Katmulkiyeti

Sorunuzla İlgili Cevaba Ulaşmak İçin

Sayın Üyelerimiz, 
Biraz sonra soracağınız sorulara benzer bir çok soru www.KatMulkiyeti.Com içinde yanıtlanmış olabilir.
Lütfen beklememeniz adına sorunuz ile ilgili daha önce verilen cevaplar arasında küçük bir araştırma yapınız.
Arama sayfasına ulaşmak için ! BURAYA , ASAGIDAKI LINKE veya RESME TIKLAYINIZ !!! 
http://katmulkiyeti.com/index.php?action=search

"Kelime(ler)" : bölümüne sorunuz ile ilgili en fazla 1-2 kelime yazınız. Çıkan sonuçları inceleyiniz , sorunuzu bulamaz iseniz aynı konu içinde sorunuzu sorabilirsiniz.


Arama Sayfasına Ulaşmak İçin Tıklayınız!

"Arama Sayfasına Ulaşmak İçin Resme Tıklayınız!"

ortak kullanım alanları ile ilgili tespit -- Çatının onarılması ve kapıcı dairesinin hizmet karşılığı kiraya verilip verilemeyeceği

Başlatan senmen, Ocak 05, 2008, 12:58:42 ÖÖ

« önceki - sonraki »

0 Üyeler ve 1 Ziyaretçi konuyu incelemekte.

Apartmanın ortak kullanım alanları ile ilgili bir sorunda;örneğin akan bir çatınını tamiri hususunda,apartman sakinlerinin birinin veya birkaçının buna itirazı nasıl değerlendirilir? Yapılması talep edilen tamiratın gerekli olup olmadığı veya ne zaman yapılması gerektiği ile ilgili kararı,böyle bir tespiti kim veya kimler hangi yetkiye dayanarak yapabilirler? Alınan kararlara uyulmaması halinde yaptırımı nasıl ve ne şekilde olur?Konu ile ilgili mevzuat nedir?Teşekkürler...
Linkback: ortak kullanım alanları ile ilgili tespit -- Çatının onarılması ve kapıcı dairesinin hizmet karşılığı kiraya verilip verilemeyeceği


  • Gösterim 14,576 
  • Kat Malikleri ve Kat İrtifakı Sahiplerinin Bağımsız Bölüm Ve Ortak Yerler Üzerindeki Haklarına İlişkin Konular
  • 1 Yanıtlar

Gönderen: senmen
Apartmanın ortak kullanım alanları ile ilgili bir sorunda;örneğin akan bir çatınının tamiri hususunda,apartman sakinlerinin birinin veya birkaçının buna itirazı nasıl değerlendirilir?  (Eğer genel kurulda çatının akması sorununun giderilmesi kararı oyçokluğu ile alınmış ise diğerlerinin bu konuya itirazı değerlendirilmeye alınmaz. )
Yapılması talep edilen tamiratın gerekli olup olmadığı veya ne zaman yapılması gerektiği ile ilgili kararı,böyle bir tespiti kim veya kimler hangi yetkiye dayanarak yapabilirler? Alınan kararlara uyulmaması halinde yaptırımı nasıl ve ne şekilde olur?  ( Bu kararı kat malikleri kurulu alabilir. Tespiti de yapabilir veya görevlendireceği bir kişi yada kuruma yaptırabilir. Yetki genel kurulundur , başka kimsede değildir. İtirazlar varsa kat malikleri kurulu'na veya yöneticiye yapılabilir ancak itirazların yaptırımı yoktur. Yok eğer genel kurulda alınan karara aykırı bir uygulama varsa - örneğin belirlenen tamir bedelinin fazlası ise itiraz edilebilir. Eğer kat maliki genel kurulun hatalı bir karar verdiğini ve yasaya aykırı olduğunu düşünüyorsa yeni kat mülkiyeti kanununa göre toplantıda olumlu oy kullanan kat malikleri namına yöneticiye sulh hukuk mahkemesinde dava açabilir. Mahkeme bu çatı onarımı işine gerek var mı konusunu gerekirse bilirkişiye götürür. Yine itirazı olan kat maliki direkt olarak bilirkişi tespit davası da açabilir. Ancak bilirkişi tespit davası yapılan işi durdurmaz.  Sadece gerekvar mı yok m sorusunun cevabını verir.) Konu ile ilgili mevzuat nedir?Teşekkürler...  (  Mevzuatı yazdım. daha ayrıntılı olarak sorunu anlatırsanız yardımcı olmaya çalışırım.)  AYRICA ÇATI AKIYORSA AKIYORDUR. TAMİR ETTİRİLMESİ GEREKİR. BUNU HER SAGLIKLI İNSAN TESPİT EDEBİLİR.



Gönderen: Merissa
Benimde bir sorum olacak ben 30 haneli bir apartmanda yöneticilik yapmaktayım apartmanımızın kapıcı dairesini apartmana gelir amaçlı kiraya verebilir miyim ,  (Kapıcı dairesi ancak kat malikleri kurulu kararı ile kiraya verilebilir, karar niteliği tüm kat maliklerinin %100 çoğunluğudur. Kapıcı daireleri ortak mahallerdenir. Ortak mahallerin maliki tüm bölüm malikleridir. Bu gibi bölümlerle ilgili bir tasarruf yapılacaksa oy çokluğu yeterli değildir, oy birliği gerekir. Yani tüm bağımsız bölüm maliklerinin oyunun alınması şarttır, Kat maliklerinin çoğunluğunun oyu yeterli değildir. Bu sayede kiraya verilmesi mümkündür.) kiraya vermek istedigim kişi sigortalı olarak çalışıyor ancak apartman temizliğini part time usulu yapmak istiyor günlük 1 saatlik sigorta karsılıgı kiraya verme hakkım var mı? (Oturum hakkı karşılığı sigorta yapmanızı önermiyorum. Part time iş sözleşmeleri iş kanunu ile ilgilidir. İş kanununa göre çalışan personele ücret ödemeleri para olarak ve nakit verilir. Dolayısı ile yapacağınız işlemin iş kanununda yeri yoktur. Aranızda özel bir sözleşme yapsanız dahi iş kanuna göre bu sözleşme geçerli olmaz. kişi ile ileride başka sorunlar yaşamanız çok muhtemeldir. Böyle bir riske girmeyiniz. Ayrıca böyle bir kararı tek başınıza almaya hakkınız yoktur. Konuyu kat malikleri kuruluna götürün. Ayrıca kapıcı dairesinin muhtemel kira gelirini bu kişinin yapacağı işe ödeyeceğiniz bedel ile karşılaştırın. Efektif midir.? Kapıcı dairesi sadece kira konyratı ile kiraya verilebilir. Emek karşılığı değil. ) 



Kapıcı olmadan da apartman işlerini tabiki yaptırabilirsiniz. Sabah ve akşam servisi gibi konuları çevrede çalışan kapıcılara mesela ayda belli bir ücret ödeyerek parttime iş sözleşmesi ile yaptırabilirsiniz. Temizlik işlerini bir şirkete cüzi fiyatla devir edebileceğiniz gibi (tabii hizmet faturası karşılığı) ihtiyacı olan kişilere haftada bir veya iki temizlik için verebilirsiniz.

Size yapılan uyarı kısmen doğrudur. Yönetim planında belli işlere makbuz kesileceğine dair hüküm olsa veya olmasa da kat mülkiyeti dışında vergi hukukuna göre bir sorun çıkabilir.

Faturalı işlerde sorun yok. Fatura + KDV hizmet veya mal alımları için yöneticilik zaten son kişidir. Vergi iadesine kesilen faturalar ayrılamaz. Yani KDV indiriminden faydalanılamaz. Bu sbeple çuğu yönetici fatura almamaya gayret eder ve KDV'yi boşuna ödeyeceğini düşünür. Doğrudur da ancak KDV ödememek ve resmi fatura almamak da suçtur. Bilginize...

Gelelim bu ihtiyacı olan ve yer silen kişilere yapılacak ödemelere. Yöneticiliğe kayıtlı yani SSK'lı çalışmayan ve dışarıdan sağlanan , ayrıca fatura kesme gibi bir şansı olmayan, bedennen çalışan temizlik işçisi, bahçeven, usta, inşaat işçisi veya amele vs.. gibi kişilere iş karşılığı yapılan ödemeler için fatura alınma zorunluluğu yoktur. Ancak yaptırılan bu işler için stopaj ayrılması zorunluluğu vardır. Bu stopaj miktarı geçen yıl 22,5'dan %20'ye indirildi.

Özetle....

Örneğin temizlik yapan bayan ile ayda 200YTL'ye anlaşıldı diyelim. Buna yapılacak ödemeler apartman tahsilat makbuzunu tediye şeklinde düzelterek kesilir. Ve temizlikçi bayana imza attırılarak ödeme yapılır. Sonra o ay için vergi dairesine yapılan temizlik işleri karşılığı'nda şu kişiye aylık 200 YTL ödenmiştir. şeklinde beyan ile toplam 40 YTL stopaj ödenir. Stopaj yöneticilik tarafından ödendiği ve işi yapan bedenen çalışıp vergi mükellefi olmadığı için de çalışan için bir sorun olmaz.

Doğru işlem budur... Bu şekilde davranılarak herhangi bir vergi takibinden ve cezadan kurtularak bu işlemi sürekli yapabilirsiniz.

Bu arada.... Bina Yönetimleri vergi mükellefi değildir. İlgili yasa gereği fatura kesemezler ve aldıkları hizmet ve mal faturaları içinde KDV'yi indirim yapamazlar yani aynı vatandaş gibi işlem görürler.

ancak Bina Yönetimleri Vergi Numarası almalıdırlar. Yanlız kurumlar vergisine tabi olmazlar.

Özetle uzattık galiba..
 
Forum'da Daha Önce Verilen Cevaplar İle İlgili Küçük Bir Araştırma Yapınız. Özel mesajların kamuya faydası yoktur! Arama için Linklerin Görülmesine İzin Verilmiyor Üye ol Veya Giriş Yap

traffic.gif


Paylaş delicious Paylaş digg Paylaş facebook Paylaş furl Paylaş linkedin Paylaş myspace Paylaş reddit Paylaş stumble Paylaş technorati Paylaş twitter Paylaş whatsapp

İçerik sağlayıcı paylaşım sitesi olarak hizmet veren Katmulkiyeti.com sitemizde 5651 sayılı kanunun 8. maddesine ve T.C.Knın 125. maddesine göre tüm üyelerimiz yaptıkları paylaşımlardan kendileri sorumludur.Katmulkiyeti.com hakkında yapılacak tüm hukuksal şikayetleri İletişim sayfamızdan bize bildirdikten en geç 3 (üç) iş günü içerisinde ilgili kanunlar ve yönetmelikler çerçevesinde tarafımızca incelenerek gereken işlemler yapılacak ve site yöneticilerimiz tarafından bilgi verilecektir.
Footer menü
Hakkımızda
Bize Ulaşın
Biz Kimiz
Hizmetlerimiz
sag taraf reklam alanı
sol taraf reklam alanı