Katmulkiyeti

Sorunuzla İlgili Cevaba Ulaşmak İçin

Sayın Üyelerimiz, 
Biraz sonra soracağınız sorulara benzer bir çok soru www.KatMulkiyeti.Com içinde yanıtlanmış olabilir.
Lütfen beklememeniz adına sorunuz ile ilgili daha önce verilen cevaplar arasında küçük bir araştırma yapınız.
Arama sayfasına ulaşmak için ! BURAYA , ASAGIDAKI LINKE veya RESME TIKLAYINIZ !!! 
http://katmulkiyeti.com/index.php?action=search

"Kelime(ler)" : bölümüne sorunuz ile ilgili en fazla 1-2 kelime yazınız. Çıkan sonuçları inceleyiniz , sorunuzu bulamaz iseniz aynı konu içinde sorunuzu sorabilirsiniz.


Arama Sayfasına Ulaşmak İçin Tıklayınız!

"Arama Sayfasına Ulaşmak İçin Resme Tıklayınız!"

apartman dairesinde parti vb toplantılar düzenlenmesi??? - apartmanda catering imalathanesi

Başlatan ak0607, Şubat 02, 2011, 07:56:57 ÖS

« önceki - sonraki »

0 Üyeler ve 1 Ziyaretçi konuyu incelemekte.

Herkese merhaba,
Kiracı olarak oturduğum 3. kattaki dairenin alt katında bir catering firması faaliyet gösteriyor. Bu firma doğum günü partisi noel partisi vb. organizasyonları bu dairede yapıp müşterilerini ağırlıyor. Haliyle buda bizi rahatsız ediyor. Resimlerin Görüntülenmesine İzin Verilmiyor Üye ol Veya Giriş Yap Bu organizasyonlar bazen canlı müzikli ve içkili olabiliyor. Firmanın ruhsatı varmıdır bilmiyorum ancak varsa bile sahip oldukları ruhsatla cafe-bar gibi ticari amaçla partilere apartman dairesinde ev sahipliği yapabileceklerini düşünmüyorum.
Bu konuda takip etmem gereken yol nedir? Belediyeye yada polise şikayet işe yarar mı? Resimlerin Görüntülenmesine İzin Verilmiyor Üye ol Veya Giriş Yap
Yardımcı olabilirseniz müteşekkir olurum...
Linkback: apartman dairesinde parti vb toplantılar düzenlenmesi??? - apartmanda catering imalathanesi


  • Gösterim 12,724 
  • Kat Malikleri ve Kat İrtifakı Sahiplerinin Bağımsız Bölüm Ve Ortak Yerler Üzerindeki Haklarına İlişkin Konular
  • 2 Yanıtlar

Bu husus o kadar çok işlendi ki! Lütfen üyelerimiz FORUM'da bir arama sayfası var! O kadar Faydalı Ki O Kadar!
Öncelikle oturduğunuz daire 3. katta olduğuna göre , bir alttaki 2. kat'ta muhtemelen sizin dairenin aynısıdır.

Oturduğunuz bir apartman dairesi ise yüksek ihtimal binanız konut amaçlı kullanılan  bir binadır. Bağımsız bölümelrin cinsi işyeri değil , konuttur. Tabi bu yorumlarım genel kullanım sıklığına göredir. Özel durumlar için sizin malikinizin tapu müdürlüğünde tescilli olan anayapınızın yönetim planına bir göz atmasında fayda var.

Eğer apartmandaki bağımsız bölümler mesken amaçlı kullanılıyorsa buralarda işyeri açılması mümkün değildir. Bu durum kat mülkiyeti ve hukuki açıdan böyledir.

Mesken amaçlı kullanım yerlerinde ise tüm kat malikleri onay vermedikçe  işyeri açılamaz. Hatta Kat Mülkiyeti Kanunu der ki;
Madde 24 - Anagayrimenkulün, kütükte mesken, iş veya ticaret yeri olarak gösterilen bağımsız bir bölümünde hastane, dispanser, klinik, poliklinik, ecza laboratuvarı gibi müesseseler kurulamaz; kat maliklerinin buna aykırı sözleşmeleri hükümsüzdür; dispanser, klinik, poliklinik niteliğinde olmayan muayenehaneler bu hükmün dışındadır.
Anagayrimenkulün, kütükte mesken olarak gösterilen bağımsız bir bölümünde sinema, tiyatro, kahvehane, gazino, pavyon, bar, kulüp, dans salonu ve emsali gibi eğlence ve toplantı yerleri ve fırın, lokanta, pastahane, süthane gibi gıda ve beslenme yerleri ve imalathane, boyahane, basımevi, dükkan, galeri ve çarşı gibi yerler, ancak kat malikleri kurulunun oybirliği ile vereceği kararla açılabilir.
Bu karar yöneticinin veya kat maliklerinden birinin istemi üzerine bütün bağımsız bölümlerin kat mülkiyeti kütüğündeki sahifelerine şerh verilir.


Eğer apartmanınızdaki kat malikleri böyle bir karar almadılar ise - toplantıya katılanlar değil tüm kat malikleri , ayrıca sonradan satın alanlar için önceden karar verilse de geçerli değildir- bağımsız bölümlerde işyeri açmaları, hele hele böyle catering imalathanesi ve gürültü yapan eğlence yerleri açmaları mümkün değildir.

Bu durumda siz kiracı olduğunuza göre yapabilecekleriniz sınırlı.

1. İlgili işyerinin tahliyesini sağlamak size değil evsahibinize düşer, bunun içinse evsahibinizin binanısız yönetimi ile görüşmesi, konunun genel kurul gündemine alınması ve ilgili 25. maddeye uygun olarak hakimin müdahalesinin sağlanması için kat malikleri kurulunda karar alınmasını sağlaması gereklidir.
2. ilgili işletme kiracı ise ilgili kat malikine kiralamanın yanlış yapıldığını ve yönetim planına aykırı olduğunu sizin evsahibiniz kat maliki olarak ilgili işletmenin kat malikine bildirebilir tahliye edilmesi talep edebilir. Kiralama sözleşmesi içeriği daha sonra ilgili işletmenin bağımsız bölüm maliki- kiracısı arasında tartışılır. Diğer taraftan malikiniz 1. maddede olduğu gibi konuyu kat malikleri kuruluna götürerek , kiracının tahliyesi ile ilgili kararın alınması için mahkemeye başvurulması ve sulh hakiminin müdahalesini de talep edebilirler.

Ancak kiracı olarak yapabilecekleriniz var tabi..

3. Gürültüler akşam 22.00 den sonra devam ediyorsa aşağıda ayrıntıları da verilen durumlarda yine binanın yönetimine konuya müdahale etmesi için başvurabilir, önceki maddelerde belirtilen biçimlere uygun olarak karara almalarını tavsiye edebilir veya daha da doğrusu evsahibinize kat maliki olarak diğer kat malikine ihtar veya kat malikleri kurulunda benzer kararlar alınması için girişimlerde bulunmasını talep edebilirsiniz.

4. Gürültüler gece 24:00'den sonra devam ediyorsa Çevre Bakanlığının Gürültü Kontrol Yönetmeliğinin uygulanması için kaymakamlığa dilekçe ile veya olay anında kolluk kuvvetine ihbar da yapabilirsiniz.

5- Yukarıda yazdığımız gerekçelerle mesken olan bağımsız bölümde catering  imalathanesi  ve  eğlence amaçlı işyeri açılamayacağı gerekçesi ile çok büyük ihtimalle ruhsata tabi olmayan işyerinin kapatılması için ilgili belediyeye müraacat edebilirsiniz.   


Gelelim Gürültü ile İlgili hukuki ve teknik kısma!

Konununuz KMK Madde 18 ile ilgilidir. Hukuk genel kurulu kararları ve mahkeme kararları neticesinde bir yorum yapacağım.

İlgili bağımsız bölümü  yönetiminiz bir yazı ile uyarsın. KMK'nın 18. maddesine göre "  Kat malikleri, gerek bağımsız bölümlerini, gerek eklentileri ve ortak yerleri kullanırken doğruluk kaidelerine uymak, özellikle birbirini rahatsız etmemek, birbirinin haklarını çiğnememek ve yönetim planı hükümlerine uymakla, karşılıklı olarak yükümlüdürler" açıklaması ve kuralı bulunmaktadır.

Eğer yazı neticesinde bir sonuç alınmaz ise yönetici noterden gürültünün giderilmesi ve rahatsızlığın kaldırılmasına yönelik bir ihtarname çeksin. Yine netice alınmaz ise sulh mahkemesinde dava açılsın. Mahkeme gerekirse bilirkişi tayin edecek ve kiracıyı (ya da maliki)  bu hareketten dolayı men edecektir. Mahkeme kararına aykırı hareket ederlerse mahkemenin belirlediği bir ceza bedelini ödemeleri (icra yolu ile) gerekecektir. Ancak bu tespitin de bilikişi yolu ile yapılması gerekecektir.

634 Sayılı kanundan doğan yargı kararlarında  mahkeme rahatsızlık sebebi ile tahliye kararı veremez, Ancak gerekli tedbirler hakkında karar verir derdi. Buna bağlı olarak uygulama önce haim kararını gerektirir, sonra ise;

Rahatsızlık veren kişi karara uymaz, rahatsızlık vermeye devam ederse , hakkında Kat Mülkiyeti Kanunu Md: 25 ve 33 hükümlerine göre işlem yapılabilmekte idi.

Yeni kanunla KMK Madde 25'e çok önemli bir ekleme yapıldı. ve   Kat mülkiyetinin devri mecburiyeti kolaylaştı.

Bu maddeye göre ;
" Kat maliklerinden biri bu kanuna göre kendisine düşen borçları ve yükümleri yerine getirmemek suretiyle diğer kat maliklerinin haklarını, onlar için çekilmez hale gelecek derecede ihlal ederse, onlar, o kat malikinin müstakil bölümü üzerindeki mülkiyet hakkının kendilerine devredilmesini hakimden istiyebilirler.

Bu gibi bir kat maliki hakkında, bağımsız bölümün mülkiyetinin hükme en yakın tarihteki değeri o kat malikine ödenerek bu mülkiyetin diğer kat maliklerine, arsa payları oranında devredilmesi için davanın açılması, aksi kararlaştırılmış olmadıkça, diğer kat maliklerinin sayı ve arsa payı çoğunluğuyla karar  vermesine bağlıdır. Bu karara rağmen kat maliklerinden bir kısmı bu davayı açmak istemezse, davayı öteki kat malikleri açar ve hâkim hüküm vermeden önce devir bedelinin ileride hak sahibine ödenmek üzere bankada üçer aylık vadeli hesaba yatırılması ve makbuzunun ibrazı için davacılara resen belirleyeceği uygun bir süre verir. Devir bedelinin süresi içinde yatırıldığına ilişkin belge ibraz edildiğinde ve davanın kabulü halinde hâkim, davalının bağımsız bölümünün mülkiyetinin davayı açmış olan kat maliklerine arsa payları oranında devredilmesine ve devir bedelinin işlemiş faiziyle birlikte davalıya ödenmesine karar verir. (md:12)
"

haline dönüştü.

Tabi ben biraz önce ilgili işletmeyi  kiracı olarak niteledim. Ancak kat malikleri için geçerli bir hüküm aynen kiracılara da uygulanabilir. Ve ayrıca bu madde hükümleri ile kat maliki kiracılarının rahatsızlığından müteselsil olarak sorumludur. Bu sebeple evinin mülkiyetini kaybetme riskine karşı kendisi kiracı ile kiralama ilişkisini de gösden geçirecek ve kat maliki olarak çok büyük bir ihtimalle bu rahatsızlığın sonucu kendisi de kiracıya tahliye davası açacaktır.

Netice:

Deliler yerinde ve diğer kat malikleri şahit olmayı da kabul ederlerse dava çok çok yüksek bir olsasılıkla şikayetçi kat malikleri veya yönetici lehine sonuçlanır.. ( Katetdiğim ilk açılacak dava yani hakimin müdahalesi davasıdır.)


Maddenin bir kısmı BİRBİRLERİNİ RAHATSIZ ETMEMEK üzerine kuruludur : Kat mâlik lerinin, apartmandaki diğer sakinlerin huzur ve rahatını bozacak şekilde gürültü yapmamaları; çevreyi rahatsız edecek şekilde bağırıp çağırmamaları, yüksek sesle şarkı söylememeleri, dans etmemeleri, her türlü çalgı âletini, radyo, televizyon, müzik seti gibi cihazları yüksek sesle çalmamaları; çamaşır makinesi, elektrik süpürgesi ve benzerlerini gürültülü bir şekilde çalıştırmamaları; uygun olmayan saatlerde tamirat yapmamaları özellikle saat 22.00'den sonra sessizliği bozacak ve başkalarının uykusuna engel olacak şekilde harekette bulunmamaları gerekir.

RAHATSIZLIK NEDİR?Rahatsızlık, sübjektif bir kavram olduğu için kişiye, zamana ve yere bağlı olarak değişiklik gösterir. Bu nedenle rahatsızlık verdiği ileri sürülen davranışın, niteliğinin "Uzman Bilirkişi" tarafından belirlenmesi gerekir.

Bakın size gürültü ile ilgili net bir örnek veriyim.

Kat mâlikleri, "Gürültü oluyor!" diye çocukların bahçede oynamalarını yasaklayamazlar!!!—   Oynamak, çocukların hakkıdır ve bu haklarının
tamamen ellerinden alınması doğru değildir. Bundan dolayı, kat mâlikleri gürültü oluyor diyerek çocukların bahçeye çıkıp oynamasını günboyu önleyecek bir karar alamazlar ve bu konuda dâva açamazlar. Ancak, apartman sâkinlerinin öğle uykusu saatlerinde çocukların bahçede oynamaları yasaklanabilir.

GÜRÜLTÜ SINIRI NEDİR? Gürültü Kontrol Yönetmeliğine göre gürültü sının, evler için otuma odalarında 60, mutfak ve banyoda 70 desibeldir.

Şimdi Net Reçeteniz...

Kanun gece 22:00 'den sonrasını sınırlamıştır.

Ayrıca  11 Aralık 1986  tarihinde , 19308  Sayılı Resmi Gazete'de Yayınlanarak Yürülüğe Giren  Gürültü Kontrol Yönetmeliği şunları der!

Alıntı YapMadde 15- Konut bölgeleri içinde ve yakın çevresi ile gürültüye hassas diğer bölgelerde yapım işlerinde kullanılan ve EK-1’de belirtilen gürültü çıkaran alet ve makinaların iş günlerinde 20.00 -08.00 saatleri dışında, tatil günlerinde ise, ancak belediyelerce alınacak özel izinlerle belirlenen sürelerde kullanılması mümkündür.

Madde 17- Gerek bahçeli gazino, kahvehane, diskotek, dans salonları, lunaparklar, piknik yerleri, düğün salonları, açık hava sinemaları, kulüpler, lokantalar, barlar, dükkanlar gibi kamuya açık yerlerde ve gerekse konutlar bahçe ve balkonlar, avlular gibi özel yerleşim alanlarında elektronik olarak yükseltilmiş müzik seslerinin ses seviyeleri kaynağın hemen yakınında 90 dBA'yı aşamaz. Yerleşme bölgelerinde konutlar, oteller gibi dinlenme tesisler; ve diğer hassas yapıların bulunduğu çevrelerde yayılan bu seslerin değerleri, mevcut arka plan gürültüsü düzeylerini 5 dBA'dan fazla aşamayacak biçimde kontrol altına alınır.

ve Ayrıca Tablo 5'de Tablo 5.

traffic.gif

GÜRÜLTÜ SINIRI NEDİR? Gürültü Kontrol Yönetmeliğine göre gürültü sınırı, şehirdeki evler için oturma odalarında 60, mutfak ve banyoda 70, yatak odalarında 35 desibeldir.

İşte bu sebeple çalışılan odanın yeri ve izolasyonu önemli bir hal almaktadır.

Ancak "rahatsızlık" subjektif bir kavram olduğu için kişiye, zamana ve mekana bağlı olarak değişiklik gösterir. Bu nedenle rahatsızlık verilen davranışın uzman bilirkişi tarafından belirlenmesi gerekir.

Gürültü Konntrol Yönetmeliği'ne Bu Linkten Ulaşabilirsiniz.
Linklerin Görülmesine İzin Verilmiyor Üye ol Veya Giriş Yap



Eğer psikolojik olarak taciz edildiğinizden emin iseniz benim bu yazıda söz ettiğim konulardan oluşan bir mektubu kendisine gönderin. Ciddiye almaz ise hususu noter ihtarnamesi olarak gönderin. Olay gerilirse sulh mahkemesine başvurur hakimin müdahalesini istersiniz.

Hukuk yolu ile değil, polis veya savcılık yolu ile çözmeyi de deneyebilirsiniz. Şikayetlerinizi onlara iletebilirsiniz.

Bu arada Gürültü Konusunun POLİS VAZİFE VE SELAHİYET KANUNU (ilgili maddeler) ilgili kısmı

Alıntı YapPOLİS VAZİFE VE SELAHİYET KANUNU (ilgili maddeler)


Madde 7 – Otel,gazino,kahve,işçi yerleri,bar,tiyatro,sinema,hamam ve plaj gibi umuma mahsus istirahat ve eğlence yerlerinin açılması önce polisin tahkiki üzerine o yerin en büyük mülkiye amirinin vereceği izne bağlıdır.

İzin alınmadan açılan bu gibi yerler polis tarafından kapatılır.

Madde 14 – Şehir ve kasabalarda gerek mesken içinde ve gerek dışında saat 24 ten sonra her ne suretle olursa olsun civar halkının rahat ve huzurunu bozacak surette gürültü yapanlar polisçe menolunur.Bu yasağı dinlemeyenler hakkında ceza kanununun 546 ncı maddesine göre takibat yapılır. Zabıtadan izin alınarak yapılacak düğün ve müsamere ve balolar bu kayıttan müstesnadır.

Ek madde 8-(16/6/1985-3233/7 mad.) Polisin yapacağı inceleme üzerine;
A)Otel gazino ve benzeri yerler veya çeşitli dinlenme,eğlence ve oyun yeri şeklinde sabit veya seyyar olarak kullanılan kara,deniz,hava ve her çeşit taşıma araçlarında bu faliyetlerin icrası;
B)Her ne ad altında olursa olsun,oynayanın kumar ve kazanç kastı olmak şartıyla bilgi ve maharet arttırıcı veya zeka geliştirici nitelikteki elektronik oyun alet ve makinaları,video oyunları, televizyon oyunları ve benzeri oyun yerlerinin açılması ve faaliyette bulunmaları, Mahalli en büyük mülki amirinin iznine bağlıdır.
Forum'da Daha Önce Verilen Cevaplar İle İlgili Küçük Bir Araştırma Yapınız. Özel mesajların kamuya faydası yoktur! Arama için Linklerin Görülmesine İzin Verilmiyor Üye ol Veya Giriş Yap

traffic.gif

Gürültü Konusu Kısa Özet!!!

1. Başkalarını rahatsız etme konusu KMK. Md 18 ve Md 19 dadır.
2. Rahatsızlık subjektif bir kavramdır. Kimin neden rahatsız olacağına rahatsız eden dahi karar veremez. Bu sebeple rahatsızlığın bir ölçüsü yoktur.
3. Konu sulh mahkemesine gittiğinde büyük ihtimalle binanın sesi ileten yapısı (ki zıplayın titreşim de verecektir) bilirkişi tarafından dikkate alınır.
4. Bu konuda yapabileceğiniz bir şey yok. Akşam 22:00'ye kadar tüm sesleri çekmek zorundadırlar. Ki Gürültü Kontrol Yönetmeliği aşağıdaki linklerde vardır. Siz teknik olarak o yönetmelikte belirtilen sesleri iyi niyet dahilinde ÇIKARTAMAZSINIZ!

Şimdi bu konuda diğer yorumlarımın linkini vereyim.


Alt Komşunun enstrüman sesinden şikayetçi olması-Gürültü
Linklerin Görülmesine İzin Verilmiyor Üye ol Veya Giriş Yap

Koşu Bandı Aldım. Komşum Gürültüden Şikayetçi .Tahammül ve hoşgörü sınırı nedir
Linklerin Görülmesine İzin Verilmiyor Üye ol Veya Giriş Yap

Gürültü Yapan (Rahatsızlık Veren) Sakinler ve Yapılabilecekler.
Linklerin Görülmesine İzin Verilmiyor Üye ol Veya Giriş Yap

GÜRÜLTÜ KONTROL YÖNETMELİGİ
Linklerin Görülmesine İzin Verilmiyor Üye ol Veya Giriş Yap

Ortak alana yapılan basket sahası (Sonradan yapılan faydalı yenilik ve ilaveler)
Linklerin Görülmesine İzin Verilmiyor Üye ol Veya Giriş Yap

Site Yönetimi Çocukların Oyunlarını Engelleyebilir mi?
Linklerin Görülmesine İzin Verilmiyor Üye ol Veya Giriş Yap

apartman dairesinde parti vb toplantılar düzenlenmesi???
Linklerin Görülmesine İzin Verilmiyor Üye ol Veya Giriş Yap

KAZAN DAİRESİNDEN GELEN HİDROFOR SESİ
Linklerin Görülmesine İzin Verilmiyor Üye ol Veya Giriş Yap

Hem Resmi Nikahları Yok , Hem De Feci Gürültü
Linklerin Görülmesine İzin Verilmiyor Üye ol Veya Giriş Yap
Forum'da Daha Önce Verilen Cevaplar İle İlgili Küçük Bir Araştırma Yapınız. Özel mesajların kamuya faydası yoktur! Arama için Linklerin Görülmesine İzin Verilmiyor Üye ol Veya Giriş Yap

traffic.gif


Paylaş delicious Paylaş digg Paylaş facebook Paylaş furl Paylaş linkedin Paylaş myspace Paylaş reddit Paylaş stumble Paylaş technorati Paylaş twitter Paylaş whatsapp

İçerik sağlayıcı paylaşım sitesi olarak hizmet veren Katmulkiyeti.com sitemizde 5651 sayılı kanunun 8. maddesine ve T.C.Knın 125. maddesine göre tüm üyelerimiz yaptıkları paylaşımlardan kendileri sorumludur.Katmulkiyeti.com hakkında yapılacak tüm hukuksal şikayetleri İletişim sayfamızdan bize bildirdikten en geç 3 (üç) iş günü içerisinde ilgili kanunlar ve yönetmelikler çerçevesinde tarafımızca incelenerek gereken işlemler yapılacak ve site yöneticilerimiz tarafından bilgi verilecektir.
Footer menü
Hakkımızda
Bize Ulaşın
Biz Kimiz
Hizmetlerimiz
sag taraf reklam alanı
sol taraf reklam alanı