Katmulkiyeti

Sorunuzla İlgili Cevaba Ulaşmak İçin

Sayın Üyelerimiz, 
Biraz sonra soracağınız sorulara benzer bir çok soru www.KatMulkiyeti.Com içinde yanıtlanmış olabilir.
Lütfen beklememeniz adına sorunuz ile ilgili daha önce verilen cevaplar arasında küçük bir araştırma yapınız.
Arama sayfasına ulaşmak için ! BURAYA , ASAGIDAKI LINKE veya RESME TIKLAYINIZ !!! 
http://katmulkiyeti.com/index.php?action=search

"Kelime(ler)" : bölümüne sorunuz ile ilgili en fazla 1-2 kelime yazınız. Çıkan sonuçları inceleyiniz , sorunuzu bulamaz iseniz aynı konu içinde sorunuzu sorabilirsiniz.


Arama Sayfasına Ulaşmak İçin Tıklayınız!

"Arama Sayfasına Ulaşmak İçin Resme Tıklayınız!"

Alt Komşunun enstrüman sesinden şikayetçi olması-Gürültü

Başlatan MSY, Kasım 26, 2008, 11:48:38 ÖÖ

« önceki - sonraki »

0 Üyeler ve 1 Ziyaretçi konuyu incelemekte.

İyi günler dilerim. Benim çocuğum güzel sanatlar lisesinde müzik eğitimi almaktadır. Bu nedenle çeşitli müzik enstrümanlarıyla hocalarının verdiği parçaları çalışmak zorunda. Ancak bu çalışma süresi hiç bir zaman aşıraya kaçmamaktadır. Her gün olmamaktadır. Çalışma süreleri de hiç bir zaman saatlerce sürmemektedir. Ancak alt komşu bu konuyu saplantı haline getirdiği için, küçük çocuğunun saat 20.00 da yattığını büyük çocuğunun da ders çalıştığını iddia ederek sürekli taciz derecesinde gerek telefonla gerekse kapıya gelerek rahatsız etmektedir. Biz kullanılan müzik aletlerinin yasal desibeller ve süreler içinde olduğunu düşünüyoruz. Ayrıca hiç bir daire sakininden de bu konuda bir şikayet almadık. Hatta üst kattaki taşınan komşumuz hiç rahatsız olmadıklarını hatta bu durumdan memnun bile olduğunu belirtmişti. Yeni üst komşudan da sesle ilgili bir şikayet gelmedi. Komşunun sürekli tacizleri bizi artık psikolajik olarak tedirgin etmektedir. Bu anlamda ne yapabiliriz. Ayrıca bazı müzik enstrümanlarının evlerde kullanılamayacağına dair yasaklayıcı bir kanun var mı? Bizim bu anlamda (eğitim sözkonusu) yasal haklarımız nelerdir?
Yardımınız için şimdiden teşekkürler.
Not: Sözkonusu daire sakini bayan, sürekli camdan sarkarak giren çıkanı kontrol eden, kapısının önünden geçen çocuklarımıza sürekli kapıyı açıp tacize varacak derecede laflar söyleyen, balkona havalandırmak için konulan kilim parçalarını bile silkeleniyor zanneden, çocukların kapı önünde oynadıkları zaman azarlayan, kısacası aşırı saplantıları olun birisidir.
Linkback: Alt Komşunun enstrüman sesinden şikayetçi olması-Gürültü


  • Gösterim 13,843 
  • Kat Malikleri ve Kat İrtifakı Sahiplerinin Bağımsız Bölüm Ve Ortak Yerler Üzerindeki Haklarına İlişkin Konular
  • 1 Yanıtlar

#1
Linklerin Görülmesine İzin Verilmiyor Üye ol Veya Giriş Yap
İyi günler dilerim. Benim çocuğum güzel sanatlar lisesinde müzik eğitimi almaktadır. Bu nedenle çeşitli müzik enstrümanlarıyla hocalarının verdiği parçaları çalışmak zorunda. Ancak bu çalışma süresi hiç bir zaman aşıraya kaçmamaktadır. Her gün olmamaktadır. Çalışma süreleri de hiç bir zaman saatlerce sürmemektedir.

Bu husus o kadar çok işlendi ki! Lütfen üyelerimiz FORUM'da bir arama sayfası var! O kadar Faydalı Ki O Kadar!
Şimdi sizin sorunuza kısaca cevap vermek isterim. İşin hukuki yanı ayrı bir meseledir. Önemli olan karşılıklı anlayıştır.
Tabiki komşunuz size ve eğitim alan oğlunuza tahammül edecek. Ancak siz de
bu tahammülü arttırmak için elinizden geleni yapmalısınız.
Çalışma süresinin uzunluğu, kısalığı, periyodu değildir önemli olan. Yada çocuğunuzun eğitimi de değildir konu. Zevk olarak da çalabilir, hobi olabilir. Yani bir gürültünün kaynağının sebebinin meslek olması o gürültüyü haklı hale getirmez.

Ben profesyonel meslek hayatı olan müzisyenlerin çoğu zaman evlerinde ses izolasyonlu odalar yaptırdığını görmüşümdür. Çok pahalı bir iş değildir. Öncelikle sizin böyle bir düşüncenin içine girerek adım atmanızı öneririm. Ayrıca çocuğunuz bir müzisyen olacağı için başkalarının duygularını da anlamak zorunda. Kendisi müzik eserine çalışırken başkalarının rahatsız olacağını düşünerek ne kadar faydalı bir icra gerçekleştirebilir?  Onu tam bilemiyorum.

Gelelim hukuki ve teknik kısma!

Konununuz KMK Madde 18 ile ilgilidir. Hukuk genel kurulu kararları ve mahkeme kararları neticesinde bir yorum yapacağım.

Maddenin bir kısmı BİRBİRLERİNİ RAHATSIZ ETMEMEK üzerine kuruludur : Kat mâlik lerinin, apartmandaki diğer sakinlerin huzur ve rahatını bozacak şekilde gürültü yapmamaları; çevreyi rahatsız edecek şekilde bağırıp çağırmamaları, yüksek sesle şarkı söylememeleri, dans etmemeleri, her türlü çalgı âletini, radyo, televizyon, müzik seti gibi cihazları yüksek sesle çalmamaları; çamaşır makinesi, elektrik süpürgesi ve benzerlerini gürültülü bir şekilde çalıştırmamaları; uygun olmayan saatlerde tamirat yapmamaları özellikle saat 22.00'den sonra sessizliği bozacak ve başkalarının uykusuna engel olacak şekilde harekette bulunmamaları gerekir.

RAHATSIZLIK NEDİR?Rahatsızlık, sübjektif bir kavram olduğu için kişiye, zamana ve yere bağlı olarak değişiklik gösterir. Bu nedenle rahatsızlık verdiği ileri sürülen davranışın, niteliğinin "Uzman Bilirkişi" tarafından belirlenmesi gerekir.

Bakın size gürültü ile ilgili net bir örnek veriyim.

Kat mâlikleri, "Gürültü oluyor!" diye çocukların bahçede oynamalarını yasaklayamazlar!!!—   Oynamak, çocukların hakkıdır ve bu haklarının
tamamen ellerinden alınması doğru değildir. Bundan dolayı, kat mâlikleri gürültü oluyor diyerek çocukların bahçeye çıkıp oynamasını günboyu önleyecek bir karar alamazlar ve bu konuda dâva açamazlar. Ancak, apartman sâkinlerinin öğle uykusu saatlerinde çocukların bahçede oynamaları yasaklanabilir.

u bir ölçüde sizin konunuzla da alakalı.Çocuğunuzun da  de bir zorunluluğu var. Ve bu hakkınız elinizden alınamaz.

GÜRÜLTÜ SINIRI NEDİR? Gürültü Kontrol Yönetmeliğine göre gürültü sının, evler için otuma odalarında 60, mutfak ve banyoda 70 desibeldir.

Şimdi Net Reçeteniz...

Konuyu bir iddia haline dönüştürmeyin. Akşamları 22:00 ve Sabah 07:00 saatleri arasında çocuğunuz enstrüman çalışmalarını yapmasın. Çocuğunuz çalışmasını  komşunuzun yatak odası veya kendi çocuklarının çalışma veya uyuma odaları üstünde yapmasını önleyinzi, eğer imkanınız varsa ve oda sayısı fazla ise kendisi ile görüşerek onun fazla kullanmadığı bir odanın üstünde çalışmasına imkan veriniz veya salonunuz gibi nispeten tüm dairelerin eğlenme, oturma - dinlenme haricindeki işler için -  amaçla kullandığı bir oda veya büyük mahal tercih etmesizni sağlayınız.

Bütün bunları yaptıktan ve iyi niyetinizi gösterdikten sonra komşunuz hoşgörülü olacaktır. Olmayacaksa kendi sorunudur. Ortak yaşam anlayışı bir ölçüde katlanmayı gerektirir.

Linklerin Görülmesine İzin Verilmiyor Üye ol Veya Giriş Yap
Ancak alt komşu bu konuyu saplantı haline getirdiği için, küçük çocuğunun saat 20.00 da yattığını büyük çocuğunun da ders çalıştığını iddia ederek sürekli taciz derecesinde gerek telefonla gerekse kapıya gelerek rahatsız etmektedir. Biz kullanılan müzik aletlerinin yasal desibeller ve süreler içinde olduğunu düşünüyoruz. Ayrıca hiç bir daire sakininden de bu konuda bir şikayet almadık. Hatta üst kattaki taşınan komşumuz hiç rahatsız olmadıklarını hatta bu durumdan memnun bile olduğunu belirtmişti. Yeni üst komşudan da sesle ilgili bir şikayet gelmedi.

Kanun gece 22:00 'den sonrasını sınırlamıştır. Bir de biz anlayış olarak sabah 07:00'yi öneriyor ve bu saatler arasında tüm sakinlerin daha çok gürültülü faaliyetten uzak durmalarını öneriyoruz.


Ayrıca  11 Aralık 1986  tarihinde , 19308  Sayılı Resmi Gazete'de Yayınlanarak Yürülüğe Giren  Gürültü Kontrol Yönetmeliği şunları der!

Alıntı YapMadde 15- Konut bölgeleri içinde ve yakın çevresi ile gürültüye hassas diğer bölgelerde yapım işlerinde kullanılan ve EK-1'de belirtilen gürültü çıkaran alet ve makinaların iş günlerinde 20.00 -08.00 saatleri dışında, tatil günlerinde ise, ancak belediyelerce alınacak özel izinlerle belirlenen sürelerde kullanılması mümkündür.

Madde 17- Gerek bahçeli gazino, kahvehane, diskotek, dans salonları, lunaparklar, piknik yerleri, düğün salonları, açık hava sinemaları, kulüpler, lokantalar, barlar, dükkanlar gibi kamuya açık yerlerde ve gerekse konutlar bahçe ve balkonlar, avlular gibi özel yerleşim alanlarında elektronik olarak yükseltilmiş müzik seslerinin ses seviyeleri kaynağın hemen yakınında 90 dBA'yı aşamaz. Yerleşme bölgelerinde konutlar, oteller gibi dinlenme tesisler; ve diğer hassas yapıların bulunduğu çevrelerde yayılan bu seslerin değerleri, mevcut arka plan gürültüsü düzeylerini 5 dBA'dan fazla aşamayacak biçimde kontrol altına alınır.

ve Ayrıca Tablo 5'de Tablo 5.

traffic.gif

GÜRÜLTÜ SINIRI NEDİR? Gürültü Kontrol Yönetmeliğine göre gürültü sınırı, şehirdeki evler için oturma odalarında 60, mutfak ve banyoda 70, yatak odalarında 35 desibeldir.

İşte bu sebeple çalışılan odanın yeri ve izolasyonu önemli bir hal almaktadır.

Ancak "rahatsızlık" subjektif bir kavram olduğu için kişiye, zamana ve mekana bağlı olarak değişiklik gösterir. Bu nedenle rahatsızlık verilen davranışın uzman bilirkişi tarafından belirlenmesi gerekir.


Ayrıca tüm komşular gürültüyü aynı şekilde algılayamayabilirler. Gürültü'nün alt kata gidişi ile yan veya üst kata gidişi farklı özellikler taşır. Herşeyden önce komşunuzun algılaması da farklı olabilir.

Komşularınız enstrüman sesine farklı ilgi ve tepki gösterebilirler. Bu hussu daha çok psikolojik ve sosyolojiktir. "Ben memnunum " diyeni de dikkate almayınız. O da gerçeği ifade etmeyebilir.

Gürültü Konntrol Yönetmeliği'ne Bu Linkten Ulaşabilirsiniz.
Linklerin Görülmesine İzin Verilmiyor Üye ol Veya Giriş Yap



Linklerin Görülmesine İzin Verilmiyor Üye ol Veya Giriş Yap
Komşunun sürekli tacizleri bizi artık psikolajik olarak tedirgin etmektedir. Bu anlamda ne yapabiliriz. Ayrıca bazı müzik enstrümanlarının evlerde kullanılamayacağına dair yasaklayıcı bir kanun var mı? Bizim bu anlamda (eğitim sözkonusu) yasal haklarımız nelerdir?
Yardımınız için şimdiden teşekkürler.

Eğer psikolojik olarak taciz edildiğinizden emin iseniz benim bu yazıda söz ettiğim konulardan oluşan bir mektubu kendisine gönderin. Ciddiye almaz ise hususu noter ihtarnamesi olarak gönderin. Olay gerilirse sulh mahkemesine başvurur hakimin müdahalesini istersiniz.

Bazı müzik enstrümanlarının evlerde kullanılamayacağına dair yasaklayıcı bir kanun yok. Şu enstrümanı söylese idiniz biz de öğrense idik. Bir keman ile bir bateri arasında çok fark vardır. Yazıyı bu şekilde yorumlayınız lütfen.

Hukuk yolu ile değil, polis veya savcılık yolu ile çözmeyi de deneyebilirsiniz. Şikayetlerinizi onlara iletebilirsiniz.

Bu arada Gürültü Konusunun POLİS VAZİFE VE SELAHİYET KANUNU (ilgili maddeler) ilgili kısmı

Alıntı YapPOLİS VAZİFE VE SELAHİYET KANUNU (ilgili maddeler)


Madde 7 – Otel,gazino,kahve,işçi yerleri,bar,tiyatro,sinema,hamam ve plaj gibi umuma mahsus istirahat ve eğlence yerlerinin açılması önce polisin tahkiki üzerine o yerin en büyük mülkiye amirinin vereceği izne bağlıdır.

İzin alınmadan açılan bu gibi yerler polis tarafından kapatılır.

Madde 14 – Şehir ve kasabalarda gerek mesken içinde ve gerek dışında saat 24 ten sonra her ne suretle olursa olsun civar halkının rahat ve huzurunu bozacak surette gürültü yapanlar polisçe menolunur.Bu yasağı dinlemeyenler hakkında ceza kanununun 546 ncı maddesine göre takibat yapılır. Zabıtadan izin alınarak yapılacak düğün ve müsamere ve balolar bu kayıttan müstesnadır.

Ek madde 8-(16/6/1985-3233/7 mad.) Polisin yapacağı inceleme üzerine;
A)Otel gazino ve benzeri yerler veya çeşitli dinlenme,eğlence ve oyun yeri şeklinde sabit veya seyyar olarak kullanılan kara,deniz,hava ve her çeşit taşıma araçlarında bu faliyetlerin icrası;
B)Her ne ad altında olursa olsun,oynayanın kumar ve kazanç kastı olmak şartıyla bilgi ve maharet arttırıcı veya zeka geliştirici nitelikteki elektronik oyun alet ve makinaları,video oyunları, televizyon oyunları ve benzeri oyun yerlerinin açılması ve faaliyette bulunmaları, Mahalli en büyük mülki amirinin iznine bağlıdır.


Linklerin Görülmesine İzin Verilmiyor Üye ol Veya Giriş Yap
Not: Sözkonusu daire sakini bayan, sürekli camdan sarkarak giren çıkanı kontrol eden, kapısının önünden geçen çocuklarımıza sürekli kapıyı açıp tacize varacak derecede laflar söyleyen, balkona havalandırmak için konulan kilim parçalarını bile silkeleniyor zanneden, çocukların kapı önünde oynadıkları zaman azarlayan, kısacası aşırı saplantıları olun birisidir.

Zor bir komşunuz varmış!. Bu hususlar kişiliği ile alakalı bir durum. Olabilir . Ancak tüm bunları yapması da salt sizin haklı olduğunuz sonucunu çıkartmaz.

İyi günler diler.

Artık "Gürültü Konusunu" bağladığımız ümidini taşıyorum.

Gürültü Yapan Komşular ile İlgili Yapılabilecekler

Aşağıdaki linkteki konuya bakabilirsiniz.

Linklerin Görülmesine İzin Verilmiyor Üye ol Veya Giriş Yap
Forum'da Daha Önce Verilen Cevaplar İle İlgili Küçük Bir Araştırma Yapınız. Özel mesajların kamuya faydası yoktur! Arama için Linklerin Görülmesine İzin Verilmiyor Üye ol Veya Giriş Yap

traffic.gif


Paylaş delicious Paylaş digg Paylaş facebook Paylaş furl Paylaş linkedin Paylaş myspace Paylaş reddit Paylaş stumble Paylaş technorati Paylaş twitter Paylaş whatsapp

İçerik sağlayıcı paylaşım sitesi olarak hizmet veren Katmulkiyeti.com sitemizde 5651 sayılı kanunun 8. maddesine ve T.C.Knın 125. maddesine göre tüm üyelerimiz yaptıkları paylaşımlardan kendileri sorumludur.Katmulkiyeti.com hakkında yapılacak tüm hukuksal şikayetleri İletişim sayfamızdan bize bildirdikten en geç 3 (üç) iş günü içerisinde ilgili kanunlar ve yönetmelikler çerçevesinde tarafımızca incelenerek gereken işlemler yapılacak ve site yöneticilerimiz tarafından bilgi verilecektir.
Footer menü
Hakkımızda
Bize Ulaşın
Biz Kimiz
Hizmetlerimiz
sag taraf reklam alanı
sol taraf reklam alanı