Katmulkiyeti

Sorunuzla İlgili Cevaba Ulaşmak İçin

Sayın Üyelerimiz, 
Biraz sonra soracağınız sorulara benzer bir çok soru www.KatMulkiyeti.Com içinde yanıtlanmış olabilir.
Lütfen beklememeniz adına sorunuz ile ilgili daha önce verilen cevaplar arasında küçük bir araştırma yapınız.
Arama sayfasına ulaşmak için ! BURAYA , ASAGIDAKI LINKE veya RESME TIKLAYINIZ !!! 
http://katmulkiyeti.com/index.php?action=search

"Kelime(ler)" : bölümüne sorunuz ile ilgili en fazla 1-2 kelime yazınız. Çıkan sonuçları inceleyiniz , sorunuzu bulamaz iseniz aynı konu içinde sorunuzu sorabilirsiniz.


Arama Sayfasına Ulaşmak İçin Tıklayınız!

"Arama Sayfasına Ulaşmak İçin Resme Tıklayınız!"

Ortak alanlarda yetki belirsizliği

Başlatan apars, Aralık 05, 2018, 08:54:49 ÖÖ

« önceki - sonraki »

0 Üyeler ve 1 Ziyaretçi konuyu incelemekte.

Merhaba,

17 bloktan oluşan ve yönetimi TOKI'den yeni devralınmış bir sitede seçilmiş blok yöneticisiyim.

Oturulan süre bakımından sitemiz 9.yılına girmiş olup, ortak mahallerden olan blok iç duvarları yer yer deforme olmuş ve aşırı kirli durumdadır.

Blok sakinlerinin isteği üzerine aşırı kirli olan bazı katlarda blok orijinal iç rengine uygun olarak katta bulunan sakinlerin kendi bütçesi ile satın aldığı malzemeler ile yenileme işlemleri yaptık.

Blok'umuz 36 daireden oluşmakta olup, şahsıma blok yöneticisi seçilemediği için husumet besleyen ve her konuya muhalif bir daire sahibinin toplu yapı yönetimine itirazı sonrası yönetim kurulu başkanı şahsıma blok içinde kendilerinden izin almadan blok içini boyadığımı ve buna yetkimin olmadığını bana ilettiler.

Bunun üzerine komşularımızın da isteği üzerine TOKI'yi arayarak bu konuda kimin yetkili olduğunu danıştım ve blok içindeki nizam intizam dekor boya gibi hususlarının blok dışına taşmamak kaydı ile ek bütçe oluşturarak bakım ve onarımının yapılması hususlarında yetkili olduğumu, devir sırasında noter tarafından onaylanan karar defterine kat malikleri kurulu ile düzenlenecek toplantı sonrası karar'ı yazarak yasal hale getirebileceğimi tarafıma ilettiler.

Toplu yapı yönetim kurulu başkanı türlü oyunlarla blok bazında benim alacağım kararların önüne geçmeye, diğer bloklarında kendi kapasitesi ile bu tarz uygulamaya gitmemesi için engeller koymaya çalışmaktadır.
Aldıkları teklif daire başı 550TL iken, ben bu rakamı 150TL'ye mal ederek komşularımın 400TL tasarruf etmesini sağladım.

Sitemiz genelinde 700 daire olduğunu göz önünde bulundurarak basit bir hesap yaparsak 700x400TL=280.000TL cebimizde kalıyor. İçinde bulunduğumuz ekonomik sıkıntıların olduğu bu dönemde komşularımın kendimizin çözebileceği hususlarda soyguna uğramasını istemiyorum.

Sitemizi TOKI'den 2018 Haziran ayında devir aldık ve devirle beraber aidatlara zam yapıldı. Hiçbir sosyal donatı olmayan sitemizde "B" ve "C" tipi olarak iki çeşit konut bulunmaktadır. Bu konutlardan B tipi olandan 155TL, C tipi olandan ise 180TL aidat alınmakta olup, yılbaşında tekrar zam planlanmaktadır. Ben de insanlara bu zor dönemde yük olmamak için kendi emeklerimle boya yükünü almaya çalışmaktayım.

Toplu yapı yönetimi bu başarımı sabote etmek için, benim de üyesi olduğum toplu yapı temsilciler kurulunda uygulamamı durdurma kararı almaya çalışmaktadır. Bunun içinde gerek blok'umda bulunan muhalif olabilecek isimleri telefonla arayarak, gerekse diğer bloklardaki temsilciler heyeti üyelerini kışkırtmaya çalışmaktadır. Bahane olarak da, önümüzdeki sene biz tüm siteyi boyatacağız, sen ek bütçe yaparsan biz bütçe yaptığımızda insanlara para ödemek istemezler, sonra sen sıkıntı çekersin gibi saçma bir sebep göstermekteler.

Bugüne kadar 9 senedir ha bugün ha yarın diye oyalama yapıldığı için kimse blok içlerinin boyanacağına inanmak istemiyor, olsa bile soyguna uğrayacağını düşünmekteler.

Sizlere danışmak istediğim konular şu şekildedir,

Toplu yapı yönetim kurulu veya temsilciler kurulu elimde karar defteri varken ve karar alınmışken blok içine müdahele hakkı varmıdır?

Blok'umda ikamet eden, yönetimin kışkırtıcı güç olarak kullandığı ve dolayısı ile herşeye muhalif olan kat maliki tüm toplantıları sabote etmeye çalışmaktadır. Bu kat maliki en son toplantıdaki tutumundan dolayı diğer kat malikleri tarafından eleştirilip toplantıyı terk etmesi istenmiştir. Blok yöneticisi olarak benim böyle bir yetkim olmadığı için insanları sakinleştirip toplantıyı tamamladım. Bu kat maliki için toplantıları sabote etmemesi açısından nasıl bir önlem alınabilir?

Toplu yapı yönetim kurulunu hangi tür mahkeme ile durdurup, geçici kayyum atanmasını sağlayabiliriz?

Blok bazında biz yöneticilerin yetkileri nelerdir?

Blok'umda alınacak karar ile blok bazında ortak mahal jeneratörü uygulaması yapmak istiyorum, doğal olarak yönetim yine yapamazsın ben tek bir tane ortak yapacağım diyor, fakat o konu da 9 senedir sürüncemede kalmıştır. Bu tarz bir uygulama yapabilirmiyim?

İlginiz için şimdiden teşekkür eder, saygılarımı sunarım.
Linkback: Ortak alanlarda yetki belirsizliği


  • Gösterim 4,295 
  • Yönetim Planı İle İlgili Konular
  • 1 Yanıtlar

#1
Sayın apars

(1) Kat Mülkiyeti Kanunun 35. Maddesinde Yöneticinin Görev ve Sorumlulukları tanımlanmaktadır. Yönetici dönem sonunda hesap vermek durumundadır. Anagayrimenkul ortak alanlarında yine Kat Mülkiyeti Kanunu usullerine uymak zorunludur.

(2) Yönetici bir vekili gibi sorumludur. Yetki almadan görev yapamaz. (Karar almadan uygulama yapamaz.) Söz konusu badana işi yöneticinin yetkisindedir ancak, masrafı bütçeden karşılanır. Kısmı sorumluluk yüklenemez. "O zaman çatı katından akan suyun tadilatını zemin katta oturan kat maliki ödemez." Tabi ki bu geçerli değildir.

(3) Toplu Yapı Yönetimi hakkında yaptığınız eleştiriler konusunda belge sahibi olmadan ve iddianızı mahkemeye taşımadan söylemlerinizle sorumluluk almanızı tavsiye etmem. Eğer yasal sınırların dışına çıkarsanız bu sefer siz hesap vermek durumunda kalırsınız. Ama ispat gücüne sahipseniz hakkınızı mahkemede aramalısınız. Bunu şimdilik istemiyorsanız eleştiniz suçlamayınız. Suçlayacaksanız mahkemede suçlayınız.

Not : Söz konusu yönetiminizi tanımıyorum tanısam da aynı şeyleri söylerim. Lütfen beni muhatap alarak bilimsel olmayan cevaplar vermeyiniz. Amacım, oluyorsa size ve Linklerin Görülmesine İzin Verilmiyor Üye ol Veya Giriş Yap kullanıcılarına faydalı olmak.

(4) Toplu Yapı Yönetiminin yetki alanı blok fiziki alanlarının dışı yani; otopark, bahçe, çocuk parkları vb. ortak alanlardır. Blok ortak alanları Blok Yönetimi yetkisindedir. Blok Yönetimi dışındaki önerileri gerekmedikçe ciddiye almak zorunda değilsiniz. Ama Kat Malikleri Kurulu tüm sorumluluğu alarak yine de badana işini Toplu Yapı Yönetimine yaptıracaksa bunun için de karar alması gerekir. Yani karar almadan yapılan badanadan doğal ve öncelikli olarak siz sorumlusunuz. Kabul etmemelisiniz. Söylemek istediğim siz sonuçta kat malikleri adına yetki aldığınız konularda görev yapmakla sorumlusunuz. Üstelik eğer kat maliki iseniz, Kat Malikleri Kurlunun bir parçası olarak bu işi profesyonel donanıma sahip olmadan gönüllü olarak yapıyorsunuz. Aldığınız/Alabileceğiniz Huzur Hakkı genel giderler tutarında bir aylık aidat tutarını geçiyorsa profesyonel hizmet veriyorsunuz anlamına gelir. Kalan kısım için Maliye Bakanlığına beyanname vermeniz gerekir.

(Size göre bir çok konu suç olmayabilir henüz bilmediğiniz için, örneğin İşletme Projesi dışında hareket ederek, kapıcının Kıdem Tazminatı Fonu için aidat topladığınız halde bu parayla bahçeye makine alırsanız bu bir suçtur. Çünkü kat maliki aidatı yani ödeyeceği paranın Kıdem Tazminatında kullanılması şartıyla bütçeyi kabul etmiş sayılır.)

Ayrıca görev süresi içinde; yasalara ve usullere aykırı hareket ederek suç işlemeniz durumunda ve kat malikinin şikayeti halinde Güveni Kötüye Kullanma suçundan 1 yıldan 7 yıla kadar hapis cezası talebi ile yargılanmanız söz konusudur. Bu suçun basit hali 1 yıllık cezayı kapsar. Ama Hizmet Nedeni ile İşlendiğinde 1 yıldan 7 yıla kadar hapis cezası ile yargılama söz konusudur. Yönetici olduğunuz için hizmet kategorisinde görev yapmaktasınız . Aradaki ciddi farkı belirtmek istedim. (Ne için risk alıyorsunuz iyi düşünün ve her şeyi kurallarına göre yapın). Naçizane.


Gerekirse istifa edebilirsiniz. KMK Madde - 40 (Profesyonel Yönetici olsaydınız sözleşme süresinden önce istifa edemezdiniz veya cezai yaptırım öderdiniz)

Alıntı YapBlok'umda ikamet eden, yönetimin kışkırtıcı güç olarak kullandığı ve dolayısı ile herşeye muhalif olan kat maliki tüm toplantıları sabote etmeye çalışmaktadır. Bu kat maliki en son toplantıdaki tutumundan dolayı diğer kat malikleri tarafından eleştirilip toplantıyı terk etmesi istenmiştir. Blok yöneticisi olarak benim böyle bir yetkim olmadığı için insanları sakinleştirip toplantıyı tamamladım. Bu kat maliki için toplantıları sabote etmemesi açısından nasıl bir önlem alınabilir?

Kat Malikleri Toplantıların (Özel Hayatın Gizliliği Kurallarına Uyarak) Kamera Kaydı ile yapılması hususunda karar alınabilir. Şahsın yasa dışı söylemleri, tutum ve davranışları hakkında (yönlendirme, tehdit, hakaret vb.) suç duyurusunda bulunabilirsiniz.


Paylaş delicious Paylaş digg Paylaş facebook Paylaş furl Paylaş linkedin Paylaş myspace Paylaş reddit Paylaş stumble Paylaş technorati Paylaş twitter Paylaş whatsapp

İçerik sağlayıcı paylaşım sitesi olarak hizmet veren Katmulkiyeti.com sitemizde 5651 sayılı kanunun 8. maddesine ve T.C.Knın 125. maddesine göre tüm üyelerimiz yaptıkları paylaşımlardan kendileri sorumludur.Katmulkiyeti.com hakkında yapılacak tüm hukuksal şikayetleri İletişim sayfamızdan bize bildirdikten en geç 3 (üç) iş günü içerisinde ilgili kanunlar ve yönetmelikler çerçevesinde tarafımızca incelenerek gereken işlemler yapılacak ve site yöneticilerimiz tarafından bilgi verilecektir.
Footer menü
Hakkımızda
Bize Ulaşın
Biz Kimiz
Hizmetlerimiz
sag taraf reklam alanı
sol taraf reklam alanı