Katmulkiyeti

Sorunuzla İlgili Cevaba Ulaşmak İçin

Sayın Üyelerimiz, 
Biraz sonra soracağınız sorulara benzer bir çok soru www.KatMulkiyeti.Com içinde yanıtlanmış olabilir.
Lütfen beklememeniz adına sorunuz ile ilgili daha önce verilen cevaplar arasında küçük bir araştırma yapınız.
Arama sayfasına ulaşmak için ! BURAYA , ASAGIDAKI LINKE veya RESME TIKLAYINIZ !!! 
http://katmulkiyeti.com/index.php?action=search

"Kelime(ler)" : bölümüne sorunuz ile ilgili en fazla 1-2 kelime yazınız. Çıkan sonuçları inceleyiniz , sorunuzu bulamaz iseniz aynı konu içinde sorunuzu sorabilirsiniz.


Arama Sayfasına Ulaşmak İçin Tıklayınız!

"Arama Sayfasına Ulaşmak İçin Resme Tıklayınız!"

Balkon Büyütme-Ortak Alana Müdahale ve Meskende İşyeri Açılması

Başlatan tommy, Ocak 24, 2008, 09:57:40 ÖS

« önceki - sonraki »

0 Üyeler ve 2 Ziyaretçi konuyu incelemekte.

Tapuda mesken olan yere güzellik salonu açılabilir mi? Belediye çalışma ruhsatı almış diyor.
B u ne demek? Kat maliklerine sorma gereği bile duymadılar.
Binamızda giriş katında oturan iki daire bahçeye doğru dairesine balkon yaptı.
Belediyeye şikayet ettik. Ceza kesip gitti. Bina iskanlı olduğu için yıkım yapamazlarmış.
O cezaların ödenip ödenmediği meçhul olduğu gibi balkonlarda öyle duruyor.
Belediyenin yapacağı bu kadar mıdır? Ceza ile yapanın yanına kar mı kalıyor bu işler?!
Ben de bahçeye havuz yaptırabilir miyim???
Linkback: Balkon Büyütme-Ortak Alana Müdahale ve Meskende İşyeri Açılması


  • Gösterim 28,510 
  • Kat Malikleri ve Kat İrtifakı Sahiplerinin Bağımsız Bölüm Ve Ortak Yerler Üzerindeki Haklarına İlişkin Konular
  • 1 Yanıtlar

#1
KONU :
Apartmanlarda ve sitelerde avukatların büro açabilmek için, yine serbest muhasebecilerin, mali müşavirlerin , yeminli mali müşavirlerin  bu faaliyetlerde bulunmak için artık kat sahiplerinin iznini almaları gerekmeyecek. Sadece bu meslek dallarında  Kat Mülkiyeti Kanunun 24. maddesi değişmiş olup, yönetim planlarında sınırlamalar olsa dahi bu sınırlamalar uygulanmayacaktır.

ÖZET:  30.04.2013 tarihi itibari ile kat maliklerinin izni ve benzeri şartlar aranmadan anagayrimenkulün mesken olarak gösterilen bağımsız bölümlerinde "avukatlık büroları" ve " serbest muhasebeci", "mali müşavirlik" veya "yeminli mali müşavirlik" faaliyetlerinde bulunulabilir. Bu konuda, yönetim planındaki aksine hükümler uygulanmaz.  "Avukatlık büroları" ve " serbest muhasebeci", "mali müşavirlik" veya "yeminli mali müşavirlik" faaliyetleri haricindeki diğer işyeri ve büro veya diğer ofis faaliyetleri için ise Kat Mülkiyeti Kanunun 24. maddesinde gerekli şartlar ile yönetim planı hükümleri halen geçerlidir.

BU AÇIKLAMANIN TAM METNİ İÇİN TIKLAYINIZ:
Mesken Bölümlerde Büro (Avukat,Serbest Muhasebeci/Yeminli / Mali Müşavirlik
Linklerin Görülmesine İzin Verilmiyor Üye ol Veya Giriş Yap



BU AÇIKLAMANIN TAM METNİ İÇİN TIKLAYINIZ:
Mesken Bölümlerde Büro (Avukat,Serbest Muhasebeci/Yeminli / Mali Müşavirlik
Linklerin Görülmesine İzin Verilmiyor Üye ol Veya Giriş Yap


---------

28 Eylül 2010 tarihinde  yukarıdaki  soruyu yine aşağıdaki biçimde yanıtlamışuz haklı olarak.
Ancak bir gelişme oldu Aralık ayında.

Kısaca özetliyorum.

Yargıtay apartman dairelerinde avukatların büro açamayacağına hükmetti. Kararda apartmandaki bütün ev sahiplerinin izin vermesi şartı koşuldu.

Yargıtay Hukuk Genel Kurulu, avukatlık bürolarının apartman dairelerinde açılamayacağına hükmetti.  Bu karar ile Türkiye genelinde avukatların yüzde 50’sinin kiracılık durumu sorunlu hale geldi.

Avukat Elif Hondu Çil Antalya’da Subaşı apartmanın üçüncü katını kendisine avukatlık bürosu olarak kiraladı. Çil, kiralarken de daireyi avukatlık bürosu olarak kullanacağını belirtti. Ancak bir süre sonra apartman yöneticisi gelen gidenlerin fazlalığından apartman sakinlerinin rahatsız olmasını gerekçe göstererek Çil’in daireyi boşaltmasını istedi.

Apartman yöneticisi, avukatın daireyi boşlatması için Antalya 3. Sulh Hukuk Mahkemesi’nde tahliye davası açtı. Avukat Çil, savunmasında Kat Mülkiyeti Kanunu’nun 24. maddesinde sadece dispanser, klinik, poliklinik niteliğinde olan işyerlerinin apartman dairelerin açılmasına izin vermediğini, bu yasağın avukatlık yazıhanesini kapsamadığını savundu. Yerel Mahkeme, bu savunmayı kabul ederek Avukat Çil’in kiraladığı daireyi avukatlık yazıhanesi olarak kullanabileceğine karar verdi.

Kararın temyiz edilmesi üzerine dosya Yargıtay 18. Hukuk Dairesi’nin gündemine geldi. Daire, apartman dairesinin mesken olduğuna dikkat çekti ve Avukat Çil’in daireyi tahliye etmesine karar verilmesini istedi. Daire, ‘tüm kat maliklerinin oybirliği ile verecekleri bir karar bulunmadıkça büro niteliğinde de olsa mesken dışındaki (avukat yazıhanesi) bir amaçla kullanılmayacağını’ belirterek yerel mahkemenin kararını bozdu.

Yerel mahkeme “Yargıtay’ın daha önce oturmuş uygulamalarına paralel olarak meskende avukatlık bürosu mümkündür” diyerek kararında direndi. Bunun üzerine dosya Yargıtay Hukuk Genel Kurulu’nun gündemine geldi.

Yargıtay Hukuk Genel Kurulu, 8 Aralık 2010’daki toplantısında yerel mahkemenin direnme kararını bozdu. Böylece apartman dairelerinde avukatların yazıhane açamayacağına hükmetti.

Böylece  “Yargıtay yeni bir görüş oluşturdu. Artık avukatlar işyeri ruhsatı olmayan hiçbir apartmanda oturmayacak. Yargıtay, avukat meslektaşlarımıza kapıyı gösterdi.

Artık apartmanda  avukata yer yok

Avukatlara göre Yargıtay Hukuk Genel Kurulu, avukatların apartman dairelerinde büro açılamayacağına hükmetti ama avukatlara göre bu karar uygulanabilir nitelikte değil.

Karar böyle ancak uygulanılabilirlik noktasında soru işaretleri var.

Avukatlara göre, bu uygulama kamu hizmeti olan avukatlığı ve doktorluğu ticarete dönüştürecek.

Netice de bu durum sadece avukatları değil,  mesken amaçlı imal edilen konutta mimar, mühendis vs gibi büro amaçlı kullanımları da etkileyecek.

Ve aynı zamanda Kat Mülkiyeti Kanunu'nun 24. maddesi yorumlanırken bu son hukuk genel kurul kararı dikkate alınmalı.

Kanunu tanımıyorum diyen hukuk adamı olamaz.

Bu güncelleştirme konu ile ilgili tüm yazılarımıza eklenmiştir. Ayrıca hukuk genel kurul kararı da ilgili bölüme eklenecektir.

KatMulkiyeti.Com 15 Ocak 2011

Bu sorunun Aralık 2010 öncesi cevabı aşağıdaki gibi idi.


Tapuda Mesken (Konut) Olarak Kayıtlı Olan Bağımsız Bölümün Güzellik Salonu (İşyeri- Ticarethane- Büro-Ticaret) Olarak Kullanılması:

Öncelikle belediyenizin "işini iyi bildiğini" belirterek başlayayım.
Ancak konu tıkanmış değildir.

Tapuda mesken olarak belirlenen bir bağımsız bölümün işyeri niteliğine geçebilmesi için Kat Malikleri Kurulu Kararı gerekir.
Karar Yeter Sayısı :Oy Birliği Aranan Kararlar ve Hükümler :
KMK. Madde 24. maddesinde kütükte mesken olarak gösterilen bağımsız bölümün sinema, kahvehane, gazino, pavyon, bar, klüp, dans salonu, boyahane vb. olarak kullanılması.

Belediye'nin çalışma ruhsatı vermesi için önce sizin genel kurulunuzda tüm kat maliklerinin güzellik salonuna evet demesi (dikkat! toplantıya katılanların değil, tüm kat maliklerinin ) ve bu kararın çok açık olması gerekirdi.

Yine de belediyenin çalışma ruhsatı vermesi demek her şey değildir.

Yapılacak iş sulh hukuk mahkemesine dava açmak ve ilgili meskenin işyeri olarak kullanılamayacağına dair karar alınmasını sağlamaktadır. Mahkeme neticesinde meskenin işyeri olarak kullanılamayacağına dair karar Linklerin Görülmesine İzin Verilmiyor Üye ol Veya Giriş Yap bu kararın ardından eğer güzellik salonu kiracı ise bir şekilde ev sahibi tahliye edecek, eğer güzellik salonu kat maliki ise genel kurulunuzda oy çoklğu ile alınan bir kararla mülkiyetin el değiştirilmesini sağlayabilirsiniz.

Konu ile ilgili daha detaylı açıklarımız aşağıdaki linklerdedir.


Cins Değişikliği (Cins Tashihi) Nasıl Yapılır?
Linklerin Görülmesine İzin Verilmiyor Üye ol Veya Giriş Yap


Meskeni (konut) Dükkan(işyeri, ofis) Olarak Kiralamak
Linklerin Görülmesine İzin Verilmiyor Üye ol Veya Giriş Yap

Cins Değişikliği Yapılması İçin Gereken İşler:
Linklerin Görülmesine İzin Verilmiyor Üye ol Veya Giriş Yap




Giriş Katlarda Oturan "Zeki" Maliklerin Balkonlarını Büyüterek Bahçeye (Ortak Alana) Müdahale Etmesi:

Bu maliklerin böyle bir işlemi tüm kat maliklerinin oluru olmadan ve genel kurulda tutanak altına alınmadan yapması mümkün değildir.
Belediyenizin söylediği de doğru değildir.
Bina iskanlı ise proje ve ruhsata göre iskanlı. Balkon büyütme proje ve ruhsatta görünmediğine göre yıkması gerekir.
Yapmıyorsa hatalıdır.
Belediye de dava edeilebilir ama uğraşmayınız.

Sulh hukuk mahkemesinde ortak alana müdahalenin menni davası açınız altı ayda sonuçlanır. Mahkeme kararından sonra yıkım için süre verilecektir.  Yine dosyada yıkım masrafları eğer kendileri eski haline getirmiyorlarsa mahkeme bu msarafı da kendilerinden alacaktır.

Yukaıda saydığım davaları bina yöneticiniz veya yönetim kurulunuz açabileceği gibi kat maliklerinden biri de açabilir.

Yapanın yanına kar kalmaz.

Siz de bahçeye diğe kat maliklerinin salt çoğunluğu izin vermedikçe havuz yapamazsınız. Ortak kullanım için düşündük:)
Sadece siz kullanabilecekseniz oybirliği:)

Aşağıda bu konu ile ilgili bazı ayrıntıları bulabilirsiniz.

Bağımsız Bölüm Alanını Ortak Alana Müdahale Yaparak Yeniden Değerlendirmek
Linklerin Görülmesine İzin Verilmiyor Üye ol Veya Giriş Yap
Forum'da Daha Önce Verilen Cevaplar İle İlgili Küçük Bir Araştırma Yapınız. Özel mesajların kamuya faydası yoktur! Arama için Linklerin Görülmesine İzin Verilmiyor Üye ol Veya Giriş Yap

traffic.gif


Paylaş delicious Paylaş digg Paylaş facebook Paylaş furl Paylaş linkedin Paylaş myspace Paylaş reddit Paylaş stumble Paylaş technorati Paylaş twitter Paylaş whatsapp

İçerik sağlayıcı paylaşım sitesi olarak hizmet veren Katmulkiyeti.com sitemizde 5651 sayılı kanunun 8. maddesine ve T.C.Knın 125. maddesine göre tüm üyelerimiz yaptıkları paylaşımlardan kendileri sorumludur.Katmulkiyeti.com hakkında yapılacak tüm hukuksal şikayetleri İletişim sayfamızdan bize bildirdikten en geç 3 (üç) iş günü içerisinde ilgili kanunlar ve yönetmelikler çerçevesinde tarafımızca incelenerek gereken işlemler yapılacak ve site yöneticilerimiz tarafından bilgi verilecektir.
Footer menü
Hakkımızda
Bize Ulaşın
Biz Kimiz
Hizmetlerimiz
sag taraf reklam alanı
sol taraf reklam alanı