Katmulkiyeti

Sorunuzla İlgili Cevaba Ulaşmak İçin

Sayın Üyelerimiz, 
Biraz sonra soracağınız sorulara benzer bir çok soru www.KatMulkiyeti.Com içinde yanıtlanmış olabilir.
Lütfen beklememeniz adına sorunuz ile ilgili daha önce verilen cevaplar arasında küçük bir araştırma yapınız.
Arama sayfasına ulaşmak için ! BURAYA , ASAGIDAKI LINKE veya RESME TIKLAYINIZ !!! 
http://katmulkiyeti.com/index.php?action=search

"Kelime(ler)" : bölümüne sorunuz ile ilgili en fazla 1-2 kelime yazınız. Çıkan sonuçları inceleyiniz , sorunuzu bulamaz iseniz aynı konu içinde sorunuzu sorabilirsiniz.


Arama Sayfasına Ulaşmak İçin Tıklayınız!

"Arama Sayfasına Ulaşmak İçin Resme Tıklayınız!"

Apartmanda gürültü yapan mülk sahibi hak. ve binadaki çeşitli sorunlar hk.

Başlatan thekinger, Ocak 31, 2008, 01:05:38 ÖS

« önceki - sonraki »

0 Üyeler ve 2 Ziyaretçi konuyu incelemekte.

Sevgili admin arkadaşlarım ve diğer katılımcılar, öncelikle böyle faydalı bi forum kurulduğu için ve böyle güzel bilgiler paylaşıldığı için çok mutluyum ve emeği geçen herkese çok teşekkür ederim.başından beri takip ediyorum her geçen gün daha iyiye doğru ilerliyo forumumuz.Umarım herkes aradığı cevapları bulabiliyordur.
Şimdi benim bi kaç sorum olacak sayın admin arkadaşlara.Öncelikle konu başlığını sorayım.
1-Binamızda yaklaşık 8 ay önce ev sahibi olan bir komşumuz var kendisi yaz döneminde uzunca bir süre tadilet gerçekleştirdi ve hem ses hem görüntü hemde toz toprak kirliliğine neden oldu.Üstelik hiçbir rica, izin, özür dilemeden.Şimdi ise gece gündüz demeden evinden sürekli bir bişileri çekme, çakma, iteleme tarzında gürültüler yapıyormuş.ben bi kaç kez görevlimizi uyarmak amacıyla kapısına gönderdim.kendisi sinirle kapıma dayandı hangi ş... miş rahatsız olan diye:) üslup ve üsul yanlış elbette ama her kapıya düşman olmaya gelene uymuyoruz tabi.2 gün önce altında oturan onun altında oturan ve üstündekiler geldi.bıktık bunların gürültüsünden diye.bende fevri davranılmamasını ve karakola resmi olarak müracaat etmelerini söyledim.bildiğim kadarıyla kabahatlar kanunu çerçevesinde karakollar işlem yapabiliyolar yada zabıtalar.yönetim olarak ben ne yapabilirim resmi olarak.tebliğ ikaz anlamında.gerekirse binadan taşınmalarını sağlamak için kaç imza gerekir neler yapmalıyım.diğer rahatsız olan sakinlerimize düşen görevler nelerdir.Birde kiracı olan ancak gece hayatı oldukca hareketli bi komşumuz var.bunlarında aynı şekilde gürültü, kendi aralarında kavga ve "cinsel işlevleri sırasında çıkan sesler" den altı ve üstü rahatsız buna karşı neler yapabilirim.
2-Genel kurulda yönetimi temsil etmesi ve binanın haklarını koruması için bir avukata vekalet vermesi için yetki aldık.Genel kurul karar defterine verilecek vekaletin kapsamı ile ilgili hali hazırda bir metin örneğiniz varmı.Ynai biraz kapsamlı temsil etsin istiyorum yukarda bahsettiğim konularıda avukata havale etmeliyiz.
3-Binamızda 2007/10 döneminde bi daire satıldı.alan kişi 2007/12 döneminde başkasına satmış.Bize 2007 yılı sonu itibariyle tapu kayıtlarına göre 2,5 aylık aidat borcu var.Yeni alanında eskisininde bana adres beyanı yoktur.araştırmalarım sonucu ikisinide buldum.yeni alana borçlardan müteselsilen sorumlu olduğunu iletttim satandan bu parayı tahsil etmesini yoksa ona kadar bu işin ulaşabileceğini anlattım.oda bana beni ilgilendirmeyen borç için size dava açarım dedi bende aç dedi:) daha iyi olur.bildiğim doğrumudur bir avukatla bu işi rahatca çözebilirmiyim?.
4-Tapu müdülüğünde yönetim planımızın olup olmadığını bilmiyorum.muhtemelen yoktur.burası kooparatiflikten kat irtifakına geçilmiş.Eğer böyle bir planımız yoksa yeni yasa gereği zaten oluşturmamız gerekli.Tapu müdürlüğüne ben yönetici olarak kendi tapum ve kara defteriylemi gidip bilgi almalıyım.Yönetim planımız yoksa oluştururken toplantıda katılımın kaç olması gerekmekte yada değiştirmek için, genel kurulumuz yapıldı, şimdi olağan üstü kurulmu yapmak gerek yoksa yönetim olarak hazırlatıp imzalatsak olurmu?
5-Genel kurul toplantısında binamızın dış cephesinin mantolama istemi yapılması kararı verildi.bunun bedeli 24 aya bölündü yüksek olduğu için.39 daire var ve 29 katılım oldu toplantıya.1 itirazla 28 kabulle oyçokluğu ile kabul edildi.Yapılan uygulama doğrumudur.Bu karar faydalı ilaveler ve yenilikler kapsamına girmektemidir.yeni yasa gereği 5/4 in kabul oyu gereklimidir??
teşekkür ederim.biraz uzun oldu ama sanırım bu soruların cevapları birçok katılımcımızında yardımcısı olacaktır.

Verilecek cevapları eski ve yeni KMK dan maddeler vererek cevaplayabilirseniz çok memnun olurum.Saygılar sunarım.Emekleriniz için şimdiden teşekkürler.
Salim KAYA
Linkback: Apartmanda gürültü yapan mülk sahibi hak. ve binadaki çeşitli sorunlar hk.


  • Gösterim 37,840 
  • Kat Malikleri ve Kat İrtifakı Sahiplerinin Borçlarına İlişkin Konular
  • 7 Yanıtlar

konuyu yada soruyu yanlış yeremi yazdım acaba neden cvp yazan olmuyo acaba???


Sayın Üyelerimiz! Lütfen Her Başlık Altında Lütfen Bir Soru Sorunuz. Böylelikle Diğer Üyelerimizin De Sorunlarına Derman Olalım...
Sayın TheKinger ,


Aslında forumun birçok bölgesinde rahatsızlıklarınız ile ilgili detaylar var.

Sorunuzun 1. kısmı  KAT MALİKLERİNİN BORÇLARI Madde .18 — Kat malikleri, gerek bağımsız bölümlerini, gerek eklentileri ve ortak yerleri kullanırken doğruluk kaidelerine uymak, özellikle birisini rahatsız etmemek, birinin haklarını çiğnememek ve yönetim plânı hükümlerine uymakla, karşılıklı olarak, yükümlüdürler.

Medeni Kanun md: 2'deki; 'Herkes haklarını kullanırken ve borçlarını yerine getirirken dürüstlük kurallarına uymak zorundadır." kuralı da geçerlidir.

Kat Mülkiyetine Göre ; kat mâliklerinin borçları 4 grupta toplanır: Bunlardan ikisi ;

a) DOGRULUK KURALLARINA UYMAK: Kat mâlikleri kendi bağımsız bölümlerini, ortak yerleri ve eklentileri kullanırken doğruluk kuralına uymak; diğer kat mâliklerini davranış, söz ve eylemleriyle rahatsız etmemek zorundadır.Bağımsız bölüm mâlikleri haklarını kullanırken ve borçlarını yerine getirirken anlayışlı, iyiniyetli olmalı ve birbirlerine kolaylık göstermelidir.
b) BİRBİRLERİNİ RAHATSIZ ETMEMEK: Kat mâlik lerinin, apartmandaki diğer sakinlerin huzur ve rahatını bozacak şekilde gürültü yapmamaları; çevreyi rahatsız edecek şekilde bağırıp çağırmamaları, yüksek sesle şarkı söylememeleri, dans etmemeleri, her türlü çalgı âletini, radyo, televizyon, müzik seti gibi cihazları yüksek sesle çalmamaları; çamaşır makinesi, elektrik süpürgesi ve benzerlerini gürültülü bir şekilde çalıştırmamaları; uygun olmayan saatlerde tamirat yapmamaları özellikle saat 22.00'den sonra sessizliği bozacak ve başkalarının uykusuna engel olacak şekilde harekette bulunmamaları gerekir.

RAHATSIZLIK
Rahatsızlık, sübjektif/öznel bir kavram olduğu için kişiye, zamana ve yere bağlı olarak değişiklik gösterir. Bu nedenle rahatsızlık verdiği ileri sürülen davranışın, niteliğinin "Uzman Bilirkişi" tarafından belirlenmesi gerekir.


Yargıtay Kararları da bulunmaktadır.

Kat mâlikleri, gerek kendi bağımsız bölümlerini, gerekse ortak yerleri kullanırken birbirlerini rahatsız etmemek ve haklarını çiğnememekle yükümlüdürler. (Y. 5. HD., 14.11.1988, E. 1988/19155, K. 1988/20265.)

Bağımsız bölümde kiracı olan kimselerin veya o yerde herhangi bir sebeble oturanların da, diğer kat mâliklerini rahatsız etmemesi gerekir. (Y. 5. HD., 03.06.1969, E. 1969/2381, K. 1969/3391.)


Peki işlem sırası ne olmalı?

1. Önce rahatsızlık veren kiracı veya kat malikine yaptığı rahatsızlıkları özetleyen bir mektubu Yönetici olarak yazabilir, tahhülü mektupla gönderebilirsiniz.
2. Eğer kişi yönetim veya yöneticiye tepki verirse bu doğrultuda rahatsızlığın giderilmesini isteyen ve bir zaman sınırı veren bir noter ihtarnamesi gönderebilirsiniz. Bu ihtarnameyi kendi yöneticilik sıfatınızla çekebileceğiniz gibi bir avukat tevkili ile de gönderebilirsiniz.

3. Rahatsızlık giderilmezse yönetici olarak dava açabilirsiniz. (Yönetici olarak dava açabilmek için ya genel kurulu'un bu yetkiyi yöneticiye vermesi gerekir. Veya yöneticinin kat maiki olması gerekir. ) "KMK Madde 33.........Kat maliklerinden birinin yahut onun katından kira akdine, oturma hakkına veya başka bir sebebe dayanarak devamlı surette faydalanan kimsenin, borç ve yükümlerini yerine getirmemesi yüzünden zarar gören kat maliki veya kat malikleri, anagayrimenkulün bulunduğu yerin sulh mahkemesine başvurarak hâkimin müdahalesini isteyebilir. (md:17)"

4. Dava sonunda hakim kişiyi bu rahatsızlığın yapılmasından dolayı men edecektir.

5. Hala rahatsızlık verilmeye devam ediliyorsa mahkeme bir para cezasına hükmetmiş ise icra işlemi yapılabilir.

6.  İcra işlemlerine rağman hala rahatsızlık devam ediyorsa; KMK Madde 25 uygulamasına geçilebilir.

- Kat maliklerinden biri bu kanuna göre kendisine düşen borçları ve yükümleri yerine getirmemek suretiyle diğer kat maliklerinin haklarını, onlar için çekilmez hale gelecek derecede ihlal ederse, onlar, o kat malikinin müstakil bölümü üzerindeki mülkiyet hakkının kendilerine devredilmesini hakimden istiyebilirler.

Bu gibi bir kat maliki hakkında, bağımsız bölümün mülkiyetinin hükme en yakın tarihteki değeri o kat malikine ödenerek bu mülkiyetin diğer kat maliklerine, arsa payları oranında devredilmesi için davanın açılması, aksi kararlaştırılmış olmadıkça, diğer kat maliklerinin sayı ve arsa payı çoğunluğuyla karar  vermesine bağlıdır. Bu karara rağmen kat maliklerinden bir kısmı bu davayı açmak istemezse, davayı öteki kat malikleri açar ve hâkim hüküm vermeden önce devir bedelinin ileride hak sahibine ödenmek üzere bankada üçer aylık vadeli hesaba yatırılması ve makbuzunun ibrazı için davacılara resen belirleyeceği uygun bir süre verir. Devir bedelinin süresi içinde yatırıldığına ilişkin belge ibraz edildiğinde ve davanın kabulü halinde hâkim, davalının bağımsız bölümünün mülkiyetinin davayı açmış olan kat maliklerine arsa payları oranında devredilmesine ve devir bedelinin işlemiş faiziyle birlikte davalıya ödenmesine karar verir. (md:12)
Aşağıdaki durumlarda, birinci fıkrada yazılı çekilmezlik, her halde mevcut farz edilir

a)....

b) Anagayrimenkulün bulunduğu yerin sulh hakimi tarafından 33 üncü madde gereğince verilen emre rağmen, bu kanunda yazılı borç ve yükümleri yerine getirmemek suretiyle öteki kat maliklerinin haklarını ihlal etmekte devamlı olarak bir yıl ısrar edilmesi;

c).....


Demekki nedir? Rahatsızlık veren kişi tahliye edilemez. -Mahkeme rahatsızlık nedeniyle tahliye kararı veremez. Ancak, gerekli tedbirler hakkında karar verir.

Rahatsızlık veren kişi karara uymaz, rahatsızlık vermeye devam ederse, hakkında KMK. md: 25 ve 33 hükümlerine göre işlem yapılabilir.


Demekki sırası ile  yukarıdaki işlemler yapılacak.

Sorunuzun ilk kısmındaki her iki ayrı sorun ile ilgili cevabımız budur. 


Sorunuzun ikinci kısmı "Doğru birişlem yapmışsınız . KMK 33. madde doğrultusunda yönetimin temsil ve dava açma yetkisi alınması iyi olmuş. Bu tip örnek metinlere bu sayfalarda yer vermiyoruz. İlerleyen dönemlerde şu an forumda tasarım çalışması halinde olan Yönetici Kulübü Sayfalarında bu tip metin ve evrak örneklerine ulaşabileceksiniz. 1 Mart 2008'den sonra  ulaşabilme imkanına kavulacaksınız. "Genel anlamda Kat Mülkiyeti Kanunu ile ilgili olan bina yönetimini ilgilendiren tüm konularda yetki verilmesi ifadesi zaten yeterlidir.

Sorunuzun üçüncü kısmı, Borç ilk satan ile ilgili değildir. (Eğer 2007/10 dönemine kadar borç yoksa. ). Borç 2007/10 ile 2007/12 dönemi arasındaki mülk sahibi ile ilgilidir. Direkt icranın bu kişiye yapılması gereklidir. Bu kişiye ulaşılamaması durumunda en yeni alan yani 2007/12'de alanında "aidat borcu olan bir daireye satın almasından dolayı kusuru bulunduğundan" aradaki kişiden icra yapılamazsa hukuki takip başlatılabilir. Konuyu bir avukat ile çözebilirsiniz.

Sorunuzundördüncü kısmı, tapularınız kat mülkiyeti tapusu ise yönetim planı tapuda vardır. kat itifakı ise bulunmaması doğaldır. Yönetici olarak karar defteriniz ile veya kat maliki olarak kendi tapunuzla da gidip bilgi alabilirsiniz.

Yönetim planını oluştururken toplantıda katılımın %100 olması gerekir. Bu kadar kişiyi toplayamazsaız imza alacaksınız. Bu konuyu ayrıntıları ile yönetim planı oluşturulması konusundan izleyebilirsiniz.

Olağanüstü genel kurul ile yönetim planı oluştururlursa iyi olur. Yoksa sözleşme düzenleme esasına göre de yönetim planı oluşturulabilir. Ancak tüm maliklerin imzası şarttır.

Yeni yönetim planının düzenlenmesi konusunda zaten en önemli çalışma mevcut yönetim kurulu veya yönetici tarafından yapılır. Metin hazırlanır, kat maliklerinin görüşlerine sunulur. İlk taslak metin nihai halini alır. Ve bu metin üzerinde genel kurul ile oylama yapılır veya tüm kat maliklerinin imzası altına alınır. Bununla beraber tapuya şerh düşürmek için ise bir kişinin tüm maliklerin vekaleti alması gerekecektir.


Yönetim Planı Düzenlenmesi İle İlgili Konular :

Linklerin Görülmesine İzin Verilmiyor Üye ol Veya Giriş Yap

veya

Linklerin Görülmesine İzin Verilmiyor Üye ol Veya Giriş Yap



Sorunuzun beşinci kısmı,

Bina dışı mantolaması işlemi Faydalı İlaveler ve Yenilikler kapsamına girer. Tüm kat maliklerinin pay ve paydaş çoğunluğu ile karaarın alınması gerekir. 39 dairenin pay ve paydaş çoğunluğu (arsa payları eşit ise) en az 20 kat malikinin karar alınan toplantıda bulunması ve bina mantolamasını onaylaması gerekir. Eğer itiraz edenler varsa katılım sayısı itiraz eden kadar arttırılmalıdır, ancak 20 kat malikinin kubul etmesi yeterlidir. Sizin belirttiğiniz karar ve toplantı yeter sayıları yeterlidir. (39 daire var ve 29 katılım oldu toplantıya.1 itirazla 28 kabulle oyçokluğu ile kabul edildi.)

Yeni yasadaki 4/5 in kabul oyu bu konu ile alakalı değildir.



Faydalı Yenilik ve İlaveler Konusunda Daha ayrıntılı Bilgi İçin...
Linklerin Görülmesine İzin Verilmiyor Üye ol Veya Giriş Yap

Forum'da Daha Önce Verilen Cevaplar İle İlgili Küçük Bir Araştırma Yapınız. Özel mesajların kamuya faydası yoktur! Arama için Linklerin Görülmesine İzin Verilmiyor Üye ol Veya Giriş Yap

traffic.gif

verdiğin bilgiler çok kımetli ve bu cevaplar doğrultusunda işlemleri gerçekleştireceğim.eminim diğer üyelerimizde faydalı bilgiler edinmiştir.çok teşekkür ediyorum ilginize ve saygınıza.mümkünse bir soru daha sormak isterim.
Alınan karar gereği dış cephenin mantolanması bedeli için bir fon oluşturulacak.2008 yılı için toplanacak vedel daire başına bellidir.bu miktarı peşin ödemek isteyenler %10 indirim hakları olduğunu düşünüyolar.böyle bişey yasada varmı normal aidatlar içinde geçerlimidir.şimdiden saygılarımla teşekkür ederim.

Bu konuda fikir öne sürenlerin uyguladığı mantık şu. Madem gecikme tazminatı %10 . Erken ödersem %10 indirim almış olurum.

Aslında çok iyi niyetli bir fikir.

Ancak hatalı.

1. Gecikme tazminatı aylıktır. Hadi %10'dan % 5 'e düştü diyelim. Bu durumda bile kaba bir hesapla tek bir ödeme için % 60 basit artış olur. Hatta ay bazında hesaplarsak çok yukarılara gider.

Öyle ise % 60 indirim almalılar. Hayır doğru değil.

2. Ortalama yıllık enflasyon % 10'dur. O halde taksitle ödeyenlere göre % 10 indirim almalıyım! B da hatalı . Çünkü Ödeme  12 ay olsa ortalama vade 6. aya denk gelir. Bu durumda peşin ödeyen için yıllık getiri daha fazla olacaktır.

3. Neyse uzatmayayım. Finansman açısından sorun yaratabilir. Net bir ifade ile eğer kat malikleri kurulunda bu biçimde indirim olacağına dair bir karar alınmadı ise uygulayamazsınız. Çünkü peşin ödenen rakamların vade sonunda net ne getireceğini bilemezsiniz. Bu durumda ancak imalatı ihale ettiğiiz firma ile peşin ödemeler konusunda ne kadar iskonto alınabileceğini sözleşmeye bağlarsanız uygulama imkanına kavuşabilirsiniz. Yine de kat malikleri kurulunda karara yazdırmak gerekirdi.

İyi niyetli kişiler ve fikirleri doğru da olsa bazen uygulanamayabiliyor. Bu biçimde ifade etmenizde fayda var.

Diğer aidatlar için peşin ödemelerde indirim kesinlikle geçerli değildir. Ancak ve ancak kat malikleri kurulunda karar alınması durumunda geçerli olabilir. Ancak bu durumda da Tahmini İşletme Projesinin onaylı durumuna muhalefet olur.

Tavsiye etmiyorum.

İyi günler dilerim.


Forum'da Daha Önce Verilen Cevaplar İle İlgili Küçük Bir Araştırma Yapınız. Özel mesajların kamuya faydası yoktur! Arama için Linklerin Görülmesine İzin Verilmiyor Üye ol Veya Giriş Yap

traffic.gif

Verdiğin cevaplar için çok teşekkür ederim.demekki hiçbişekilde peşin alımlarda indirim söz konusu olamaz.karar alınsa dahi sakıncalı gibi.hiç o işlere girmemek gerekir.üstelik etik olanla parası olanla olmayan arasındaki adalet dengesinide bozan bi yapı çıkarabilir.tekrar yekrar teşekkürler.yeni sorularımla yakında yeniden rahatsız ederim sizleri.kendinize iyi bakın...

Merhabalar .Ben yeni üye olarak bu siteyi kuranlardan ve bilgi alısverişi yapan tüm arkadaşlardan ve emegi gecenlerden kısaca Allah razı olsun diyorum ve Tesekkürlerimi sunuyorum.
Efendim 5 katlı,10 daireli bir bağımsız (site veya kooperatif değil) binada ikamet etmekteyim.her kat çift daireden olusmaktadır.Apartmanımızın giriş katında oturan mülk sahipleri Apartmanın hiç bir ortak gider ve katılımlarına uymamakta ve en önemlisi de Merdiven otomatı parası ödememektedirler.1 no'lu dairede ikamet eden mülkiyet sahibi Kendi kullandıgı elektrikten hat cekerek merdiven otomatına müdahalede bulunmus ve "Ben otomatı kullanmıyorum,evimden kullanıyorum"bahanesi ile ödememektedir.Ayrıca Kapı otomatından rahatsız oldugu için kapı otomat kabloları kesiktir ve kapımız yazkıs devamlı acık durmaktadır.Ayrıca bahsedilen mülk sahibi apartman bahcesini (kendi dairesinin  önündeki) cevirmiş ve kimseyi buraya almamaktadır ve sahsi kullanımına sunmustur.Buna nazaran kat 2 de oturmakta olan mülkiyet sahibi de " karsı taraf otomat parası ödemiyor,bende ödemiyorum" diyerek sorumluluktan kacmıstır.Apartmanımızda yönetici secilmiştir ama ne katılan var ne toplanan nede alınan karalar.hiç birsey Linklerin Görülmesine İzin Verilmiyor Üye ol Veya Giriş Yap 4 sene gecmesine ragmen ne bir toplantı nede mülkiyet sahiplerine bir haber verilmemektedir.Kısacası herkes duyarsız umursamaz bir apartman da yasıyoruz.Kimsenin kimseye razı olup olmadıgını sorması izin alması falan filan yok.
Yeni Kat Mülkiyeti Kanunu incelediğimde ;Kanunun DÖRDÜNCÜ BÖLÜM: Kat Maliklerinin ve Kat İrtifakı Sahiplerinin Borçları




A) Kat Maliklerinin borçları:



I - Genel kural:



Madde 18 - Kat malikleri, gerek bağımsız bölümlerini, gerek eklentileri ve ortak yerleri kullanırken doğruluk kaidelerine uymak, özellikle birbirini rahatsız etmemek, birbirinin haklarını çiğnememek ve yönetim planı hükümlerine uymakla, karşılıklı olarak yükümlüdürler.



Bu kanunda kat maliklerinin borçlarına dair olan hükümler, bağımsız bölümlerdeki kiracılara ve oturma (Sükna,) hakkı sahiplerine veya bu bölümlerden herhangi bir suretle devamlı olarak faydalananlara da uygulanır; bu borçları yerine getirmiyenler kat malikleriyle birlikte, müteselsil olarak sorumlu olur.



Giderlere ve sigorta, primlerine ait 20 nci madde hükmü saklıdır. (md:24)



II - Anayrimenkulün bakımı, korunması ve zarardan sorumluluk:



Madde 19 - Kat malikleri, anagayrimenkulün bakımına ve mimarı durumu ile güzelliğini ve sağlamlığını titizlikle korumaya mecburdurlar.



Kat maliklerinden biri, bütün kat maliklerinin beşte dördünün yazılı rızası olmadıkça anagayrimenkulün ortak yerlerinde inşaat, onarım ve tesisler, değişik renkte dış badana veya boya yaptıramaz. Ancak, ortak yer ve tesislerdeki bir bozukluğun anayapıya veya bağımsız bir bölüme veya bölümlere zarar verdiğinin ve acilen onarılması gerektiğinin veya anayapının güçlendirilmesinin zorunlu olduğunun mahkemece tespit edilmiş olması halinde, bu onarım ve güçlendirmenin projesine ve tekniğine uygun biçimde yapılması konusunda kat maliklerinin rızası aranmaz. Kat maliki kendi bağımsız bölümünde anayapıya zarar verecek nitelikte onarım, tesis ve değişiklik yapamaz. Tavan, taban veya duvar ile birbirine bağlantılı bulunan bağımsız bölümlerin bağlantılı yerlerinde, bu bölüm maliklerinin ortak rızası ile anayapıya zarar vermeyecek onarım, tesis ve değişiklik yapılabilir. (md:Resimlerin Görüntülenmesine İzin Verilmiyor Üye ol Veya Giriş Yap



Her kat maliki anagayrimenkule ve diğer bağımsız bölümlere, kusuru ile verdiği zarardan dolayı diğer kat maliklerine karşı sorumludur. 



III- Anagayrimenkulün genel giderlerine katılma :



Madde 20 - (Değişik fıkra: 13/04/1983 - 2814/9 md.) Kat maliklerinden her biri aralarında başka türlü anlaşma olmadıkça:



a) Kapıcı, kaloriferci, bahçıvan ve bekçi giderlerine ve bunlar için toplanacak avansa eşit olarak;



b) Anagayrimenkulün sigorta primlerine ve bütün ortak yerlerin bakım, koruma, güçlendirme (md:9) ve onarım giderleri ile yönetici aylığı gibi diğer giderlere ve ortak tesislerin işletme giderlerine ve giderler için toplanacak avansa kendi arsa payı oranında;



Katılmakla yükümlüdür.



c) Kat malikleri ortak yer veya tesisler üzerindeki kullanma hakkından vazgeçmek veya kendi bağımsız bölümünün durumu dolayısıyla bunlardan faydalanmaya lüzum ve ihtiyaç bulunmadığını ileri sürmek suretiyle bu gider ve avans payını ödemekten kaçınamaz.



(Değişik fıkra: 13/04/1983 - 2814/9 md.) Gider veya avans payını ödemeyen kat maliki hakkında, diğer kat maliklerinden her biri veya yönetici tarafından, yönetim planına, bu Kanuna ve genel hükümlere göre dava açılabilir, icra takibi yapılabilir. Gider ve avans payının tamamını ödemeyen kat maliki ödemede geciktiği günler için aylık yüzde beş (md:9) hesabıyla gecikme tazminatı ödemekle yükümlüdür.



Birinci fıkradaki giderlere, kat maliklerinden birinin veya onun bağımsız bölümünden herhangi bir suretle faydalanan, kişinin, kusurlu bir hareketi sebep olmuşsa, gidere katılanların yaptıkları ödemeler için o kat malikine veya gidere sebep olanlara rücu hakları vardır.

başlıklı bölümünde gerekli acıklamalar yapılmıs olmasına ragmen 1 kisinin mahkemeye vermesi veya suc ihbarında bulunması gereklimi değil mi bilemiyorum.Mahkemeye versem bir kisi ile olacagını zannetmem herkes kacıyor kimse sorumluluk almak istemiyor.Tek kisi olursam eger suc ihbarında bulunma hakkım varmı ?Nasıl olur ?Bu konularda aydınlatır ve yol göstermeniz ricası ile şimdiden tesekkür eder iyi calısmalar dilerim.

Alıntı YapMerhabalar .Ben yeni üye olarak bu siteyi kuranlardan ve bilgi alısverişi yapan tüm arkadaşlardan ve emegi gecenlerden kısaca Allah razı olsun diyorum ve Tesekkürlerimi sunuyorum.
Efendim 5 katlı,10 daireli bir bağımsız (site veya kooperatif değil) binada ikamet etmekteyim.her kat çift daireden olusmaktadır.Apartmanımızın giriş katında oturan mülk sahipleri Apartmanın hiç bir ortak gider ve katılımlarına uymamakta ve en önemlisi de Merdiven otomatı parası ödememektedirler.1 no'lu dairede ikamet eden mülkiyet sahibi Kendi kullandıgı elektrikten hat cekerek merdiven otomatına müdahalede bulunmus ve "Ben otomatı kullanmıyorum,evimden kullanıyorum"bahanesi ile ödememektedir.Ayrıca Kapı otomatından rahatsız oldugu için kapı otomat kabloları kesiktir ve kapımız yazkıs devamlı acık durmaktadır.Ayrıca bahsedilen mülk sahibi apartman bahcesini (kendi dairesinin  önündeki) cevirmiş ve kimseyi buraya almamaktadır ve sahsi kullanımına sunmustur.Buna nazaran kat 2 de oturmakta olan mülkiyet sahibi de " karsı taraf otomat parası ödemiyor,bende ödemiyorum" diyerek sorumluluktan kacmıstır.Apartmanımızda yönetici secilmiştir ama ne katılan var ne toplanan nede alınan karalar.hiç birsey Linklerin Görülmesine İzin Verilmiyor Üye ol Veya Giriş Yap 4 sene gecmesine ragmen ne bir toplantı nede mülkiyet sahiplerine bir haber verilmemektedir.Kısacası herkes duyarsız umursamaz bir apartman da yasıyoruz.Kimsenin kimseye razı olup olmadıgını sorması izin alması falan filan yok.


SORUNUZ AŞAGIDAKİ LİNKTE CEVAPLANMIŞTIR.
Merdiven otomatlarının ödenip ödenmemesi konusunda Ne yapmalıyım?Tesekkürler
Linklerin Görülmesine İzin Verilmiyor Üye ol Veya Giriş Yap
Forum'da Daha Önce Verilen Cevaplar İle İlgili Küçük Bir Araştırma Yapınız. Özel mesajların kamuya faydası yoktur! Arama için Linklerin Görülmesine İzin Verilmiyor Üye ol Veya Giriş Yap

traffic.gif


Paylaş delicious Paylaş digg Paylaş facebook Paylaş furl Paylaş linkedin Paylaş myspace Paylaş reddit Paylaş stumble Paylaş technorati Paylaş twitter Paylaş whatsapp

İçerik sağlayıcı paylaşım sitesi olarak hizmet veren Katmulkiyeti.com sitemizde 5651 sayılı kanunun 8. maddesine ve T.C.Knın 125. maddesine göre tüm üyelerimiz yaptıkları paylaşımlardan kendileri sorumludur.Katmulkiyeti.com hakkında yapılacak tüm hukuksal şikayetleri İletişim sayfamızdan bize bildirdikten en geç 3 (üç) iş günü içerisinde ilgili kanunlar ve yönetmelikler çerçevesinde tarafımızca incelenerek gereken işlemler yapılacak ve site yöneticilerimiz tarafından bilgi verilecektir.
Footer menü
Hakkımızda
Bize Ulaşın
Biz Kimiz
Hizmetlerimiz
sag taraf reklam alanı
sol taraf reklam alanı