Linklerin Görülmesine İzin Verilmiyor
Üye ol Veya Giriş Yap
MERHABA BİR İŞ MERKEZİNDE 50 OFİSTEN 20 ADETİ BİR TEK SAHSA AİT. Bu durumda bu kişinin sahip oldugu birim basına (yanı yirmi ofise 20 oy hakkı mı vardır. ) Bu durum dıger mal sahıplerının hıc bır talebını yerıne getırememesı sonucunu doguruyor. Eskı ve yenı kanuna gore durum nedır. Bilgi verirseniz sevinirim.. (Konut degıl iş yerı olması bır sey degıstırırmı.)
BİR KİŞİNİN BİR GENEL KURULDAKİ EN FAZLA OY HAKKI NEDİR? ...Bir kat malikinin sahip olduğu bağımsız bölümleri sayısı ne olursa olsun , sahip olacağı oy sayısı bütün oyların üçte birinden fazla olamaz .O halde 50 ofis bağımsız bölümü olan bir anayapıda bir malikin en fazla oy kullanacağı bağımsız bölüm büro sayısı 50/3= 16,6666 olduğundan en fazla oy kullanacağı sayı 16 dır.
Oy hesabı yapılırken kesirler gözönüne alınmaz. Yani sizin örneğinizde 50 bağımsız büro olan anayapıda 20 bağımsız bölüm büro sahibi olan kat maliki en fazla 16 bağımsız bölüm bürosu için oy hakkına sahiptir. - Dikkat !! Genel Kurul'a bizzat gelirse. Gelmez ise tek bir vekil göndermesi de bu sayı için yeterli olmayacaktır-
Bu durum dıger mal sahıplerının hıc bır talebını yerıne getırememesı sonucunu dogurmaz. Diğer kat malikleri 26 olan salt çoğunluğu sağladıkları taktirde bir çok taleplerini yerine getirebilirler. (Pahalı yatırımlar vs. hariç)
Eski veya Yeni Kanuna göre bir değişiklik olmamıştır. Değişiklik vekil oyları ile alakalıdır. Büro , işyeri veya konut olması bir şey değiştirmez.
Madem bu kadar açıklama yaptık.
Şu hususu da açalım.!
BİR KİŞİNİN BİR GENEL KURULDA VEKİL ELİYLE OY KULLANMASI İÇİN BİR VEKİLİN KULLANABİLECEGİ EN FAZLA OY HAKKI NEDİR? ...Örneğinizden devam edelim.
Kat maliklerinden biri, oyunu yetkili vekil eliyle kullanabilir. 20 Bağımsız bölümü olan kişi diyelim ki genel kurula gelmedi ve vekil tayin etti? Bir vekil yeterli mi? HAYIR. Yeterli değil? Peki Neden?
Çünkü ;
Bir kişi, oy sayısının yüzde beşinden fazlasını kullanmak üzere vekil tayin edilemez. O halde 50 bağımsız bölüm olan bir anayapıda %5 'i 2,5 olduğundan bir vekilin en fazla oy kullanacağı sayı 2 dir.
Oy hesabı yapılırken kesirler gözönüne alınmaz. Bununla beraber ;
Örneğin ;
O halde 500 bağımsız bölüm olan bir anayapıda %5 'i 25 olduğundan bir vekilin en fazla oy kullanacağı sayı 25 dir.
Bu sayılardan fazla bir vekil oy kulanamaz.
Sizin örneğinizde vekilin en fazla oy kullanacağı sayı 2 olduğundan toplam anayapınızda bulunan 50 bağımsız bölüm dikkate alındığında , sizin 20 bağımsız bölümü olan malik bağımsız bölümlerinden 16 'sı için oy hakkı bulunduğundan - TÜM BAGIMSIZ BÖLÜMLERİN 1/3'Ü- ve bunları kullanmak için vekil tayin ettiğinden gönderdiği her vekil en fazla 2 bağımsız bölümü - TÜM BAGIMSIZ BÖLÜMLERİN %5'i - için oy kullanabilir. Eğer bu malik bağımsız bölümlerinin 16'sının da vekil eli ile temsil edilmesini istiyorsa o halde toplantıya 8 vekil (8x2 oy=16) göndermelidir.
Bu malik örneğin 9 (9x2 oy=18)veya 10 (10x2 oy=20)vekil göndererek bağımsız bölümlerinin 18'inin veya tamamının temsil edilmesini sağlayamaz.
Ancak, kırk ve daha az sayıdaki kat mülkiyetine tâbi taşınmazlarda bir kişi, en fazla iki kişiye vekâlet edebilir.
Yani örneğin anayapı 30 bağımsız bölüm daireden oluşmş olsun. Bu halde bir vekil en fazla 2 kişiye vekalet edebilir.
Veya anayapı 10 bağımsız bölüm daireden oluşmş olsun. Bu halde bir vekil en fazla yine 2 kişiye vekalet edebilir.
Bu konunun artık net olarak anlaşıldığını düşünüyorum.
Alıntı YapMadde 31 - Her kat maliki, arsa payı oranına bakılmaksızın, bir tek oy hakkına sahiptir.
Anagayrimenkulde birden ziyade bağımsız bölümü olan kat maliki, her bağımsız bölüm için ayrı bir oy hakkına sahiptir; bununla beraber onun malik olduğu bağımsız bölümlerin sayısı ne olursa olsun, sahip olacağı oy sayısı bütün oyların üçte birinden fazla olamaz, oy hesabı yapılırken kesirler gözönüne alınmaz.
Bir bağımsız bölümün birden ziyade maliki varsa, kat malikleri kurulunda bunları içlerinden vekalet verecekleri birisi temsil eder. Kat maliklerinden biri ehliyetsiz ise onu kanuni mümessili temsil eder.
Alınacak karar doğrudan doğruya kendini ilgilendiren kat maliki görüşmelerde hazır bulunabilir, fakat oya katılamaz.
Kat maliklerinden biri, oyunu yetkili vekil eliyle kullanabilir. Bir kişi, oy sayısının yüzde beşinden fazlasını kullanmak üzere vekil tayin edilemez. Ancak, kırk ve daha az sayıdaki kat mülkiyetine tâbi taşınmazlarda bir kişi, en fazla iki kişiye vekâlet edebilir. (md:16)