Katmulkiyeti

Sorunuzla İlgili Cevaba Ulaşmak İçin

Sayın Üyelerimiz, 
Biraz sonra soracağınız sorulara benzer bir çok soru www.KatMulkiyeti.Com içinde yanıtlanmış olabilir.
Lütfen beklememeniz adına sorunuz ile ilgili daha önce verilen cevaplar arasında küçük bir araştırma yapınız.
Arama sayfasına ulaşmak için ! BURAYA , ASAGIDAKI LINKE veya RESME TIKLAYINIZ !!! 
http://katmulkiyeti.com/index.php?action=search

"Kelime(ler)" : bölümüne sorunuz ile ilgili en fazla 1-2 kelime yazınız. Çıkan sonuçları inceleyiniz , sorunuzu bulamaz iseniz aynı konu içinde sorunuzu sorabilirsiniz.


Arama Sayfasına Ulaşmak İçin Tıklayınız!

"Arama Sayfasına Ulaşmak İçin Resme Tıklayınız!"

DOGAL GAZA GEÇİŞ İŞLEMLERİ - İGDAŞ ÖRNEGİ

Başlatan Ozan ÖZEN - KatMulkiyeti.Com, Mart 31, 2011, 05:19:28 ÖS

« önceki - sonraki »

0 Üyeler ve 1 Ziyaretçi konuyu incelemekte.

DOGAL GAZA GEÇİŞ


DOGAL GAZA GEÇİŞ İŞLEMLERİ


KANUN - 21 134 sayılı ve 11.02.1992 tarihli resmi gazete KANUN NO: 3770 KABUL TARİHİ :05.02.1992

Madde 1 - 23.6.1965 tarihli ve 634 sayılı Kat Külkiyeti Kanunu'nun 42.maddesine aşağıdaki fıkralar eklenmiştir.

Kat maliklerinden birinin isteği ile ortak kaloriferle olan ısınmanındoğal gaz kullanılmak maksadı ile ferdi ısınmaya dönüştürülmesi, kat maliklerinin sayı ve arsa payı çoğunluğu ile verecekleri karar üzerine yapılır. Ortak kalorifer ile olan ısınmanın ferdi ısınmaya dönüştürülmesine karar verilmesi halinde yönetim planının bu karara aykırı hükümleri değiştirilmiş sayılır. ve bu konuda yapılacak ortak işlerin giderleri arsa payı oranına göre ödenir.


Bina sakinlerine yardımcı olmak amacıyla yapılacak işler maddeler halinde özetlenmiştir;




1. Sokağınızda doğal gaz olup olmadığı ve doğal gaz kullanıp kullanamayacağınız ALO DOGAL GAZ 626 46 66 nolu telefondan öğreniniz.

2. Apartman kat maliklerinin en az %51 çoğunluğu ile doğal gaza geçme kararı alınmalıdır. Bu karar apartman karar defterine işlenmelidir. (Dönüşüm istemeyen kat malikleri de ortak harcamalara arsa payı oranında katılmak zorundadır)

Dikkat!!! Bu madde ile ilgili bazı yasalarda değişiklik olmuştur. Bir sonraki cevapta bu çoğunluklarla ilgili ayrıntılı bilgi bulabilirsiniz.

3. Apartman yönetim kurulu doğal gaz ve kalorifer tesisatını yaptırmak için teknik incelemeyi yapacak, teklifleri toplayıp inceleyip karar alacak bir heyet oluşturmalıdır.

4. Karar defterinin fotokopisi ile binanın bağlı bulunduğu İGDAŞ bölge müdürlüğü abone servislerine başvurularak abone sözleşmesi yapılır. (istenirse taksit yapılabilmektedir) Abone olunduğunda bina için İGDAŞ tarafından, abone numarası verilecektir.

5. Teklif edilen cihazlar incelenip (mümkünse kazanın brülörün çalışır durumda görülüp kullananlardan bilgi alınmasını öneririz) güvenlik, işletme maliyeti ve ömür faktörleri de dikkate alınıp optimum teklifi veren firma ile sözleşme yapılır.

6. Apartman yönetimi anlaştıkları mühendislik firmasına abone numarasını ve binanın mimari projesini verecektir. (Proje yoksa mühendislik firması röleve çıkartacaktır)

7. Daire sahiplerinden nakit ve vadeli ödemeler toplanıp işi alan firmaya ödenir.

8. Mühendislik firması abone numarası İGDAŞ şartlarına uygun doğal gaz projesine başlar. Proje bittikten sonra 4 nüsha olarak Alibeyköy'deki İGDAŞ genel müdürlüğünde onaya verilir.

9. Proje onaylandıktan sonra genel müdürlük ilgili bölge müdürlüğüne projeyi gönderir. Bu arada tesisatçı firma ise başlama formu olarak adlandırılan belgeyi bölge müdürlüğüne verir.

10. Bölge müdürlüğü, proje merkezden geldiğinde aboneye haber vererek sayaç güvence sözleşmesinin yapılması için bina yöneticisini çağırır. Yönetici sözleşme için gereken tutarı toplayarak, damga pulu, apartman kaşesi ve abone numarası ile birlikte bölge müdürlüğüne başvurarak güvence sözleşmesini yapar.

11. Yapımcı firma tesisatı onaylı projeye göre yapar.

12. Projeci firma tesisatı test ettiğine dair proje mühendisi ve tesisat ustasının imzalarının bulunduğu test kağıtlarını bölge müdürlüğüne verir. Böylece içinde proje, güvence sözleşmesi ve test kağıtlarının bulunduğu dosya hazırlanmış olur.

13. Apartman ısınma ve varsa boyler kullanma sıcak suyu programını yönetim belirler. (bir örnek için yan sayfadaki tabloya bakınız) a. Günümüz doğal gaz kazanları artık tamamen otomatik kontrollü ve programlanabilir olmalıdır. Örneğin; Buderus kazanlarda bu amaçla geliştirilmiş Logamatik panel bulunmaktadır. Bu panel istenilen programda ve dış sıcaklığı göre optimum şartlarda kazanı çalıştırır. Logamatik panelde bulunan ve diğerlerinde de bulunması gereken ilave özellikler; b. Gündüz ısıtma programında; Dış hava sıcaklığı (...°C)'nın altına düştüğünde kalorifer kazanı çalışmalıdır. (Apartmanlarda 15 veya 16°C, villalarda 17 veya 18°C olabilir) c. Gece ısıtma programında; Dış hava (...°C) sıcaklığa düşünceye kadar kalorifer kazanı gece programında çalışmasın. (konforlu seçim + 10°C, ekonomik seçim + 5°C olabilir) Dış hava sıcaklığı yukarıda belirlenen sıcaklığın altına düştüğünde (gece programında) oda sıcaklığı (...°C) olsun. (Oda sıcaklığı gece programında konforlu seçimde 2°C, ekonomik seçimde 8°C gündüze göre düşürülebilir)

14. Bölge müdürlüğü konrol için firmaya gün verir. Kontrol mühendisi proje ve gaz tesisatının uygunluğunu kontrol eder.

15. Kontrol mühendisi onayı verdikten sonra firma sayacı alır ve bağlar. Daha sonra gaz açma ekibini ilgili müdürlükten alır. Ekip U manometre ile kaçak kontrolü yapar. Kaçak yoksa kontrol mühendisi, teknisyen, proje mühendisi, usta ve yöneticinin imzalarının bulunduğu gaz açma formu hazırlanır. Bu formdan yöneticiye, tesisatçıya, ustaya ve İGDAŞ'a birer kopya verilir. Gaz açılır.



MERKEZİ DOGAL GAZ SİSTEMLERİ :

1-KAZAN :

A-DÖKME DİLİMLİ KAZAN :

* Uzun ömürlüdürler.
* Pahalıdırlar
* Dilim ilavesi ile kapasite artırımı mümkündür.

B-ÇELİK KAZANLAR :

* Fiyatları diğerlerine göre uygundur.
* Ömürleri diğerlerine göre daha kısadır.
* Tamiratları daha kolaydır.
* Doğalgaza uygun dizayn edilmeleri şarttır.

C-ATMOSFERİK BRÜLÖRLÜ KAZANLAR :

* Gürültü yok denecek kadar azdır.
* Kazan ve brülör birliktedir.
* Bu kazanlarda başka yakıt yakılamaz.
* Havalandırması çok iyi kazan dairelerine ihtiyaç gösterir.
* Baca bağlantısı sorunsuz olmalıdır.
* Arıza ihtimali yok gibidir.

2-BRÜLÖR :

ÜFLEMELİ BRÜLÖR :

* Havalandırmanın rahat olmadığı kazan dairelerinde tercih edilmelidir.
* Kazan kapasitesine göre bir veya iki kademeli brülör tercih edilmelidir.

BİREYSEL AMAÇLI DOGAL SİSTEMLERİ :

KOMBİ CİHAZLARI :

A-BACALI KOMBİ CİHAZLARI :
Bu cihaza sahip olmadan önce mutlaka bacanızın çekiminin çok iyi olması gerekmektedir.Aynı zamanda yanma havasını bulunduğu ortamdan aldığı için,monte edilecek yerin havalandırmasının iyi olması gerekmektedir.

* Banyo-oturma odaları-yatak odası ve merdiven boşluklarına konması uygun değildir.

B-HERMATİK KOMBİ CİHAZLARI (BACASIZ) :
Bu cihazlar bacaya ihtiyaç göstermezler.Dış duvara monte edilerek kullanılır.

* Oturma odalarına,aydınlatma boşluklarına ve baca bağlantısına uygun değildir.

SİSTEM SEÇİMİ :

MERKEZİ SİSTEMDEN BİREYSEL SİSTEME GEÇİŞ :

* Merkezi sistemler daha verimlidir.
* Tek cihazla çalıştığından arıza şansı daha azdır.
* Merkesi sistemden bireysel sisteme geçiş oldukça pahalıdır.İptal edilen sistem maliyeti gözardı edilmemelidir.
* Bireysel ısıtma sistem tesisatı estetik değildir.


Linkback: DOGAL GAZA GEÇİŞ İŞLEMLERİ - İGDAŞ ÖRNEGİ


Forum'da Daha Önce Verilen Cevaplar İle İlgili Küçük Bir Araştırma Yapınız. Özel mesajların kamuya faydası yoktur! Arama için Linklerin Görülmesine İzin Verilmiyor Üye ol Veya Giriş Yap

traffic.gif
  • Gösterim 29,471 
  • Bireysel / Merkezi Isınma Sistemine Geçiş , Merkezi Isıtma Sistemi Paylaşımı / Kalorimetre / Payölçer /Doğalgaz /Kombi İle İlgili Konular
  • 1 Yanıtlar

Alıntı Yapmerkezi katı yakıt  ısınmadan kombiye geçmek için   2000m 2  ve üzerindeki apartmanlarda kararalma oranı son değişikliklere göre nedir

2000 METREKARE ALTINKİNDEKİ BİNALARDA  TÜM KAT MALİKLERİNİN SALT ÇOGUNLUGUDUR.


Kat Mülkiyeti Kanunun 42. maddesi öyle emrediyor.Burda amaç enerji verimliliği yasasında belirtilen cıhazları kullandırıp enerji tasarufu sağlamaktır. Ki doğrudur.

Kısaca;

2000 m2 (İkibin metrekare) altında olan binalarda merkezi katı yakıttan kombili ısınma sistemine geçiş için yeterli çoğunluk yasal bir toplantıda kat maliklerinin salt çoğunluğunun bunu onaylamasıdır.

Sorunuz Kat Mülkiyeti Kanunu'nun 42. maddesinde ve 3. fıkrasında tanımlanmıştır. "(Ek fıkra: 10/12/1990 - KHK - 431/1 md.; Aynen kabul: 05/02/1992 - 3770/1 md.) Kat maliklerinden birinin isteği ile ortak kaloriferle olan ısınmanın doğalgaz kullanılmak maksadıyla ferdi ısınmaya dönüştürülmesi, kat maliklerinin sayı ve arsa payı çoğunluğu ile verecekleri karar üzerine yapılır. "

Apartmanınız 2000 m2 (İkibin metrekare) altında ise , doğalgaza geçiş için karar alınacak toplantıda (toplantı çağrısında ilgili konunun görüşüleceğinin belirlemesi gerekir) en az yarısından bir fazla sayıda (sayı ve arsa payı için ayrı ayrı olarak salt çoğunluk aranır)  kat malikinin (arsa payı ve bağımsız bölüm sayısı salt çoğunluğu) veya vekilinin bulunması gerekir. Bu sayıda kat maliki veya vekilinin de kombili bireysel ısıtma sistemine geçişine olumlu oy kullanması gerekir. Eğer olumsuz oy kullanacak kat malikleri veya vekilleri varsa ; onların sayısı kadar olumlu oy kullanacak kat maliki veya vekilinin de toplantıda hazır olması gerekir.

Ancak doğalgaz kullanmak maksadıyla olmayan (ferdi ısınma elektrik, odun, kömür, LPG ve benzeri yakıtlar ile yapılacaksa) ferdi ısınma istekleri, oybirliği ile alınacak kararlarla mümkündür.

Yine doğalgazlı merkezi ısınmadan , doğalgazlı ferdi ısınmaya(kombi)  geçmek için 2000 m2 (İkibin metrekare) altında olan binalarda  , tüm kat maliklerinin salt çoğunluğunun kararı gereklidir. 


DOGAL GAZA GEÇİŞ NASIL OLACAK? 

Apartmanda oturanlar için öncelikle apartman yönetim kurulunun doğal gaza geçiş konusunda en az %51 çoğunlukla karar alması gerekmektedir.

Merkezi sistemle ısıtılan binalarda, doğal gaza geçişin merkezi mi, yoksa bireysel mi olacağı ise yine apartman yönetim kurulunun %51 çoğunluk kararı ile olur.

2000 METREKARE ve  ÜZERİNDEKİ  BİNALARDA  TÜM KAT MALİKLERİNİN OYBİRLİGİDİR.

18.04.2007 Tarihli ve 5627 Nolu Enerji Verimliliği Kanunu’na göre :

MADDE 16 – 23/6/1965 tarihli ve 634 sayılı Kat Mülkiyeti Kanununun 42 nci maddesinin dördüncü ve beşinci fıkraları aşağıdaki şekilde değiştirilmiştir.

"Kat maliklerinden birinin isteği üzerine ısı yalıtımı, ısıtma sisteminin yakıt dönüşümü ve ısıtma sisteminin merkezi sistemden ferdi sisteme veya ferdi sistemden merkezi sisteme dönüştürülmesi, kat maliklerinin sayı ve arsa payı çoğunluğu ile verecekleri karar üzerine yapılır. Ancak toplam inşaat alanı ikibin metrekare ( 2000 m2) ve üzeri olan binalarda merkezi ısıtma sisteminin ferdi ısıtma sistemine dönüştürülmesi, kat maliklerinin sayı ve arsa payı olarak oybirliği ile verecekleri karar üzerine yapılır. Bu konuda yapılacak ortak işlerin giderleri arsa payı oranına göre ödenir. Merkezi ısıtma sistemlerinde ısınma giderlerinin paylaştırılmasına ilişkin usûl ve esaslar Bayındırlık ve İskan Bakanlığı tarafından yürürlüğe konulacak yönetmelikle düzenlenir. Isıtma sisteminin merkezi sistemden ferdi sisteme veya ferdi sistemden merkezi sisteme dönüştürülmesine karar verilmesi halinde, yönetim planının bu karara aykırı hükümleri değiştirilmiş sayılır. "

 
Bu konuda kanunu bu linkte veriyorum.

Enerji verimliliği - 18.04.2007 Tarihli ve 5627 Nolu Enerji Verimliliği Kanunu
Linklerin Görülmesine İzin Verilmiyor Üye ol Veya Giriş Yap


Bu konuda yönetmeliği bu linkte veriyorum.

Enerji verimliliği - 25/10/2008  Tarihli ve  27035 Sayılı Enerji Kaynaklarının Ve Enerjinin Kullanımında Verimliliğin Artırılmasına Dair Yönetmelik
Linklerin Görülmesine İzin Verilmiyor Üye ol Veya Giriş Yap


Şehrinizde bulunan gaz şirketinin  yetki vermiş olduğu bayilerden birine giderek, proje ve etüt çalışması yaptırılır. Abonelik işlemi sırasında katılım payı ve güvence bedeli belirtilecek banka hesap numaralarına yatırılır. Merkezi sistem ile doğal gaza geçilecek ise sadece kazan dairesinde dönüşüm işlemi olur. Ayrıca dairelere gaz alınıp, sıcak su ve pişirme amaçlı da kullanılacaksa, bunun için de ayrı bir karar alıp, ortak kolon hattı çektirilmesi gerekmektedir.

DOGAL GAZIN KONUT KULLANIMINDAKİ ISITMA TİPLERİ

En temiz ve en ucuz yakıt olan doğal gazın konutlarda kullanılması daha kolay ve daha ekonomik bir kışa "merhaba" demek anlamına geliyor. Çünkü doğal gaz gerek ısıtmada ve sıcak su temininde, gerekse pişirmede büyük avantajlar sağlıyor. Doğal gazla beraber kömür kokusu, is, duman bitiyor; "kömür bitti", "tüp kalmadı" derdi sona eriyor.

Konutlarda doğal gaz kullanımı üç grupta toplanabilir; ısıtmada, sıcak su temininde ve mutfakta.

Konutlarda, kömür ya da sıvı yakıtlı soba ile ısıtmada, konutun tek noktadan ısıtılması ve ısıl veriminin düşüklüğü enerji israfına neden olmaktadır. Kömürlü kalorifer kazanlarında %40-45 düzeyindeki ısıl verim, kazan doğal gaza dönüştüğünde % 70-74'lere çıkmaktadır. Ekonomik ömrünü yitirmiş kazanların doğal gaza uyumlu kazanlarla yenilenmesi durumunda ise verim %80-85'lere yükselmektedir.

Doğal gazla çalışan kazanların işletilmesinde insan faktörü minimuma indiği için kontrolleri son derece kolaydır, rasyonel ve dengeli ısıtma imkanı sağlamaktadır. Ayrıca doğal gaz cihazları çok fonksiyoneldir. Bir kombi kat kaloriferi ile hem ısıtma, hem de sıcak su elde edilebilmektedir. Bir kalorifer kazanı ile apartmandaki her daire ortak ısıtılabileceği gibi, her daire bağımsız da ısıtılabilir.

Apartman Dairelerinde Bağımsız Isıtma

Sobalı apartman dairelerinde doğal gazla ısıtma için doğal gaz sobası ve kombi kat kaloriferleri kullanılabilir. Çok değişik tip ve kapasitelerde doğal gaz sobaları mevcuttur. Odanın büyüklüğü, izolasyonu, ısı kaybı benzeri faktörler değerlendirilerek en uygun kapasiteli soba seçilmelidir. Baca bağlantılı, dış duvar bağlantılı (hermetik) ve bacasız olmak üzere üç soba türü mevcuttur.

Doğal gazlı kombi kat kaloriferi kullanımında ise dairelerin odalarına döşenen borular ve oda duvarlarına monte edilen radyatörler vasıtasıyla ısınma sağlanmaktadır. Kombi tipleri bacalı ve hermetik olmak üzeri 2 çeşittir. Ayrıca baca bağlantılı kat kaloriferleri de kullanılabilmektedir.

Apartmanlarda veya Sitelerde Ortak Isıtma

Doğal gaza henüz geçmeyen apartmanlar genelde kömürlü ya da fueloilli kalorifer kazanları ile ısıtılmaktadır. Ekonomik, temiz ve kullanışlı olması açılarından bu kazanlarda doğal gaz yakılması çok daha avantajlıdır.

Ortak bir kalorifer kazanı ile ısıtma yapıldığında daireler, sıcak su sayacı gibi ek ölçme cihazları kullanmak suretiyle kazanın girişine takılan sayaçta okunan gaz giderinden kendilerine düşen miktarı tam olarak pay edebilirler. Ancak, böyle bir ek masrafa girilmemesi halinde, kömür veya fueloil kullanmada olduğu gibi belli bir takım kıstaslar (metrekareye bölmek gibi) kullanılacaktır.

Doğal gazın radyatörlerde termostatlı vana kullanılması ile son derece kontrollü olarak yakılabilmesi sonucunda hem konfor hem de büyük miktarda yakıt tasarrufu sağlar. Önemle üzerinde durulması gereken bir nokta da genellikle kazan dairelerinin havalandırma, elektrik ve baca tesisatlarının standartlara uygun olmasıdır. Kullanılmakta olan kazanların pek çoğu ekonomik ömrünü tamamlamış durumdadır. Bunlar dikkate alınarak doğal gaza geçmeden önce kazan ve kazan dairelerinin yetkili kurum ya da yetkili firmalara bakım ve onarımlarının yaptırılması ve gerekiyorsa kazan değişimlerinin yapılması verim ve güvenlik açısından çok önemlidir


Doğalgaz Konusu İle iLgili Daha Detaylı Bilgiler İçin... TIKLAYINIZ...
Bireysel Isınma Sistemine Geçiş , Doğalgaz ve Kombi İle İlgili Konular...
Linklerin Görülmesine İzin Verilmiyor Üye ol Veya Giriş Yap
Forum'da Daha Önce Verilen Cevaplar İle İlgili Küçük Bir Araştırma Yapınız. Özel mesajların kamuya faydası yoktur! Arama için Linklerin Görülmesine İzin Verilmiyor Üye ol Veya Giriş Yap

traffic.gif


Paylaş delicious Paylaş digg Paylaş facebook Paylaş furl Paylaş linkedin Paylaş myspace Paylaş reddit Paylaş stumble Paylaş technorati Paylaş twitter Paylaş whatsapp

İçerik sağlayıcı paylaşım sitesi olarak hizmet veren Katmulkiyeti.com sitemizde 5651 sayılı kanunun 8. maddesine ve T.C.Knın 125. maddesine göre tüm üyelerimiz yaptıkları paylaşımlardan kendileri sorumludur.Katmulkiyeti.com hakkında yapılacak tüm hukuksal şikayetleri İletişim sayfamızdan bize bildirdikten en geç 3 (üç) iş günü içerisinde ilgili kanunlar ve yönetmelikler çerçevesinde tarafımızca incelenerek gereken işlemler yapılacak ve site yöneticilerimiz tarafından bilgi verilecektir.
Footer menü
Hakkımızda
Bize Ulaşın
Biz Kimiz
Hizmetlerimiz
sag taraf reklam alanı
sol taraf reklam alanı