Katmulkiyeti

Sorunuzla İlgili Cevaba Ulaşmak İçin

Sayın Üyelerimiz, 
Biraz sonra soracağınız sorulara benzer bir çok soru www.KatMulkiyeti.Com içinde yanıtlanmış olabilir.
Lütfen beklememeniz adına sorunuz ile ilgili daha önce verilen cevaplar arasında küçük bir araştırma yapınız.
Arama sayfasına ulaşmak için ! BURAYA , ASAGIDAKI LINKE veya RESME TIKLAYINIZ !!! 
http://katmulkiyeti.com/index.php?action=search

"Kelime(ler)" : bölümüne sorunuz ile ilgili en fazla 1-2 kelime yazınız. Çıkan sonuçları inceleyiniz , sorunuzu bulamaz iseniz aynı konu içinde sorunuzu sorabilirsiniz.


Arama Sayfasına Ulaşmak İçin Tıklayınız!

"Arama Sayfasına Ulaşmak İçin Resme Tıklayınız!"

En Üst Kattakiler Çatı Tamiratı Bahanesi İle Teras Yapıp Kendileri Kullandılar?

Başlatan amasralı, Mart 04, 2008, 05:01:24 ÖS

« önceki - sonraki »

0 Üyeler ve 1 Ziyaretçi konuyu incelemekte.

yazlık bir yerde evimizvar ve en üst kat yeni satıldı. alanlar çatı tamiratı diye çatıya teras yaptılar ve evlerinden açtıkları merdivenle dubleks gibi burayı kullanıyorlar. buradan hak talebimiz olurmu.  Bu rası üç katlı bir apartman ne yapabiliriz uzlaşmak için hakkımızı ödeseler bunun tespitini nasıl yaptırabiliriz. Teşekkürler.
Linkback: En Üst Kattakiler Çatı Tamiratı Bahanesi İle Teras Yapıp Kendileri Kullandılar?


  • Gösterim 42,356 
  • Kat Malikleri ve Kat İrtifakı Sahiplerinin Bağımsız Bölüm Ve Ortak Yerler Üzerindeki Haklarına İlişkin Konular
  • 1 Yanıtlar

Linklerin Görülmesine İzin Verilmiyor Üye ol Veya Giriş Yap
yazlık bir yerde evimizvar ve en üst kat yeni satıldı. alanlar çatı tamiratı diye çatıya teras yaptılar ve evlerinden açtıkları merdivenle dubleks gibi burayı kullanıyorlar. buradan hak talebimiz olurmu.  Bu rası üç katlı bir apartman ne yapabiliriz uzlaşmak için hakkımızı ödeseler bunun tespitini nasıl yaptırabiliriz. Teşekkürler.

Kat Mülkiyeti Kanunu IV — ORTAK YERLER
Madde 4 — Ortak yerlerin konusu sözleşme ile belirtilebilir. Aşağıda yazılı yerler ve şeyler bu kanun gereğince her halde ortak yer sayılır;-----------------------------------------------
c)   Çatılar, bacalar, genel dam terasları, yağmur olukları, yangın emniyet merdivenleri.
...............................


Yani sizin en üst katakiler ortak alana işgal yapmışlar.


MUTLAK ORTAK YERLER:    .
Aşağıda gösterilen yerler ve şeyler her halde "ortak yer" sayılır:   
-------------------------------------
Çatılar, bacalar, genel dam terasları, yağmur olukları, yangın emniyet merdivenleri.

Mutlak ortak yerlerin sözleşme ile belirlenmesi de mümkün değildir. Yani başkalarına yönetim planı veya benzeri bir sözleşme ile terkedilmesi mümkün değildir.

Sahanlıklar, tavanlar ve çatılar ortak yerlerdendir.Ortak yerlerde bütün kat mâliklerinin rızâları alınmadan hiçbir değişiklik yapılamaz. Bu nedenlerle, sahanlıklar bağımsız bölüme eklenemez; çatı arası boşluğuna su deposu konulamaz, tavan delinerek dışarıya soba borusu çıkarılamaz. (Y. 5. HD., 30.03.1981,'E. 1981/1099, K. 1981/3156.)

Çatılar ortak yerdir. Bu nedenle tüm kat mâliklerinin nzâsı alınmadan onarım, inşaat, tesis yapılamaz. (Y. 5. HD., 18.05.1992, E. 1992/2299, K. 1992/4090.)

Genel Dam Terasları; ortasında ya da kenarında bağımsız bölüm bulunmayan veya böyle bir (teras kat, çekme kat) bağımsız bölüm bulunsa bile, genel merdivenlerdan ulaşılması mümkün olan teraslardır. Genel Dam Teraslan ortak yerlerdendir.

Genel olmayan dam terasları, ulaşılması için mutlaka bir bağımsız bölümün içinden geçilmesi gereken teraslardır.

Teras, su ya da yakıt deposu konulmak, toprakla örtülerek çimlendirilmek, üstü kapatılmak, kiraya verilmek suretiyle kullanılamaz. Çünkü, teraslar; manzara seyretmek, hava almak, güneşlenmek, çamaşır kurutmak, çocukların oynaması amacıyla inşa edilmiş yerlerdir.

Terasın ortak yer olup olmadığı onanmış İmar Planına göre saptanır. (Y. 5. HD., 10.12.1979, E. 1979/8100, K. 1979/9214.)

Kat mülkiyetine tâbi gayrimenkulde, 44. maddede açıklanan değişikliklerin yapılması veya ortak yerlerde bağımsız bölüm inşa edilebilmesi için kat mâliklerinin oybirliğiyle karar vermesi gerekir.

Kat mülkiyetine tabi taşınmaz mal malikleri, aralarında, düzenli birlik ve bansın devam etmesi için, haklarını kullanırken, doğruluk kaidelerine uymak, birbirlerini rahatsız etmemek, haklarını çiğnememek ve yine yönetim planına uymakta karşılıklı olarak yükümlüdürler. (634 sayılı Kanunun 18. maddesi) Bu genel kuralın dışında ancak tüm bağımsız bölüm maliklerinin açık, kesin ve amacı belirtir nitelikte olan rızaları alınmak ve taşınmaz malın mimari durumu ile sağlamlığı korunmak kaydıyla ortak yerlerde inşaat-onarım ve tesis yapılabilir (634 sayılı Kanunun 19. maddesi). Ancak açıklamak gerekir ki kat mülkiyetine tabi taşınmazda, Kat Mülkiyeti Kanununun 44. maddesinde belirtilen, değişikliklerin yapılmasında, veya zemin yahut bodrum katlarda, arsanın boş kısmında Yasanın 24/2 maddesinde sayılan ve sınırlı olmayan yerlerin, sonradan yapım ve tesisleri, yine kat malikleri kurulunun oybirliği ile vereceği karara bağlıdır. Kat maliklerince tek tek verilecek muvafakatlar yeterli değildir. Ayrıca bu değişikliğin gerçekleştirilmesi ve ilgili mercilerden ruhsat alınmasıda şarttır. (Y. HGK., 03.04.1991, E. 1991/5-79, K. 1991/178.)


Yönetim Plânı, anagayrimenkulün yönetim tarzını, kullanma maksat ve seklini, yönetici ve denetçilerin alacakları ücreti ve yönetime ait diğer şartları düzenleyen bir sözleşme hükmünde olduğu için, anagayrimenkulün mimarî projesine aykırı olarak ortak yerlerde inşaat yapmak ve özel temellük hakkı tanıyamaz. Ortak kullanıma tahsis edilmiş yerlerin belli bir kat mâliki ya da mâliklerince tekelci kullanıma terk edemez. KMK. 'nun 19. maddesindeki bütün kat mâliklerinin ortak rızâsı ya da 44. maddeye göre oybirliği ile karar alınmasını gerekli kılan şartlarını bertaraf eden hükümler, — Yönetim Plânı'nda yer verildiği takdirde — geçersiz olup kat mâliklerini bağlamaz.(Y. HGK., 22.09.1993, E. 1993/18-417, K. 1993/514.)

SONUÇ:

Bu kadar açıklamadan sonra , üst katı alanların mimari projede çatı olarak bölümü yıktıkları ve çatıyı teras haline getirdikleri ve kendi bağımsız bölümlerinden tavanda bir geçit açarak teras haline getirilen çatı bölümünü kendi menfaatlerine açtıkları anlaşılmaktadır. Ortada birden fazla sayıda kat mülkiyeti kanunu ihlali vardır.

Projede çatı mevcut olduğundan kişi bu terası kullanmak benim hakkım diyemez. Yani yeni yapılmış alan "genel olmayan dam teraslardan sayılamaz". Dolayısı ile kendisine kullanım imkanı vermez.

İlgili alandan hak talebiniz tabiki olur . O bölge ortak alandır.

Uzlaşmak isteseniz dahi projenin tadili gerekir. İlgili belediyenin inşaat projesinin tadil edilmesine izin vermesi gerekir. ( ki izin vereceğini zannediyorum)

Ancak kararın genel kurulunuzda ve oybirliği ile alınması gerekir. Kat maliklerinden biri dahi ben uzlaşmak istemiyorum.Kullanmasın eski haline getirsin derse eski haline getirilmesi için dava açabilir. Ve %100 kazanacaktır.

Bilirkişi tespitine gelince ... Hukuk mahkemelri dışında yaptırılacak bilirkişi tespitleri işe pek yaramaz. Sizlerin bilgi edinmesini sağlar. Ayrıca ilgili durum için bilirkişiye gerek yok. Ortada ortak alana bir tecavüz var ve açık olarak görünüyor. Kişi mimari projeye aykırı olarak kendi menfaatine ve kat malikleri kurulndan ( veya 8'den az bağımsız bölüm varsa tüm kat maliklerinden) izin almamış. 

Kat Mülkiyeti Yasası uyarınca ortak yerlerden olan çatıya yapılan el atmanın önlenmesi davasınının açılması ile ilgili el atma önlenir. Davayı kazanırsınız ve dava masrafları ile avulatlık masrafınızı karşı taraf ödemek zorunda kalir, çatıda eski haline döner.

Saygılarımla,



Forum'da Daha Önce Verilen Cevaplar İle İlgili Küçük Bir Araştırma Yapınız. Özel mesajların kamuya faydası yoktur! Arama için Linklerin Görülmesine İzin Verilmiyor Üye ol Veya Giriş Yap

traffic.gif


Paylaş delicious Paylaş digg Paylaş facebook Paylaş furl Paylaş linkedin Paylaş myspace Paylaş reddit Paylaş stumble Paylaş technorati Paylaş twitter Paylaş whatsapp

İçerik sağlayıcı paylaşım sitesi olarak hizmet veren Katmulkiyeti.com sitemizde 5651 sayılı kanunun 8. maddesine ve T.C.Knın 125. maddesine göre tüm üyelerimiz yaptıkları paylaşımlardan kendileri sorumludur.Katmulkiyeti.com hakkında yapılacak tüm hukuksal şikayetleri İletişim sayfamızdan bize bildirdikten en geç 3 (üç) iş günü içerisinde ilgili kanunlar ve yönetmelikler çerçevesinde tarafımızca incelenerek gereken işlemler yapılacak ve site yöneticilerimiz tarafından bilgi verilecektir.
Footer menü
Hakkımızda
Bize Ulaşın
Biz Kimiz
Hizmetlerimiz
sag taraf reklam alanı
sol taraf reklam alanı