyişle kat maliki bu borcu peşin de ödeyebilirdi. Yani borç (devir tarihi olan) NİSAN ayından önceki dönemi kapsıyor.

Alınan bir kararın iptali için Kat Malikleri Kurulunun 2/3 ü ile gündeme alınması, ardından da en az salt çoğunlukla İPTAL edilmesi gerekir ve kararın yeni şekli (nitelikli çoğunluk gerektiren kararlar hariç) yine en az salt çoğunlukla alınabilir.

Sizin örneğinizde böyle bir şey yapılmamış. Dolayısıyla öncekini iptal etmeden yeni kat malikini Yok Hükmünde sayılan bir kararla yeniden borçlandırmak söz konusu değildir. Borç eski kat malikine aittir.Olası İCRA TAKİBİ durudurulmalıdır. (Dikkat İCRA TAKİBİNE itiraz süresi, tebliğ tarihinden itibaren 7 gündür.)

Sizin örneğinizde kararın iptali de yeni kat malikini bağlamaz. O zaman burada komik bir örnek verelim: Eski kat maliki bir (Asansör) Faydalı Yenilik kararı alınmasında avans miktarının belirlenmesini önersin. Ama taksitler toplanamamış olsun. 2 yıl sonra Asansör firması İCRA TAKİBİ başlatsın. Kat Malikleri Kurulu da (eski kararı usulüne uygun bir şekilde iptal edip) taksitlerin henüz toplanmasına karar versin. Bu arada bağımsız bölüm (eski) sahibi de evini asansörlü bina olarak fiyatlandırmış olacak. (Dolandırma vakası sayılır)

Ama bu karar yeni alınmış olsaydı ve borçlar NİSAN Ayına denk gelseydi ya da NİSAN ayını geçen kısmı olsaydı bu söz konusu dönemlerden yeni kat maliki sorumlu olacaktı.

Buradaki ayrıntı borcun dönemlerinin tamamının yeni kat malikinin devir tarihinden önceki dönemi kapsıyor olmasıdır ve bağımsız bölümün devir tarihinden önce mevcut Yönetim Planı ile Kat Malikleri Kurulunun almış olduğu kararlar dahilinde devredilmiş olmasıdır.

Bir başka deyişle yeni borçtan bahsetmek için harcamaya ait tutarın bir kısmının veya tamamının yani (Mevcut Durum Değil, Kat Malikleri Kurulunun aldığı kararla belirlenmiş) taksit borcunun vade tarihinin devir tarihi ve sonrasını kapsaması gerekir. Çünkü devir tutarı mevcut donanıma göre yapılmış sayılır.

Örneğin bir otomobil devredilirken; sağ çamurlukta darbe varsa, eski sahibi "ben bu darbeyi yaptırmaya karar verdim ama bedelini evin taksidi bitince başlatacağım. madem ki otomobili devrediyorum o zaman bedeli yeni sahibi ödesin" diye bir mantık olmaz. Mantık şu şekilde olur; otomobil darbe masrafı hariç bedel ile satışa arz edilir. Yeni sahibi de bundan haberdar olarak darbeyi tamir ettirir ve bedeli öder. Hem darbesiz fiyatla alıp hem de darbe bedeli ödemez. Saçma olduğu ortada değil mi?  Resimlerin Görüntülenmesine İzin Verilmiyor Üye ol Veya Giriş Yap

Buna rağmen yeni kat maliki ödeme yaparsa, SAFLIK olur. Bu kadar net.


Paylaş delicious Paylaş digg Paylaş facebook Paylaş furl Paylaş linkedin Paylaş myspace Paylaş reddit Paylaş stumble Paylaş technorati Paylaş twitter Paylaş whatsapp

İçerik sağlayıcı paylaşım sitesi olarak hizmet veren Katmulkiyeti.com sitemizde 5651 sayılı kanunun 8. maddesine ve T.C.Knın 125. maddesine göre tüm üyelerimiz yaptıkları paylaşımlardan kendileri sorumludur.Katmulkiyeti.com hakkında yapılacak tüm hukuksal şikayetleri İletişim sayfamızdan bize bildirdikten en geç 3 (üç) iş günü içerisinde ilgili kanunlar ve yönetmelikler çerçevesinde tarafımızca incelenerek gereken işlemler yapılacak ve site yöneticilerimiz tarafından bilgi verilecektir.
Footer menü
Hakkımızda
Bize Ulaşın
Biz Kimiz
Hizmetlerimiz
sag taraf reklam alanı
sol taraf reklam alanı