Katmülkiyeti.Com

Kat Mülkiyeti Konuları => Kat Mülkiyeti İle İlgili Soru ve Paylaşım Bölümü => Kat Malikleri ve Kat İrtifakı Sahiplerinin Borçlarına İlişkin Konular => Konuyu başlatan: Murat Apartmanı 34 - Ekim 16, 2020, 01:33:28 ÖS

Başlık: Avans
Gönderen: Murat Apartmanı 34 - Ekim 16, 2020, 01:33:28 ÖS
İyi günler .Apartman yöneticisiyim her yıl  Haziran Temmuz Ağustos Eylül Ekim aylarında 50 TL avans toplanmakta 17 nolu dairenin kiracısı -5 eylülde başka bir yete taşındı .Benden 3ayın toplana avansını istiyor .Şimdiye kadar çıkanlardan kimseye ödenmemiş  Ne yapmam gerekiyor yardımcı olabilirmisiniz.
Başlık: Ynt: Avans
Gönderen: Ozan ÖZEN - KatMulkiyeti.Com - Kasım 07, 2020, 11:57:58 ÖÖ
Linklerin Görülmesine İzin Verilmiyor Üye ol Veya Giriş Yapİyi günler .Apartman yöneticisiyim her yıl  Haziran Temmuz Ağustos Eylül Ekim aylarında 50 TL avans toplanmakta 17 nolu dairenin kiracısı -5 eylülde başka bir yete taşındı .Benden 3ayın toplana avansını istiyor .Şimdiye kadar çıkanlardan kimseye ödenmemiş  Ne yapmam gerekiyor yardımcı olabilir misiniz.

Kiracı ortak gider ve avans paylarından oturduğu dönem ile sorumludur. Ancak kiracı tahliye ettikten sonra ortak gider ve avans paylarından kiracının oturduğu döneme ait borcu kiracıdan tahsil etme olanağımız kalmıyor. Bunun tersi de doğrudur . Kiracıya aşağıdaki hesabı verip, kat maliki ile görüşerek depozitosuna ilave olarak kiracıya ödemesini talep edebilirsiniz. Diğer taraftan kat maliki kendine ait payı yönetime bilahare öderse kiracıya kalan kısmı iade edebilirsiniz.

Aşağıdaki hesaplamada henüz dönem sonu gelmediğinden kesin hesap alınmamış durumda olup, gelir- gider dengesinin var olduğu dikkate alınmıştır. Aksi durum ihmal edilmiştir.


Sözünü ettiğiniz aylarda  5 kez toplanan ortak gider ve avans payının ait olduğu döneme göre ( örneğin bilgi vermediğiniz için biz toplanan ortak gider ve avans paylarını Ocak -Aralık dönemine ait 12 ay için toplanan gider ve avas payı olduğunu kabul edersek ) kiracının çıkış yaptığı güne kadar olanlardan kiracıya, sonrasında kat malikine ait olacaktır.

Sizin örneğinizde 5 ay x 50 TL= 250 TL bir yıllık ortak gider ve avans payı ise o halde örneğin 250 TL /12 ay =  20, 83 TL ay başına ortak gider ve avans payı düşmektedir.
 
Ottak gider ve avans paylarının son ödeme tarihi ne olarak uygulanıyorsa 5 Eylül'e göre Eylül ayına ait ortak gider ve avans payı ya kiracıya ya da kat malikine ait olacaktır. Buna siz karar veriniz. Ancak Eylül ayı başında Eylül ayı tamamlanmamış olduğundan henüz o aya ait harcamalar da yapılmamış durumdadır. 5 Eylül'de tahliye eden kiracının o aya ait bağımsız bölüm ortak gider ve avans payını kat malikinden almak doğru olacaktır.

Bu açıklamaya göre Ocak- Ağustos dönemi için 8 ay x 20,83 TL = 166,4 TL kiracıya , Eylül - Aralık dönemi için 4 ay x 20,83 TL = 83,6 TL  kat malikine ait olmalıdır.
EhPortal 1.34 © 2026, WebDev
mekan bizim almanya chat sohbet cinsel sohbet sohbet mobil sohbet dini chat