Katmulkiyeti

Sorunuzla İlgili Cevaba Ulaşmak İçin

Sayın Üyelerimiz, 
Biraz sonra soracağınız sorulara benzer bir çok soru www.KatMulkiyeti.Com içinde yanıtlanmış olabilir.
Lütfen beklememeniz adına sorunuz ile ilgili daha önce verilen cevaplar arasında küçük bir araştırma yapınız.
Arama sayfasına ulaşmak için ! BURAYA , ASAGIDAKI LINKE veya RESME TIKLAYINIZ !!! 
http://katmulkiyeti.com/index.php?action=search

"Kelime(ler)" : bölümüne sorunuz ile ilgili en fazla 1-2 kelime yazınız. Çıkan sonuçları inceleyiniz , sorunuzu bulamaz iseniz aynı konu içinde sorunuzu sorabilirsiniz.


Arama Sayfasına Ulaşmak İçin Tıklayınız!

"Arama Sayfasına Ulaşmak İçin Resme Tıklayınız!"

Apartman sakinlerinin güvenliğini tehdit eden demir parmaklıklar hakkında

Başlatan emelas, Ekim 23, 2017, 09:05:22 ÖS

« önceki - sonraki »

0 Üyeler ve 2 Ziyaretçi konuyu incelemekte.

Merhaba,

4 bloklu apartmanımızın A blok bahçe katı sakini, hırsız güvenlik önlemi olarak pencerelerine bina yüzeyinden 20 cm kadar dışarıda, basamak olarak kullanılabilecek şekilde demir yaptırmıştır. Yapım aşamasında kendisi uyarılıp, bu genişlik ve çıkıntıda yapılan demir parmaklıkların üst kat güvenliğini tehlikeye atacağı ve yasal olmadığı, nizami kurallarda yapması gerektiği söylenmesine rağmen yine de kendi istediği şekilde yaptırmıştır. Sonrasında kendisi ile konuşulup nizami koşullara uygun düzeltmesi (sizin benzer konudaki yazınız da okunarak) rica edilmesine rağmen kesinlikle düzeltmeyeceği, rahatsız oluyorlarsa üst katların da yaptırması konusunda ısrarcı olduğunu belirtmiştir.
İyi niyetle çözemediğimizden dolayı hukuki olarak izlememiz gereken yol nedir?
Sadece ilgili A blok olarak düzeltilmesi konusunda karar alınması yeterli midir?
Bu konuda apartman toplantısında "oy birliği mi" "oy çokluğu mu" gerekmektedir?
Gereken doğru yolu izlememiz açısından bilgilendirmenizi rica ediyorum.

Ayrıca aynı bahçe katı üst kat penceresi dibine, basamak olarak kullanılabilecek mesafede Klima taktırmıştır. Bu konu da "Kat Mülkiyeti" ne mi girmektedir?
Çok teşekkür ederiz

Linkback: Apartman sakinlerinin güvenliğini tehdit eden demir parmaklıklar hakkında


  • Gösterim 3,890 
  • Kat Malikleri ve Kat İrtifakı Sahiplerinin Bağımsız Bölüm Ve Ortak Yerler Üzerindeki Haklarına İlişkin Konular
  • 1 Yanıtlar

Sayın emelas;

634 s Kat Mülkiyeti Kanununun 19. Maddesinin ikinci fıkrasına göre, kat maliklerinden biri, kat maliklerinin beşte dördünün yazılı rızası olmadıkça anataşınmazın ortak yerlerinde inşaat, onarım, tesis ve değişiklik yaptıramayacağı hükme bağlandığından, normal koşullarda kat maliklerinin ortak yer niteliğinde olan balkon ve pencerelerin dış cephesine, projesine aykırı tesis yapması mümkün değil ise de;

Yargıtay'ın kararlılık kazanmış uygulamalarında, özellikle bodrum ve zemin katlarda bulunan bağımsız bölümlerin balkonlarındaki kapı ve pencerelerin dış yüzeyine yatay bağlantısı ve bombesi olmayan düz ve dikey demir parmaklık takılmasına güvenlik açısından gerekli bulunduğunda izin verilmektedir.

Zemin veya bodrum katlarda güvenlik amacıyla yapılan pencere korkuluklarının üst kat bağımsız bölümlerin güvenliğine tehlikeye sokması durumunda, yapılan imalatın yargı kararları doğrultusunda yeniden yaptırılması için bağımsız bölüm malikine noter aracılığıyla ihtarname çekilmesi, herhangi bir değişikliğin olmaması halinde dava açmak suretiyle sıkıntının giderilmesi yönünde bir yol izlenmesinin uygun olacağı değerlendirmesindeyim.

Ayrıca klima ile ilgili olarak;

634 s Kat Mülkiyeti Kanunu'nun 19. Maddesinde; " Kat malikleri, anagayrimenkulün bakımına ve mimarı durumu ile güzelliğini ve sağlamlığını titizlikle korumaya mecburdurlar. Kat maliklerinden biri, bütün kat maliklerinin beşte dördünün yazılı rızası olmadıkça anagayrimenkulün ortak yerlerinde inşaat, onarım ve tesisler, değişik renkte dış badana veya boya yaptıramaz. ..... " hükmü düzenlenmiştir.

Ev tipi klima cihazları bağımsız bölümün balkon zeminine konulması, penceresine veya balkon kapısına takılması mümkün olmakla birlikte ortak yerlerde veya ortak yer olan dış duvarın delinerek monte edilmeleri ortak yere tecavüz niteliğindedir. Kaldı ki anlatımınıza göre güvenlik zafiyetine de neden olduğu görülmektedir.

Bu aşamada;

Bina dış duvarına (ortak alana) izin almadan monte ettirdiği klima cihazını kaldırması aksi takdirde yargı yoluna müracaatınızın olacağı hususunda bağımsız bölüm malikine ihtarname gönderiniz. İhtarnamenin noter aracılığıyla yapılması uygun olur. Herhangi bir değişikliğin olmaması halinde sulh hukuk mahkemesinde ortak alana yapılan müdahalenin önlenmesi, eski hale getirilmesi davası açılması gerekir. Dava açılırken dava ile ilgili tüm giderlerin karşı taraftan alınması ile ilgili taleplerin yerinde ve zamanında yapılmasını sağlamalıdır.

Konunun hukuki yardım alınarak takip edilmesi menfaatinize olacağının bilinmesi gerekir.

Saygılar.
Yazdıklarımın hukuki bir geçerliliği yoktur. Bilgi paylaşımıdır. Doğruluğu tartışılır.
Hak ve Sorumluluklarınızı ''Yönetim Planı'' ve ''634 s KMK'' nu inceleyerek öğrenebilirsiniz.


Paylaş delicious Paylaş digg Paylaş facebook Paylaş furl Paylaş linkedin Paylaş myspace Paylaş reddit Paylaş stumble Paylaş technorati Paylaş twitter Paylaş whatsapp

İçerik sağlayıcı paylaşım sitesi olarak hizmet veren Katmulkiyeti.com sitemizde 5651 sayılı kanunun 8. maddesine ve T.C.Knın 125. maddesine göre tüm üyelerimiz yaptıkları paylaşımlardan kendileri sorumludur.Katmulkiyeti.com hakkında yapılacak tüm hukuksal şikayetleri İletişim sayfamızdan bize bildirdikten en geç 3 (üç) iş günü içerisinde ilgili kanunlar ve yönetmelikler çerçevesinde tarafımızca incelenerek gereken işlemler yapılacak ve site yöneticilerimiz tarafından bilgi verilecektir.
Footer menü
Hakkımızda
Bize Ulaşın
Biz Kimiz
Hizmetlerimiz
sag taraf reklam alanı
sol taraf reklam alanı