Katmulkiyeti

Sorunuzla İlgili Cevaba Ulaşmak İçin

Sayın Üyelerimiz, 
Biraz sonra soracağınız sorulara benzer bir çok soru www.KatMulkiyeti.Com içinde yanıtlanmış olabilir.
Lütfen beklememeniz adına sorunuz ile ilgili daha önce verilen cevaplar arasında küçük bir araştırma yapınız.
Arama sayfasına ulaşmak için ! BURAYA , ASAGIDAKI LINKE veya RESME TIKLAYINIZ !!! 
http://katmulkiyeti.com/index.php?action=search

"Kelime(ler)" : bölümüne sorunuz ile ilgili en fazla 1-2 kelime yazınız. Çıkan sonuçları inceleyiniz , sorunuzu bulamaz iseniz aynı konu içinde sorunuzu sorabilirsiniz.


Arama Sayfasına Ulaşmak İçin Tıklayınız!

"Arama Sayfasına Ulaşmak İçin Resme Tıklayınız!"

Apartmanda ön bahçenin kullanımı

Başlatan mrvf, Temmuz 08, 2016, 05:05:23 ÖS

« önceki - sonraki »

0 Üyeler ve 1 Ziyaretçi konuyu incelemekte.

4 katlı bir apartmanda oturuyoruz. Yaklaşık 40 yıllık bir apartman ev sahibi Evi ilk yaptığı Zaman'larda ön bahçenin bir kısmını ayırıp garaj haline getirmiş kendisi kullanıyormuş. Daha sonrasında tüm katların satışını yaptı şuan 4 dairede farklı insanların. Fakat garaj olarak yapılan yeri 1. Katta oturanlar kömürlük olarak kullanıyor FAZLALIK eşyalarını koyuyorlar. Bize hiçbir şekilde kullandırmıyor. Benim sorum şu o bölüm ortak alan olarak geçmiyor mu ? Ve o kömürlüğün yıkılıp bahçe şekline dönüşmesini sağlamak için ne yapabiliriz nereye şikayet etmeliyiz ? teşekkürler
Linkback: Apartmanda ön bahçenin kullanımı


  • Gösterim 6,845 
  • Kat Malikleri ve Kat İrtifakı Sahiplerinin Bağımsız Bölüm Ve Ortak Yerler Üzerindeki Haklarına İlişkin Konular
  • 2 Yanıtlar


#2
Sayın mrvf iyi günler.

Aslında durum garajın yapıldığı dönemde izin alınmadı ise; belediye açısından izinsiz kapalı (taşınmaz) bina konumunda olduğundan usulsüz yapıdır ve belediye o yapıyı yıkar.

Ön söz : 8 daireden az bağımsız bölüm olan binalarda yönetim kurulması zorunlu değildir. Yönetici, Kat Malikleri Kurulu adına kararları ve sorumlulukları icra eden kişidir. Yani Kat Malikleri Kurulu her zaman vardır. Yani sizin binada resmi bir kayıt olmasa da 4 kat malikinin Kat Malikleri Kurulu niteliğinde sorumlulukları vardır. Yasalardan ve 3. şahıslara karşı sorumluluklarından kaçınılamaz.

1. Öncelik; ortak alanlarda yapılacak tadilat ya da tesisin binanın mimari projesinde yer alması gerekir. Mimari proje ortada yoksa tapudan istenebilir. Tapuda da (40 yıllık bina olması nedeni ile)  kayıp ya da bulunamıyor ise bu durum tadilat ya da tesisin kolayca yapılamacağı anlamına gelir. 

2. Öncelik; Her hangi bir kat malikinin ortak alanlarda bir tesis ya da onarım yapabilmesi için Kat Maliklerinin 4/5'inden izin alması gerekir. Sizin binanızda Kat Maliklerinin sayısı 4 olduğuna göre; 4 x 4/5 = 3.2 yani 4 Kat Maliki bu da zorunlu olarak tüm Kat Maliklerinin onayını gerektiriyor.

Eğer Kat Malikleri Kurulu böyle bir tesis ya da tadilat yapmayı gündeme alırsa; mimari projede bu durum var ise, kat maliklerinin salt çoğunluğu (4 x 1/2) + 1 = 2 + 1 = 3 oy gereklidir.

Eğer mimari projede yer almayan bir uygulama söz konusu ise, yönetim planını değiştirerek (4 x 4/5 = 3.2 yani 4 oy)

Gelelim, ortada usulsüz bir durum varsa; konu hakkında hukuki gerekçeler ifade edilerek noter aracılığı Yönetime karşı yapılan ihtara rağmen, verilen makul süre içinde ilgisiz kalındı ise, yine Yönetime karşı Sulh Hukuk Mahkemesinde "El Koymanın Engellenmesi ve Eski Haline Getirme" davası açılabilir.

Sizin binada yönetim olmadığına göre ihtar ve gerekirse açılacak dava Kat Malikleri Kuruluna karşı olmalıdır.

Ayrıca yapılan tesis ya da tadilat belediye açısından da makul değilse, doğrudan dava açmadan eski haline getirilmesi için ihbarda bulunabilirsiniz.

Tabi çok uzun zamandır bu usulsüz duruma itiraz edilmediği için, eğer kusurlu kişi ya da kişiler tespit edilemez ise tüm yaptırımlar Kat Malikleri Kuruluna yüklenecektir. Bu sizin sonuçtan max. %25 sorumluluğunuz olacak anlamına gelir.

Bundan sonra bir yönetim kurulması için diğer kat maliklerini ikna etmenizi öneririm. Ancak bu durumda Yönetim Planı oluşturmak ve kabul edilmesi için en az 4/5 yani sizin binada 3.2 yani 4 kat malikinin imzası gerekir. Oysa sorunları yaratan bir kat maliki varsa bu matematik formülünün işlemesine engel olacaktır.

Tüm sorunları bir kat maliki olarak kişisel olarak karşı koymanız en mantıklısı olur.


Paylaş delicious Paylaş digg Paylaş facebook Paylaş furl Paylaş linkedin Paylaş myspace Paylaş reddit Paylaş stumble Paylaş technorati Paylaş twitter Paylaş whatsapp

İçerik sağlayıcı paylaşım sitesi olarak hizmet veren Katmulkiyeti.com sitemizde 5651 sayılı kanunun 8. maddesine ve T.C.Knın 125. maddesine göre tüm üyelerimiz yaptıkları paylaşımlardan kendileri sorumludur.Katmulkiyeti.com hakkında yapılacak tüm hukuksal şikayetleri İletişim sayfamızdan bize bildirdikten en geç 3 (üç) iş günü içerisinde ilgili kanunlar ve yönetmelikler çerçevesinde tarafımızca incelenerek gereken işlemler yapılacak ve site yöneticilerimiz tarafından bilgi verilecektir.
Footer menü
Hakkımızda
Bize Ulaşın
Biz Kimiz
Hizmetlerimiz
sag taraf reklam alanı
sol taraf reklam alanı