Katmulkiyeti

Sorunuzla İlgili Cevaba Ulaşmak İçin

Sayın Üyelerimiz, 
Biraz sonra soracağınız sorulara benzer bir çok soru www.KatMulkiyeti.Com içinde yanıtlanmış olabilir.
Lütfen beklememeniz adına sorunuz ile ilgili daha önce verilen cevaplar arasında küçük bir araştırma yapınız.
Arama sayfasına ulaşmak için ! BURAYA , ASAGIDAKI LINKE veya RESME TIKLAYINIZ !!! 
http://katmulkiyeti.com/index.php?action=search

"Kelime(ler)" : bölümüne sorunuz ile ilgili en fazla 1-2 kelime yazınız. Çıkan sonuçları inceleyiniz , sorunuzu bulamaz iseniz aynı konu içinde sorunuzu sorabilirsiniz.


Arama Sayfasına Ulaşmak İçin Tıklayınız!

"Arama Sayfasına Ulaşmak İçin Resme Tıklayınız!"

Sigortasız çalıştırılan kapıcı

Başlatan netlife87, Haziran 23, 2014, 11:55:52 ÖS

« önceki - sonraki »

0 Üyeler ve 1 Ziyaretçi konuyu incelemekte.

merhaba
işalah konuyu doğru yere açmışımdır.
biz 40 daireli bir apartman olarak 1 yönetici 1 yönetici yardımcısı ve denetleyicimiz mevcut. eski apartman görevlisi ( kapıcı ) ayrıldığından yerine yeni bir kapıcı alındı alınan bu kapıcı 4 ay çalıştırılıp yönetici tarafından işine son verildi aradan geçen zaman sonrasında çıkartılan kapıcı malesef 4 ay boyunca sigortasız  çalışmış ve çıkartılırken her hangi bir ücret ödenmemiş bunun üzerine şikayet edilerek binaya kapıcının tuttuğu avukat vasıtasıyla yuklu bir ödeme gelmiştir bunun üzerine sgk cezasıda gelmiş bulunmaktadır. ve bu cezaların daire başına pay edilmesi istenmektedir. bu uygulama ne kadar doğrudur ? doğru ise neden kat sakinleri bu cezayı ödüyor sigortasız çalıştırıldığını kimse bilmiyor bizler sorduğumuzda neden sigortasız çaılştırdın diye sebebli sebebsiz bahaneler üretmektedir. hadi yönetici cahildi çalıştırdı peki yöneti yardımcısı neden uyarmadı hadi oda cahildi bu 4 ay içinde denetleyiceler ne halt etti. lütfen bu konuda yardımcı olurmusunuz.
saygılarımla
Linkback: Sigortasız çalıştırılan kapıcı


  • Gösterim 34,595 
  • Çalışanlar ve Kapıcılar ile Apartman Görevlilerine İlişkin Konular
  • 7 Yanıtlar

#1
Forumda bu husustan çokça bahsedilmiştir.

Artık sigortasız işçi çalıştıran, "ev veriyoruz zaten", "barınıyor, daha ne vereceğiz?", "ücret vereceğiz , bir de konut mu sağlayacağız?" gibi basit bakış açıları ile insanların köleleştirilmesi , horlanması, mecbur bırakılması, uzun sürelerle çalıştırılması, genel tatil ve resmi tatillerde zorla çalıştırılması, çalıştırıldığı gibi bir de fark ücretlerinin verilmemesi gibi uygulamalardan vazgeçelim.

Örnekteki kapıcıyı tebrik ediyorum. Güzel bir ders vermiş. Sizler de yöneticinize güzel bir ders vermelisiniz.

En çok yapılan hatalardan biri "iş ve hizmet karşılığı" "barınma" hizmeti verilebileceğine inanmaktadır.
İş Kanunu Gereği "iş ve hizmet karşılığı" ancak "ücret" ile ödenebilir.
Apartman görevlisi'ne  (kapıcıya) mesken vermek zorunluluğu yoktur. Ücret dışında ayrıca mesken de veriliyorsa o halde verilen mesken ayrıca ücretin dışında edinilmiş haklar kapsamında değerlendirilir.

Dolayısı ile örneğinizde çalışan işçinin bina yöneticiliğine açtığı dava doğrudur, kapıcı ayrıca Sosyal Güvenlik Kurumu'na da şikayette bulunmuş anlaşılan. Zaten şikayette bulunmasa da İşçi Mahkemesi resen SGK'nın oluşan prim zararını tahsil etmesi amacı ile SGK'ya bildirimde bulunabilir.
Yapılan iş ve işlemler doğrudur. Bu gibi durumlarda çalışan işçinin avukatı ve işçi ile uzlaşmaya gidebilirsiniz, İşçi Mahkemesi'nde de uzlaşmaya varılabilir. Ancak Sosyal Güvenlik Kurumu'nun prim ana borçları ve yasal faizleri ile ilgili yapacak bir şey yok bu rakam ödenecek. Ancak Sosyal Güvenlik Kurumu'nun prim ana borcu veya yasal faiz dışında ceza miktarları için indirim uygulanabilir.

Ödenecek miktarların "Apartman veya Site Yöneticiğinin" borçları olduğu açıktır. Ancak siz malikler bu yöneticilikleri oluşturmaktasınız. Çalışanların işvereni yasaya göre "yöneticiler" veya "yönetim kurulu" değil "Kat Malikleri Kurullarıdır". Kat Malikleri Kurullarını da sizler oluşturduğunuz için mahkemeler bu tip ALACAK davalarında örneğin Site Yönetimi'ne ödeme yapmayabilirler. Dava Yönetici veya Yönetim Kurulu tarafından yürütülebilirken hakim tazminatın belirlenmesi aşamasında kat maliklerinin davaya dahil edilmesini ister.( Örnek Tüketici Mahkemesi Davaları)
Aynı durum sizin örneğinizdeki gibi BORÇ davaları için de geçerlidir. Tapudan istenen sicil bilgileri ile oluşan borç Site Yönetimi yerine anagayrimenkuldeki maliklere paylaştırılarak talep edilebilir.

Sizlerin sigortasız çalıştırılan işçi ile ilgili bilginiz olmadığı savınız ayrı bir konu. Kat maliklerinden biri veya birden fazla malik sonunda ödenen rakam toplamı kadar , ya da kendi ödediği ceza ve tazminat miktarları kadar bir bedelle Yöneticiye varsa Yönetim Kuruluna "Görevi ihmal ve bu sebeple ödenen tazminatların tahsili" davasını/davalarını açabilir/ açabilirler.

"Yönetici yardımcısı" yasada belirlenen bir yönetim usulu değildir. Ancak uygulamada görülüyor. Genellikle seçilen yönetici konudan hiç anlamayan veya zaman ayıramayacak bir kişi olduğunda, yönetim konularına daha vakıf, zaman ayırabilecek, bazen de malesef  art niyetli olarak sorumluluk almadan bir takım faaliyet yapmak isteyen kişi veya kişiler "yönetici yardımcısı" olarak görev alırlar. "Yönetici Yardımcılarının" bir sorumluluğu yoktur, dolayısı ile onlara yapılacak kovuşturma ve davalar sonuçsuz kalır. Uğraşmayın.

"Denetçiler" yönetim planında başka bir hüküm yok ise faaliyetleri genellikle harcamalar üzerinden 3 ayda bir denetlerler.  Denetim işlerini genellikle  gelirler, giderler, evraklar üzerinde yaparlar. Sigortasız çalıştırılan ve ücret ödenmeyen bir çalışanın kaydı dolayısı ile bu evraklar ve kayıtlar içinde bulunmaz. Deneticiyi ne kadar sorumlu tutabiliriz.? Tutamayız.

Bu tip durumlarda "yönetim kurulu başkanı" veya "yönetici" asıl sorumludur. Oradan gidiniz.
Forum'da Daha Önce Verilen Cevaplar İle İlgili Küçük Bir Araştırma Yapınız. Özel mesajların kamuya faydası yoktur! Arama için Linklerin Görülmesine İzin Verilmiyor Üye ol Veya Giriş Yap

traffic.gif

Merhaba

Annemin kat maliki olduğu bir apartmanda dairelerin sıra numaralarına göre her kat maliki yöneticilik yapmaktadır. 2006 yılında Kat Malikleri Olagan Genel Kurul'unda alınan karara istinaden yöneticiler aidat ödememektedir.

Yöneticilik sırası anneme geldiğinde, yaşının ileri olması nedeniyle ben yönetici secildim.   Seçim ile ilgili alınan kararda daire numarasi belirtilmeden sadece adım ve soyadım yazılmaktadır. 2006 yılında yöneticinin aidat ödemeyeceği konusunda karar bulunduğundan yöneticilik yaptığım 2012 yılına özel olarak aidat ödemeyeceğim konusunda tekrar karar alınmadı. Ancak, toplantya katılan malikler tarafından söz ile beyan edildi. 

Yöneticilik gorevimi ifa ederken bir süre annemin ikamet ettigi ve yöneticilik yaptığım dairede, bir sure de bu adresin dısında ikamet ettim. Nufus mudurlugunde kayıtlar bulunmaktadir.

Annemin yaşlı olması nedeniyle yerine yöneticilik gorevi ifa ettiğim halde, yöneticilik görevini malik olan annemin değil de benim yaptığım ileri sürülerek annemden aidat tahsil edildi.

Aidat ödememiz önemli değil ancak yapılan haksızlık dolayısı ile hakkımı aramak istiyorum.

Ödediğimiz aidatı geri alabilir miyiz ? Alamaz isek ;

Kat Mülkiyeti Kanunu'ndabulunan, yapılan bir sözlesme olmaması halinde  dahi yöneticiye ücret ödenir hükmüne istinaden maliklerden ücret talep edebilir miyim ? Bu konuyu Çalışma Bakanliğina sordum. Yöneticilerin işçi statüsünde olmadığını belirttiler.

Yönetici işci statüsünde değil ise Kat Mülkiyeti Kanunu'ndaki hükme göre ben maliklerden ücretimi nasıl tahsil edeceğim ?

Yanıtlarınız icin tesekkur ederim.

Saygılarımla

Merhaba 30 daireli bir sitede mahkeme kararıyla ayrılmış olan 3 ayrı blok yönetim şeklindeyiz.Kapıcımız kendi isteğiyle işten ayrıldı ve şimdiye kadar sigortasız Linklerin Görülmesine İzin Verilmiyor Üye ol Veya Giriş Yap olarak kapıcıya bir tazminat vermek istiyoruz.Bu paranın daire başına düşen kısmından asıl olarak ev sahipleri mi,kiracılar mı sorumludur.Evi yeni alan bir kişi ne kadar sorumludur?
Yanıtlarınız için teşekkür ederim.

Saygılarımla

Linklerin Görülmesine İzin Verilmiyor Üye ol Veya Giriş Yap
Merhaba 30 daireli bir sitede mahkeme kararıyla ayrılmış olan 3 ayrı blok yönetim şeklindeyiz.Kapıcımız kendi isteğiyle işten ayrıldı ve şimdiye kadar sigortasız Linklerin Görülmesine İzin Verilmiyor Üye ol Veya Giriş Yap olarak kapıcıya bir tazminat vermek istiyoruz.Bu paranın daire başına düşen kısmından asıl olarak ev sahipleri mi,kiracılar mı sorumludur.Evi yeni alan bir kişi ne kadar sorumludur?
Yanıtlarınız için teşekkür ederim.

Saygılarımla

İş kanunu hükümleri geçerlidir. Evi yeni alan kat maliki kıdem tazminatından bağımsız bölümü aldığı tarihten itibaren  iki yıl boyunca eski malik ile beraber sorumludur, iki yıldan sonra sadece yeni malik sorumludur.
Burada tahsilat sorumluluğu bina veya site yönetimindedir. Yapılacak takiplere itiraz etmek veya takip yapılmadan evvel yönetime bu hususta bir ihtarname gönderilmelidir.
Eski malike ulaşılamaz ise payına düşen  ödeme bina yönetimi tarafından karşılanır, yönetim planı hükümlerle göre tüm mâliklere bölünür. Bu maliklerden herhangi biri Kıdem tazminatının biriktiği dönemler ile ilgili olarak görev alan yöneticilere sorumluluk davası açabilir.
Bu olumsuzlukların yaşanmaması için kıdem tazminatları yıllık olarak genel giderlerin içinde toplanarak bir bankada bloke edilmelidir.
Birikmiş ancak ödenememiş kıdem tazminatlarından kiracılar sorumlu değildir. Ancak işletme projesi içinde bulunan kıdem tazminatı kalemini aidat dahilinde aylık olarak ödenmesinden (fonda biriktirilmek üzere aidattan ayrılan miktardan) kiracıda sorumludur .
Forum'da Daha Önce Verilen Cevaplar İle İlgili Küçük Bir Araştırma Yapınız. Özel mesajların kamuya faydası yoktur! Arama için Linklerin Görülmesine İzin Verilmiyor Üye ol Veya Giriş Yap

traffic.gif

Selamlar;

27 Daireli bir apartmanda ev sahibi olarak oturmaktayım. Kapıcımızın iş akdini fesih ettik. Kapıcı sendika aracılığıyla ihbar, tazminat vb alacakları ile ilgili ihtarname çekti. (Bu arada sadece 3-4 dairenin dolu olması sebebiyle apartman yönetimi 2012 yılında kuruldu. Bu yıl 3/4 ü doldu) 2012 yılından itibaren kendisiyle iş sözleşmesi de yapılarak sigortalı olarak çalışmaktaydı. Ancak 2010 yılından beri kapıcı dairesinde yazılı herhangi bir sözleşme ve anlaşma olmadan oturmakta.  Ancak şimdi kapıcı, elindeki 2010 yılına kendine ait doğalgaz faturasını delil olarak sunup 2010-2012 yılları arasında sigortasız olarak çalıştırıldığını iddia etmektedir. 2010 yılında mütahit tarafından daireye alındığını biliyoruz. Acaba bu durumda kapıcının iddia ettiği gibi 2010-2012 yılları arası için SGK herhangi bir yaptırım uygulayabilir mi?


Linklerin Görülmesine İzin Verilmiyor Üye ol Veya Giriş Yap
Selamlar;

27 Daireli bir apartmanda ev sahibi olarak oturmaktayım. Kapıcımızın iş akdini fesih ettik. Kapıcı sendika aracılığıyla ihbar, tazminat vb alacakları ile ilgili ihtarname çekti. (Bu arada sadece 3-4 dairenin dolu olması sebebiyle apartman yönetimi 2012 yılında kuruldu. Bu yıl 3/4 ü doldu) 2012 yılından itibaren kendisiyle iş sözleşmesi de yapılarak sigortalı olarak çalışmaktaydı. Ancak 2010 yılından beri kapıcı dairesinde yazılı herhangi bir sözleşme ve anlaşma olmadan oturmakta.  Ancak şimdi kapıcı, elindeki 2010 yılına kendine ait doğalgaz faturasını delil olarak sunup 2010-2012 yılları arasında sigortasız olarak çalıştırıldığını iddia etmektedir. 2010 yılında mütahit tarafından daireye alındığını biliyoruz. Acaba bu durumda kapıcının iddia ettiği gibi 2010-2012 yılları arası için SGK herhangi bir yaptırım uygulayabilir mi?



Eğer kapıcı o tarihlerde bir başka yerde SGKlı olarak belirsiz süreli olarak çalışmıyorsa o halde taleplerinde haklıdır.
Ancak burada iş mahkemesinde tartışılacak husus Apartman  Yönetimi ve İşverenliği kurulmadan önce 2010-2012 yılındaki çalışması için İşveren'in kim olduğunun tespiti gerekecektir.
Bu durumda müteahhit işvereni sayılacaktır. Ancak 2012 yılından sonra söz konusu kapıcı , Apartman Yönetiminde iş sözleşmesi ile çalışmış bulunduğundan , 2010-2012 yılları arasındaki kıdem tazminatı ve diğer birikmiş tazminat haklarından Apartman Yönetimi sorumlu olacak ( işçinin işyeri devri olarak değerlendirildiğinden ve devir tarihinden itibaren 2 yıl geçtiğinden .. yıl 2015 , sözleşme başlangıcı 2012) , ancak SGK vs. cezaları ile ilgili olarak eski müteahhid sorumlu olacaktır.
İş mahkemesi sonucunda Apartman Yönetimi ve dolayısı ile kat maliklerinin görecekleri zararlardan dolayı müteahhit ve müteahhit şirkete talep hakları saklıdır.
Forum'da Daha Önce Verilen Cevaplar İle İlgili Küçük Bir Araştırma Yapınız. Özel mesajların kamuya faydası yoktur! Arama için Linklerin Görülmesine İzin Verilmiyor Üye ol Veya Giriş Yap

traffic.gif

konuyla ilgili bir sorum olacak yeni konumu açmalıyım?


Paylaş delicious Paylaş digg Paylaş facebook Paylaş furl Paylaş linkedin Paylaş myspace Paylaş reddit Paylaş stumble Paylaş technorati Paylaş twitter Paylaş whatsapp

İçerik sağlayıcı paylaşım sitesi olarak hizmet veren Katmulkiyeti.com sitemizde 5651 sayılı kanunun 8. maddesine ve T.C.Knın 125. maddesine göre tüm üyelerimiz yaptıkları paylaşımlardan kendileri sorumludur.Katmulkiyeti.com hakkında yapılacak tüm hukuksal şikayetleri İletişim sayfamızdan bize bildirdikten en geç 3 (üç) iş günü içerisinde ilgili kanunlar ve yönetmelikler çerçevesinde tarafımızca incelenerek gereken işlemler yapılacak ve site yöneticilerimiz tarafından bilgi verilecektir.
Footer menü
Hakkımızda
Bize Ulaşın
Biz Kimiz
Hizmetlerimiz
sag taraf reklam alanı
sol taraf reklam alanı