Katmulkiyeti

Sorunuzla İlgili Cevaba Ulaşmak İçin

Sayın Üyelerimiz, 
Biraz sonra soracağınız sorulara benzer bir çok soru www.KatMulkiyeti.Com içinde yanıtlanmış olabilir.
Lütfen beklememeniz adına sorunuz ile ilgili daha önce verilen cevaplar arasında küçük bir araştırma yapınız.
Arama sayfasına ulaşmak için ! BURAYA , ASAGIDAKI LINKE veya RESME TIKLAYINIZ !!! 
http://katmulkiyeti.com/index.php?action=search

"Kelime(ler)" : bölümüne sorunuz ile ilgili en fazla 1-2 kelime yazınız. Çıkan sonuçları inceleyiniz , sorunuzu bulamaz iseniz aynı konu içinde sorunuzu sorabilirsiniz.


Arama Sayfasına Ulaşmak İçin Tıklayınız!

"Arama Sayfasına Ulaşmak İçin Resme Tıklayınız!"

Apartman Aidatı Gecikme Faizi Yüzde 10 Olur mu

Başlatan Mesude Karar, Ağustos 30, 2019, 12:26:25 ÖS

« önceki - sonraki »

0 Üyeler ve 1 Ziyaretçi konuyu incelemekte.

Merhaba;
Katılmadığımız ve Tarafımıza da Tebliğ edilmeyip kararın panoya da asılmadığı apartman  toplantısında aidat gecikme faizi yüzde 10 olarak belirlenmiş ve aidat tutarı artmıştır.
1-)Acaba o alınan kararla yüzde 10 faiz yasal mı olmuş oluyor yoksa yüzde 5 dışına çıkamaz mı,
2-)Bununla birlikte bizden alınan faizler yöneticinin yaptığı ödemelerde zamanında ödemeyi alamadığı için fazla ödemede mi kullanması gerekiyor illa...
3-) Toplanan aidat masraflardan fazlaysa zam gelen kısmına itiraz edebilir miyiz.
4-) Toplantıya katılmadığımız için kararın bize tebliğ edilmesi veya panoya asılması gerekir mi bizim tarafımızdan da resmiyet kazanması için.
5-) Eğer faize ve tarafımıza tebliğ edilmedi diye itiraz etmemiz gerekirse bu itirazı yapacağımız merci neresidir acaba.
Şimdiden Çok teşekkür ederim
Linkback: Apartman Aidatı Gecikme Faizi Yüzde 10 Olur mu


  • Gösterim 3,570 
  • İş Yasası İle İlgili Kanun, Tüzük ve Yönetmelikler
  • 1 Yanıtlar

Alıntı Yap1-)Acaba o alınan kararla yüzde 10 faiz yasal mı olmuş oluyor yoksa yüzde 5 dışına çıkamaz mı,

Uygulanan faiz değil kanundaki ifadesi ile gecikme tazminatı olup, Kat Mülkiyeti Kanunu'nun 20. maddesinde belirtilmiştir. Ancak bunu kanun "Kat maliklerinden her biri aralarında başka türlü anlaşma olmadıkça" koşuluna bağlamıştır. Yani kat maliklerinden her birinin katıldığı toplantıda her birinin onayı ile alınan bir kararla ancak %10 olarak uygulanabilir. Bu şartlar oluşmadan alınan karar kanuna aykırı olacağından iptali için sulh hukuk mahkemesine başvurabilirsiniz. Diğer yandan gecikme tazminatının uygulama koşulunu Yargıtay içtihatları bildirim koşuluna bağlamıştır. Yani kat malikinin toplantıya katılmış olması, katılmamışsa projenin tebliğ tarihi veya herhangi bir şekilde öğrendiği tarihten itibaren gecikme tazminatı uygulanabilir.

Alıntı Yap2-)Bununla birlikte bizden alınan faizler yöneticinin yaptığı ödemelerde zamanında ödemeyi alamadığı için fazla ödemede mi kullanması gerekiyor illa...

Böyle bir koşul yok. Ancak yıl sonunda uygulanan gecikme tazminatı nedeni ile elde dilen gelir işletme giderlerinden fazla olacağından kasada kalan tutar gelecek yılın giderlerinden mahsup edilerek kalan işletme giderleri kat maliklerine aidat olarak paylaştırılmalıdır. Böylelikle gecikmeden dolayı zarar gören diğer maliklerin hakları da birnevi iade edilmiş olur.

Alıntı Yap3-) Toplanan aidat masraflardan fazlaysa zam gelen kısmına itiraz edebilir miyiz.

Toplanan aidatın masraftan fazla olduğuna ancak yıl sonunda gider gerçekleşme oranı ile tespit olunabilir. Böyle bir durumda itiraz hakkınız karardan itibaren altı aydan fazla geçmiş olduğundan olmadığı gibi bir üst soruya verdiğim cevaptaki gibi fazla gelen tutar bir sonraki yıl giderlerinden mahsup edilerek kalan işletme giderleri kat maliklerine aidat olarak paylaştırılmalıdır.

Alıntı Yap4-) Toplantıya katılmadığımız için kararın bize tebliğ edilmesi veya panoya asılması gerekir mi bizim tarafımızdan da resmiyet kazanması için.

Toplantıya katılmadığınız için ödeme yükümlülüğünden kurtulamazsınız. Tebliğ de ancak gecikme tazminatı uygulama koşuludur. Böyle bir durumda anaparayı ne kadar gecikmiş olsanız da ödemekle yükümlüsünüz. Tebliğ edilme usulü olarak da Tebligat kanunu ek madde 1'e bakmalısınız.

Alıntı Yap5-) Eğer faize ve tarafımıza tebliğ edilmedi diye itiraz etmemiz gerekirse bu itirazı yapacağımız merci neresidir acaba.

Sulh Hukuk Mahkemesi...
Yazdıklarım hukuki bilgi değil, tecrübe paylaşımından ibarettir.


Paylaş delicious Paylaş digg Paylaş facebook Paylaş furl Paylaş linkedin Paylaş myspace Paylaş reddit Paylaş stumble Paylaş technorati Paylaş twitter Paylaş whatsapp

İçerik sağlayıcı paylaşım sitesi olarak hizmet veren Katmulkiyeti.com sitemizde 5651 sayılı kanunun 8. maddesine ve T.C.Knın 125. maddesine göre tüm üyelerimiz yaptıkları paylaşımlardan kendileri sorumludur.Katmulkiyeti.com hakkında yapılacak tüm hukuksal şikayetleri İletişim sayfamızdan bize bildirdikten en geç 3 (üç) iş günü içerisinde ilgili kanunlar ve yönetmelikler çerçevesinde tarafımızca incelenerek gereken işlemler yapılacak ve site yöneticilerimiz tarafından bilgi verilecektir.
Footer menü
Hakkımızda
Bize Ulaşın
Biz Kimiz
Hizmetlerimiz
sag taraf reklam alanı
sol taraf reklam alanı