Katmülkiyeti.Com

Kat Mülkiyeti Konuları => Kat Mülkiyeti İle İlgili Açıklamalı Konular => İş Yasası İle İlgili Kanun, Tüzük ve Yönetmelikler => Konuyu başlatan: hasanalpaslan - Ekim 15, 2019, 02:15:48 ÖS

Başlık: Dükkan Ortak Kullanım Hakkında
Gönderen: hasanalpaslan - Ekim 15, 2019, 02:15:48 ÖS
Merhabalar,

17 bağımsız bölümden oluşan binamızda 5 adet dükkan bulanmaktadır. 1 dükkan (tostcu) önünde bulunan yerin bir kısmını kullanmak istiyor. 2 daire sahibi ücret ödemesi halinde uygun olduğunu söylüyor fakat geri kalan malikler ücret ödemeden kullanmasına onay veriyor.

Bütün daire sahiplerinin onayı gerekli midir ? 4/5 çoğunluk imzasına göre ücretli ya da ücretsiz olarak kullanılabilir mi ?

Teşekkürler.
Başlık: Ynt: Dükkan Ortak Kullanım Hakkında
Gönderen: Aydın Develi - Ekim 20, 2019, 06:11:17 ÖS
Sayın hasanalpaslan;

Her iki halde de karar yeter sayısı toplantıya katılanların değil tüm bağımsız bölüm maliklerinin oybirliğini gerektirir. Kat malikleri kurulunda yasal ve mevzuata uygun karar alınmalıdır. Alınacak karar ile birlikte kiraya verilmesi veya apartman önünün bedelsiz olarak kullanıma bırakılması ile ilgili anlaşma şartlarının ayrıntılı, hukuka uygun ve kat maliklerinin menfaatine yapılmasının ileride çıkabilecek ve de öngörülmeyen sıkıntıları bertaraf edeceğini unutmayınız. İyi düşünün bu konu başınızı ağrıtabilir. Bu işlemi yapmadan önce bir avukatın hukuki yardımını almanızı tavsiye ederim. ..

Saygılar...
Başlık: Ynt: Dükkan Ortak Kullanım Hakkında
Gönderen: krsdtryk - Ekim 20, 2019, 06:35:37 ÖS
Alıntı YapMadde 16 – Kat malikleri anagayrimenkulün bütün ortak yerlerine, arsa payları oranında, ortak mülkiyet hükümlerine göre malik olurlar.
Kat malikleri ortak yerlerde kullanma hakkına sahiptirler; bu hakkın genel kömürlük, garaj, teras, çamaşırhane ve çamaşır kurutma alanları gibi yerlerdeki ölçüsü, aksine sözleşme olmadıkça, her kat malikine ait arsa payı ile oranlıdır.

Bahsettiğiniz yer ortak yer olduğu için buradan her kat malikinin arsa payı oranında faydalanma hakkı vardır. Bu nedenle alınacak karar tüm kat maliklerinin oy birliği ile alınması gerekmektedir.

Alıntı YapMadde 45 – Anagayrimenkulün bir hakla kayıtlanması veya arsanın bölünmesi ve bölünen kısmın mülkiyetinin başkasına devrolunması gibi temliki tasarruflar veya anayapının dış duvarlarının, çatı veya damının reklam maksadiyle kiralanması gibi önemli yönetim işleri ancak bütün kat maliklerinin oybirliğiyle verecekleri karar üzerine yapılabilir.

Buradan da görülecekği üzere ortak yerlerin kiraya verilmesi de kat malikleri kurulunun oy birliği ile vereceği karara bağlıdır.

Sonç olarak ister ücret alın ister amayın, ortak yerlerin herhangi bir bağımsız bölüme tahsis edilmesi veya kiralanması her halde tüm kat maliklerinin katıldığı bir toplantıda tamamının oy birliği ile alınacak bir karardır.
EhPortal 1.34 © 2026, WebDev
mekan bizim almanya chat sohbet cinsel sohbet sohbet mobil sohbet dini chat