Katmulkiyeti

Sorunuzla İlgili Cevaba Ulaşmak İçin

Sayın Üyelerimiz, 
Biraz sonra soracağınız sorulara benzer bir çok soru www.KatMulkiyeti.Com içinde yanıtlanmış olabilir.
Lütfen beklememeniz adına sorunuz ile ilgili daha önce verilen cevaplar arasında küçük bir araştırma yapınız.
Arama sayfasına ulaşmak için ! BURAYA , ASAGIDAKI LINKE veya RESME TIKLAYINIZ !!! 
http://katmulkiyeti.com/index.php?action=search

"Kelime(ler)" : bölümüne sorunuz ile ilgili en fazla 1-2 kelime yazınız. Çıkan sonuçları inceleyiniz , sorunuzu bulamaz iseniz aynı konu içinde sorunuzu sorabilirsiniz.


Arama Sayfasına Ulaşmak İçin Tıklayınız!

"Arama Sayfasına Ulaşmak İçin Resme Tıklayınız!"

Aidat ödeme yükümlülüğünün başlangıcı

Başlatan musti, Ağustos 23, 2008, 12:31:10 ÖÖ

« önceki - sonraki »

0 Üyeler ve 1 Ziyaretçi konuyu incelemekte.

1987 yılında kat irtifakına geçilmiş bir arsam var. Bu tarihten sonra kooperatif gerek yöneticilerı gerekse site sakinleri ile ilişkilerimiz seyrek olarak devam etti. Bu yılın başında benim arsamın bulunduğu adanın ADA YÖNETİMİ bana başvurarak 1998 yılında ada yönetimi kurulduğunu ve bana ancak şimdi ulaşabildiklerini ve biriken on yıllık aidat borcumu ödememi talep ettiler.
Bana göre tamamen benim bilgim haricinde oluşan yönetimin ilk olarak bu yılın başlarında bana bildirimde bulunulmasına rağmen dokuz yıl geriye dönük olarak birikmiş borç çıkarılması yasal ve uygun değil.  Benim için Aidat ödeme yükümlülüğünün başlangıcı bana ilk bildirim tarihi olmalıdır.
Bu konuda bana yol gösterecek arkadaşlara şimdiden Teşekkür ederim
Linkback: Aidat ödeme yükümlülüğünün başlangıcı


  • Gösterim 26,343 
  • Kat Malikleri ve Kat İrtifakı Sahiplerinin Borçlarına İlişkin Konular
  • 1 Yanıtlar

#1
Kat irtifakı tesis edilmiş olduğundan ve tüm dairelerin kooperatif üyelerine dağıtımı yapıldığından  kat malikleri kurulu toplanmış ve site yönetimi (veya ada yönetimi) oluşturulmuş.

Bu süreçte geçici yönetimler oluşabilir. Bu yönetimlerin  bir bütçesi olamadığı için mecburen bir zaman sürecinde yönetime katılanlar , toplantı çağrısı gibi masrafları üstlenmek durumunda olacaklar. Bu masraflarını sonradan genel bütçeden talep edebilirler.

Yapılacak toplantı çağrılarını eğer oturanların katılımı ile bir geçici yönetim oluşurulacaksa bu Geçici Yönetim imzası ile yapılabilir. Ya da herhangi bir kat maliki de imza atabilir. İlk Genel Kurulun yönetici veya denetçi olmadığına göre ve fiilen oturumda olmayan kat maliki sayısı da 2/3 olmadığına göre ifade ettiğim gibi geçici yönetim veya herhangi bir kat malikinin çağrısı ile yapılabilir. Burada bir zorunluluk ortaya çıkmıştır.

Yapı kullanma izni  veya / Kat irtifakı alınmadan önceki giderler KMK. md: 20 gereğince istenemez. (Y. HGK. 13.09.1974, E. 1971/5-292, K. 1974/929.)

Dolayısı ile örneğinizdeki Yapı kullanma izni  veya / Kat irtifakı alınmadan tarihinden önceki giderleri müteahhit (yada arsa sahibi ) (örneğinizdeki kooperatif)  kendisi karşılayacaktır.

Bu tarihten sonra apartmanın / site  / ada vs.varsa "ortak giderlerini" öncelikle mütahhid (yani en çok daireye sahip olan) gerçekleştirir. Diğerlerine ve kendi bağımsız bölümlerine pay eder. Sonraki her satışta yeni kat malikleri aldıkları aydan itibaren oturmasalarda ödemek durumundadırlar. Kooperatifte dolayısı ile bu durum pek söz konusu değildir.

Diyelim ki binanın mütahhidi yada arsa sahibi ilgisiz (sizin örneğinizde ilgi sorunu yok. Kooperatiflerin işleyişi gereği zorunlu bir durum) . Bu durumda ;

Apartmanın; ısınma, genel su, benzeri ihtiyaçlarının giderilmesi gibi zorunlu durumlarda, yöntemine uygun toplantı yapılmasa bile, kat sahiplerinden bir veya birkaçının bu ihtiyaçları gidermeleri vekaletsiz tasarruf hükümlerine bağlıdır. Şartlan varsa, kat sahipleri bu giderlerden sorumlu olurlar. (Y. HGK., 09.03.1988, E. 1987/5- 657, K. 1988/238.)"

Yani mütaahhid ve arsa sahibi dahi ilgisiz ise ( sizin örneğinizdeki durum ilgi ile alakalı değildir) diğer satın alan kat malikleri bu "zorunlu" harcamaları yaptığı taktirde diğer kat maliklerine böler. Onlar kendi paylarını ödemek zorundadırlar.
Burada dikkat ediniz (arsa sahibi veya müteahhid) henüz daireleri yeni kat maliklerine satmasalar dahi kendi daireleri boş olsa da ortak giderlere katılmak zorundadırlar.


Bununla beraber " Kat irtifakı kurulmuş gayrimenkullerde yapı fiilen tamamlanmış ve bağımsız bölümlerin üçte ikisi fiilen kullanılmaya başlanmışsa, kat mülkiyetine geçilmemiş olsa dahi anagayrimenkulün yönetiminde kat mülkiyeti hükümleri uygulanır. (KMK Madde 17 : Ek fıkra: 13/04/1983 - 2814/7 md.)

Yani 25 Mayıs 2007 tarihinde Bina Yapı Kullanım Belgesi  veya (Kat irtikaı tapularının dağıtımı gerçekleşmiş ise) alınmasa dahi sizin örneğinizde 10 daireden 2/ 3'ü fiilen oturunda ve kullanımda ise
(örneğinizdeki 10 daireden 7 'si ) bu tarihten itibaren Kat Mülkiyeti hükümleri uygulanacaktır.

Mal sahibi dairelerini müteahhidden eksiksiz olarak teslimalmışsa, teslim gününden başlanarak hesaplanan genel gider borçlarını ödemesi gereklidir. (Y.5.HD.6.2.1984.t., 1984/885 E., 1984/938 K.).


Yukarıda anlattığımız gibi Yapı Kullanma İzin Belgesi alınmışsa (  veya kat irtifakı tapusu dağıtılmışsa ) alınmış olduğu tarihten itibaren , alınmamışsa dairelerin 2/ 3'ünün fiilen kullanlmaya başladığı tarihten itibaren , bu da olmamışsa terkedilen binanın zorunlu ihtiyaçları çıkmışsa bu tarihten itibaren apartmana yapılan zorunlu harcamalardan arsa sahibi ve müteahhid henüz kendisine ait satmadığı dairelerden , bu süreçte satılan dairelerden ise "mal sahibinin dairesini mütahhid'den eksiksiz olarak teslim alması kaydı ile" satın alındığı tarihten itibaren yeni kat maliki sorumlusur. Aidat yükümlülüğü bu tarihlerde başlar.

Dolayısı ile sizin için de ilgili tarihlerde aidat yükümlülüğü başlamıştır. Ancak başka sorunlara sebebiyet vermemek için sadece zorunlu harcamaların oturan kat malikleri aralarında karşılayıp daha sonra genel kurul yapılıp yönetim teşkil edildiğinde oluşturulacak bütçelerden tahsil edebilirler.

Sizin özel durumunuzu bu örnekler ile karşılaştırın lütfen. İlgili tarihlerden itiabren sorumlusunuzdur. Sizin

Alıntı YapBana göre tamamen benim bilgim haricinde oluşan yönetimin ilk olarak bu yılın başlarında bana bildirimde bulunulmasına rağmen dokuz yıl geriye dönük olarak birikmiş borç çıkarılması yasal ve uygun değil.  Benim için Aidat ödeme yükümlülüğünün başlangıcı bana ilk bildirim tarihi olmalıdır.

görüşünüzü benimsemek mümkün değil. Eğer siz ulaşılamaz durumda iseniz bu bildirimin yapılması nasıl beklenebilir.

Ortak mülkiyetten teşkil bir bağımsız bölüm veya arsa  tapunuz var hatta bir kooperatif birlikteliği. Bu bağımsız bölümünüze ilişkin bazı ortak giderlerin bulunacağı aşikardır.

KMK'ya tabi taşınmazlarda ortak gider ve avans payları (aidat) borçlarının zaman aşımı süresi 10 yıldır. Dolayısı ile 10 yıl geriye doğru bu borçlar yasada belirtilmiş gecikme tazminatları ile beraber sizden talep edilecektir.

Eğer gerçekten tebligat yapılmamış veya yerel gazete dahi ilan verilmemiş ise borçların tebligatının adresiniz belli olmadığı halde gıyabınızda yapıldığına ilişkin yönetimin bir delili bulunmuyorsa, gecikme tazminatlarının size yapılan bildirim tarihi itibari ile başlayacağını kabul ettirmek veya mahkemede bu hususta haklı bulunmanızı ise mümkün olarak görüyorum.

İyi günler dilerim.

Kolay gelsin.

Bu hususta diğer benzer soru ve cevaplar aşağıdaki linklerdedir.
TASFİYE EDİLMEMİŞ KOOPERATİFTE OTURUM BAŞLADI AMA SİTE YÖNETİMİ YOK
Linklerin Görülmesine İzin Verilmiyor Üye ol Veya Giriş Yap

Aidatını Ödemekten ve İşletme Projesini İmzalamaktan Kaçınan Kat Maliki
Linklerin Görülmesine İzin Verilmiyor Üye ol Veya Giriş Yap

Kat Malikinin Aidat Yükümlülüğü,Kat Mülkiyetine Geçiş Tarihi
Linklerin Görülmesine İzin Verilmiyor Üye ol Veya Giriş Yap

Kooperatifte Aidat Yükümlülüğü Başlama Tarihi
Linklerin Görülmesine İzin Verilmiyor Üye ol Veya Giriş Yap

Kat Malikinin Aidat Yükümlülüğü Ne Zaman Başlar???
Linklerin Görülmesine İzin Verilmiyor Üye ol Veya Giriş Yap
Forum'da Daha Önce Verilen Cevaplar İle İlgili Küçük Bir Araştırma Yapınız. Özel mesajların kamuya faydası yoktur! Arama için Linklerin Görülmesine İzin Verilmiyor Üye ol Veya Giriş Yap

traffic.gif


Paylaş delicious Paylaş digg Paylaş facebook Paylaş furl Paylaş linkedin Paylaş myspace Paylaş reddit Paylaş stumble Paylaş technorati Paylaş twitter Paylaş whatsapp

İçerik sağlayıcı paylaşım sitesi olarak hizmet veren Katmulkiyeti.com sitemizde 5651 sayılı kanunun 8. maddesine ve T.C.Knın 125. maddesine göre tüm üyelerimiz yaptıkları paylaşımlardan kendileri sorumludur.Katmulkiyeti.com hakkında yapılacak tüm hukuksal şikayetleri İletişim sayfamızdan bize bildirdikten en geç 3 (üç) iş günü içerisinde ilgili kanunlar ve yönetmelikler çerçevesinde tarafımızca incelenerek gereken işlemler yapılacak ve site yöneticilerimiz tarafından bilgi verilecektir.
Footer menü
Hakkımızda
Bize Ulaşın
Biz Kimiz
Hizmetlerimiz
sag taraf reklam alanı
sol taraf reklam alanı