Katmulkiyeti

Sorunuzla İlgili Cevaba Ulaşmak İçin

Sayın Üyelerimiz, 
Biraz sonra soracağınız sorulara benzer bir çok soru www.KatMulkiyeti.Com içinde yanıtlanmış olabilir.
Lütfen beklememeniz adına sorunuz ile ilgili daha önce verilen cevaplar arasında küçük bir araştırma yapınız.
Arama sayfasına ulaşmak için ! BURAYA , ASAGIDAKI LINKE veya RESME TIKLAYINIZ !!! 
http://katmulkiyeti.com/index.php?action=search

"Kelime(ler)" : bölümüne sorunuz ile ilgili en fazla 1-2 kelime yazınız. Çıkan sonuçları inceleyiniz , sorunuzu bulamaz iseniz aynı konu içinde sorunuzu sorabilirsiniz.


Arama Sayfasına Ulaşmak İçin Tıklayınız!

"Arama Sayfasına Ulaşmak İçin Resme Tıklayınız!"

İş Akdi Fesh Edilme Kararı Alınan Kapıcı

Başlatan dmt_ozkan, Ekim 18, 2011, 08:08:19 ÖS

« önceki - sonraki »

0 Üyeler ve 1 Ziyaretçi konuyu incelemekte.

1.30 daireli, iki dükkanlı apartmanımızın 25 senelik görevlisi ve ailesi; 2009 yılı itibarıyla, haklarında alınan "olağanüstü  işten çıkarılma ve emekli edilme" kararını hiçe sayarak, üstelik bir de "kendisine çekilen ihtara rağmen binayı terk etmeyip (bazı kişilerce etmesine müsaade edilmedi) ve yeni yönetim kurulunun toplanmasına kadar bekleyerek" (kat malikleri arasında iki de emekli hukukçu mevcut), "kat maliklerine yeni karar aldırtmak suretiyle" görevine devam ediyor.
Bu mümkün müdür? İtiraz hakkımız baki midir?

Söz konusu şahıs, bazı maliklerle sürekli olarak zıtlaşmakta (ben de bunlardan biriyim) ve haddini aşarak hakaretamiz  diyaloglara girmekte, görev aksatmakta (arandığında binada bulunmamakta). Hakkında yönetime yazılmış noter tasdikli ihtarname olmasına ve yönetimden olağanüstü toplantı kararı alınması istenmesine rağmen, aynı durum devam etmekte ve kiracı olan 7 senelik yöneticimiz de buna göz yummakta, "acıdığını" söyleyerek görevine devamına göz yumulmakta; dahası, bir çalışanla aynı haklardan yararlandırılmakta (bütün giderleri tarafımızdan karşılanmakta).

2.Elimde yöneticiyle ilgili bazı diyalogların da yer aldığı yazışmalar var ve bunlar kendisi tarafından hiç bir surette tekzip edilmedi. Yönetici kararları uygulamıyor , hesap denetimine pek müsaade etmiyor, "sürekli olarak ödeme yapmayan bir kat maliki hakkında yasal işlem yapmıyor"; sorulduğunda ters davranıp,bağırıp çağırıyor. Kötü olmamak adına, kimse de yasal yollara gitmiyor. Açıkçası, benim için de oldukça masraflı bir süreç.

Ne yapılabilir? Mahkeme yoluyla görevlinin işten çıkarılması ve dışarıdan yönetim atanması talebi mümkün mü? Bütün bunlar ihtarnamelerde yazılı.

3. Yönetim toplantısına "oy rengi yazılı yazılı olarak belirtilmek" ve herhangi bir kat malikine vekalet vermek suretiyle katılmak mümkün müdür?
Linkback: İş Akdi Fesh Edilme Kararı Alınan Kapıcı


  • Gösterim 28,168 
  • Çalışanlar ve Kapıcılar ile Apartman Görevlilerine İlişkin Konular
  • 3 Yanıtlar

Soru yanlış yerde sorulmuş ayrı konu başlığı açıldı.

Sayın üyemiz,

Alıntı Yap"30 daireli, iki dükkanlı apartmanımızın 25 senelik görevlisi ve ailesi; 2009 yılı itibarıyla, haklarında alınan "olağanüstü  işten çıkarılma ve emekli edilme" kararını hiçe sayarak, üstelik bir de "kendisine çekilen ihtara rağmen binayı terk etmeyip "
cümlenizde türlü hatalar vardır.

1. Kapıcı işten mi çıkarılıyor? Yoksa emekli mi ediliyor? İkisi hukuki olarak farklı kavramlar. Yani netice olarak benzer olabilir ancak iş hukuku açısındab farklı sonuçlar doğurur.

Eğer karar "olağanüstü  işten çıkarılma ve emekli edilme" olarak alınmış ise önce kararın sakat olduğunu ifade ediyim. Belki bu gerekçe ile ikinci bir toplantı yapılması gerekli olmuş olabilir.

2. Kapıcının emeklilik yaşı ve prim gün sayısı dolmuş ise  "kendisinin emeklilik talebi yapması ve ilgili SGK dan alacağı yazıyı yöneticiye getirmesi" gerekir. Bu yapılmaz ise yönetici de emeklilik işlemlerini başlatabilir. Emeklilik, doğal olarak iş akdinin nihayetini getirir. Yeni iş akdi düzenlenmez ise dolayısı ile işe devam
olanağı kalmaz. Ancak bu bir işten çıkarma değildir.

3. Kapıcının emekliliği geldiğinde kendisine son bürüt maaşı üzerinden (siz de 25 yıl olduğundan Bürüt Maaş x 25= ) çalıştığı yıl kadar Kıdem tazminatı, varsa diğer yan ödemelerin 25 yıl karşılığı)  (örneğin yıllık 200 TL Bayram Harçlığı veriliyor ve bu bayram harçlığı en az 2-3 yıl ardarda verilmiş ise) , oturduğu kapıcı dairesinin emsal aylık kira bedelinin kıdem yılı çarpımı ile bulunan kira karşılığı tazminat (sizin örneğinizde ay hesabı ile bir aylık kira bedeli x 25 yıl) , kullanmadığı yıllık izinler var ise bu izinlerin toplam gün sayısının son brüt maaşının 30'a bölümünden elde edilen günlük ücret karşılığı  kadar hesaplanan rakamı, yine 25 yıl içinde yaptığı fazla mesailer varsa bu mesailerin toplam gün olarak hesabı mümkün ise son brüt maaşının 30'a bölümünden elde edilen günlük ücret karşılığı  ile çarpımından bulunan Fazla Mesai miktarı ödemelerinin de emekki edilirken yapılması gerekir.

Özellikle kıdem taminatı haricinde bu saydığım ödemelerin yüklü miktar tutabileceğini belirtiyim. Kapıcının tavrı eğer sert ise bu tür alacaklarının birikmiş olduğundan emin olabilirsiniz.

Bu gerçeği 7 yıllık yöneticiniz ve diğer kat malikleri biliyor ve haklı olarak konuşmayarak bir anlaşma yoluna gitmeye çalışıyor olabilirler.

Bu tür meselelerde olayı kişiselleştirmek tüm malikler adına zarar getirir.

Benim çokça karşılaştığım bir gerçek var. Ne dedim yukarıda -yıllık izinler var ise bu izinlerin toplam gün sayısının son brüt maaşının 30'a bölümünden elde edilen günlük ücret karşılığı  kadar hesaplanan rakamı- çoğu zaman kapıcılar yıllık izinlerini kulanmış olsalarda , yöneticiler yasada bulunan "Yıllık İzin Belgesini" veya benzer bir kaydı, kapıcının imzası ile saklamadıkları taktirde , kapıcılar kullandıkları izinleri dahi kullanmadım olarak talep edebiliyorlar. Mahkeme ispat yükümlülüğünü işverenden ister, işçinin talebi ise yeterlidir.

Kapıcının emekliliği gelmiş, olayı germeden halledilmesi lazım .

Bu emekliliği gelen kapıcıya ait olan tazminat ve diğer alacaklar hakkında çok ayrıntılı bir incelemeyi
Linklerin Görülmesine İzin Verilmiyor Üye ol Veya Giriş Yap adresinde bulabilirsiniz.

4. Yine sorunuzda
Alıntı Yap""kendisine çekilen ihtara rağmen binayı terk etmeyip (bazı kişilerce etmesine müsaade edilmedi) ve yeni yönetim kurulunun toplanmasına kadar bekleyerek" (kat malikleri arasında iki de emekli hukukçu mevcut), "kat maliklerine yeni karar aldırtmak suretiyle" görevine devam ediyor. "

ifadesi var. Bu kapıcıyı emekliye ayırıp tazminat ve diğer ödemelerini ödediniz mi? İbraname aldınız mı?

5. Sorunuzda 
Alıntı Yap"Söz konusu şahıs, bazı maliklerle sürekli olarak zıtlaşmakta (ben de bunlardan biriyim) ve haddini aşarak hakaretamiz  diyaloglara girmekte, görev aksatmakta (arandığında binada bulunmamakta). Hakkında yönetime yazılmış noter tasdikli ihtarname olmasına ve yönetimden olağanüstü toplantı kararı alınması istenmesine rağmen, aynı durum devam etmekte ve kiracı olan 7 senelik yöneticimiz de buna göz yummakta, "acıdığını" söyleyerek görevine devamına göz yumulmakta; dahası, bir çalışanla aynı haklardan yararlandırılmakta (bütün giderleri tarafımızdan karşılanmakta). "

Bu davranışları sakın alacaklarının fazla miktarda olmasından dolayı bir güvene dayanmış olmasın.

Ben sorunuzdan kapıcının emekliye ayrılıp ayrılmadığını tam anlayamıyorum malesef. Emeklilik işlemi gerçekleşip ödemelerini yapmış ve ibraname alınmış ise , 15 gün çinde kapıcı konutunu terketmek zorunda. Aksi halde mülki amirlik olan kaymakamlığa dilekçe vermeniz yeter. Kolluk kuvvetleri vasıtası ile kapıcı konutunun tahliyesi gerçekleştirilir.

Eğer bu işlemler gerçekleşmemişse ve hala iş kanunu açısından çalışıyorsa tabi ki bir çalışanla aynı haklardan faydalanacak. Doğal hakkı.

6. sorunuzda
Alıntı YapElimde yöneticiyle ilgili bazı diyalogların da yer aldığı yazışmalar var ve bunlar kendisi tarafından hiç bir surette tekzip edilmedi. Yönetici kararları uygulamıyor , hesap denetimine pek müsaade etmiyor, "sürekli olarak ödeme yapmayan bir kat maliki hakkında yasal işlem yapmıyor"; sorulduğunda ters davranıp,bağırıp çağırıyor. Kötü olmamak adına, kimse de yasal yollara gitmiyor. Açıkçası, benim için de oldukça masraflı bir süreç.
Ne yapılabilir? Mahkeme yoluyla görevlinin işten çıkarılması ve dışarıdan yönetim atanması talebi mümkün mü? Bütün bunlar ihtarnamelerde yazılı.

İhtarnameyi çekmişsiniz zaten . Mahkeme yolu ile görevlinin işten çıkarılması mümkün değildir. Apartmanınızda mevcut bir yönetici olduğundan mahkemece yönetici atanması da mümkün değildir.

Yapabileceğiniz 2 konu var.

a) Ödemeyen kat malikine karşı malik olan biri mesela siz icra işlemi baştabilirsiniz.Tahsilat yapılınca yönetim hesabına para altarılır.
b) Görevini yapmayan yönetici hakkında bu hususlarda Sulh mahkemesinde dava açabilirsiniz. Hakimin müdahalesi mümkün olur.

7.
Alıntı YapYönetim toplantısına "oy rengi yazılı yazılı olarak belirtilmek" ve herhangi bir kat malikine vekalet vermek suretiyle katılmak mümkün müdür?
Mümkündür. Yazılı olarak olması koşulu ile.
Forum'da Daha Önce Verilen Cevaplar İle İlgili Küçük Bir Araştırma Yapınız. Özel mesajların kamuya faydası yoktur! Arama için Linklerin Görülmesine İzin Verilmiyor Üye ol Veya Giriş Yap

traffic.gif

Ozan Bey,

Çok uzun olmaması için mümkün olduğu kadar kısaltmaya çalıştım. Bir hata yok, eksiklikler olabilir; ancak, yazdıklarım tamamen doğrudur. Umarım, aşağıdaki ayrıntılar cevaplarınıza ışık tutacaktır.Şöyle ki;

20o9 yılı itibarıyla kendisi ve ailesinin gerek bazı şahıslara karşı "25 senelik görev süresi zarfında" sık sık sataşma (oğlunun tek başına yaşayan bir kat malikinin sorduğu soruya karşılık kapısını yumruklaması, bana küfür edilmesi, bazı daire sakinlerinin çöplerini almaması, geciktirmesi) ve küstahça tavırlar sergilemesinden, maliklerin taleplerini yerine getirmemesi, gerekse emeklilik süresinin dolmasından ötürü emekliliğine; benim de içinde bulunduğum yönetim kurulu olarak, maliklerle yapılan olağanüstü toplantı yoluyla ve "oy çokluğuyla" karar verilmiştir. Demek istediğim, emekliliği zaten dolmuştu ve gerekli işlemler için başvuruda bulunulmuştu. hakkında daha önce de "bir kaç kez, işten çıkarılması talebiyle", "çeşitli kat malikleri tarafından" olağanüstü toplantı kararı aldırılmış; ancak, ekmeğiyle oynanmaması babında, işine iadesine karar verilmişti. Olayın özeti budur.

Soru 1: İşten çıkarılan veya emekli edilen bir  kişi hakkında yıllık genel kurul toplantısında nasıl "tekrar" görevine devamı yönünde karar alınabilir, bu mümkün müdür? mahkemeye müracaat hakkı, zaman aşımı da olsa, baki midir, sormak istediğim buydu.

İkinci husus ise; kıdem tazminatı ve diğer tazminatı da dahil olmak üzere, "bütün hukuki hakları (sorularımıza cevap alamadığımız için diğerlerini bilmiyorum) emekli edilirken kendisine takdim edildiği ve hakkındaki emeklilik kararına rağmen",  BİNAYI TERK ETMEMİŞ olup, GÖREVİNE DEVAM ETMEKTEDİR. Sorun buradadır.  Kısaca, kendisini müdafaa etmekte olan eski yönetici ve birkaç kişi tarafından kendisine açık çek verilmektedir. Diğer daire sakinleri kendisinden ciddi şekilde şikayetçidirler. Ayrıca, "hakkıdır" dediğiniz şeyler, zaten veriliyor, sigortası da ödeniyor. Bunun dışındakileri maalesef takip edemiyorum; çünkü,kimse bir şey bilmiyor. Kaldı ki, yazdığınız yasal hakların ne kendisi, ne eski , ne de yeni yönetici tarafından bilindiğinden emin değilim. Ben,"bir  çalışanın hakları" derken, yüzde elli oranı yasal olmasına rağmen, normal bir görevlinin bütün giderlerinin tamamı tarafımızdan karşılanıyor, demek istemiştim. zira,  böyle olması yönünde, sanırım kendi açık dayatması var. Anlayacağınız; hem binayı terk etmiyor, hem de yetmiyormuş gibi, bütün giderleri ile senede tek maaş ikramiyesi olmazsa, çalışmayacağını bildiriyor. Oturduğu yer ise, kapıcı dairesi değil maalesef. Bina yönetiminin sonradan yaptırdığı, iki odalı bir alan. Bunun kira bedeli nasıl hesaplanır ve hangi kıdemle çarpılır, anlayamadım. Bu ödenek de kendisine verilecek mi? Yıllık izin meselesine gelince; bir aylık yıllık iznini her sene kullanır ve sanırım, başka yerde de çalışıyor; aradığımızda yerinde olduğunu görmedik. yönetimden sürekli olarak izin aldığı, bizzat yöneticinin kendisi tarafından tarafımıza bildirilmiştir.
 
Soru 2: Mahkemeye başvurulmak suretiyle, alınan kararların yasal şekle uygun hale getirilmesinin ve kendisinin emekli edildiği halde işine iadesi yönündeki kararın bozdurulması talebi mümkün mü? Binamızdaki hukukçular, mümkün olduğunu söylüyorlar.

Üçüncü ve son husus da, yöneticinin de görevlerini aksatması, önemli talepleri yerine getirmemesi, defterleri denetime göndermemesidir. Kendisi bu hususta müteaddit def'alar, yine bazı sakinler tarafından ikaz edilmiş ve toplantılarda bu sorun her seferinde gündeme getirilmiştir. Sözgelimi; binada yaşadığım on altı sene boyunca her zaman şahit olduğum, ortak giderleri ödememekte direnen birkaç kişi hakkında yasal sürecin başlatılmamasına bir türlü yanaşmamaktadır. Binadan ayrılan bazı şahısların ödemelerini yapıp yapmadıklarını bilmiyoruz; sorduğumuzda, "ödediler" cevabını alıyoruz. 2.700 liralık borçlardan bahsediliyor; makbuzunu soruyoruz, sert karşılıklar veriyor, kapısını çalanlara kızıyor. Kısaca; komşuluk adına elimizden geleni yapmamıza rağmen, sürekli olarak itiraz alıyorsak, bir nedeni olması gerektiğini düşünüyoruz. Yoksa maksat, özel olarak  birileriyle kötü olmak değil.

Soru 3: Bu noktadaki sorum da şu: Dışarıdan yönetici atanmasını isteyenler olduğu kadar, istemeyenler de var. "Yeni yönetim kurulu toplantısında bu konu ve görevli seçimi konusundaki oylamada oyumuzu yazılı olarak ifade edip, herhangi bir malike yazılı olarak vekalet vermemiz mümkün mü?" demiştim, cevabımı aldım, teşekkür ederim.

Son sorum: a)Denetim raporları olmadan karar defteri nasıl imzalanır? İmzalanmama hakkı söz konusu olabilir mi? b) Bir de; kendisine vekalet verilen kişinin, elindeki vekaletlerin 1/3'ü oranında oy kullanabilme hakkı olduğunu biliyorum. Her biri için ayrı ayrı mı oy kullanacak, bunu nasıl idare edeceğiz, merak ediyoruz.


Teşekkürler ve Saygılar...

bizdeki kapıcı 2 yıldır burda çalışıyor ve işini yapmıyor herkes şikayetçi yönetici benim  anlamasını fesh etmek istiyorum ama bazı konuları anlamadım . biz ona kapıcı dairesini thsis ettik orda bedava kalıyor faturalarını biz ödüyoruz . ama işten ayrılırken daha kira bedeli neden kıdem tazminatına ekliyoruz . hem bedava kalıyor hem tazminatının içinde fazladan para mı alıyor. ayrıca tazminatsız olarak işten çıkartamaz mıyız çok aylak kafasına göre yorum yapan ve zorla çalışan bir kişi kendisi


Paylaş delicious Paylaş digg Paylaş facebook Paylaş furl Paylaş linkedin Paylaş myspace Paylaş reddit Paylaş stumble Paylaş technorati Paylaş twitter Paylaş whatsapp

İçerik sağlayıcı paylaşım sitesi olarak hizmet veren Katmulkiyeti.com sitemizde 5651 sayılı kanunun 8. maddesine ve T.C.Knın 125. maddesine göre tüm üyelerimiz yaptıkları paylaşımlardan kendileri sorumludur.Katmulkiyeti.com hakkında yapılacak tüm hukuksal şikayetleri İletişim sayfamızdan bize bildirdikten en geç 3 (üç) iş günü içerisinde ilgili kanunlar ve yönetmelikler çerçevesinde tarafımızca incelenerek gereken işlemler yapılacak ve site yöneticilerimiz tarafından bilgi verilecektir.
Footer menü
Hakkımızda
Bize Ulaşın
Biz Kimiz
Hizmetlerimiz
sag taraf reklam alanı
sol taraf reklam alanı