1-Kat mülkiyetine geçmenin ne gibi avantajları var.Belgelerim tamam.Şu an oturduğunuz daireniz aslında arsa ... Yani bir ev sahibi değilsiniz. Kat Mülkiyetine geçerseniz bir eviniz olacak. Bu ev satışında alan şahıs banka kredisi kullanabilecek. Eğer geçmezseniz örneğin ben komşunuz olsam şunu diyebilirim. Bu ev benim değil aslında benim evim senin evin.
Olmazsa dersem benim olmadığını nasıl ispatlayacaksınız. ? Kabul ediyim ütopik örnek ama olabilir!)
Yani aslında net anlatabilmek için örnekledim.
Diğer taraftan özellikle sigorta yaptırırken evinizin net adreslemesi için kat mülkiyeti gerekir. Kat mülkiyetine gemedikçe siz aşağıda söylediğiniz gibi o arsanın 7547 pay içinde toplam 14 payının ortağısınız. Başka bir şey değil. 2- Tapumda 7547/14 yazıyor.benim 2 katlı binamın olduğu bölüm 350 m2 ama diğer ortakların arsalarının bazısı 700 bazısı 400.( binanın konumu itibariyle itibariyle ) Şimdi bu kat mülkiyeti yapılınca ben arsa payı açısından dezavantajlı mı olacağım.Biraz önce dediğim gibi sizin arsa paylı tapunuzun üzerinde yazan rakam olan arsa payı 7547 pay içinde toplam 14 pay. Kat mülkiyetine geçince pay açısından hiç bir şey değişmeyecek. Yani dezavantajlı olmayacaksınız. Bakın ortak diyorsunuz . Siz yasal olarak sadece arsanın ortaklarısınız. Eğer kat mülkiyetine geçersiniz, evinizin (villa, daire vs) , villa vs. ise evinizin dışında kalan ve tapuda size ayrılmış olduğu planlanan bahçe bölümünün gerçek sahibi olacaksınız. Ortağınız filan olmayacak.
Diğer taraftan 700merekare olan ortağınızın da arsa payı örneğin tapusunda 7547/22 'dir. Onunki de öyle kalacak. Yani metrekare sizden büyükse sonuçta arsa payı da sizden büyüktür.
3-Kat mülkiyetine geçmezsem cezası 1000 ytl mi?Evet aşağıda kanun maddesini görebilirsiniz.
Alıntı Yap"GEÇİCİ MADDE 1 Bu Kanunun yürürlüğe girdiği tarihten önce kat irtifakı kurulmuş ve üzerindeki yapılar tamamlanıp kapı kullanama belgesi alınmış bulunan anagayrimenkullerde,Kanunun yürürlüğe girdiği tarihten itibaren en geç iki yıl içinde kat mülkiyetine geçilmesi zorunludur. Bu anagayrimenkullerde yapı kullanma izninin alındığı tarihten itibaren tahakkuk eden vergi, resim ve harçlar kat mülkiyetine geçiş işlemleri sırasında cezasız olarak tahsil edilir. Belirtilen süre içinde kat irtifak hakkı sahiplerinden birinin veya varsa yöneticinin, kat mülkiyetinin kurulması için gerekli olan belgelerden eksik olanların tamamlanması için diğer kat irtifak hakkı sahiplerinden her birine yazılı bildirimde bulunmasına rağmen, gereğini yerine getirmeyen kat irtifak hakkı sahiplerinden her birine anagayrimenkul belediye sınırları içinde ise belediye, belediye sınırları dışında ise mülkî amir tarafından bin Türk Lirası idarî para cezası verilir."
4-Masraf ne kadar?2. Nolu Harç Beyannamesi Tutarı Kadar. Bu her belediye sınırları, sokak vs. değişir. Sizin gayrimenkulünüzün bvergi değeri ile ilgilidir. Bunu bağlı olduğunuz belediyeye danışınız.
5-Tavsiyeleriniz nedir?Kat Mülkiyetine geçiniz. Beklemeyiniz.
6-Kat mülkiyeti yapılınca arsa eşit mi paylaştırılacak?Hayır . Aynen arsa paylı tapudaki gibi paylaştırılacak. Anagayrimenkule ait masaraflarda tapunuzdaki arsa payı değerine göre paylaştırılacak